Gezondheid

Gokverslaving veroorzaakt door Parkinson-medicijn

Help door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De rechtbank in Utrecht heeft geoordeeld dat er een verband is tussen het gebruik van het medicijn Permax en de gokverslaving van een man.

De 69-jarige parkinsonpatiënt deed aan het einde van de jaren negentig mee aan een studie naar Permax. Kort nadat hij het middel voor het eerst had genomen begon hij met drinken en gokken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De man slikte de pillen voor het eerst in 1997, pas negen jaar later verscheen na een interventie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op de bijsluiters dat Permax bijwerkingen als een gokverslaving met zich mee kon brengen. In 2011 werd het medicijn uit de handel genomen.

Causaal verband

Het slachtoffer zegt dat zijn leven is geruïneerd door het geneesmiddel. Hij joeg er door zijn verslaving duizenden euro’s doorheen en verloor zijn baan en zijn gezin.

De Rotterdammer heeft een schadeclaim van 452.000 euro ingediend bij de producent van het medicijn, Eli Lilly. De farmareus is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Het bedrijf stelt dat er geen causaal verband is tussen het gebruik van Permax en de gokverslaving.

Schadevergoeding

In het vonnis schrijft de rechtbank verder dat er geen signalen zijn dat de man aanleg had voor gokken of leed aan een andere impulsbeheersingstoornis. De drang om te gokken werd minder toen de man de dosering van Permax verminderde. Daarom is er een concrete aanwijzing voor een causaal verband, aldus de rechtbank.

Er wordt onderzocht of Eli Lilly eerder had kunnen weten dat gokken één van de bijwerkingen van Permax was. Als dat wordt aangetoond door een expert heeft de parkinsonpatiënt recht op een schadevergoeding.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Boon
Boon
11 jaren geleden

Ik gok erop dat de farmareus er zich wel weer uit zal weten te wezelen….
Wedje slaan? 🙂

Frits
Frits
11 jaren geleden

Het is niet alleen Permax, maar ook Requip eb Madopar. Het speelt met dopamine afgifte en daar moet je niet mee spelen.
Mijn ma heeft parkinson en is door de Requip verworden van een vrolijk mens in een schizofreen persoon die ik niet meer ken. En de farmareuzen weten het, er is alleen heel veel geld te verdienen als je mensen mentaal onbekwaam maakt; zoals ook met ritalin, concerta, stratera, risperdal et cetera: het sloopt de fijne uiteinden van het zenuwstelsel in de hersenen.

Hans Ufter
Hans Ufter
11 jaren geleden

[quote name=”Boon”]Ik gok erop dat de farmareus er zich wel weer uit zal weten te wezelen….
Wedje slaan? :-)[/quote]
Big Pharma heeft het leven van een argeloos slachtoffer willens en wetens verpest. Op de brandstapel die gasten!

Wim Anker
Wim Anker
11 jaren geleden

Het lijkt me trouwens best lastig gokken als je Parkinson hebt, dan trillen de kaarten en fiches toch heletijd uit je hand?

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x