Homepagina » Straling » Baanbrekende nieuwe studie bewijst dat mobiele telefoons kanker veroorzaken
Baanbrekende nieuwe studie bewijst dat mobiele telefoons kanker veroorzaken

Baanbrekende nieuwe studie bewijst dat mobiele telefoons kanker veroorzaken

De wetenschappers hadden gelijk: je kunt kanker krijgen van je mobieltje. Uit een nieuwe studie blijkt dat de straling van mobiele telefoons en andere draadloze apparaten gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid.

Hoofdonderzoeker Igor Yakymenko en zijn collega’s analyseerden honderden bestaande studies over de schadelijke invloed van straling op het DNA. Die schade kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, hoofdpijn, vermoeidheid, Alzheimer, Parkinson en zelfs huidproblemen.

Oppassen

Als je je mobieltje bijvoorbeeld vijf jaar lang 20 minuten per dag gebruikt heb je drie keer meer kans op een hersentumor. Gebruik je je mobiele telefoon vier jaar lang iedere dag een uur, dan heb je drie tot vijf keer meer kans op bepaalde tumoren, aldus Yakymenko.

Hoewel het risico op hersenkanker relatief laag is – in 2012 waren er in de Verenigde Staten 6,4 gevallen per 100.000 volwassenen – moeten we volgens Yakymenko oppassen omdat aandoeningen zich over een periode van 30 jaar kunnen ontwikkelen.

Handsfree

“We hebben gegevens verzameld over volwassenen die hun mobieltje 10 jaar gebruikten,” zei hij. “De situatie kan heel anders zijn voor kinderen die mobieltjes gebruiken omdat hun brein veel gevoeliger is voor schadelijke factoren.”

Om het risico te beperken doe je er verstandig aan je telefoon minder te gebruiken of voor handsfree te kiezen, aldus Yakymenko. De studie is verschenen in het tijdschrift Electromagnetic Biology and Medicine. Vond je dit artikel interessant? Denk er dan aan het te delen op Facebook.

[New York Daily News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Johan schreef:

  Het draadloos mediaverkeer zal een nog grotere impact hebben op mensen dan we kunnen voorzien. De economische impact zal ontwrichtend zijn. Bijna niemand weet dat en de kans zit erin dat er veel te laat wordt ingegrepen.
  Hoe dom kan de mens zijn.

  21 likes
 • Kees schreef:

  het wiel was eng, rond en het … rolde zonder controle. Nu is het wiel een wezenlijk onderdeel van veel mechanismen. Wees niet bang, vooruitgang kent veel aspecten, zoek de goede.

  7 likes
  • InterContinentalMaster schreef:

   Yep, en als de Big Farmaceuten het goede zou opzoeken hadden we minder zieken. Alles draait tegenwoordig om winst en niet om het welzijn van mensenlevens.

   19 likes
 • Emma schreef:

  Wat te denken van al die zwangere vrouwen en moeders van kleine kinderen die de hele dag met hun mobiele telefoon in de weer zijn. Of op hun lichaam dragen en zelfs tegen hun zwangere buik aan.

  Als de baby er eenmaal is, ligt het tig uur per dag, een paar jaar lang 1,5 meter naast een draadloze babyfoon.

  En als ze een paar jaar oud zijn, zitten ze met een tablet op schoot. Ondertussen worden ze helemaal suf gevaccineerd en hangt hun dieet aan elkaar van de E-nummers en de suikers.

  En dan maar roepen dat het tegenwoordig lijkt of elk kind wel wat mankeert.
  Nou ik denk dat dat ook daadwerkelijk zo is.

  10 likes
  • Tink schreef:

   Ja, en vervolgens worden ze 100 jaar…. Dat is de levensverwachting van baby’s die nu geboren worden.

   Mens, durf te leven en laat je geen angsten aanpraten! Iedere generatie wordt ouder dan de vorige. Carpe diem en enjoy life!

   2 likes
   • Emma schreef:

    Pas op. Degenen die nu 100 jaar oud worden, zijn dus niet de kinderen die al van voor hun geboorte zijn blootgesteld aan smartphones , wifi, draadloze babyphone’s enz.

    De mensen die nu 100 worden zijn meestal zonder al dat spul opgegroeid, hebben gewoon zelf bereide maaltijden gegeten, zonder fratsen en toevoegingen (in ieder geval toen ze opgroeiden) en zijn veel en veel minder gevaccineerd of zelfs niet. En hebben meestal niet hun leven lang midden in een ongezonde stad of langs drukke wegen gewoond. Die komen vaak van het platteland of een klein dorp.

    Als de jongeren van nu over 10, 20 jaar massaal hersentumoren enz. krijgen, dan is het al te laat.

    Nee, je moet je leven niet laten leiden door angst. Maar je moet ook niet je kop in het stand steken of commerciële belangen boven de gezondheid van huidige en toekomstige kinderen stellen.

    9 likes
  • Stan schreef:

   Het schijnt zo te zijn dat frequenties van o.a. DECT-telefoons en andere apparatuur ook autisme veroorzaakt, als je gaat kijken naar de geschiedenis van draadloze apparatuur en zendmechanismen. Evenals dat smartphones in broekzakken van mannen de kwaliteit van het zaad beschadigd, wat op langere termijn resulteert in onvruchtbaarheid en afwijkingen. Reeds is dit allemaal wel bewezen, wat ontkent wordt door de telecomindustrie.

   5 likes
  • Stan schreef:

   Wist je dat EM velden neuronen beschadigen. Uiteraard is het niet gezond om een tablet of smartphone op je buik te houden als je zwanger bent. Het is niet zomaar dat een kind ADHD, Autisme of een andere aangeboren ”afwijking” heeft. Of EM velden de (enige) oorzaak zijn weet ik niet zeker, maar het brengt op lange termijn wel zijn gevolgen met zich mee.

   0 likes
  • Stan schreef:

   Wist je dat EM velden neuronen beschadigen. Uiteraard is het niet gezond om een tablet of smartphone op je buik te houden als je zwanger bent. Het is niet zomaar dat een kind ADHD, Autisme of een andere aangeboren ”afwijking” heeft. Of EM velden de (enige) oorzaak zijn weet ik niet zeker, maar het brengt op lange termijn wel zijn gevolgen met zich mee.

   0 likes
 • exegese schreef:

  OPEN BRIEF aan KPN en alle andere telecom-providers

  * KPN heeft gelogen tegen de Nederlandse Overheid en daarnaast onderzoeken verduisterd. Zelfs een vinger in de pap bij de gezondheidsraad, die foutieve informatie over GSM/Wi-FI en zendmasten geeft. Dit, terwijl de gezondheidsraad op de hoogte is van wereldwijde sterfte onder mensen, dieren en planten.

  * Wi-Fi blijkt een oorlogswapen te zijn, ontwikkeld door het leger om mensen te bestralen tot kanker. Er zijn nu letterlijk 3 miljoen oorlogswapens geopend in Nederlandse huishoudens. Artsen, GGD en GGZ hebben nog nooit zulke grootscheepse meldingen gehad van mensen die ineens ‘ niet slapen’, ‘ in paniek zijn’, ‘ ziek zijn’, ‘ vreemde koortsen en zieke kinderen. Volgens ons onderzoek direct te herleiden naar het openen van Wi-Fi-Hotspots, in Combinatie van het signaal van 4G, wat bestempeld is door wetenschappers en artsen in rapporten (verstuurd aan Neelie Kroes) als ‘ dodelijk’.

  Bron : http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/elektro-magnetische-straling-ems/open-brief-aan-kpn-en-de-andere-telecom-providers/

  22 likes
 • Hawks schreef:

  Helaas, eens te meer wordt de lading niet gedekt door de vlag. De titel is niet waar de inhoud over gaat.

  Hoofdonderzoeker Igor Yakymenko analyseerden bestaande studies, en hebben zelf geen studie uitgevoerd. Als je dan op zoek gaat naar een veronderstelde hypothese…

  … dan vind je die! Helaas weet ik de NL vertaling niet voor dit principe, maar het heet ‘citation bias’. Vooralsnog is het gebruik van mobieltjes geexplodeerd, maar niet het toenemen van hersenkanker.

  10 likes
  • obi wan schreef:

   Stel dat ze wel gelijk hebben.

   6 likes
   • Stan schreef:

    Ze hebben ook wel gelijk, anders zou het asbest verhaal van vroeger ook nooit zo groot zijn geworden. Er wordt al heel lang ontkent dat mobieltjes hersenkanker veroorzaken, maar dat de cijfers van het aantal hersentumoren oplopen kun je in cijfers terugzien. Het zijn overigens niet alleen mobiele telefoons hoor, ook tablets, smart-watches, computerschermen, wifi-routers en dergelijke zendapparatuur.

    4 likes
    • Robin schreef:

     Het is alleen niet het geval dat het in de cijfers valt terug te lezen. Het aantal tumoren ontstaan door mobiele telefoongebruik is niet te bewijzen aan de hand van bestaand onderzoek, dit is te arbitrair. Deense wetenschappers hebben een landsbreed onderzoek verricht waar de conclusie uit voortkwam dat er geen verschil te zien was tussen groepen zonder mobiele telefoons werden gecontroleerd en groepen met mobiele telefoongebruik. Je bent van teveel factoren afhankelijk om kanker door mobiele straling te bewijzen. Genetica, voeding, fysieke gesteldheid.. Wil je echt kunnen stellen dat je een veel grotere kans hebt op kanker door mobiele stralingen, dan heb je 2 groepen nodig van elk ca. 1 miljoen mensen, de een volledig geisoleerd van de andere, en ze ook huizen in een stralingsvrije zone. Dit is dus gewoon niet te doen. Vooralsnog is het beter om te weten dat de doses straling van mobiele apparatuur non-ioniserend zijn en zo’n 1000X te weinig kracht hebben om cel, molecuul of DNA schade aan te richten!

     0 likes
 • InterContinentalMaster schreef:

  Als ik bel dan doe ik meestal via luid spreken stand. Er zijn zoveel dingetjes waar vooraf geen totaalonderzoek voor is gedaan. Achteraf zie je wat het kan veroorzaken, best jammer.

  13 likes
 • Tink schreef:

  Kinderen zitten nauwelijks nog met hun mobiel aan hun oor te bellen. Ze zitten de hele dag op social media. Dus met die hersentumoren zal het wel meevallen.

  7 likes
  • Stan schreef:

   Nouja dat het zal meevallen? Het is wel zo dat we heel de dag in de wifi straling rondlopen, dat heeft net zo’n grote impact als telefoons, waar je heel de dag aan wordt blootgesteld. Evenals computerschermen, DECT- telefoons en dergelijke apparatuur. 😉

   6 likes
 • only you schreef:

  Reeds lang bekend, dat deze kinderen beschadigd, mn neurogliacellen

  11 likes
 • Emma schreef:

  Het zou mij overigens ook niet verbazen als al dat excessieve geweld dat je de politie in de USA ziet gebruiken, misschien ook wel deels te verklaren is door mobiel telecomverkeer.

  Als je de hele dag met zijn oortelefoontje in loopt terwijl je verbonden bent met allerlei communicatie=apparatuur, dan kan dat nooit goed zijn.
  Ik zie tegenwoordig al de jonge medewerkers bij een supermarkt in de buurt verplicht met zo’n zender/ontvanger in hun oor lopen. Wat gaat die manager of 20 jaar zeggen als er een paar kanker hebben? Ja sorry maar dan hoefden we niks meer om te roepen in de winkel? Ik kom daar vaak zonder hoofdpijn binnen en ga er met hoofdpijn weer uit.

  5 likes
 • Stan schreef:

  Wat er in het artikel staat klopt wel, wat eigenlijk al best lang bekend is over telefoons. Reed wordt het telkens ontkent vanwege belangen (natuurlijk..). En al zouden we niet heel de dag bellen, lopen we ook heel de dag in wifi frequenties rond, welke net zo gevaarlijk zijn als telefoons. Er is al heel lang bekend dat EM velden het DNA-beschadigt en kanker veroorzaakt. Maar dat de telecomindustrie juiste informatie over schadelijkheid publiceert is zeer onwaarschijnlijk.

  3 likes
 • Johan schreef:

  Zie: Neurochirurgie EMV

  0 likes
 • Remco schreef:

  Als jongelui de treincoupe binnenkomen is het eerste dat ze doen (meestal) naar die mobiel grijpen en gaan zitten tikken of oortjes in en muziek luisteren…helemaal in hun eigen wereld en even gedag zeggen of contact maken is er niet bij!

  Goh, wat word ik oud….:-)

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronavaccin

  ‘Dringende wake-up call: Coronavaccin verandert ons DNA!’

  De overheid zegt dat de coronapandemie pas ...

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  >