Universum

Atmosfeer Venus bevat vreemde magnetische ‘kabels’

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Venus Express van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft nieuwe structuren ontdekt in de atmosfeer van Venus.

Deze enorme magnetische entiteiten genaamd fluxkabels strekken zich tot enkele honderden kilometers boven de polen van de planeet uit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Fluxkabels zijn ook waargenomen op andere planeten, waaronder de aarde. Ze vervoeren superhete plasmawolken van de ene kant van de ‘kabel’ naar de andere kant. Wetenschappers hebben geen idee waarom deze fenomenen zich voordoen in de atmosfeer, zo laten ze weten in het tijdschrift Geophysical Research Letters. Hoe lang ze bestaan en hoe ze zich verspreiden is ook een mysterie.

Magnetostaart

“Het is een enorme verrassing,” zei onderzoeksleider Tielong Zhang. Magnetische fluxkabels vormen zich uit verstrengelde magnetische veldlijnen. Ze zijn overal in het zonnestelsel waargenomen in magnetische velden.

Op aarde stromen geladen deeltjes van de zonnewind om de planeet heen en vormen ze een ‘magnetostaart’. Zonne-erupties die bekend staan als coronale massa-ejecties komen voort uit een soort fluxkabel. De structuren transporteren materie en superheet gas van de ene kant van de zon naar de andere. Onderzoekers menen dat de zon uitbarst wanneer de fluxkabels instabiel worden.

Venus is in ons zonnestelsel een vreemde eend in de bijt omdat de planeet geen magnetisch veld heeft. Zhang zei dat de ionosfeer van Venus een obstakel is voor de zonnewind.

Wanneer de atmosfeer van Venus een hogere druk heeft dan het veld van de zonnewind is de ionosfeer ‘niet-gemagnetiseerd’. De ionosfeer van Venus is meestal niet-gemagnetiseerd tot de zonnewind een hogere druk bereikt en de atmosfeer magnetiseert. Onder deze omstandigheden kunnen zich fluxkabels vormen. De ionosfeer raakt vervolgens gevuld met relatief kleine fluxkabels van enkele kilometers lang.

Reconnectie

De gigantische fluxkabels waren nog totaal onbekend toen Venus Express ze in 2008 en 2009 voor het eerst opmerkte. Ze worden waarschijnlijk gevormd door een heel ander proces, aldus de onderzoekers.

De kabels zijn relatief vaak in de atmosfeer te vinden en strekken zich uit over gebieden van vele honderden kilometers. De fluxkabels ontstaan uit zonnedeeltjes in de magnetostaart. Volgens de wetenschappers lijken de fluxkabels verband te houden met een proces dat bekend staat als reconnectie, waarbij magnetische veldlijnen worden samengevoegd. Op aarde is dit de drijvende kracht achter het spectaculaire poollicht.

Zhang merkte op dat gigantische fluxkabels eerder zijn ontdekt in de atmosfeer van Mars, maar alleen op het zuidelijk halfrond van de planeet.

Bron: Space.com Foto: NASA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

De Zon is een “hart” de fluxkabels de bloedvaten, zodat je kunt zien dat het gehele melkwegstelsel één levend organisme is.En alles is met elkaar verbonden.

m&m
m&m
11 jaren geleden

heb er geen verstand van,maar doet me aan een gigantische computer denken.

Marco
Marco
11 jaren geleden

Ontzettend oud nieuws – is al ruim 100 jaar bekend *zucht*

Zie dit artikel op Niburu:
https://www.ninefornews.nl/wetenschap/ruimteweer-de-gevolgen-voor-de-aarde-en-de-mensheid-video.html

En dit artikel + comment op WTK:
http://www.wanttoknow.nl/overige/resonantie/comment-page-1/#comment-96276

Zie deze boeiende docu op Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=dMIzV-KPjDE

Rich293
Rich293
11 jaren geleden

Ah, magnetische flux kabels, iemand er al eens aan gedacht dat je met behulp van spoelen deze magnetische flux om kan zetten in electrische energie?
Dat is namelijk precies hoe een dynamo ook werkt.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x