Natuur en Milieu

Uitbarsting supervulkaan Yellowstone zou VS bedekken met meter dikke laag as

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschapper Larry Mastin van de Amerikaanse geologische dienst USGS schrijft in een artikel in het tijdschrift Geochemistry, Geophysics, Geosystems dat het grootste gedeelte van de Verenigde Staten in het geval van een uitbarsting van de supervulkaan onder Yellowstone National Park bedekt zou worden met een meter dikke laag as.

Mastin en zijn collega’s hebben aan de hand van computermodellen berekend wat de effecten zullen zijn van een eventuele aswolk die door de supervulkaan zou worden geproduceerd. Bij een superuitbarsting zou bijna 400 kubieke kilometer materiaal worden uitgestoten, waardoor elektronische communicatie en het vliegverkeer onmogelijk worden. Het klimaat van Noord-Amerika zou als gevolg van de uitbarsting ook drastisch veranderen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De supervulkaan onder Yellowstone heeft tenminste drie keer van dit soort uitbarstingen voortgebracht – te weten 2,1 miljoen jaar geleden, 1,3 miljoen jaar geleden en 640.000 jaar geleden. Mastin zei dat steden in de buurt van de supervulkaan na een uitbarsting zouden worden bedekt met een meter dikke laag as.

Van New York tot Los Angeles zou men last hebben van de aswolk, maar als gevolg van de schade in het binnenland zou het voor beide kusten moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om met elkaar te communiceren.

Zelfs kleine hoeveelheden as zouden voor grote problemen zorgen: voertuigen hebben minder grip op de wegen, er doen zich veel kortsluitingen voor, het riool raakt verstopt en oogsten mislukken.

Door de kracht van een dergelijke uitbarsting en de samenstelling van het uitgestoten materiaal, zou de aswolk krachtiger zijn dan de overheersende windrichting. Dit kan volgens Mastin verklaren waarom aanzienlijke hoeveelheden as tijdens eerdere uitbarstingen van Yellowstone de westkust hebben bereikt, terwijl de wind overwegend van west naar oost waait.

[Raw Story]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
redice
redice
9 jaren geleden

als dat gebeurd zou ik dat karma noemen 😉 de planeet die even weerwraak neemt op die grote boze wolf die tevens ook het kyoto verdrag niet wil tekenen..eigen schuld..

Catharina
Catharina
9 jaren geleden

Beste 9forNews,

Just a mindspin….Misschien zouden jullie de optie “thumb down” kunnen overwegen?

*rolls eyes @ redice

koekje
koekje
9 jaren geleden

Voorlopig zullen we het qua bangmakerij met ISIS moeten doen.
Veel concreter en minstens net zulke dramatische animaties van te maken. Nog effe mixen met echte beelden en hoppa.

Be scared, denk vooral niet zelf na.

Overigens krijgen wij van wat in Amerika gebeurt per definitie een dosis kommer en kwel mee.
Uh, ons eigen karma?

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Er zijn diverse links naar updates voor Yellowstone. De nieuwste info betreffende Yellowstone is dat de mensen daar in het ongewisse gelaten worden. Ze voelen dat er iets aan de hand is, omdat er op dit moment veel aardbevingen in het gebied plaatsvinden, net als in IJsland.
Maar…, de USGS het seismol. Inst. van de USA. meldt de helft niet, of zegt domweg dat de mensen het zich verbeelden.
Nu wordt er in dat gebied ook aan “fracking” gedaan. Fracking is het laten ontploffen van dynamiet in bepaalde aardlagen, met het doel, gas of olie naar een centraal punt te laten vloeien. Zodat dat beter gewonnen kan worden. Ook dat heeft lichte aardbevingen tot gevolg.
Wat de gevolgen kunnen zijn voor het nabij gelegen Magmaveld, waarvan men nog niet eens de exacte locatie weet, kunnen wij aan de verbeelding overlaten.
Zo helder en duidelijk IJsland met zijn bevolking omgaat, zo ondoorzichtig en gemeen gaat de overheid in de USA met haar bevolking om. Stel dat dit ramp scenario plaatsvindt en Yellowstone ploft, dan is dat heel onrechtvaardig tegenover de bevolking daar, omdat zij geen schijn van kans hebben, door de corruptie en leugenachtigheid van OOK de locale overheden, die handelen naar de instructies van hun meerderen.
Dagelijks kijk ik naar de updates betr. Yellowst. en ik kan alleen maar concluderen dat er zeker een verandering aan zit te komen. Hopelijk gaat het op de IJslandse manier, want er zijn meer dan 7 caldera’s daar te vinden……

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x