Homepagina » Natuur en Milieu » Atmosferische elektriciteit beïnvloedt wolkenhoogte
Atmosferische elektriciteit beïnvloedt wolkenhoogte

Atmosferische elektriciteit beïnvloedt wolkenhoogte

Al decennialang denken wetenschappers dat er een verband is tussen kosmische straling en bewolking, die het klimaat kan beïnvloeden.

Twee Britse natuurkundigen hebben nu ontdekt dat atmosferische elektriciteit, die wordt gedreven door kosmische stralen, ruimteweer en El Niño, de hoogte van bepaalde wolkensoorten beïnvloedt.

“Elektrische stromen bewegen door het grootste gedeelte van de atmosfeer vanwege het wereldwijde atmosferische elektrische circuit, en deze stromen passeren soms ook wolken,” zei Giles Harrison van de Universiteit van Reading in Engeland.

Elektrische hartslag van de aarde

Hij onderzocht samen met Maarten Ambaum gelaagde wolken tijdens de poolnacht. Met een ceilometer bepaalden ze de hoogte van de wolkenbasis boven Sodankylä in Finland en onderzoeksstation Halley op Antarctica.

Ze ontdekten dat de wolkenbasis gemiddeld met vier meter stijgt bij een toename van 1 procent van de elektrische stroomdichtheid. Dagelijks kunnen wolken tot 200 meter stijgen of dalen als gevolg van elektrische stromen, zo ontdekte het tweetal.

De atmosferische elektriciteit is onderworpen aan een dagelijkse cyclus. Rond 03.00 uur GMT heeft de activiteit het laagste punt bereikt en rond 19.00 uur GMT piekt de activiteit. Dat is onder meer te zien aan de vele onweersbuien in Afrika en Noord-Amerika.

De cyclus werd in de 20e eeuw ontdekt aan boord van een schip dat werd bestuurd door het Carnegie Institution of Washington en staat bekend als de Carnegie-curve, of zoals Harrison zegt ‘de elektrische hartslag van de aarde’.

Elektromagnetische kracht

Harrison en Ambaum ontdekten dat de hoogte van de wolkenbasis gelijkenissen vertoonde met de Carnegie-curve. “Factoren die de elektrische stromen in de atmosfeer beïnvloeden – zoals onweersbuien en kosmische stralen – hebben mogelijk invloed op de eigenschappen van druppeltjes in de wolkenbasis,” zei Harrison. “Met name interessant is de mogelijkheid dat veranderingen in het ruimteweer het weer in de lagere atmosfeer van de aarde kunnen beïnvloeden.”

Ambaum voegde toe: “Omdat de elektrische hartslag van de planeet een rol speelt bij de vorming van gelaagde wolken, missen bestaande modellen voor wolken en het klimaat belangrijke componenten. Het begrijpen van deze ontbrekende elementen is van cruciaal belang voor de verbetering van onze weersvoorspellingen en voorspellingen over veranderingen van het klimaat.”

Gelaagde wolken bedekken ongeveer 40 procent van de planeet. Ze houden ’s nachts warmte vast en reflecteren overdag zonnestralen. Het onderzoek is verschenen in Environmental Research Letters.

“Het lijkt erop dat de wetenschap de elektrische interactie tussen de aarde en de ruimte niet langer kan negeren,” voegde natuurkundige Susan Joy Rennison toe, die niet bij het onderzoek was betrokken. “Langzamerhand worden gedateerde ideeën losgelaten. Men begint te erkennen dat weer en klimaat worden gestuurd door de elektromagnetische kracht.”

Bron: Spacedaily.com

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Alles is elektriciteit, anders konden we een voorwerp niet zien.Zo heeft dus onze zon, en het ruimteweer haar elektriciteit,invloed op alles wat wij zien, en zeker op de luchtlagen die door elektomagnetisme beroerd wordt.Dus de interactie tussen het magnetisch veld van de aarde, en de “boost” aan elektrische deeltjes van de zon,zorgt voor een variabele beweging,van die luchtlagen.Een soort van twee strijd!!Dan het antwoord op dit zinnetje:Het lijkt erop, dat de wetenschap de elektrische interactie tussen de aarde en de ruimte niet langer kan negeren.Als je jezelf wetenschapper noemt, hoe kan een radiozendamateur dit dan allang weten???

  0 likes
 2. [quote name=”Hunting Wolf”]Alles is elektriciteit, anders konden we een voorwerp niet zien.Zo heeft dus onze zon, en het ruimteweer haar elektriciteit,invloed op alles wat wij zien, en zeker op de luchtlagen die door elektomagnetisme beroerd wordt.Dus de interactie tussen het magnetisch veld van de aarde, en de “boost” aan elektrische deeltjes van de zon,zorgt voor een variabele beweging,van die luchtlagen.Een soort van twee strijd!!Dan het antwoord op dit zinnetje:Het lijkt erop, dat de wetenschap de elektrische interactie tussen de aarde en de ruimte niet langer kan negeren.Als je jezelf wetenschapper noemt, hoe kan een radiozendamateur dit dan allang weten???[/quote]
  nou omdat wetenschap word bekostigd door de regeringen en de wetenschappers willen graag hun baan houden;-) je kunt het vergelijken met de hyphothese dat wetenschappers onderzoek doen naar het vlieggedrag van bevers en er naar 5 jaar achter komen dat bevers niet kunnen vliegen:-P terwijl de burger dit al weet gr

  0 likes
 3. [quote name=”Hunting Wolf”]Alles is elektriciteit, anders konden we een voorwerp niet zien.Zo heeft dus onze zon, en het ruimteweer haar elektriciteit,invloed op alles wat wij zien, en zeker op de luchtlagen die door elektomagnetisme beroerd wordt.Dus de interactie tussen het magnetisch veld van de aarde, en de “boost” aan elektrische deeltjes van de zon,zorgt voor een variabele beweging,van die luchtlagen.Een soort van twee strijd!!Dan het antwoord op dit zinnetje:Het lijkt erop, dat de wetenschap de elektrische interactie tussen de aarde en de ruimte niet langer kan negeren.Als je jezelf wetenschapper noemt, hoe kan een radiozendamateur dit dan allang weten???[/quote]
  bedankt voor de uitleg, dus in andere bewoording de zon is blauw en koud!!!de warmte ontstaat dus pas door vrijving en interactie met de luchtlagen en weerkaatsing van hat aardoppervlak.iedere zon is blauw ook die van agaata

  0 likes
 4. [quote name=”Hunting Wolf”]Alles is elektriciteit, anders konden we een voorwerp niet zien.Zo heeft dus onze zon, en het ruimteweer haar elektriciteit,invloed op alles wat wij zien, en zeker op de luchtlagen die door elektomagnetisme beroerd wordt.Dus de interactie tussen het magnetisch veld van de aarde, en de “boost” aan elektrische deeltjes van de zon,zorgt voor een variabele beweging,van die luchtlagen.Een soort van twee strijd!!Dan het antwoord op dit zinnetje:Het lijkt erop, dat de wetenschap de elektrische interactie tussen de aarde en de ruimte niet langer kan negeren.Als je jezelf wetenschapper noemt, hoe kan een radiozendamateur dit dan allang weten???[/quote]
  Die wordt en werd niet genegeerd, maar onderzocht, getuige het onderzoek waar dit artikel over gaat… 😉

  Interessant artikel, maar de laatste 2 zinnen slaan dus nergens op.

  0 likes
 5. [quote name=”pietje bell”][quote name=”Hunting Wolf”]Alles is elektriciteit, anders konden we een voorwerp niet zien.Zo heeft dus onze zon, en het ruimteweer haar elektriciteit,invloed op alles wat wij zien, en zeker op de luchtlagen die door elektomagnetisme beroerd wordt.Dus de interactie tussen het magnetisch veld van de aarde, en de “boost” aan elektrische deeltjes van de zon,zorgt voor een variabele beweging,van die luchtlagen.Een soort van twee strijd!!Dan het antwoord op dit zinnetje:Het lijkt erop, dat de wetenschap de elektrische interactie tussen de aarde en de ruimte niet langer kan negeren.Als je jezelf wetenschapper noemt, hoe kan een radiozendamateur dit dan allang weten???[/quote]
  bedankt voor de uitleg, dus in andere bewoording de zon is blauw en koud!!!de warmte ontstaat dus pas door vrijving en interactie met de luchtlagen en weerkaatsing van hat aardoppervlak.iedere zon is blauw ook die van agaata[/quote]
  Nee moet zijn, het gras is zo blauw, en de lucht is zo groen, en de vissen vloten in de bomen, en de vogels zwommen in de lucht.Zo was je opstel op school toch:)?????

  0 likes
 6. Pietje Bell speciaal voor jouw deze link. Kun je in ieder geval als je de knoppen weet te bedienen, door de zon via andere spectra te zien, Je BLAUWE terug vinden.Plak hem maar eens in je werkbalk.http://sdo.gsfc.nasa.gov/

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Waarom de afslankindustrie liegt om je dik te houden

Een dieet is het slechtste dat je ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

pearl harbor

De aanval op Pearl Harbor kwam voor het Amerikaanse volk als een grote schok, maar niet voor president Roosevelt. Ontdek hier waarom

Tijdens de geschiedenisles heeft u ongetwijfeld geleerd ...

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 19 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.