Wereld

Wereldwijde schoonmaakactie: 6 miljoen vrijwilligers ruimen afval op

Help door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Meer dan zes miljoen vrijwilligers uit 96 landen hebben het afgelopen jaar tijdens een wereldwijde schoonmaakactie maar liefst 100.000 ton afval verzameld.

In Zweden, Bulgarije en Slovenië kwamen de grootste aantallen vrijwilligers opdraven, aldus woordvoerster van World Cleanup 2012 Tiina Urm.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ongeveer 700.000 Zweden, 322.000 Bulgaren en 265.000 Slovenen gingen het land in om afval op te ruimen. Het veelal illegaal gedumpte afval kon met speciale software op Google Maps worden gevonden.

Stortplaatsen

“In de afgelopen vijf jaar hebben in totaal zeven miljoen vrijwilligers meegedaan aan onze schoonmaakacties,” lichtte Urm toe.

De campagne, getiteld Let’s Do It!, begon in 2008 in Estland, waar de organisatoren speciale software ontwikkelden om meer dan 10.000 illegale stortplaatsen in het Baltische land te fotograferen en in kaart te brengen.

De operatie werd een groot succes. Meer dan 50.000 vrijwilligers verzamelden in minder dan vijf uur tijd 10.000 ton afval dat langs de kant van de weg, in bossen en in steden was gedumpt.

Uitbreiden

Aanhangers van de campagne zeggen dat de wereld gebukt gaat onder een afvalprobleem. Ze stellen dat op aarde inmiddels zo’n 100 miljoen ton illegaal afval is gedumpt.

In februari komen milieuactivisten in Tallinn bijeen om te bekijken hoe ze de wereldwijde schoonmaakactie kunnen gaan uitbreiden. Foto’s, gegevens en kaarten van World Cleanup 2012 zijn hier te vinden.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Ook hier in de omgeving wordt er nogal wat weg gegooid. Vaak ruim ik die plastic flesjes en dergelijke op. Ook op een reis in Spanje nogal wat afval opgeruimd. Een weg gegooide koelkast maar naar de weg gesleept zodat de eventuele vuilnisopruimers die achter op een vrachtwagen kunnen gooien om op te ruimen. Er ligt helaas zoveel rommel op veel plekken. Wat jammer !1 Er staan zo veel afvalbakken overal. De pure onverschilligheid om de planeet schoon te houden is stuitend. Het is zoooooooo makkelijk !!

André
André
11 jaren geleden

Paar jaar geleden ging ik vaak rennen en wandelen met een grote 60 liter rugzak … In een mooi natuurgebied. Ik pikte alle afval op die ik tegenkwam .. meestal een bijna volle rugzak .. dat gaf voldoening 🙂

Tegenwoordig raap ik ook in de stad vaak wat op .. er zijn bijna overal prullebakken vlakbij ..
Typte ik Blij en vrij ..

Ik zie een prachtige schone Aarde voor me Yesss 🙂

duffe
duffe
11 jaren geleden

Tuurlijk.. Neem jij ff de brood van bepaalde mensen uit hun mond.. Je doet nu dus het werk van iemand die ervoor betaald word.. Als iedereen dat gaat doen hoe verdienen die mensen dan hun geld? Je kan ook gewoon even de gemeente bellen dan komen ze het weg halen.. Pfff moeilijk ook..

Roger Lousberg
Roger Lousberg
11 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”]Ook hier in de omgeving wordt er nogal wat weg gegooid. Vaak ruim ik die plastic flesjes en dergelijke op. Ook op een reis in Spanje nogal wat afval opgeruimd. Een weg gegooide koelkast maar naar de weg gesleept zodat de eventuele vuilnisopruimers die achter op een vrachtwagen kunnen gooien om op te ruimen. Er ligt helaas zoveel rommel op veel plekken. Wat jammer !1 Er staan zo veel afvalbakken overal. De pure onverschilligheid om de planeet schoon te houden is stuitend. Het is zoooooooo makkelijk !![/quote]
Volgens mij vergeet je de eeuwige KOSTEN die je OVERAL maar voor neer moet lappen…

Je koopt iets waar btw in zit, je gooit het weg en betaald alwéér + btw…..

Het allermooiste is dat bijv computers en electronica GRATIS weggegooid mogen worden want tsja, daar wordt nog geld mee verdiend!
Buiten dat met het meeste afval GELD wordt VERDIEND! maar niet door degene die er zojuist 2 a 3x voor betaald heeft, nee door de “gemeente” die het voor ons “opruimd”.. tsssss wat n systeem waar alleen maar enkelen GELD uit halen, middeleeuws dat is het.

Ik wil naar een systeem waar ik GELD terug krijg voor Karton/papier, glas, blik – oud ijzer en metalen, gft. Maakt niet uit wat het is dat iemand weg wil doen, als het nog geld waard is, geeft die persoon er dan ook iets voor, stelletje vuile graai r*tten 😛

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x