Binnenland

Au! Ministerie van Volksgezondheid krijgt gevoelige tik op de vingers

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!

Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD’en en het RIVM zoveel mogelijk jongeren overhalen om zich te laten vaccineren tegen HPV. Als je geboren bent tussen 1996 en 2003 kun je de vaccinaties dit jaar gratis krijgen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid verkleint HPV-vaccinatie het risico op zes soorten kanker aanzienlijk, waaronder baarmoederhalskanker. Ruim 1,3 miljoen jongeren kregen een uitnodiging om een prik te halen, in juni had amper 20 procent dat gedaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Gezondheidsinstanties zijn vervolgens een campagne begonnen om het percentage op te krikken, met als slogan ‘met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker’.

Oplichterij

Neuroloog Jan Bonte zei eerder al dat dit ‘ordinaire reclame’ is met claims die niet hard gemaakt kunnen worden. Op X gaf hij zorgminister Kuipers een stevige veeg uit de pan. Hij wees erop dat tot nu toe nooit is aangetoond dat vaccinatie tegen HPV tot een vermindering van baarmoederhalskanker leidt. “Die studies zijn er simpelweg niet.” Bonte sprak van ‘volksverlakkerij’ en ‘oplichterij’.

De gepensioneerde huisarts Michael Smulders ging nog een stap verder. Hij diende een klacht in bij de Stichting Reclame Code (SRC). Eerder besliste de Reclame Code Commissie in het voordeel van het ministerie van VWS, maar Smulders ging in beroep tegen de uitspraak.

Streep door de slogan

Het College van Beroep van de SRC heeft nu een streep door de slogan gehaald en vindt dat er sprake is van ‘misleiding’. Het college heeft het ministerie bevolen ‘om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken’, bericht De Andere Krant.

De GGD-folder die in heel Nederland is verspreid, kan nu door de papierversnipperaar, net als al het andere promotiemateriaal. Ook de prikbussen moeten worden ontdaan van de verboden aanprijzing.

Pijnlijk

Smulders wees het college op een rapport van de Gezondheidsraad waaruit blijkt dat er geen bewijs is dat de HPV-prik beschermt tegen bepaalde kankersoorten. Het ministerie, dat vaak de mond vol heeft over ‘desinformatie’, kan niet in beroep gaan.

Het college acht de reclame-uiting in strijd met artikel 84 (lid 3 en lid 4) van de Geneesmiddelenwet. Vooral de verwijzing naar lid 4 is pijnlijk voor het ministerie: ‘Misleidende reclame is verboden’.

Deze week bleek na ‘alarmerende klachten’ dat er op het ministerie van VWS sprake is van een ‘giftige en onveilige werksfeer’.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 191 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

88 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hoogtijd
hoogtijd
5 maanden geleden

MET 1 VACCIN KANS OP LEVENSLANGE SCHADE.

jessie nameles
jessie nameles
5 maanden geleden

denk er over om [ingestraald ] water dat door aliens aan mij is gegeven door te verkopen . lost alle problemen op ?? nog interesse , bel het rivm!!!!

Mikkie
Mikkie
5 maanden geleden

Mooi. Want geen jongere betaalt voor een spuit. Zij hebben chronisch geldgebrek..met geen baan, dure huur, dure energie..

Realist
Realist
5 maanden geleden

Die prik is niet gratis. Die wordt betaald van belastinggeld, dus door de burgers.

Back to top button
88
0
We lezen graag je reactie!x