Homepagina » Gezondheid » Arts moet meer gebruikmaken van alternatieve geneeskunde
Arts moet meer gebruikmaken van alternatieve geneeskunde

Arts moet meer gebruikmaken van alternatieve geneeskunde

Nederlandse artsen moeten vaker gebruikmaken van alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en ontspanningstherapie. Dat zegt onderzoeksorganisatie ZonMw in een nieuw rapport, dat mede is opgesteld door medici en ziekenhuisbestuurders.

De Rotterdamse hoogleraar chirurgie en homeopaat Hans Jeekel, betrokken bij het rapport, verwacht dat de meeste alternatieve geneeskunde de toets niet doorstaat. Dat moet volgens hem ook kenbaar worden gemaakt. “Nederlanders besteden steeds meer geld aan dit soort zorg, die vaak niet werkt en soms zelfs verkeerd uitpakt.”

Bepaalde voedingssupplementen waarvan sommige mensen geloven dat die veroudering tegengaan en therapieën gericht op het verminderen van stress en pijn, werken volgens Jeekel wel. Hetzelfde geldt voor acupunctuur, chiropraxie en muziektherapie.

Er zijn aanwijzingen dat patiënten die muziek horen tijdens een operatie, meer ontspannen blijven en dat onder meer het immuunstelsel het beter doet, aldus Jeekel. “Dat moeten we nog wel beter uitzoeken, maar dat moeten we in ieder geval proberen.”

Ook homeopathie moet volgens Jeekel een kans krijgen zolang er geen goed onderzoek ligt waaruit blijkt dat het niet werkt. Alternatieve zorg zou moeten worden vergoed via de zorgverzekering. “Ook omdat het om een relatief goedkope variant gaat waarmee je juist op andere zorg kunt besparen,” zei Jeekel.

De artsen die het rapport hebben opgesteld gaan een onderzoeksgroep oprichten waarvoor ook ziekenhuizen en patiëntenorganisaties worden uitgenodigd. Deze groep moet in kaart gaan brengen hoeveel gebruik wordt gemaakt van alternatieve zorg en daar vervolgens voorlichting over geven.

Wereldwijd en ook in Nederland gebeurt er veel op het gebied van complementaire zorg. Het betreft zorgvormen en behandelwijzen die vaak ondersteunend aan reguliere zorginterventies worden gebruikt. Voorbeelden zijn natuurlijke producten als vitaminepreparaten en voedingssupplementen, mind-body benaderingen als muziektherapie (Mozart-effect), meditatie, acupunctuur en yoga, en manipulatieve en lichaamsgerichte technieken als chiropraxie en massage.

[Trouw]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Huisheks schreef:

  Nou , mijn huisarts denkt daar heeeeeeeeeeel anders over.
  Die schrijft liever direct een of ander receptje uit.( goed voor de omzet)
  Als ik vraag om een homeopatisch middel, staat hij mij aan te kijken of ik gestoord ben.
  Dat is geeeeeeeeen geneesmiddel zegt hij dan.
  Jaa, dat weet ik, maar toch wil ik dat middel. Nee, dat schrijf ik U niet voor. Dat moet u dan maar kopen bij een gezondheids/natuur winkel.
  Kijk mensen, deze man weet best wel van de nieuwe editie van de Codex Alimentarius, waarbij besloten is in Brussel dat homeopatische middelen niet meer het predicaat Geneesmiddel mogen dragen of straffe van enige duizende euros boete, per exemplaar. Gevolg:geen arts schrijft dit momenteel voor. ( uitzonderingen daargelaten natuurlijk) Dus dit artikel is allemaal Bullshit. Want Brussel heeft dit soort kwakzalverij zoals ze dat noemen al een jaar of wat geleden in de ban gedaan. Tijdens de kerstdagen want dan wordt er lekker geen aandacht aan geschonken. Zo worden dit soort maatregelen ons wel vaker door de strot geduwd. Dan zijn we toch klaar. !! Wie van de burgers die deze site NIET bezoeken, is hiervan op de hoogte ??? Lang leve de Pharma Dictatuur !!

  14 likes
 • Kalki schreef:

  Dat ze daar nu pas achter komen zegt genoeg over het bewustzijnsniveau van de reguliere medische wereld.

  9 likes
 • techneut schreef:

  bericht: Ook homeopathie moet volgens Jeekel een kans krijgen zolang er geen goed onderzoek ligt waaruit blijkt dat het niet werkt.

  Laten ze éérst maar eens komen dat het wél werkt (en dus significant beter dan placebo’s).
  Dus kom op dr Vogels en VSM’s van deze wereld! TOON HET AAN!

  Oh wacht…

  2 likes
  • Sunshine schreef:

   Dan moeten ze ook zo ongeveer 90% van de ‘echte’ meds van de markt halen.
   Al zou het alleen maar om een placebo-effect gaan, is dat nog altijd 30% kans van slagen.

   Van de ‘echte’ meds zegt zelfs een hotshot van Glaxo Smith Cline: ‘It is an open secret within the drugs industry that most of its products are ineffective in most patients’ …

   ‘The vast majority of drugs – more than 90 per cent – only work in 30 or 50 per cent of the people,’ Dr Roses said. ‘I wouldn’t say that most drugs don’t work. I would say that most drugs work in 30 to 50 per cent of people. ‘

   link: http://www.rense.com/general69/glax.htm

   Dan maar liever een middel wat de lever of andere organen niet aantast maar enkel werkt omdat iemand er in gelooft. Want zelfs artsen weten dat alle ‘echte’ gif zijn en altijd de lever aantasten.

   Daarbij is het placebo-effect dan wel stukken goedkoper.

   7 likes
 • J. Selten schreef:

  Nou, er wordt dus gezegd dat ze met onderzoeken moeten aantonen dat homeopathie niet zou werken. Laat ze eens met een onderzoek komen dat aangeeft dat de huidige methodes WEL werken.
  een symptoompje onderdrukken is niet niet genezen, want de oorzaak blijft aanwezig en komt dan weer op een andere manier naar de oppervlakte.

  Alleen chirurgische ingrepen kan niet in het alternatief gezocht worden, de rest wel.

  4 likes
 • louise schreef:

  nou eindelijk dringt t dan door!?? wij mensen zijn natuurlijke wezens en behoren als zodanig behandeld te worden…… met eigenlijk alle mogelijke middelen die de aarde ons geeft…maar ook soms chemie… als mensen zichzelf en hun lichaam goed kennen (zie hier een probleem) is het voor een behandelaar veel makkelijker om de juiste diagnose te stellen… maar vooral is preventie de mooiste optie…ook overgevoelig heid is vaak een probleem bij t reageren op welke geneesmiddel dan ook…..en ja,in principe kan het lichaam zichzelf wel genezen,maar dat zijn maar weinig mensen gegeven, het duurt nog wel even voor het ideale er is,want tja er moet ook nog aan verdiend worden!!! over dat laatste….allemachtig wat zijn al die natuurlijke middelen de laatste jaren duur geworden,hebzucht zit niet alleen in de farma.cheutische hoek…

  3 likes
 • Koster schreef:

  Dan zal er eindelijk maar toch OOK door de vele officieel opgeleide yoga docenten ook eens wat meer verdiend kunnen worden dan het hongerloon waarmee zij getolereerd werden.
  Jaren en jaren lesgeven in combinatie met driedubbele bijbaantjes om uit de bijstand te kunnen blijven!
  En dat alles omdat de regering haar ogen bleef sluiten voor de vele zienswijzes die absoluut hadden kunnen bijdragen aan het verminderen van de nu uit de pan gerezen kosten in de gezondheidszorg.mvg

  3 likes
 • sparky schreef:

  Hoe lang bestaat die chemische tablettenzooi al? Niet zo lang als de homeopatisch middelen toch?
  dus wat is dan de alternatieve geneeswijze? volgens mij big pharma toch?

  3 likes
 • Pascal schreef:

  Natuurlijk is heel mooi maar mijn gevoel zegt dat we nu alleen maar wild west alternatieve geneeskunde hebben.

  De wetenschap is nog niet zover om dit tot een echt geneesmiddel te laten werken.

  Het enige wat wel werkt is de manipulatie en de mensen die daarmee DOORSLAAN in hun BIO gedachte. Het gros kletst lekker met al die gezonde verhaaltjes mee en denkt de wijsheid in acht te hebben.

  De echte geneeskunde ligt naar mijn mening in het gebied van geluid, dus weer een Frequentie!!

  1 likes
 • Cdude schreef:

  “Arts moet meer gebruikmaken van alternatieve geneeskunde”
  Kan de schrijver van dit artikel mij eens aantonen waar dit wordt gezegd in het ZonMw bericht?

  0 likes
 • Dzyan schreef:

  Hier hebben artsen helemaal geen tijd voor. Die betalen zich scheel aan verzekeringspremies en hebben gemiddeld maar 6 minuten per patiënt.

  Groet,

  Dzyan

  0 likes
 • x

  Check Also

  bonus

  Wél bonus voor managers, maar geen cent extra voor zorgmedewerkers: ‘Schandalig en schaamteloos’

  Verpleegkundigen van het Zaans Medisch Centrum zijn ...

  vvd

  VVD en D66 (applaus voor de zorg!) blokkeren voorstel voor betere zorgbeloning: ‘Mes in de rug’

  In de Tweede Kamer is de motie ...

  >