Homepagina » Archeologie » Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld
Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld

Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld

Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen de kruisiging van Jezus op de heuvel Golgotha. Wat wordt er precies bedoeld met kruisiging en waarom is Jezus op deze manier gedood?

De Romeinen straften mensen door ze te kruisigen. Ze werden aan een kruis genageld en stierven uiteindelijk door verstikking of uitputting. Het was vooral een manier om slaven en criminelen te vernederen.

In de evangeliën wordt gezegd dat Jezus werd gekruisigd omdat hij zich keerde tegen de Romeinse imperialistische overheersing. De Romeinen nagelden slachtoffers niet altijd aan hun kruis. Vaak werden mensen vastgebonden aan hun polsen.

Enige bewijs

Sterker nog: het enige archeologische bewijs voor het gebruik van spijkers bij kruisigingen is een enkelbot uit de tombe van Jehohanan, een man die in de eerste eeuw na Christus ter dood werd gebracht.

Werd Jezus wel aan het kruis genageld? In de oudste evangeliën, waaronder het evangelie van Thomas, wordt met geen woord gerept over de kruisiging van Jezus. In de vier canonieke evangeliën wordt de kruisiging wel benoemd.

Uit geen van de evangeliën in het Nieuwe Testament blijkt of Jezus aan het kruis is genageld of vastgebonden. In het Evangelie volgens Johannes wordt melding gemaakt van wonden in de handen van Jezus.

Vastgebonden
Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld

Constanza-edelsteen (British Museum)

In vers 21 van het Evangelie van Petrus wordt beschreven hoe de spijkers uit Jezus’ handen werden gehaald. In de afgelopen jaren hebben meerdere mensen beweerd de spijkers uit het Kruis van Jezus te hebben gevonden. Die claims bleken steeds ongegrond te zijn.

Men blijft zich focussen op de spijkers, terwijl in de eerste evangeliën niets staat over de kruisiging van Jezus. Op edelstenen zijn de oudste afbeeldingen van de gekruisigde Jezus gevonden. Eén van die stenen, de Constanza-edelsteen, dateert uit de vierde eeuw na Christus en laat zien dat Jezus aan zijn polsen is vastgebonden.

En toch worden in bijna alle films over de kruisiging van Jezus spijkers gebruikt. Eén van de weinige films waarin geen spijkers worden gebruikt is Monty Python’s Life of Brian.

[The Conversation]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eelke Piers schreef:

  Als de spijkers door de handen geslagen worden dan moeten de polsen aan het hout gebonden worden anders scheuren de handen door het lichaamsgewicht en valt de mens van het kruis.
  Toch spreekt de Bijbel over: “Zij hebben Zijn handen en voeten doorboord en al zijn beenderen geteld”.
  Dat Jesus gekruisigd werd omdat Hij zich verzette tegen de Romeinse imperialistische overheersing is onzin. Jesus heeft daarover nooit iets gezegd of laten blijken. Geef aan de Keizer wat van de keizer is. Jesus Christus werd gekruisigd omdat Hij zich verzette tegen de priesterlijke macht in Palestina maar zij mochten volgens de wet niemand ter dood veroordelen en daarvoor hadden ze Pilatus nodig. Pontius Pilatus, vond geen schuld in Hem maar hij gaf de priesters toch hun zin opdat alles zou gebeuren zoals in de Schriften geschreven was.

  20 likes
  • Mikkie schreef:

   Lees voor de aardigheid eens het boek HET BEDROG VAN ROME, door Maurits Prins.
   In het kort gaat het over dat het christendom totaal verzonnen is door een keizer die de “keizerlijke”macht aan het verliezen is en het over een andere boeg gaat gooien. Godsdienst dus.
   Is aardig gelukt.

   6 likes
  • Jelle schreef:

   Ten eerste is de bijbel een geschreven woord net als de krant enzenz.
   Wat in de krant staat is niet de waarheid ,waarom de bijbel wel????
   Jezus is in Ierland geboren en nooit gekruisigd,getrouwd ,2 kinderen.
   Ga eens op onderzoek uit en geloof niet wat er in de bijbel staat.
   Dat geld ook voor de politiek die vertelen ook niet de waarheid.
   Dus ook onderzoeken.!!!!

   3 likes
 • Erik schreef:

  Het is sowieso al de vraag of Jezus ooit wel aan het kruis heeft gehangen. Volgens officieel niet-erkende apocriefe bronnen ( en volgens de Koran) had Jezus een tweelingbroer en is deze in zijn plaats gemarteld en veroordeeld.

  We zullen het fijne ervan wel nooit weten…

  2 likes
 • bert s schreef:

  Duidelijk verhaal, een edelsteen verteld ons de waarheid dat Jezus niet is gekruisigd. Het zoveelste propaganda verhaal om ons zo ver mogelijk bij God te krijgen. We zitten absoluut in de last generation.

  16 likes
 • Jeff schreef:

  tja, van mijn part is ie er aan gelijmd

  14 likes
 • Matt schreef:

  Uit het artikel: ” In de afgelopen jaren hebben meerdere mensen beweerd de spijkers uit het kruis van Jezus te hebben gevonden.”
  Man man man, wat moet Jezus afgezien hebben. De nagels zaten dus niet in Zijn polsen maar in Zijn kruis.

  14 likes
 • Puppadread schreef:

  K ben geen gelovige gelukkig maar k houd mezelf wel bezig met het geheel n wat er ook bij komt kijken voor mij is t al n red flag als ze zeggen dat r iets rond 1 na chr.al weergeeft wat r rond 30 /60 na zou moeten gebeuren de hele christus fabel is iets wat ze al decennia lang in programmeren n i choose not to be a apart of it break free from the chains …..

  2 likes
 • Sina schreef:

  Als we echt daadwerkelijk willen weten wat er zich heeft afgespeeld, dan zullen we het antwoord(en) moeten zoeken in de crypten van de Vaticaan. Misschien komt die dag nog wel sneller dan we denken.

  6 likes
 • Arwijn schreef:

  Het kruis is niets anders dan een archaisch symbool voor de vier waterwegen die voortkomen uit het continent wat verdoezeld is door Vrijmetselaarij en Jesuiten als de Noorpool. Dit is waar alle symbolen voor het Kruis vandaan komen, zij het Celtisch, Christelik, en zelfs de oorsprong van het hakenkruis.

  5 likes
 • Axmann schreef:

  “Ze hebben Mijn handen en voeten doorboord, ze hebben al Mijn beenderen geteld”.
  Deze tekst geeft aan dat Christus wel degelijk aan het kruis genageld is, en niet vastgebonden.
  Overigens: waarom zouden sommigen dan de stigmata krijgen, als er geen nagels gebruikt zijn, maar slechts touwen?

  2 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Met of zonder spijkers zijn boodschap blijft hetzelfde, heb je naaste lief en ga in vrede.

  En wie niets leert uit de woorden van Christus en de bijbel heeft een plaat voor zijn kop.

  5 likes
 • René van Zalk schreef:

  idd, suggereert. We weten het niet. En er bestaat een groot verschil tussen Jezus en Jezus Christus.

  4 likes
 • densie schreef:

  het lichaam kan op tijd en ruimte worden gekruisigd…
  het eeuwige leven NOOIT…
  The Kingdom of Heaven is in you…
  namaste

  3 likes
 • ET contactee schreef:

  van die Constanza steen begrijp ik weinig. Er staat een figuur, maar die lijkt helemaal niet op Jezus. Verder staan er allerlei onthoofde karakters om hem heen. En het lijkt net zoveel op een juk als een kruis. En de jezus figuur lijkt qua lichaamsbouw meer op farao Akenaten. Je weet wel, die egyptenaar die de primeur had wat monotheisme betreft.
  Eigenlijk mis ik zijn baard, en enige vorm van lijden is ook niet aan de afbeelding te herkennen.
  Al met al weet ik helemaal niet wat ik daar nou in moet zien.. En de enige hint dat het om Jezus gaat is dat de figuur zijn armen gespreid heeft.
  Ik denk dat er een engelsman in het Brittish Museum heel graag wil dat het een Jezus afbeelding is, en daarom alle merkwaardigheden aan die Constanza steen negeert.
  In mijn persoonlijke opvatting is Jezus wel God, maar ik vind het een rare snuiter, en ga wel naar een andere planeet zolang Hij hier God op aarde is.
  Toedeledokie

  2 likes
 • Oskaar schreef:

  ALs we gewoon eens helemaal gaan stoppen met dat religieuze fopgedoe, zou veel beter zijn .

  2 likes
 • Patricia Müller schreef:

  Op dit plaatje zie ik toch duidelijk een vrouwelijk en geen mannelijk lichaam. Geen jongen dus, maar een meid.

  1 likes
 • Axmann schreef:

  Waarom spreekt men over de ‘goede moordenaar’? Dat heb ik altijd heel vreemd gevonden. Waarom zou een moordenaar ‘goed’ zijn?

  0 likes
 • Toussaint schreef:

  De 3 grote monotheïstische religies komen uit ‘t zelfde gebied en hebben alle 3 ‘n patent op de H. Schrift waarin de Waarheid is opgetekend: Thora, Bijbel en Koran. Nmm pure na aperij.In de kern is dat de reden waarom ‘t M-O zo’n puinhoop was en is. Laat aub ‘t polytheïsme weer terugkeren met z’n prachtige mythes en sagen die veel meer tot de verbeelding spreken dan die almachtige God vol erbarmen en compassie, opgetekend in ‘n boek van 3 woestijn volkeren. Over water lopen, de zeeën scheiden,onbevlekt ontvangen en meer van die ongein.Nee, dit moet je overdrachtelijk zien,is dan ‘t weerwoord.Het is eeuwig treurig dat de Christenen ruim 2K jaar geleden voet aan wal kregen in ‘t Romeinse Rijk.Sindsdien is de beschaving hard achteruit gehold.Eerdere beschavingen zijn nooit meer geëvenaard.

  1 likes
 • atomnics schreef:

  luister en huiver

  Trails of the pharaohs
  https://www.youtube.com/watch?v=pqBCcToijO4

  alles valt als een puzzelsuk dat nog past ook. ik ben er helemaal mee eens wat er word besproken ik had al heel lang al het gevoel dat hun dat waren.

  we moeten niet vergeten dat hun er altijd zijn geweest onder ons, dus ook voor de egyptishe tijden was er een verhaal aan de gang. maar zeer zeker in tijden van egypt babylonishe thema kwamen grote machten tot stand die voor hun goden waren. om het veraaal kort te houden het zijn aristocratie inteelt broeders/zusters van elkaar. we kennen ze onder andere namen zoals: adel, blauw bloed, aristocratie, faraos, koningen,koningen, etc etc het is maar net welke tijden we leven en ze komen dan met een of andere hoge status term label etiket aan. het is een aloude bijbel truc verdeel en heers om de wereld te heersen. dat verdeel en heers gaat vaak gepaart met een leugen die verspreid word over de wereld (media) en er zijn genoeg kippe mensen zonder kop die erover gaan discuseren van een mug een olifant verhaal maken terwijl het een leugen is sterker nog de verhaalen zijn gebaseerd op fictie. maar goed dat is wat ze willen ons tegen elkaar op zetten zodat een 3de ermee van door kan gaan.

  0 likes
 • René schreef:

  Wie gelooft wordt zalig en dat geld ook voor de wetenschap

  0 likes
 • kael schreef:

  het is helemaal niet zeker dat Jezus uberhaupt aan een kruis heeft gehangen laat staan genageld, geknoopt of gelijmd (:) ) De hamvraag is is hij sowieso aan het kruis gestorven en daarvoor zijn dan weer zou ik durven denken voldoende aanwijzingen van niet. Wat heel het christelijk principe ondermijnt. Let-op over Mohamed Ali bestaan ook wilde verhalen 🙂

  0 likes
 • jason mork schreef:

  en een ieder roept hier naar waarheid… Wat werkelijkheid is maakt in deze helemaal niets uit. Of je het wilt geloven of niet is niet van belang. Alleen de overtuiging van het gelijk willen hebben van iedereen hier is al lachwekkend. Sorry mensen jullie spreken julliezelf allemaal tegen. Ik geloof geen enkele persoon hier!!

  Probeer zelf maar eens 24 uur naar waarheid te spreken, wie zegt dat het lukt is een leugenaar!!

  Ja iedereen hier verteld leugens!

  0 likes
 • tineke been schreef:

  God is een goede God of een slechte.lees de bijbel en je ziet een akelige bloeddorstige God.er is niks aardigs of rechtvaardigs aan deze jahweh God.zijn christenen blind of zo?en dragen ze daarom bijna allemaal een bril?of hebben ze alleen geestelijke ogen die alleen de stukken lezen die hun het beste uit komen?

  0 likes
 • x

  Check Also

  jezus

  Jezus was een islamitische martelaar en een Palestijn, zegt deze leider

  Tijdens de kerst claimden diverse Palestijnse leiders ...

  Mysterieuze 115 kilometer (!) lange muur ontdekt in Iran. Archeologen staan voor raadsel

  Mysterieuze 115 kilometer (!) lange muur ontdekt in Iran. Archeologen staan voor raadsel

  Archeologen zijn in Iran op de resten ...

  >