Archeologie

Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld

Help door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen de kruisiging van Jezus op de heuvel Golgotha. Wat wordt er precies bedoeld met kruisiging en waarom is Jezus op deze manier gedood?

De Romeinen straften mensen door ze te kruisigen. Ze werden aan een kruis genageld en stierven uiteindelijk door verstikking of uitputting. Het was vooral een manier om slaven en criminelen te vernederen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In de evangeliën wordt gezegd dat Jezus werd gekruisigd omdat hij zich keerde tegen de Romeinse imperialistische overheersing. De Romeinen nagelden slachtoffers niet altijd aan hun kruis. Vaak werden mensen vastgebonden aan hun polsen.

Enige bewijs

Sterker nog: het enige archeologische bewijs voor het gebruik van spijkers bij kruisigingen is een enkelbot uit de tombe van Jehohanan, een man die in de eerste eeuw na Christus ter dood werd gebracht.

Werd Jezus wel aan het kruis genageld? In de oudste evangeliën, waaronder het evangelie van Thomas, wordt met geen woord gerept over de kruisiging van Jezus. In de vier canonieke evangeliën wordt de kruisiging wel benoemd.

Uit geen van de evangeliën in het Nieuwe Testament blijkt of Jezus aan het kruis is genageld of vastgebonden. In het Evangelie volgens Johannes wordt melding gemaakt van wonden in de handen van Jezus.

Vastgebonden
Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld
Constanza-edelsteen (British Museum)

In vers 21 van het Evangelie van Petrus wordt beschreven hoe de spijkers uit Jezus’ handen werden gehaald. In de afgelopen jaren hebben meerdere mensen beweerd de spijkers uit het Kruis van Jezus te hebben gevonden. Die claims bleken steeds ongegrond te zijn.

Men blijft zich focussen op de spijkers, terwijl in de eerste evangeliën niets staat over de kruisiging van Jezus. Op edelstenen zijn de oudste afbeeldingen van de gekruisigde Jezus gevonden. Eén van die stenen, de Constanza-edelsteen, dateert uit de vierde eeuw na Christus en laat zien dat Jezus aan zijn polsen is vastgebonden.

En toch worden in bijna alle films over de kruisiging van Jezus spijkers gebruikt. Eén van de weinige films waarin geen spijkers worden gebruikt is Monty Python’s Life of Brian.

[The Conversation]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
7 jaren geleden

tja, van mijn part is ie er aan gelijmd

Eelke Piers
Eelke Piers
7 jaren geleden

Als de spijkers door de handen geslagen worden dan moeten de polsen aan het hout gebonden worden anders scheuren de handen door het lichaamsgewicht en valt de mens van het kruis.
Toch spreekt de Bijbel over: “Zij hebben Zijn handen en voeten doorboord en al zijn beenderen geteld”.
Dat Jesus gekruisigd werd omdat Hij zich verzette tegen de Romeinse imperialistische overheersing is onzin. Jesus heeft daarover nooit iets gezegd of laten blijken. Geef aan de Keizer wat van de keizer is. Jesus Christus werd gekruisigd omdat Hij zich verzette tegen de priesterlijke macht in Palestina maar zij mochten volgens de wet niemand ter dood veroordelen en daarvoor hadden ze Pilatus nodig. Pontius Pilatus, vond geen schuld in Hem maar hij gaf de priesters toch hun zin opdat alles zou gebeuren zoals in de Schriften geschreven was.

René van Zalk
René van Zalk
7 jaren geleden

idd, suggereert. We weten het niet. En er bestaat een groot verschil tussen Jezus en Jezus Christus.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Het kruis is niets anders dan een archaisch symbool voor de vier waterwegen die voortkomen uit het continent wat verdoezeld is door Vrijmetselaarij en Jesuiten als de Noorpool. Dit is waar alle symbolen voor het Kruis vandaan komen, zij het Celtisch, Christelik, en zelfs de oorsprong van het hakenkruis.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x