Homepagina » Natuur en Milieu » Uitbarsting supervulkaan Yellowstone zou VS bedekken met meter dikke laag as
Uitbarsting supervulkaan Yellowstone zou VS bedekken met meter dikke laag as

Uitbarsting supervulkaan Yellowstone zou VS bedekken met meter dikke laag as

Wetenschapper Larry Mastin van de Amerikaanse geologische dienst USGS schrijft in een artikel in het tijdschrift Geochemistry, Geophysics, Geosystems dat het grootste gedeelte van de Verenigde Staten in het geval van een uitbarsting van de supervulkaan onder Yellowstone National Park bedekt zou worden met een meter dikke laag as.

Mastin en zijn collega’s hebben aan de hand van computermodellen berekend wat de effecten zullen zijn van een eventuele aswolk die door de supervulkaan zou worden geproduceerd. Bij een superuitbarsting zou bijna 400 kubieke kilometer materiaal worden uitgestoten, waardoor elektronische communicatie en het vliegverkeer onmogelijk worden. Het klimaat van Noord-Amerika zou als gevolg van de uitbarsting ook drastisch veranderen.

De supervulkaan onder Yellowstone heeft tenminste drie keer van dit soort uitbarstingen voortgebracht – te weten 2,1 miljoen jaar geleden, 1,3 miljoen jaar geleden en 640.000 jaar geleden. Mastin zei dat steden in de buurt van de supervulkaan na een uitbarsting zouden worden bedekt met een meter dikke laag as.

Van New York tot Los Angeles zou men last hebben van de aswolk, maar als gevolg van de schade in het binnenland zou het voor beide kusten moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om met elkaar te communiceren.

Zelfs kleine hoeveelheden as zouden voor grote problemen zorgen: voertuigen hebben minder grip op de wegen, er doen zich veel kortsluitingen voor, het riool raakt verstopt en oogsten mislukken.

Door de kracht van een dergelijke uitbarsting en de samenstelling van het uitgestoten materiaal, zou de aswolk krachtiger zijn dan de overheersende windrichting. Dit kan volgens Mastin verklaren waarom aanzienlijke hoeveelheden as tijdens eerdere uitbarstingen van Yellowstone de westkust hebben bereikt, terwijl de wind overwegend van west naar oost waait.

[Raw Story]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • redice schreef:

  als dat gebeurd zou ik dat karma noemen 😉 de planeet die even weerwraak neemt op die grote boze wolf die tevens ook het kyoto verdrag niet wil tekenen..eigen schuld..

  8 likes
  • Arwijn schreef:

   O ja hoor tuurlijk. Het verdrag von Kyoto is een zijn verdrag wat helemaal niks helpt tegen vervuiging, het is enkel de zoveelste fascistische wet die mensen dwingt om geld neer te leggen wat vervolgens door de elite beheerd word die er hun eigen voordeel mee doen. NEE DANK JE.

   Als je een milieu verdrag wilt maken, verban ALLE GMO, verban Aspartaam en MSG (of dwing producenten om een groot label te maken op hun product over de gevaren ervan, net zoals met sigaretten). Verban het gebruik van pesticiden en herbiciden, maak biologische voeding vrij van btw, legaliseer alle drugs (en depopulariseer het daarmee en maak medische toepassingen van bijvoorbeeld wiet makkelijker voor het volk) en zo nog meer nuttige mileuwetten.

   18 likes
  • Rory schreef:

   Dit begrijp ik niet. Daar wonen toch ook mensen zoals jij en ik?

   11 likes
  • Kaasplankje schreef:

   Wanneer jij blij bent dat zoveel mensen ellendig aan hun eind komen zal het Karma jou ook weten te vinden en niet genadig zijn…

   11 likes
  • redice schreef:

   zeg ik daar blij met te zijn misschien? en voor moeder aarde zijn wij een parasiet, of je het nu graag hoort of niet. dus denk niet dat ze rekening zou houden met de brave mensjes die er wonen 😉

   3 likes
   • Faith schreef:

    Redice: Je bedoelt dat dat de Dag Des Oordeels zal zijn ofwel Declarationday zoals Maytrea het noemt? Als dat zo zou zijn dan wordt er wel degelijk rekening gehouden met brave mensjes en het uitschot die de aardbol geplunderd, mensen misleid, bestolen en een moraalloos leven geleid hebben, denk je zelf ook niet? Laten we het maar rustig afwachten en aan hogere machten overlaten wat er dan gebeurd. Wij zijn daar te klein, onbenullig en te nietig voor, ja zelfs de Groten der Aarde. Wel grappig is dat alle bangmakers en onderdrukkers nu zelf behoorlijk in de rats zitten. Wie een kuil graaft voor een ander…gaat nog steeds op.

    0 likes
  • Jan schreef:

   Kyoto verdrag is zelf de grote boze wolf. Heb je dat wel eens overwogen?

   2 likes
 • Jeroen schreef:

  Laat maar barsten dat ding.. Die vulkaan kan onze redding wel eens zijn!!

  10 likes
  • Faith schreef:

   Mijn idee Jeroen. Als Yellowstone ontploft zijn we in een klap van de U.S. gedomineerde financieele markt en hun handlangertjes die er baat bij hebben af. Die hebben in ene klap niets meer en dus ook niets meer te vertellen. Dan kan het nieuwe geldsysteem in alle rust in werking gaan zonder agressieve onderdrukkers met oorlogsdreigingen. En niet onbelangrijk: zijn we zelfs in een klap van die verwarde dementen af die de wereld momenteel nog in de houd-greep houden. Ik zeg ook: laat maar komen!

   6 likes
  • densie schreef:

   daar kan ik me wel in vinden…wat je zegt… a wake up call!

   0 likes
 • Catharina schreef:

  Beste 9forNews,

  Just a mindspin….Misschien zouden jullie de optie “thumb down” kunnen overwegen?

  *rolls eyes @ redice

  8 likes
 • Huisheks schreef:

  Er zijn diverse links naar updates voor Yellowstone. De nieuwste info betreffende Yellowstone is dat de mensen daar in het ongewisse gelaten worden. Ze voelen dat er iets aan de hand is, omdat er op dit moment veel aardbevingen in het gebied plaatsvinden, net als in IJsland.
  Maar…, de USGS het seismol. Inst. van de USA. meldt de helft niet, of zegt domweg dat de mensen het zich verbeelden.
  Nu wordt er in dat gebied ook aan “fracking” gedaan. Fracking is het laten ontploffen van dynamiet in bepaalde aardlagen, met het doel, gas of olie naar een centraal punt te laten vloeien. Zodat dat beter gewonnen kan worden. Ook dat heeft lichte aardbevingen tot gevolg.
  Wat de gevolgen kunnen zijn voor het nabij gelegen Magmaveld, waarvan men nog niet eens de exacte locatie weet, kunnen wij aan de verbeelding overlaten.
  Zo helder en duidelijk IJsland met zijn bevolking omgaat, zo ondoorzichtig en gemeen gaat de overheid in de USA met haar bevolking om. Stel dat dit ramp scenario plaatsvindt en Yellowstone ploft, dan is dat heel onrechtvaardig tegenover de bevolking daar, omdat zij geen schijn van kans hebben, door de corruptie en leugenachtigheid van OOK de locale overheden, die handelen naar de instructies van hun meerderen.
  Dagelijks kijk ik naar de updates betr. Yellowst. en ik kan alleen maar concluderen dat er zeker een verandering aan zit te komen. Hopelijk gaat het op de IJslandse manier, want er zijn meer dan 7 caldera’s daar te vinden……

  4 likes
  • days of our lives schreef:

   “De nieuwste info betreffende Yellowstone is dat de mensen daar in het ongewisse gelaten worden.”

   Die info is niet nieuw. Dat is al jaren zo. Niemand weet wanneer de uitbarsting gaat komen. Als je iets niet weet, kun je ook niet iets zeggen.
   Toen ik op de lagere school zat (25+ jaar geleden) kreeg ik daar al te horen dat Yellowstone op barsten stond. Dat kon op de dag van vandaag gebeuren, maar evengoed nog honderden of zelfs duizenden jaren duren. Bijzonder dat jij uit een al jaren vaststaande dreiging (waar de mens niets tegen zal kunnen doen) toch nog lasterlijk richting Amerikaanse autoriteiten kunt redeneren.

   0 likes
   • Faith schreef:

    Heb je weleens van Planet X gehoord? Die zit nu in ons zonnestelsel. Hoe dat uit gaat pakken weet niemand maar grote veranderingen zijn nu al bezig. Vliegtuigen die plotseling van de radar verdwijnen, GPS satellieten en electrische apparaten die uitvallen of niet goed meer werken, alle tv, radio, telefoon- en internet verkeer kan zelfs ineens uitvallen etc. Zou het Yellowstone kunnen beinvloeden? Ik denk het wel. Goed dat we nog niet gechipt zijn, want dan zouden wij ook ineens uitvallen LOL! Het wordt ook weleens tijd dat dit gekkenhuis flink opgeschudt wordt door de natuur.

    1 likes
    • days of our lives schreef:

     Van die planeet heb ik gehoord, maar aangezien we er 8 hebben, moeten we eerst de negende maar eens vinden.

     Ik twijfel ernstig aan de het bestaan van de door jou beschreven planeet. Door de zwaartekrachtwerking zouden we dat allang hebben kunnen zien aan afwijkende bewegingen van andere hemellichamen, en ook is de kans dat de Aarde dan leven (zoals wij dat kennen) zou bevatten, vrijwel nihil.

     Maar ik kan me wel vinden in je gekkenhuis verhaal. Met o.m. Poetin en ISIS-praktijken zou het helemaal niet gek zijn als we een kwestie zouden hebben die de mensheid dwingt samen te werken in plaats van te verdelen. 🙂

     0 likes
 • koekje schreef:

  Voorlopig zullen we het qua bangmakerij met ISIS moeten doen.
  Veel concreter en minstens net zulke dramatische animaties van te maken. Nog effe mixen met echte beelden en hoppa.

  Be scared, denk vooral niet zelf na.

  Overigens krijgen wij van wat in Amerika gebeurt per definitie een dosis kommer en kwel mee.
  Uh, ons eigen karma?

  4 likes
 • x

  Check Also

  Chinese maanrover heeft iets vreemds ontdekt op de achterkant van de maan

  Chinese maanrover heeft iets vreemds ontdekt op de achterkant van de maan

  De Chinese maanrover Yutu-2 heeft een ongewone ...

  Op 11 november vorig jaar werd de aarde opgeschud door mysterieuze seismische golven. Nu weten we waarom

  Op 11 november vorig jaar werd de aarde opgeschud door mysterieuze seismische golven. Nu weten we waarom

  Op 11 november vorig jaar werden mysterieuze ...

  >