Natuur en Milieu

Vergeet global warming: Aziatische gletsjers groeien aan

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vergeet global warming, kopte de Britse Daily Mail vandaag. Uit Franse satellietfoto’s blijkt dat gletsjers in de Karakoram het laatste decennium zijn gegroeid.

De Karakoram is een gebergte in Centraal-Azië, op het grensgebied van Pakistan, India, China (Tibet en Sinkiang) en Afghanistan.

De Karakoram grenst aan de Pamir en de Hindu Kush in het westen, de Kunlun in het noordoosten en de eigenlijke Himalaya in het zuidoosten. De hoogste top is de K2, de op één na hoogste berg ter wereld. Alhoewel de meeste gletsjers op aarde zich in de Karakoram bevinden is er maar weinig over bekend omdat het gebied ontoegankelijk is.

0,11 tot 0,22 meter

Julie Gardelle van de Universiteit van Grenoble en haar collega’s hebben de gletsjers van de Karakoram tussen 1999 en 2008 met behulp van satellietbeelden in kaart gebracht. Zodoende kon worden gezien hoe ze zijn veranderd.

Gardelle kwam tot de opmerkelijke conclusie dat de gletsjers waren gegroeid. Elk jaar bleek er 0,11 tot 0,22 meter ijs bij te komen. Als gevolg van de aanwas zou de zeespiegel 0,01 millimeter minder snel stijgen. En waarom blijft de Karakoram groeien? Niemand lijkt het antwoord op die vraag te weten. Gardelle vertelde aan de BBC dat het mogelijk te maken heeft met een toename van sneeuwval in het gebied. Ze voegde toe dat ze in dit stadium alleen maar kan gissen.

Nihil

In februari werd een studie naar de Himalaya’s gepubliceerd waaruit bleek dat het gebergte veel minder massa verliest dan door de wetenschap werd aangenomen. Zo’n 1,3 miljard mensen zijn afhankelijk van vers water van de gletsjers.

De gletsjers van het Himalayagebergte staan al enige tijd in de belangstelling van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). De VN-organisatie berekende ten onrechte dat het ijs in het gebied in 2035 zou zijn verdwenen.

Volgens Stephan Harrison van de Universiteit van Exeter is de invloed van smeltende gletsjers op de stijging van de zeespiegel nihil. Hij merkte op dat de gletsjers ons nog veel kunnen leren over de veranderingen in het klimaat.

Bronnen: Newscientist.com, BBC.co.uk en Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x