Homepagina » Gezondheid » Als wij artsen het werkelijke verhaal over de hersendood zouden kunnen vertellen, dan zou geen mens zich meer als orgaandonor opgeven
Als wij artsen het werkelijke verhaal over de hersendood zouden kunnen vertellen, dan zou geen mens zich meer als orgaandonor opgeven

Als wij artsen het werkelijke verhaal over de hersendood zouden kunnen vertellen, dan zou geen mens zich meer als orgaandonor opgeven

Wil iemand na zijn dood organen doneren dan moet hij of zij hersendood zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een zwaar ongeval.

Alleen in dat geval zijn de organen nog levend en voor transplantatie te gebruiken, terwijl de persoon dan wettelijk dood is verklaard (administratief).

Wij wilden graag het antwoord op ‘hoe dood is een hersendode als het lichaam in leven blijft?’ en ontdekten dat er meer is te vertellen dan de bestaande informatie vrijgeeft.

Door die extra kennis kunnen wij nu aanvullende informatie aan iedereen, ook aan artsen en instanties, verstrekken.

De aanvullende informatie is ook voor elke burger nodig om goed geïnformeerd te zijn om ja of nee te registreren.

We vonden het wat vreemd dat er geen medisch bewijs is dat een hersendode niets meer zou ervaren.

De voorlichting meent dat een hersendode niets meer ervaart ‘omdat artsen geen hersenactiviteit meer zien’.

Maar klopt deze aanname wel? Er zijn inmiddels heel wat aanwijzingen dat een hersendode niet echt dood is (dit wordt ook medisch erkend) en dat de persoon zelfs kan herstellen en bijkomen.

Dit maakt dat de term hersendood niet absoluut is en daarom open einden geeft.

Waar komt hersendood vandaan, hoe is het ontstaan en kan er meer duidelijkheid worden gegeven?

Wij hebben het onderzocht. Het zit zo: hersendood is door enkele artsen in de VS in 1968 bedacht toen duidelijk werd dat alleen levende organen voor transplantatie bruikbaar waren.

Dit is een onoplosbaar probleem omdat je geen organen bij levende mensen mag wegnemen. Zij hebben daarom voorgesteld om langdurige coma-patiënten dood te verklaren om op die manier levende organen te verkrijgen.

Dit is de grondslag voor hersendood geworden. Bijna alle artsen kennen deze achtergrond niet.

Wat gebeurde:

 • Artsen werden voor moord aangeklaagd.
 • Medici hadden toen kunnen stoppen, maar een klein eenmalig team koos ervoor om de ‘levende dood’ op een andere wijze te omschrijven, en noemde het hersendood, ook bekend als de bedachte dood (invented death).
 • Als er geen hersenactiviteit meer is te meten (coma) en beademing is nodig, dan vindt men je hersendood (als echt niets meer beweegt dan ben je echt dood).
 • In 1973 heeft de Gezondheidsraad de overweging voor hersendood overgenomen en de overheid geadviseerd dat een hersendode die beademd kan worden, wettelijk dood is te noemen. In 1998 volgde de wet op de orgaandonatie (WOD).
 • Het belang om organen te verkrijgen gaat boven het belang om het slachtoffer te helpen (“nieuwe organen oogsten is belangrijker dan het leven van het slachtoffer”) zo zeggen kritische artsen.
 • De voorwaarden voor hersendood worden almaar minder stringent, waardoor er meer organen eerder vrijkomen (nodig voor nieuwe transplantaties, onderzoek en ook voor de herhaalvraag om eerdere overgezette organen na einde-levensduur te vervangen).
 • Men heeft er ook voor gekozen om coma-patiënten die wel zelfstandig ademen niet als hersendood te betitelen, die blijven medisch behandeld om te genezen, terwijl dit voor hersendoden ook veelal mogelijk is, ‘maar dan loop je de donororganen mis’ zo zegt een arts.

Wij concluderen dat de wijze van handelen bij hersendood van een zeer beperkte visie op het menselijk wezen en het bewustzijn (= het aanwezig ervaren van de mens) getuigt waardoor ‘de hersendood’ op gespannen voet met de eed van Hippocrates staat die eerbiedwaardige genezing, in samenspraak met de persoon, aanbeveelt.

Daarnaast wordt bij voortduring niet aan de eis van ‘vooraf begrepen geïnformeerd’ (informed consent) naar de familie voldaan.

Verder zien wij dat de voorlichting ‘prettige teksten kiest’ opdat orgaandonatie helemaal medisch verantwoord is, zonder twijfel of enige blamage.

Het criterium hersendood kan echter als een medische misvatting worden betiteld, want het heeft niets met de oorspronkelijke geneeskunde te maken.

Alle inzet is op het eerder verkrijgen van meer organen gericht, waarbij de orgaangever geen kansen meer krijgt (tenzij deze nog net vóór de uitneem-operatie ‘de ogen opent’).

Het transplantatie-belang en de euforie zijn echter zo groot, dat kritische opmerkingen van goedwillende artsen en anderen, steeds weer als onzin-verhalen terzijde gaan.

Het geloof in de eigen oprechtheid laat geen ruimte voor andere woorden en zo verwordt ‘deze medische visie’ tot een soort van tunnelvisie.

Bijna alle mensen, waaronder artsen, realiseren zich niet wat hersendoden wel of niet ervaren zolang hun lichaam nog volop in leven is, zelfs tijdens het uitnemen van hun organen op de operatietafel.

Het hersendood-protocol wordt als een garantie ervaren dat de persoon echt is overleden, en zo wordt het in de officiële voorlichting ook gezegd (terwijl dit schrijven dat nu voor u is, beargumenteert dat het hele verhaal een waardeloos sprookje met slechte afloop is).

Het is tijd om uit de droom te komen.

Slot

De voorwaarden voor hersendood zijn uitsluitend op menselijke keuzes gebaseerd die vervolgens verklaringen krijgen en zo de schijn van medische professionaliteit oproepen.

Hersendood is geen natuurlijke conditie, het is een bedachte tussenstop om nog net voor het overlijden (men stopt de beademing!) levende organen te kunnen ‘oogsten’.

“Als wij artsen het werkelijke verhaal over de hersendood zouden kunnen vertellen, dan zou geen mens zich meer als orgaandonor opgeven waardoor er geen levende organen meer ‘te oogsten’ zijn en zul je wereldwijd wel met het transplanteren van organen moeten stoppen, wat tegen de wil van de medische wetenschap is. En daarom praten we alle orgaan-fouten goed.” Vrij naar Rudolf Pichlmayer – Duits transplantatie-chirurg

Over ons

Een aantal bezorgde ouders die door een onbehaaglijk gevoel gealarmeerd werden dat het officiële verhaal niet kan kloppen.

Zij gingen op onderzoek uit en verzamelden allerlei feiten over hersendood en zijn vreselijke gevolgen, en proberen daar nu zo veel mogelijk publiciteit aan te geven om andere burgers over de onbekende kant van orgaandonatie te waarschuwen.

Meer weten? Kijk dan bijvoorbeeld eens op www.OrgaandonatieNadedood.nl.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Gladiator schreef:

  IK wil hierbij graag het volgende kwijt in de hoop dat de échte criminelen welke in den Haag zitten eens eindelijk met HARDE HAND ter verantwoording geroepen worden!!!!

  Mijn ex-vrouw is bij de geboorte van ons tweede kind, een zoon, door een niet ontdekte zwangerschapsvergiftiging tijdens de zeer zware bevalling in een DIEP COMA geraakt!!

  Zij is onder politiebegeleiding (2 motoren) met een ambulance naar het ziekenhuis te Roermond gebracht waarna mijn zoon ook met spoed naar hetzelfde ziekenhuis moest en in een speciale couveuse moest, hij woog maar 1800 gram en zijn orgaantjes functioneerden niet goed!

  De dag na de opname kreeg ik van de neuroloog te horen dat zij een ECG gemaakt hadden en dat mijn toenmalige vrouw géén hersenactiviteit (volgens de specialisten van de tweede kamer in den Haag die onafhankelijk van het bedrijfsleven functioneren!!!! dus HERSENDOOD!!) meer had en dat ze ditzelfde de dan erna, dus de derde dag na opname nogmaals zouden doen.

  Echter ook toen, dus de DERDE dag na opname was er wederom een ECG gemaakt waaruit bleek dat zij géén hersenactiviteit meer had welks mij werd medegedeeld door dezelfde neuroloog!!!

  Om een lang verhaal kort te maken………………………………19 DAGEN NA DE DAG VAN OPNAME LIEP IK MET MIJN VROUW ZELFSTANDIG NAAR BUITEN, WELISWAAR NOG EEN WEINIG VERLAMD AAN 1 ZIJDE VAN HAAR GEHELE LICHAAM maar we konden en WILDEN lopen!!

  Hoezo wetenschap, hoezo kennisministers in de Haagse klapmolen!!

  Mensen, jullie moesten eens weten………………

  Orgaandonatie, vaccinatie, NIET DOEN, NOOIT!!

  Gladiator

  84 likes
  • eksegese schreef:

   @Gladiator, wat een verhaal. Daarmee wordt maar weer eens duidelijk dat de bedachte term hersendood niets, maar dan ook niets met de dood te maken heeft. Dat dit bij de partij “des doods” D66 maar eens duidelijk mag worden waar zij de bevolking mee opzadelt met hun achterlijke donorwet. Donorwet =criminele wet, niet meer en niet minder. Een wet die op valse voorwendselen op het gevoel van mensen inspeelt waarbij mensen in hun onwetendheid voor zichzelf of een naaste een onmenselijke en fatale beslissing kunnen nemen.

   25 likes
   • Gladiator schreef:

    @eksegese,

    Beste,

    Zolang WIJ met zijn allen alles maar dan ook echt alles goed blijven vinden gaan ze gewoon door en niet alleen dat, ze gaan steeds gekkere en smerigere zaken met ONS uithalen!!

    Kijk gewoon eens naar het artikel waar ik op gewezen heb op Xandernieuws zijn blog over de VN invasie.

    Beste, dit speelt zich NU af en wel ONDER ONZE OGEN, we worden letterlijk OMGERUILD voor zwart Afrikanen en wel met een snelheid die zelfs IK onderschat heb!!!

    We mogen ons rond 2025 gelukkig prijzen met een kleine 160 MILJOEN mensen welke hier komen ROVEN, STELEN, VERKRACHTEN, VERMOORDEN< DE DIENST UITMAKEN enz enz enz en als WIJ daar iets over durven te zeggen dan draaien we de BAK IN, en dit is serieus bedoeld.

    Wat denkt u beste eksegese hoe IK me op dit ogenblik voel……………………….ALS EX-DOUANIER!!! Heb aan de grootste binnengrens van NL dienst gedaan (Venlo-autoweg E34/A67) waar per dag gemiddeld 8000 vrachtwagens werden verwerkt!!

    Heb honderden zo niet duizenden in die 11 jaar actieve dienst TERUGGESTUURD naar huis!!

    En nu……..ik weet niet wat er nog allemaal gebeuren moet om eens eindelijk TERUG TE SLAAN!!

    En IK wil heel graag vooraan lopen, zo………………….behoud ik het overzicht over…..!!

    En @Louise, ja beste Louise, alles is goed gekomen, zowel met mijn zoon als ook met mijn ex met 1 kleine verandering wat tevens grond voor echtscheiding is geworden.

    Zij is innerlijk erg veranderd en was niet meer dezelfde dame met wie ik getrouwd was, maar dat doet aan het gehele restverhaal NIETS AF!!

    Is wat meer privé geworden hier maar ik moest het gewoon even kwijt!!!

    Gegroet beiden,

    Gladiator

    25 likes
    • Ger schreef:

     Waarom koppel je je ervaringen met je ex aan ongefundeerde, ernstige verdachtmakingen naar mensen die hier naartoe komen (“We mogen ons rond 2025 gelukkig prijzen met een kleine 160 MILJOEN mensen welke hier komen ROVEN, STELEN, VERKRACHTEN, VERMOORDEN< DE DIENST UITMAKEN enz")

     0 likes
     • Inge schreef:

      @Ger

      Ik zie die link wel, zowel voor het beleid om orgaandonatie als het binnenhalen van migranten is ‘Den Haag’ verantwoordelijk.

      2 likes
  • Louise schreef:

   @ Gladiator
   Hoop dat alles goed gekomen is lichamelijk dan….Kennelijk zaten we op dezelfde tijd ons te ergeren over het krankzinnig gesticht Holland en de rest van de wereld…… 😢 lieve groet. Louise

   19 likes
  • pietje schreef:

   Had me eerst opgeven als donor maar na een paar jaar en diverse comments dacht ik nee niet doen !!!! Dus heb ik mij afgemeld Iedereen heeft een levenstijd en als die afloop stopt het gewoon ! Je leven is al bepaald bij je geboorte de een wordt 104 en d ander 40 helaas !!

   17 likes
  • weg met ons schreef:

   Beste @Gladiator

   Een heftig verhaal en een duidelijke reactie om conclusies uit te trekken. Dank voor je openheid.

   9 likes
  • Annet Wood schreef:

   wilt u contact met mij opnemen? annet Wood [email protected] Ik zou uw verhaal graag op willen nemen in mijn zwartboek

   3 likes
   • vladi schreef:

    wat gebeurd er dan met dat zwartboek?

    fff

    1 likes
    • Annet Wood schreef:

     Vladi, Mijn zwartboek staat voor iedereen ter beschikking om te lezen, zodat iedereen kan lezen wat orgaandonatie nu eigenlijk inhoudt. U kunt het zwartboek vinden op mijn website annetwood.nl/orgaandonatie
     Dan ziet u het zwartboek staan, ook mijn laatste brief een de leden van de Tweede Kamer en een lesbrief over orgaandonatie. Doe er uw voordeel mee en zorg dat u uw keuze in het donorregister vastlegt, Niet morgen, maar vandaag. Zet hem op NEE zolang u niet zeker weet of u JA wilt invullen. Niets invullen houdt in dat u als potentiële donor wordt bezien

     3 likes
 • UWO schreef:

  Zouden jullie zo vriendelijk willen zijn om uit te zoeken hoe iemand, zonder vaste woon en verblijfplaats zich kan afmelden voor orgaan donatie? Kan dit via orgaandonatienadedood.nl? Het gaat hier om tussen de 30.000 en 70.000 mensen in die geen DIGID en/of adres hebben en hierdoor niet kunnen afmelden, de organen zijn dus bij voorbaat van het systeem tijdens sterven.

  8 likes
   • UWO schreef:

    Dankjewel Louise, hallo Suzanne….. Het probleem met die link is; je kunt je niet uitschrijven als je geen digiD en/of vaste woon en verblijfplaats hebt…..

    1 likes
    • vladi schreef:

     rijksoverheid contacteren,bel 1400.
     confronteren met deze discriminatie en een papier eisen waarop je duidelijk kan maken dat er niets gedoneerd word.

     formeel blijven maar niet vriendelijk,dat werkt het beste bij dat tuig.

     fff

     3 likes
    • Louise schreef:

     UWO, let even op de komende periode, volgens mij krijgt iedereen schriftelijk bericht want er zijn nogal wat ouderen die ook niet met internet kunnen omgaan,…. Zodra die formulieren bekend zijn, kun je aan een kennis of vriend vragen of je zo’n formulier mag hebben, vervolgens kan je dat bij een instelling voor opvang kopiëren …. dan heb je in ieder geval een formulier en bij je dragen……..mensen zonder woon en verblijfplaats worden hus wel geholpen hoor….. anders doe je hier maar een oproep……

     0 likes
  • ster schreef:

   Mensen met tatoo’s die ze pas hebben laten zetten die zijn niet gelieft, Maar je moet wel op tijd ene kleine nieuwe tatoo zetten. BV om de twee jaar een nieuwe tatoo plaatsen en ze laten je met rust.
   Zet bv op je borst-been ik ben geen donor en ze hebben geen intresse meer in je.

   3 likes
  • Louise schreef:

   @UWO
   Goh daar zeg je zo wat……
   Uit ervaring weet ik dat Artsen en vooral ziekenhuizen een wilsverklaring wel serieus nemen.. Op papier zetten dat je geen orgaan donor wilt zijn…. maar misschien ook geen reanimatie bij ernstige ziekte of andere zaken die je niet wilt…
   Maar dat betekent dat je altijd een papiertje op zak moet hebben……
   Als je het aannemelijk wilt maken zet je er op dat het niet mag van je geloof, ook kan je erop zetten of je begraven of gecremeerd wilt worden, Nou ik wens jullie succes…….
   wel in het Nederlands of Engels opschrijven …….

   4 likes
  • Henk Azie schreef:

   Ik heb een filipijns rijbewijs en daar staat op vermeld of je wel of geen donor bent. Hetzelfde zou gedaan kunnen worden met paspoort en ID kaart en rijbewijs in Europa.

   3 likes
   • Louise schreef:

    @ Hallo Henk Azië
    Ja bijvoorbeeld lijkt me een goed idee, nu nog bij de politici terecht komen , maar dat is wel te doen….
    Blijf ik wel zitten met het feit dat, a de medische wereld de term hersendood niet goed hanteert.
    En eigenlijk vind ik dat overheden niks te maken heeft, met het afstaan van organen….We hebben nog steeds hetzelfde probleem…

    1 likes
 • Louise schreef:

  Begint dat gezever alweer, nou daar weten de Arabieren wel raad mee, gewoon in stukken snijden en je hebt genoeg organen . Nou de politici hier en in de EU zijn al hersendood dus wie wil de lever van Juncker …… Nu wordt er zogenaamd nog een soort van medezeggenschap gecreeerd dat we mogen kiezen, mooi geweldig, maar zodra je de grens overgaat houd dat op dan geldt de wet van het land, dus houd er rekening mee ….. Ik pleit voor een internationaal bewijs in het Engels of je wel of niet Donor wilt worden, we kunnen er niet allemaal vanuit gaan dat we hier in t Nederlandse komen te overlijden ……
  We zijn zogenaamd een Europa dus hebben we geen grenzen meer,,, En toch heeft ieder land andere regels en dan heb ik het nog niet eens over andere landen…..Of je wel of geen donor wilt worden mag je helemaal zelf bepalen…..
  Wel vind ik dat je met je naasten moet overleggen wat je wil….dat scheelt al een hoop ellende bij calamiteiten …….

  14 likes
 • Strijdervoorvrijheid schreef:

  Ik zij het altijd al, geld scheppen uit het niets ten koste van een ander zijn leven.

  13 likes
 • wolfje schreef:

  je hoeft je ook niet meer op te geven tegenwoordig. ik ben ruim 40 jaar orgaandonor geweest igv overlijden. na de wetswijziging heb ik dat meteen ongedaan gemaakt

  12 likes
 • Ron schreef:

  Hallo beste (niet linkse) mensen.Ik heb via digid aangegeven geen donor te worden.

  9 likes
 • Bert schreef:

  Orgaandonatie moet je echt nooit doen. Op de Duitse TV werd verteld hoe ze bij nog levende maar “opgegeven” verkeersslachtoffers de organen uit het lichaam roven. Dat moet omdat direct na het echte overlijden het ontbindingsproces al begint. Om maar te zwijgen over het Lazarus effect. Mensen die na ontvangst van een donor orgaan de eigenschappen van de donor overnamen. En niet de meest ideale eigenschappen.

  8 likes
 • Ron schreef:

  Stel men stopt orgaandonatie.Artsen(moordenaars) gaan dan wel op zoek naar arme donoren of maken slachtoffers onder armen om organen te stelen om vervolgens duur te verkopen. Wie denkt dat het lichaam enkel stof is zoals artsen het zien alsof ze een auto ontdoen van zijn onderdelen heeft het mis. Energetisch gezien zou het kunnen dat een lichaam niet over kan gaan vanwege nog een levend deel. Een deel dat nooit 100% in overeenstemming kan zijn met de ontvanger.

  4 likes
 • Shina schreef:

  Er is heel veel controverse over het begrip hersendood, de onderzoeken die benadrukken dat er niet zoiets bestaat worden stil gehouden maar ze zijn er wel degelijk, tientallen zijn er. Onbereikbaar voor mensen die geen account hebben bij een medische bibliotheek maar wel allemaal peer reviewed en van niet de minste onderzoekers/artsen. Zolang men het er op dat niveau niet over eens kan worden (dan laat ik nog even in het midden dat de een overtuigender bewijs heeft dan de die die zeggen dat er wel hersendood bestaat), kun je niet besluiten om mensen zonder narcose te ontdoen van hun organen en iedereen automatisch donor te maken. Dus ook mensen die zich niet registreren kunnen of voor wie dat te ingewikkeld is (we hebben in Nederland ongeveer een 2,5 miljoen laag geletterden: 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen (Algemene Rekenkamer, 2016). Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden /q stichting Lezen en Schrijven). Laaggeletterdheid is niet hetzelfde als analfabetisme, die zijn er ook nog en hebben tot nog minder informatie toegang. Daarnaast is dit materie die voor velen sowieso ingewikkeld is, zeker wanneer je niet alle informatie krijgt en alleen de helft van het verhaal hoort.

  Dan nog dit, als student Neuroscience kan ik zeggen dat men ook nog eens niet weet waar ons bewustzijn nu zit, wat het precies is, dat bewustzijn. Het is een van de grote raadselen en de theorieen wisselen zo ongeveer dagelijks bij wijze van spreken.

  3 likes
 • jani schreef:

  Ik geef geen organen en ik hoef andermans organen niet!!

  3 likes
 • Ger schreef:

  je vindt alle benodigde feitelijke informatie in het boek ‘Wat je over orgaandonatie zou moeten weten’ van Ger Lodewick. kritische specialisten en nabestaanden doen een boekje open. Lees het,betrek het ben geef het door.ij je keuze

  2 likes
 • krikke schreef:

  jaja blame the arabs.

  1 likes
 • Pjoter schreef:

  @Suzanne Weelen

  DANK !!!

  1 likes
 • Only you schreef:

  Schijndood Is in dit geval geen optie, heb daarom 10 j geleden al definitief besloten?

  0 likes
 • x

  Check Also

  donorwet

  Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: ‘Er is mij iets aangedaan wat niet klopt’

  Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. ...

  kamerlid

  Je overlijdt dóór de orgaandonatie, D66 verkoopt onzin. Kamerlid legt vinger op de zere plek

  Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet ...

  >