Homepagina » Buitenaards » Astronomen in de ban van ‘alienconstructie in de Melkweg’
Astronomen in de ban van 'alienconstructie in de Melkweg'

Astronomen in de ban van ‘alienconstructie in de Melkweg’

Sinds de mogelijkheid van buitenaardse constructies is opgedoken, heeft het nieuws over het mysterieuze gedrag van de ster KIC 8462852 zich als een lopend vuurtje verspreid.

De ster werd in 2009 al gespot door de Keplertelescoop en bevindt zich in de Melkweg. Aan de hand van het lichtpatroon kan worden onderzocht hoe de ster zich gedraagt ten opzichte van planeten in de buurt.

Het vreemde aan deze ster is dat het lichtpatroon hoogst instabiel is en heel veel onderbrekingen vertoont. De meeste wetenschappelijke hypotheses werden bijna meteen weerlegd door eerdere bevindingen.

Dysonschil

Omdat er voorlopig geen wetenschappelijke verklaring is, wordt er stilaan gedacht aan buitenaards leven. Het zou om een grote constructie kunnen gaan. Astronoom Jason Wright van de Pennsylvania State University gaat een alternatieve interpretatie publiceren van het lichtpatroon, die te maken heeft met buitenaards leven.

SETI-onderzoekers zeggen al langer dat we verafgelegen buitenaardse beschavingen kunnen ontdekken door te zoeken naar enorme technologische voorwerpen rond sterren. Een voorbeeld daarvan is de zogeheten Dysonschil, een hypothetische megastructuur die bestaat uit talloze satellieten die de energie van de ster opvangen.

“Nog nooit zo’n ster gezien”

Jeffrey Kluger merkt op in Time dat de eenvoudigste verklaring bijna altijd de beste is. Veronderstellen dat er een hoogtechnologische beschaving leeft of geleefd heeft in de buurt van KIC 8462852, die bovendien gigantische structuren heeft gebouwd die wij kunnen waarnemen, is niet meteen de eenvoudigste verklaring.

Het lichtpatroon van de ster lijkt in niets op wat Kepler eerder geobserveerd heeft. Kluger zegt dat er naar schatting zo’n 300 miljard sterren in de Melkweg zijn, wat betekent dat Kepler slechts 0,000049 procent van de hemel afgespeurd heeft. Je kunt op basis van dat deel geen verregaande conclusies trekken of iets al dan niet uitzonderlijk is in de Melkweg, aldus Kluger.

Dat betekent niet dat er niet iets vreemds gaande is rond KIC 8462852. Om te verifiëren of er een grote buitenaardse constructie rond de ster hangt willen enkele onderzoekers een radiotelescoop op de ster richten. Als ze signalen opvangen die wijzen op technologische activiteit, is er dus mogelijk bewijs van buitenaards leven. De resultaten van dat onderzoek worden in het najaar van 2016 verwacht.

[VTM, VRT]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

ufo

UFO-hype: ‘We zeggen letterlijk tegen jullie dat aliens bestaan. Het kan niemand wat schelen’

Het Pentagon heeft videobeelden vrijgegeven van drie ...

>