Gezondheid

Arts moet meer gebruikmaken van alternatieve geneeskunde

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nederlandse artsen moeten vaker gebruikmaken van alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en ontspanningstherapie. Dat zegt onderzoeksorganisatie ZonMw in een nieuw rapport, dat mede is opgesteld door medici en ziekenhuisbestuurders.

De Rotterdamse hoogleraar chirurgie en homeopaat Hans Jeekel, betrokken bij het rapport, verwacht dat de meeste alternatieve geneeskunde de toets niet doorstaat. Dat moet volgens hem ook kenbaar worden gemaakt. “Nederlanders besteden steeds meer geld aan dit soort zorg, die vaak niet werkt en soms zelfs verkeerd uitpakt.”

Bepaalde voedingssupplementen waarvan sommige mensen geloven dat die veroudering tegengaan en therapieën gericht op het verminderen van stress en pijn, werken volgens Jeekel wel. Hetzelfde geldt voor acupunctuur, chiropraxie en muziektherapie.

Er zijn aanwijzingen dat patiënten die muziek horen tijdens een operatie, meer ontspannen blijven en dat onder meer het immuunstelsel het beter doet, aldus Jeekel. “Dat moeten we nog wel beter uitzoeken, maar dat moeten we in ieder geval proberen.”

Ook homeopathie moet volgens Jeekel een kans krijgen zolang er geen goed onderzoek ligt waaruit blijkt dat het niet werkt. Alternatieve zorg zou moeten worden vergoed via de zorgverzekering. “Ook omdat het om een relatief goedkope variant gaat waarmee je juist op andere zorg kunt besparen,” zei Jeekel.

De artsen die het rapport hebben opgesteld gaan een onderzoeksgroep oprichten waarvoor ook ziekenhuizen en patiëntenorganisaties worden uitgenodigd. Deze groep moet in kaart gaan brengen hoeveel gebruik wordt gemaakt van alternatieve zorg en daar vervolgens voorlichting over geven.

Wereldwijd en ook in Nederland gebeurt er veel op het gebied van complementaire zorg. Het betreft zorgvormen en behandelwijzen die vaak ondersteunend aan reguliere zorginterventies worden gebruikt. Voorbeelden zijn natuurlijke producten als vitaminepreparaten en voedingssupplementen, mind-body benaderingen als muziektherapie (Mozart-effect), meditatie, acupunctuur en yoga, en manipulatieve en lichaamsgerichte technieken als chiropraxie en massage.

[Trouw]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Cdude
Cdude
8 jaren geleden

“Arts moet meer gebruikmaken van alternatieve geneeskunde”
Kan de schrijver van dit artikel mij eens aantonen waar dit wordt gezegd in het ZonMw bericht?

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Dat ze daar nu pas achter komen zegt genoeg over het bewustzijnsniveau van de reguliere medische wereld.

Huisheks
Huisheks
8 jaren geleden

Nou , mijn huisarts denkt daar heeeeeeeeeeel anders over.
Die schrijft liever direct een of ander receptje uit.( goed voor de omzet)
Als ik vraag om een homeopatisch middel, staat hij mij aan te kijken of ik gestoord ben.
Dat is geeeeeeeeen geneesmiddel zegt hij dan.
Jaa, dat weet ik, maar toch wil ik dat middel. Nee, dat schrijf ik U niet voor. Dat moet u dan maar kopen bij een gezondheids/natuur winkel.
Kijk mensen, deze man weet best wel van de nieuwe editie van de Codex Alimentarius, waarbij besloten is in Brussel dat homeopatische middelen niet meer het predicaat Geneesmiddel mogen dragen of straffe van enige duizende euros boete, per exemplaar. Gevolg:geen arts schrijft dit momenteel voor. ( uitzonderingen daargelaten natuurlijk) Dus dit artikel is allemaal Bullshit. Want Brussel heeft dit soort kwakzalverij zoals ze dat noemen al een jaar of wat geleden in de ban gedaan. Tijdens de kerstdagen want dan wordt er lekker geen aandacht aan geschonken. Zo worden dit soort maatregelen ons wel vaker door de strot geduwd. Dan zijn we toch klaar. !! Wie van de burgers die deze site NIET bezoeken, is hiervan op de hoogte ??? Lang leve de Pharma Dictatuur !!

techneut
techneut
8 jaren geleden

bericht: Ook homeopathie moet volgens Jeekel een kans krijgen zolang er geen goed onderzoek ligt waaruit blijkt dat het niet werkt.

Laten ze éérst maar eens komen dat het wél werkt (en dus significant beter dan placebo’s).
Dus kom op dr Vogels en VSM’s van deze wereld! TOON HET AAN!

Oh wacht…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x