Archeologie

Archeologen ontdekken schatten bij tombe Egyptische prinses

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een team van Tsjechische en Egyptische archeologen verricht momenteel opgravingen in en rond een pas ontdekt tombecomplex.

Ze hebben naar eigen zeggen onder meer de graftombe van een Egyptische prinses uit het Oude Rijk gevonden.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De opgravingen hebben al een bijzondere serie standbeelden opgeleverd. Het complex is ontdekt nabij de necropool van Aboesir, ten zuiden van Saqqara. Er werden in de tijd dat Memphis nog de hoofdstad was van het Oude Rijk onder meer hooggeplaatste functionarissen begraven.

Afgelopen week stuitten archeologen op de 4500 jaar oude tombe van prinses Shert Nebti. “Alle monumenten om ons heen stammen uit de vijfde dynastie en waren eigendom van verschillende machtige families,” zei archeoloog Miroslav Barta. “We hebben een binnenplaats blootgelegd met vier pilaren die zijn voorzien van inscripties. Er staat dat Shert Nebti, ‘de neus van twee dames’, lid was van een koninklijke familie, een familie van koningen die richting het noorden in het piramideveld van Aboesir werden begraven.”

Onderwereld

Een andere tempel behoorde naar verluidt toe aan een hoge functionaris met de naam Nefer. In de tombe van Nefer werd een goed bewaard gebleven doorgang ontdekt die volgens archeologen diende als een soort ‘paspoort’ naar de onderwereld. Men dacht dat Nefer zou terugkeren naar het land van de levenden om deel te nemen aan de offeringen en later weer naar het land der doden zou vertrekken.

Hoofdopzichter Hamdi Amin liet weten dat inmiddels negen gekleurde standbeelden zijn gevonden. Ook zijn vier sarcofagen ontdekt. De zeer gedetailleerde standbeelden zijn overgebracht naar opslagplaatsen.

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Statiefje
Statiefje
11 jaren geleden

Ik vraag me af of dat een soort legale “graf-roof” is.

Plien
Plien
11 jaren geleden

Statiefje, ik denk niet dat er iets naar het buitenland gaat omdat Egypte toezicht houd. Wat ik wel verontrustend vind is, dat er een moslim opruier in Egypte oproept tot vernietiging van de piramides omdat het verafgoding zou zijn en niets met het geloof van moslims aanhangers te maken heeft.

Boempje
Boempje
11 jaren geleden

@Plien Wat heeft dat nu weer te maken met het moraal van het verhaal?!

Plien
Plien
11 jaren geleden

#3 Boempje, leer eerst maar eens goed lezen voor je zelf een nietszeggende zin neerzet.
@Statiefje meent dat het om een soort van legale grafroof zou gaan maar Egypte geeft niet zomaar toegang tot dergelijke opgravingen. Wat mij verontrust is aanvulling voor hoe er in Egypte omtrent oude beschavingen door een groepering gedacht word en vernietigd zou moeten worden volgens hen.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x