Homepagina » Buitenland » Argentijnen verzetten zich fel tegen komst Monsanto
Argentijnen verzetten zich fel tegen komst Monsanto

Argentijnen verzetten zich fel tegen komst Monsanto

In het stadje Malvinas Argentinas in Argentinië bouwt de Amerikaanse chemiereus Monsanto één van zijn grootste fabrieken voor genetisch gemodificeerd maïs.

De inwoners van het stadje zijn fel tegen de komst van Monsanto. De fabriek zou in maart volgend jaar open moeten gaan, maar de werkzaamheden zijn stilgelegd.

Lokale bewoners houden de bouwplaats sinds september bezet en daarnaast hebben ze bij de rechtbank verschillende klachten ingediend. De aannemer probeerde afgelopen week de blokkade te doorbreken. Daarbij vielen 20 gewonden. Uiteindelijk kwam zelfs het leger er aan te pas.

Verboden

In Malvinas Argentinas wonen veel mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. Ze krijgen daar last van op het moment dat omliggende weilanden met het onkruidverdelgingsmiddel Roundup worden besproeid. Steeds meer baby’s komen misvormd ter wereld en ook worden er meer kankergevallen gemeld.

De maïszaden die in de toekomstige fabriek verwerkt gaan worden zullen onder meer clothianidine bevatten, een neonicotinoïde die in de Europese Unie verboden is.

In Argentinië worden bijna 22 miljoen hectare transgene gewassen besproeid. De weilanden bevinden zich in 12 provincies. In de directe omgeving van de velden wonen 12 miljoen mensen.

Paradijs

Ondanks de schrijnende gevallen bestaan er geen officiële cijfers om te controleren of er een verband is met de herbicide. In het land zijn ook geen strenge controles op de aanwezigheid van landbouwgif in het bloed en in waterreservoirs. Om die reden zijn landen als Argentinië en Brazilië een paradijs voor Monsanto.

Bij goedkeuring van het telen van genetisch gemodificeerde gewassen baseren de autoriteiten zich vaak alleen op de gegevens die Monsanto zelf verstrekt. De bouw van de fabriek is goedgekeurd zonder dat een onafhankelijke commissie zich eerst over het plan heeft gebogen.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 Vond je deze info leuk? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Heel goed en ik hoop dat het een domino effect zal hebben en dat iedereen zich gaat verzetten tegen deze planeet verdelger.

  0 likes
 2. Wel als dit in de media word aangehaald en niet in word geparkeerd.

  Als mensen geen idee hebben zullen ze er ook niet tegen protesteren

  0 likes
 3. Fantastisch van de Argentinië!! achteruit met die monster monsanto!!

  0 likes
 4. Dit word vaker in de media naar buiten gebracht voorlopig gaat het maar door want het word versterkt door de cabal.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

duitse

Duitse longarts: Corona-aanpak is ‘misdaad tegen de menselijkheid’

De Duitse longarts Wolfgang Wodarg heeft in ...

australische

Australische politicus: ‘Rassenprotesten zijn vooral schuld van Obama’

De media proberen Trump de schuld te ...