Homepagina » Gezondheid » Verborgen ingrediënten in bier: vislijm, MSG en glucose-fructosestroop
Verborgen ingrediënten in bier: vislijm, MSG en glucose-fructosestroop

Verborgen ingrediënten in bier: vislijm, MSG en glucose-fructosestroop

Als bierbrouwers alle gebruikte ingrediënten op het etiket moesten vermelden, zou de verkoop van de gefermenteerde drank wel eens een stuk lager kunnen zijn dan nu het geval is.

Er bestaan verschillende manieren om bier te brouwen. Meestal laat men de mout van gerst in bronwater fermenteren.

Voor de gisting worden hopbellen, de vrouwelijke bloemen van hop, meegekookt als smaakmaker en conserveermiddel. Wat kan er allemaal nog meer in bier worden aangetroffen? Additieven die toegevoegd kunnen zijn aan bier:

 • Mononatriumglutamaat (E621)
 • Propyleenglycol (E1520)
 • Glucose-fructosestroop
 • Calciumdinatrium EDTA (E385)
 • Karamel kleurstof
 • Gele, rode en blauwe kleurstoffen
 • Kleurstoffen die worden gemaakt van insecten
 • Glyceryl monostearaat
 • Vislijm

Deze ingrediënten tref je waarschijnlijk niet aan op het etiket omdat bierbrouwers daar niet toe verplicht zijn. Als ingrediënten al worden vermeld, is de kans groot dat de lijst incompleet is.

Sommige biersoorten, zoals bijvoorbeeld Corona, bevatten glucose-fructosestroop dat in de meeste gevallen genetisch gemodificeerd is, en vislijm, een stof die wordt verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen om de kleur van wijn en bier helderder te maken.

Volgens de website Food Babe zijn Heineken en Amstel Light goede keuzes omdat ze gebruikmaken van niet-gemodificeerde gewassen en geen kunstmatige ingrediënten, stabilisatoren of conserveermiddelen toevoegen.

Rode wijn

In Duitsland moeten bierbrouwers zich houden aan het Reinheitsgebot, wat inhoudt dat bier alleen gemout graan, water en hop mag bevatten.

Men kan ook kiezen voor gecertificeerde biologische biersoorten, waar geen transgene gewassen of schadelijke additieven aan zijn toegevoegd. De meeste microbrouwerijen tonen alle gebruikte ingrediënten, maar worden één voor één opgekocht door de grote bierbrouwers.

Van alle alcoholische dranken is rode wijn misschien wel de meest gezonde keuze. Rode wijn bevat resveratrol, een polyfenol dat een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker, veroudering tegengaat en een positief effect heeft op de stofwisseling van obese mannen. De stof werkt bovendien ontstekingsremmend en doodt virussen.

Bron: Anh-usa.org

Gerelateerd:

 Vind je deze info interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Het beste is niets meer drinken, niet meer eten en ook niet meer ademen want de lucht is vervuild!! Gewoon stil op de bank zitten met zuurstof masker op en genieten van je laatste 3 weken op aarde! 😀

  1 likes
 2. Ik ben een half jaar terug overgestapt op Oettinger bier. Geen GMO’s en puur natuur. 3e plaats in de biertest en het een na het goedkoopste biertje in Nederland
  Te koop bij de Liddle

  1 likes
 3. voor mij een reden om te stoppen met drinken, of een oproep om zelf te gaan brouwen. Ik drink regelmatig een biertje… Eigenlijk te regelmatig volgens sommigen… Sterke drank had ik al niets mee, maar dit verklaard wel waarom sommige biermerken zo goedkoop zijn. nu zit ik zelf in een door mijzelf opgezet programma om te minderen. wordt nu dus stoppen. ik kocht altijd het goedkoopste van het goedkooptse
  bij deze dus… Tja anders wordt het emigrereren naar Duitsland geblazen en daar heb ik nu nog even geen zin in

  0 likes
 4. ik drink alleen duits bier,borrels & vino, hollands bier is te waterig.

  0 likes
 5. Gewoon lekker je eigen biertje brouwen. Mijn paps doet het ook en heeft mijn vriend er een beetje mee aangestoken.

  0 likes
 6. Beste John,

  Ik zou eens proberen hoe een grolsch, uit beugelfles je bevalt. Dit is goed bier en je kunt er vanwege de beugel ook langer van genieten.

  Gr. HSN

  0 likes
 7. Geef mij maar een goeie Liefmans of een deftige Orval/duvel/Leffe/Stella Artois/ alsook een hommelbiertje lust ik wel. Tja opgroeien in een bierland… 😉

  0 likes
 8. En wat met het Belgische bier?

  0 likes
 9. Hier ben ik me dus al lange tijd van bewust, maar E621 had ik eigenlijk niet verwacht.

  Voor mij een Alfa of Warsteiner 😀

  0 likes
 10. [quote name=”lauke”]Het beste is niets meer drinken, niet meer eten en ook niet meer ademen want de lucht is vervuild!! Gewoon stil op de bank zitten met zuurstof masker op en genieten van je laatste 3 weken op aarde! :-D[/quote]

  Ademen is iets waar je niet zonder kunt, alcohol wel..

  0 likes
 11. De Belgische bieren zijn de boosdoeners. De fabriek die de glucose fructosesiroop produceert staat in Belgie, daar zijn ze ook begonnen met het bier zoet te maken. Niet zo lang geleden nog een reportage gezien waarin de fabriek bezocht werd door een reporter. De man van de fabriek zei dat in Duitsland een schandaal zou uitbreken als ze daar zouden weten dat er suiker in hun bier zit. Hij vertelde tussen neus en lippen door dat oa Bavaria een klant van hun was en dat het eigenlijk een beetje valsspelen was om suiker in bier te doen.

  0 likes
 12. [quote name=”sander”][quote name=”lauke”]Het beste is niets meer drinken, niet meer eten en ook niet meer ademen want de lucht is vervuild!! Gewoon stil op de bank zitten met zuurstof masker op en genieten van je laatste 3 weken op aarde! :-D[/quote]

  Ademen is iets waar je niet zonder kunt, alcohol wel..[/quote]
  Ik doel op het algemeen, tegenwoordig word met al onze etenswaren geknoeit, ingespoten,besproeit, gemanipuleerd…met de boodschap als je overal op let kan je niets meer eten drinken en niemand overleefd de gevolgen van het leven. Geniet en drink met mate. 😀 😀

  0 likes
 13. Hoezo laatsten3 weken ?

  Bij flevocheme harderwijk worden veel bijproducten gemaakt.. onderandere voor brandbier..

  Cheers dudes

  0 likes
 14. Och jee een biertje drinken is ook al schadelijk. Hoe zit dat met dat Duitse bier wat volgens Reinheitsgebot wordt gebrouwen ??

  0 likes
 15. [quote name=”lauke”][quote name=”sander”][quote name=”lauke”]Het beste is niets meer drinken, niet meer eten en ook niet meer ademen want de lucht is vervuild!! Gewoon stil op de bank zitten met zuurstof masker op en genieten van je laatste 3 weken op aarde! :-D[/quote]

  Ademen is iets waar je niet zonder kunt, alcohol wel..[/quote]
  Ik doel op het algemeen, tegenwoordig word met al onze etenswaren geknoeit, ingespoten,besproeit, gemanipuleerd…met de boodschap als je overal op let kan je niets meer eten drinken en niemand overleefd de gevolgen van het leven. Geniet en drink met mate. 😀 :-D[/quote]
  het is toch:geniet en drink met je maten?

  0 likes
 16. Rode wijn schijnt heel goed te zijn vooral voor je hersenen, maar zit daar dan geen alcohol in, want dat breekt je hersenen juist af.
  Van bier drinken word je doof, want hoe meer bier mensen drinken des te harder ze gaan schreeuwen.
  Alleen die doofheid verdwijnt wel weer.
  Voor mij geen bier, het stinkt en het smaakt er ook nog naar, gewoon vies, heb vanalles vroeger geprobeerd, allerlei soorten, de ene nog viezer dan de andere, ben dan maar een mietje geworden.
  Bij sommige gelegenheden geen drinken gekregen, geen koffie of bier, ja dan krijg je niets.

  0 likes
 17. [quote name=”Aardebewoner”]Och jee een biertje drinken is ook al schadelijk. Hoe zit dat met dat Duitse bier wat volgens Reinheitsgebot wordt gebrouwen ??[/quote]

  Artikel nog een keer lezen.

  0 likes
 18. Gisteravond naar de kroeg geweest waar ze veel speciaal bieren hebben.

  Mijn maat en ik hebben allebij vier bier op gedurende de avond, Koninck, Texelse skuumhoppe, La choufe en een La trappe tripel.

  Eigenlijk iets te veel maar had geen last en kon nog kaars recht fietsen echter werd ik wakker met gruwelijke hoofdpijn. Nu na een wat vitaal water met citroen, fruit gegeten te hebben voel ik me al stukken beter.

  Echter bewijst dit maar weer dat het belgische bier inderdaad troep is.

  Als ik twee halve liters Alfa strong drink en gewoon wat pilsjes van Alfa of Warsteiner dan heb ik nooit hoofdpijn !

  Kortom, wat een dame mij ooit vertelde bij een brouwerij bezoek is waar.

  Het zijn de verkeerde ingredienten die je hoofdpijn en narigheid geven, niet het bier zelf mits het zuiver gebrouwen is.

  Voor mij is het dus nu echt gedaan met al die rotzooi. Maakte gister een uitzondering en gelijk heb ik het moeten bezuren haha.

  0 likes
 19. [quote name=”RRR”]Gisteravond naar de kroeg geweest waar ze veel speciaal bieren hebben.

  Mijn maat en ik hebben allebij vier bier op gedurende de avond, Koninck, Texelse skuumhoppe, La choufe en een La trappe tripel.

  Eigenlijk iets te veel maar had geen last en kon nog kaars recht fietsen echter werd ik wakker met gruwelijke hoofdpijn. Nu na een wat vitaal water met citroen, fruit gegeten te hebben voel ik me al stukken beter.

  Echter bewijst dit maar weer dat het belgische bier inderdaad troep is.

  Als ik twee halve liters Alfa strong drink en gewoon wat pilsjes van Alfa of Warsteiner dan heb ik nooit hoofdpijn !

  Kortom, wat een dame mij ooit vertelde bij een brouwerij bezoek is waar.

  Het zijn de verkeerde ingredienten die je hoofdpijn en narigheid geven, niet het bier zelf mits het zuiver gebrouwen is.

  Voor mij is het dus nu echt gedaan met al die rotzooi. Maakte gister een uitzondering en gelijk heb ik het moeten bezuren haha.[/quote]

  Ik drink weinig bier, en als ik het al drink is het Duits bier. Belgisch bier behoort tot de lekkerste ter wereld, maar vanwege dat na-effect bestel ik het eigenlijk nooit, op 1 uitzondering na: Geuze op (champagne)fles. Dit is gebrouwen op de manier zoals waarschijnlijk het eerste biertje ter wereld ooit is gemaakt (spontane gisting). Traditioneler en “verder terug naar de natuur” kan het niet, maar ja, neemt niet weg dat dit de meest onreine vorm van brouwen is en ook dat merk je een dag later.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geuze

  0 likes
 20. [quote name=”kengai”]Rode wijn schijnt heel goed te zijn vooral voor je hersenen, maar zit daar dan geen alcohol in, want dat breekt je hersenen juist af.[/quote]

  Dat 2 glazen rode wijn per dag gezond is, is dan ook een nogal voorbarige conclusie geweest destijds. Er zijn een aantal gezonde stoffen in wijn te vinden, maar de effecten worden eigenlijk geneutraliseerd door de in het drankje aanwezige alcohol.

  De bombarie die zich destijds over de gezondheidseffecten van wijn heeft gemanifesteerd, is bij veel mensen blijven hangen. De nuanceringen over en de mislukte reproduceerbaarheid van deze onderzoeksresultaten hebben de kranten en nieuwsrubrieken amper gehaald.

  Het voedingscentrum is ook erg dubbel over de effecten van alcohol. Maximale dagelijks aanbevolen consumptie is 1-2 glazen per dag, met o.m. het argument dat het goed kan zijn voor de bloedsomloop, maar tegelijkertijd wordt gezegd dat als je geen alcohol drinkt, je er ook niet aan moet beginnen, omdat in een gezonde levensstijl eigenlijk geen alcohol past. Nogal tegenstrijdige informatie (op 1 webpagina te vinden) van dit door de overheid gefinancierde “zelfstandige bestuursorgaan”!

  0 likes
 21. Op iedere fles rode wijn staat: bevat sulfiet.
  Hoe (on)gezond is dat?

  0 likes
 22. Iets meer onderzoek doen mag ook. Duits bier is ook niet alles.

  Echt Duits bier wordt gebrouwen conform het Duitse Reinheitsgebot uit 1516. Dit reinheitsgebot bepaald dat bier alleen gebrouwen mag worden met water, gerstemout en hop. Elke andere toevoeging is verboden. De EU neemt dit reinheitsgebot tegenwoordig niet serieus, zodat de Duitse brouwers net zoals hun Europese collega’s aan de slag kunnen gaan met allerlei toevoegingen zoals caramel, maïs en chemische extracten zoals schuimverbeteraars. Het Reinheitsgebot zegt niets over het gebruik van gist en dit is dan ook niet toegestaan.

  http://www.bier-winkel.com/cms-duits-bier.html

  0 likes
 23. Hallo #13. In Brand bier zit zeker houtskool?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

meteoroloog

Zwitserse meteoroloog is klaar met klimaatonzin in de media en klimt in de pen. Lees hier zijn boodschap

De Zwitserse meteoroloog Jorg Kachelmann ergert zich ...

journaliste

Pedofielen in het parlement. De explosieve documentaire van deze journaliste legt alles bloot

De Britse journaliste en filmmaakster Sonia Poulton ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.