Homepagina » Natuur en Milieu » Eén van de grootste mysteries van de natuur: feeëncirkels nu ook ontdekt in Australië
Eén van de grootste mysterieus van de natuur: feeëncirkels nu ook ontdekt in Australië

Eén van de grootste mysteries van de natuur: feeëncirkels nu ook ontdekt in Australië

Feeëncirkels werden tot voor kort alleen in Afrika gevonden. Nu zijn de mysterieuze patronen ook aangetroffen in Australië.

Dr. Stephan Getzin van het Helmholtz Centre for Environmental Research in Duitsland reisde af naar het land om feeëncirkels in de Pilbara in het noorden van West-Australië te onderzoeken. Hij zag gelijk dat de patronen in Australië en Namibië erg op elkaar lijken.

In Namibië worden de cirkels door lokale legendes verklaard als voetstappen van de goden, schroeiplekken van de adem van ondergrondse draken of zelfs landingsplaatsen voor UFO’s.

Levendig debat

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de feeëncirkels precies ontstaan. Sommige cirkels hebben een doorsnee van enkele meters, terwijl andere een diameter hebben van wel 20 meter. Er circuleren verschillende theorieën over de cirkels, van termieten tot gas dat opborrelt uit de bodem.

“De patronen in droog grasland, zoals de feeëncirkels van Namibië, zijn één van de grootste mysteries van de natuur en het onderwerp van een levendig debat over hun ontstaan,” schrijven Getzin en zijn coauteurs in het tijdschrift PNAS.

Na het bestuderen van de Australische feeëncirkels zei Getzin dat de patronen waarschijnlijk ontstaan door zelforganisatie en dat er geen verband is met de aanwezigheid van termieten.

Andere gebieden

“Lange tijd waren ecologen er niet van overtuigd dat planten zichzelf konden organiseren in droge gebieden,” zei Getzin. “Maar het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk dit proces is.”

In Namibië werden in de buurt van de patronen steeds twee of drie soorten termieten of mieren ontdekt, maar in Australië zijn geen nesten gevonden in de cirkels. Voor de onderzoekers is dat een teken dat de cirkels niet worden gemaakt door dieren.

Volgens Getzin kunnen in andere droge en dunbevolkte gebieden op aarde waarschijnlijk nog meer feeëncirkels worden ontdekt.

[New Scientist]


Vind je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Beide landen liggen op de Steenbokskeerkring? Iets te maken met lichtinval/energie? Of iets met de ligging (open vlaktes). Ik dacht ook aan wind. Kleine windhozen. Die zuigen alle zaadjes in een cirkel/spiraal weg. De zon zorgt ervoor dat er dan weer niks groeit. Het weer/natuur in die landen kan daar best heftig te keer gaan. De Omschakelingen bedoel ik. Wil daar iets groeien, dan moet het op de juiste momenten gebeuren(het ankeren). Het jaar daarop kunnen zaadjes houvast vinden bij al bestaand gras. En zo houdt de natuur de cirkel leeg en rond. Is dubbelop, maar voor de duidelijkheid.
  Opmerking algemeen: de cirkels lijken op cellen. Natuur is eindeloos/mooi.

  2 likes
 2. Keek net bij wind(wiki) en lees dat er 3 verschillende winden bestaan tussen de kringen. Deze winden heten circulatie cellen. Ha ha. Rond de Steenbokskeerkring heten de cellen Ferrel cellen. Ze veroorzaken wervelwinden, omdat de wind daar 2 kanten opgaat. Kijk bij wind(wiki) voor meer. Heel interessant.

  1 likes
  • Ik dacht meer over wind die van boven komt, maar er is ook iets wat van onderen begint.
   De stofhoos(zand/stofduivel/windheksen) ontstaat via het aardoppervlak. Door hitte en op windstille vlaktes ontstaan luchtbellen, waardoor aan het aardoppervlak lucht toestroomt uit de naaste omgeving. Dit noemt men convectie. Bij convectie vormen lucht cellen. Een verwarming werkt ook zo. Daarna krijg je hetzelfde effect als water in een leeglopend bad. De lucht maakt dan een roterende beweging(kolk). Een wervelwindje, die maar enkele minuten duurt.
   Misschien komt er helemaal geen wervelwindje aan te pas. Die je kunt zien. Dus dat iets het blokkeert. Ik dacht hieraan: Bij de Steenbokskeerkring wordt lucht 2 kanten opgeduwd. Stel deze druk duwt ook naar onderen. Dan blokkeert dat het proces dat van onderen naar boven gebeurt. Zit er eenmaal een kuiltje/rondje van planten dan blijft dit proces zich herhalen en houdt het zich in stand.
   Verder sluit ik me aan bij Theo. Goed idee.
   Vraag me wel af waarom wetenschappers dit niet hebben uitgeprobeerd/bedacht?

   0 likes
 3. Het blijkt dat er in het ver verleden op deze plekken resten van meteorieten zijn neergekomen. dat heeft tot gevolg dat er in het midden van deze cirkels een te hoge energie is die plantengroei remt, ofwel onmogelijk maakt. als je energetische metingen kunt uitvoeren zul je meten dat dat klopt. De randen zijn precies in balans met wat er mag en kan groeien. Er worden aan de randen 112 Db ( decibels ) gemeten en dat is de juiste waarde voor leven. De Decibels zijn energetisch, dus niet met je Db meter aan de rand staan, want die meten niets:-) De H3-antenne met Db sensor kan dit wel, mits de persoon dat geleerd heeft.

  1 likes
  • Men had ook kunnen bedenken dat men in de troposfeer laag zit. Infraroodstraling. Door korte zonafstand. Je zou het dus ook met een apparaat kunnen zien. Hoef je niet te meten.

   0 likes
 4. Convectie schijnt in alle lagen van de aarde en lucht te kunnen gebeuren. Het kan dus ook onder het aardoppervlak vandaan komen. Die cellencirculatie.
  Je kunt het niet zien. De vele windjes of wat dieren doen zou moeten zijn opgevallen door inwoners daar en zit het antwoordt eigenlijk al in de naam feeën cirkels.
  Wat ook interessant zou zijn: Hoe denken inwoners daar over die cirkels en hoe benoemt men die? Hun verhaal kun je vertalen naar wetenschappelijke natuurkunde enz. Misschien weten ze wel wanneer die cirkels ontstaan. Welk seizoen of een bepaalde omschakeling van weer. Ook al zou de wind/cellencirculatie niet van boven komen, dan toch kun je hier puzzelstukjes eruit halen. bv. de plantengroei/tijd.
  Ik zou best dit fenomeen letterlijk willen uitzoeken. Wie gaat er mee? Beginnen we in Australië. Gaan we op bezoek bij de Aboriginals. Nemen we de nieuwste apparatuur mee enz.(is grapje/heb er geen geld voor)

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Vaccinatiebeleid van overheden zorgt voor dood en verderf. Zo is de situatie in Australië

Vaccinatiebeleid van overheden zorgt voor dood en verderf. Zo is de situatie in Australië

Ook in Australië komt het geregeld voor ...

Achtergehouden studie bewijst dat homeopathie werkt. Er wordt een heel vies spelletje gespeeld

Achtergehouden studie bewijst dat homeopathie werkt. Er wordt een heel vies spelletje gespeeld

Gezondheidsgroepen voeren campagne voor het vrijgeven van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+