
Internetencyclopedie Wikipedia wordt gezien als een soort heilig orakel van waarheid, maar in werkelijkheid is het de toiletmuur van het internet, zegt onderzoeksjournalist Helen Buyniski.
Er blijkt maar een klein clubje te zijn dat het grootste gedeelte van de pagina’s bewerkt. Deze mensen blijven meestal anoniem en hoeven niet over een bepaalde expertise te beschikken.
De Amerikaanse overheid bewerkt al sinds 2007 pagina’s op Wikipedia, blijkt uit onderzoek van Buyniski.
Betrapt
Zo werden pagina’s over de Irakoorlog en hooggeplaatste functionarissen aangepast vanaf computers van de CIA, de FBI en andere agentschappen.
Toen ze werden betrapt, moesten de inlichtingendiensten deze werkzaamheden camoufleren of uitbesteden aan externe partijen.
Mensen die zich kritisch uitspreken over de machthebbers, worden op grote schaal belasterd op Wikipedia. Dit gebeurt veelal vanaf zogeheten sockpuppets oftewel nepaccounts.
Nergens
Zo staat de Wikipedia-pagina van president Trump vol met verwijzingen naar complottheorieën, terwijl de pagina van Hillary Clinton, de kandidaat die door de elite naar voren werd geschoven, werd opgeschoond.
De pagina van Labour-leider Jeremy Corbyn, een andere tegenstander van het establishment, staat vol met aantijgingen over vermeend antisemitisme.
Dat terwijl op de pagina van Tony Blair, een goede vriend van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en één van de mensen die ons de Irakoorlog heeft ingerommeld, nergens ook maar een vleugje kritiek is te bespeuren.
Heel beangstigend
Toch gebruiken Google en YouTube de encyclopedie voor factchecks. “Dat is heel beangstigend als je kijkt wie de pagina’s bewerkt,” zegt Buyniski.
Eén Wikipedia-redacteur, die zich voordeed als een professor, bleek in werkelijkheid een schoolverlater te zijn.
Infiltreren
Machtige groepen, zoals farmaceuten en de CIA, blijken Wikipedia met gemak te kunnen infiltreren om hun vijanden te belasteren.
En alternatieve media zijn er al helemaal niet welkom, besluit Buyniski.
Bekijk het gesprek hieronder:
Het woord omvolken is het beste voorbeeld in Nederland.
Heeft er gewoon in/op gestaan en is nu al weer geruime tijd verdwenen.
Weg laten wat je niet zint is een zwaktebod en natuurlijk kinderlijk en zielig…
Of dat je op een andere manier niet achterde waarheid komt ( waarheden zijn soms nogal flexibel en subjectief ) .
Maar goed slaan we wiki over, maar goed tussen de regels doorlezen kom je ook veel aan de weet…Feiten vind je altijd wel, er is altijd wel iemand die praat…
Het is zooo dom om de huidige mens met dat internet te onderschatten….
Ik kan wel weer zeggen dat het jammer is dat dit nieuws niet door de MSM ( o.a NOS, RTL) gebracht wordt maar dat is ook totaal overbodig want de MSM wordt nog strenger gecontroleerd dan wiki 🙂
Assange noemt het dan denk ik ook expres Wiki leaks
Bij “de Gelderlander” kan men op alles reageren, behalve bij items over vluchtelingen, Socialistische partijen en dingen die over de Islam gaan.
Deze krant heeft censuur hoog in het vaandel staan…….