Gezondheid

Andere anticonceptiepillen net zo risicovol

Help anderen door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er wordt momenteel een discussie gevoerd over de veiligheid van de hormoonpil Diane-35. Huisartsen wordt geadviseerd de pil voortaan links te laten liggen, maar het anticonceptiemiddel wordt vooralsnog niet uit de handel gehaald.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wil Diane-35 niet verbieden en over andere, even gevaarlijke pillen, rept het CBG al helemaal niet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Bestuursvoorzitter van huisartsenorganisatie NHG Rob Dijkstra en directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb Kees van Grootheest vinden de eenzijdige aandacht voor de Diane-35 pil vreemd.

Verbod

Volgens Van Grootheest geven andere anticonceptiepillen net zo’n grote kans op trombose als de Diane-35. Lareb telde het aantal incidenten met nieuwe soorten pillen. Er waren 332 meldingen binnengekomen, waaronder 11 vermoedelijke sterfgevallen.

De waarschuwingen lijken aan dovemansoren gericht te zijn. Eén op de vier vrouwen kiest voor een risicopil. Dijkstra zou er genoegen mee nemen wanneer het CBG aan alle artsen adviseert om geen Diane-35, maar ook geen andere derde- of vierde-generatiepillen zoals Marvelon, Mercilon en Yasmin meer voor te schrijven. Hij vindt een verbod zoals in Frankrijk niet nodig.

Vorige maand maakten de Franse autoriteiten bekend dat zij de pil uit de handel willen halen. Die bekendmaking kwam na vier sterfgevallen onder vrouwen die de pil slikten. In Nederland overleed een 21-jarige gebruikster van de pil in januari aan een longembolie. Het nieuws over de dood van de vrouw leidde bij Lareb tot 97 nieuwe meldingen, waaronder een aantal nieuwe sterfgevallen in 2011 en eerder.

Niet beter

Dijkstra lichtte toe dat de nieuwste derde- en vierde-generatiepillen niet beter zijn dan de tweede-generatiepillen. Ze beschermen niet beter tegen zwangerschap en hebben niet minder bijwerkingen. In 2001 waarschuwde het Europees Geneesmiddelenbureau al voor de mogelijke gevaren.

In Trouw reageerde farmareus Bayer op de cijfers van Lareb. De producent van de pil zegt van de meldingen te weten en ‘helemaal achter Diane-35 te staan’.

Bron: AD.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
11 jaren geleden

DEPOPULATIE, GENOCIDE we moeten “DOOD” en we worden dood gemaakt. Zionisten / Vrijmetselaars en Jezuïeten zijn hier verantwoordelijk voor!!

mirakel
mirakel
11 jaren geleden

Dit is echt wat….En Artsen blijven het maar doorschrijven alsof het snoepjes zijn!!! Wanneer je ziek wordt van zo’n pil, dien dan maar eens een schadeclaim in, niemand die dan naar je luisterd! Kun je nagaan dat Bayer, die de Diane pil producent, het gas voor concentratiekampen ontwikkeld heeft en fors hebben getest op vrouwen in concentratie kampen tijdens WO2. Om misselijk van te worden deze gasten, en dan nog niet eens van een baby!!! Huisartsen reageren ook totaal niet op onzekerheden van gebruikers….als ze maar kunnen verdienen!!!! verrot is het zeker!!!

Biff Hemzelve
Biff Hemzelve
11 jaren geleden

Kielhalen die pillen,

gewoon stoppen met neuken, zoals ook de nieuwe paus zal zeggen 🙂

mo66
mo66
11 jaren geleden

Ik vraag me af of mannen met acne en overbeharing ook deze pil slikken of is er wel een veilige medicijn voor mannen?

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x