Natuur en Milieu

Eén van de grootste mysteries van de natuur: feeëncirkels nu ook ontdekt in Australië

Help anderen door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Feeëncirkels werden tot voor kort alleen in Afrika gevonden. Nu zijn de mysterieuze patronen ook aangetroffen in Australië.

Dr. Stephan Getzin van het Helmholtz Centre for Environmental Research in Duitsland reisde af naar het land om feeëncirkels in de Pilbara in het noorden van West-Australië te onderzoeken. Hij zag gelijk dat de patronen in Australië en Namibië erg op elkaar lijken.

In Namibië worden de cirkels door lokale legendes verklaard als voetstappen van de goden, schroeiplekken van de adem van ondergrondse draken of zelfs landingsplaatsen voor UFO’s.

Levendig debat

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de feeëncirkels precies ontstaan. Sommige cirkels hebben een doorsnee van enkele meters, terwijl andere een diameter hebben van wel 20 meter. Er circuleren verschillende theorieën over de cirkels, van termieten tot gas dat opborrelt uit de bodem.

“De patronen in droog grasland, zoals de feeëncirkels van Namibië, zijn één van de grootste mysteries van de natuur en het onderwerp van een levendig debat over hun ontstaan,” schrijven Getzin en zijn coauteurs in het tijdschrift PNAS.

Na het bestuderen van de Australische feeëncirkels zei Getzin dat de patronen waarschijnlijk ontstaan door zelforganisatie en dat er geen verband is met de aanwezigheid van termieten.

Andere gebieden

“Lange tijd waren ecologen er niet van overtuigd dat planten zichzelf konden organiseren in droge gebieden,” zei Getzin. “Maar het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk dit proces is.”

In Namibië werden in de buurt van de patronen steeds twee of drie soorten termieten of mieren ontdekt, maar in Australië zijn geen nesten gevonden in de cirkels. Voor de onderzoekers is dat een teken dat de cirkels niet worden gemaakt door dieren.

Volgens Getzin kunnen in andere droge en dunbevolkte gebieden op aarde waarschijnlijk nog meer feeëncirkels worden ontdekt.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Beide landen liggen op de Steenbokskeerkring? Iets te maken met lichtinval/energie? Of iets met de ligging (open vlaktes). Ik dacht ook aan wind. Kleine windhozen. Die zuigen alle zaadjes in een cirkel/spiraal weg. De zon zorgt ervoor dat er dan weer niks groeit. Het weer/natuur in die landen kan daar best heftig te keer gaan. De Omschakelingen bedoel ik. Wil daar iets groeien, dan moet het op de juiste momenten gebeuren(het ankeren). Het jaar daarop kunnen zaadjes houvast vinden bij al bestaand gras. En zo houdt de natuur de cirkel leeg en rond. Is dubbelop, maar voor de duidelijkheid.
Opmerking algemeen: de cirkels lijken op cellen. Natuur is eindeloos/mooi.

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Keek net bij wind(wiki) en lees dat er 3 verschillende winden bestaan tussen de kringen. Deze winden heten circulatie cellen. Ha ha. Rond de Steenbokskeerkring heten de cellen Ferrel cellen. Ze veroorzaken wervelwinden, omdat de wind daar 2 kanten opgaat. Kijk bij wind(wiki) voor meer. Heel interessant.

Theo
Theo
7 jaren geleden

Het blijkt dat er in het ver verleden op deze plekken resten van meteorieten zijn neergekomen. dat heeft tot gevolg dat er in het midden van deze cirkels een te hoge energie is die plantengroei remt, ofwel onmogelijk maakt. als je energetische metingen kunt uitvoeren zul je meten dat dat klopt. De randen zijn precies in balans met wat er mag en kan groeien. Er worden aan de randen 112 Db ( decibels ) gemeten en dat is de juiste waarde voor leven. De Decibels zijn energetisch, dus niet met je Db meter aan de rand staan, want die meten niets:-) De H3-antenne met Db sensor kan dit wel, mits de persoon dat geleerd heeft.

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Convectie schijnt in alle lagen van de aarde en lucht te kunnen gebeuren. Het kan dus ook onder het aardoppervlak vandaan komen. Die cellencirculatie.
Je kunt het niet zien. De vele windjes of wat dieren doen zou moeten zijn opgevallen door inwoners daar en zit het antwoordt eigenlijk al in de naam feeën cirkels.
Wat ook interessant zou zijn: Hoe denken inwoners daar over die cirkels en hoe benoemt men die? Hun verhaal kun je vertalen naar wetenschappelijke natuurkunde enz. Misschien weten ze wel wanneer die cirkels ontstaan. Welk seizoen of een bepaalde omschakeling van weer. Ook al zou de wind/cellencirculatie niet van boven komen, dan toch kun je hier puzzelstukjes eruit halen. bv. de plantengroei/tijd.
Ik zou best dit fenomeen letterlijk willen uitzoeken. Wie gaat er mee? Beginnen we in Australië. Gaan we op bezoek bij de Aboriginals. Nemen we de nieuwste apparatuur mee enz.(is grapje/heb er geen geld voor)

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x