Homepagina » Buitenland » Dokter doet meer kwaad dan goed. Hoe het kan dat ze in 88% van de gevallen in de fout gaan
Dokter doet meer kwaad dan goed. Hoe het kan dat ze in 88% van de gevallen in de fout gaan

Dokter doet meer kwaad dan goed. Hoe het kan dat ze in 88% van de gevallen in de fout gaan

Veel patiënten kloppen bij de Amerikaanse Mayo Clinic aan voor een second opinion. Uit een nieuwe studie van de kliniek blijkt dat 88 procent van de patiënten naar huis gaat met een compleet nieuwe of aangepaste diagnose.

In slechts 12 procent van de gevallen blijkt de oorspronkelijke diagnose juist te zijn.

Als mensen ziek worden, verwachten ze dat hun dokter een oplossing bedenkt. Artsen blijken lang niet altijd een antwoord te hebben.

Compleet bijgesteld

Om te kijken hoe vaak er een verkeerde diagnose wordt gesteld keken onderzoekers naar de medische gegevens van 286 patiënten die tussen 2009 en 2010 zijn doorverwezen naar de Mayo Clinic.

Het team vergeleek de oorspronkelijke diagnose met de diagnose die in de Mayo Clinic werd gesteld. In slechts 12 procent van de gevallen kamen de diagnoses overeen.

In 21 procent van de gevallen werd de diagnose compleet bijgesteld en 66 procent van de patiënten kreeg een aangepaste diagnose.

Zorgwekkend

“Effectieve en efficiënte behandeling hangt af van de juiste diagnose,” zei hoofdonderzoeker James Naessens.

“Het is zorgwekkend dat meer dan 1 op de 5 patiënten mogelijk een volstrekt onjuiste diagnose heeft gekregen,” voegde hij toe.

Deze fouten kunnen leiden tot uitstel van behandeling, complicaties die vervolgens leiden tot duurdere behandelingen of zelfs letsel of de dood, aldus Naessens.

Ogen sluiten

Hij merkte op dat organisaties die gaan over de veiligheid van patiënten nog te vaak hun ogen sluiten voor het grote aantal foute diagnoses.

Als er niets verandert, zal dat aantal waarschijnlijk alleen maar stijgen, stelde dokter Naessens.

Een second opinion mag dan duurder zijn, maar het alternatief kan dodelijk zijn, benadrukte hij.

Beterschap

De National Academy of Medicine, die vergelijkbaar is met de Nederlandse Gezondheidsraad, heeft beterschap beloofd.

In de VS zijn medische missers inmiddels de derde doodsoorzaak.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Evaluation in Clinical Practice.

[Natural News via Mayo Clinic]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • najef schreef:

  Mijn Opa was drie weken geleden naar een internist gegaan. Al direct kregen we te horen dat ze niets kan betekenen. Ze hoorde wel dat mijn opa een beetje piepte (al 14 jaar na het verwijderen van een long wegens kanker). En stuurde hem gelijk naar de eerste hulp voor wat tests. Daar kwamen ze achter dat die waarschijnlijk OCD heeft en andere medicijnen kan gebruiken. Daarvoor moest hij eerst een nacht en een dag blijven om de juiste medicijnen en dosis te bepalen.

  Ze plaatste hem bij de long afdeling tussen mensen met een long ontsteking. Een week later voelde hij zich slecht en belde de ambulance. Na een half dag testen kwamen ze tot de conclusie dat die een Long onsteking heeft. En moest weer blijven.

  Om 19:00 was ik nog op bezoek en kreeg ik het verzoek om zijn gehoor apparaat op te halen. 25 min later was ik weer terug en kreeg te horen dat hij in de tussentijd slechter was. Zo slecht dat hij in een zware coma was beland en de kans dat hij het zou overleven nihil was. 10 keer gevraagd of we ergens anders deze discussie konden houden en met geen mogelijkheid was dit mogelijk. Ze bleven herhalen dat hij zover weg is dat hij niets hoort.

  Familie bij elkaar om het bed. Rond 02:00 besloten om te rouleren. rond 03:30 werd hij wakker en was redelijk helder ook met de morfine die hij kreeg. Hij kon precies herhalen wat de doctoren gezegd hadden en wat we belooft hadden als jij beter zou worden.

  Het is nu minder dan een week later en hij is zoveel beter volgens dezelfde ziekenhuis dat hij weer naar huis mag….

  Ziekenhuizen in NL zijn doods oorzaak nr1. Gelukkig had hij geen toestemming gegeven voor euthanasie, anders zouden ze gelijk de morfine op een dodelijk hoog niveau gezet hebben…

  stelletje killers..

  17 likes
  • Danny schreef:

   Wat erg, want wie zet zo’n man nu op aan afdeling met mensen met longontsteking?
   Vaak is dat besmettelijk, en misschien had hij dat virus ook opgelopen, er zijn het afgelopen griepseizoen enorm veel mensen boven de 50 opgenomen in het ziekenhuis met longontsteking nml.
   De opleidingen falen momenteel en daar ligt een belangrijke oorzaak, plus opvoeding van jongeren(die een medische studie gaan volgen) die het beter denken te weten zonder overleg met een andere arts tzt

   2 likes
   • najef schreef:

    Laatste nieuws is dat hij vandaag weer naar huis moet. Ja moet. 5/6 dagen geleden zeiden ze dat hij 99% doodgaat en minder dan een week later moet hij naar huis. voldoende opgeknapt voor zijn leeftijd. Hij kan nog niet normaal naar de WC maar dat dat is geen probleem volgens het ziekenhuis. Dan maar een catheter en 2x per dag een zuster bij hem thuis.

    Ze wilden hem niet eens houden tot aanstaande maandag. Hij is zo verzwakt dat hij niet eens een beetje kan lopen, advies is om een rolstoel te gebruiken.. Maar bloedwaardes zijn weer normaal dus hub moet hij naar huis.

    Ik heb een aantal jaar geleden een dubbele longontsteking gehad. 7x naar de huisarts niets aan de hand. Daarna 3 maanden aan de antibiotica en 90% van de tijd in bed.

    Nu zeggen ze dat een 85 jarige die met 1 long een longontsteking gehad heeft binnen een week nadat dezelfde longontsteking hem bijna fataal werd naar huis moet…

    Killers zijn het.

    3 likes
    • Franss schreef:

     Nu gaat de patiënt eindelijk weg uit een ziekenhuisomgeving, met virussen en bacteriën, die niet gunstig is voor verzwakte mensen, is het weer niet goed?

     2 likes
     • najef schreef:

      Gaat om het tegenstrijdige. Binnen een week van bijna dood naar is in orde rot maar op. Behalve zijn longontsteking kan hij niet eens normaal naar de WC en is hij heel zwak.

      Ik zie het al voor mij dat die volgende week weer in het ziekenhuis ligt…

      2 likes
 • Sunshine schreef:

  Zolang dokters niets anders leren dan dat de mens een verzameling ‘onderdelen’ is en alleen maar loopjongens voor BigPharma zijn, kan niemand hier verbaasd over zijn.

  De mens is meer dan de som der delen. En genezen is iets anders dan symptomen onderdrukken.

  9 likes
 • Franss schreef:

  Wij van WC-eend…
  Dit is een “onderzoek” van de Mayo kliniek zelf.

  66% wordt aangepast kan ook betekenen “neem de pilletjes 5 minuten eerder in”, dus de boodschap die blijft hangen “88% fout” lijkt zwaar overdreven.
  Die kliniek moet natuurlijk wel zijn waarde bevestigen, dus dan is het minimaal bijstellen van de diagnose een goed middel om de patiënt het gevoel te geven dat hij zijn geld niet voor niets heeft uitgegeven.

  Daarnaast komen alleen mensen naar die kliniek die twijfelen. Stel dat 20% een second opinion vraagt, wat me al waanzinnig veel lijkt, maar vooruit, in de US is alles groter. Dan is slechts 21% van 20% is 4% echt fout. Vooruit, nog 4% erbij voor diegenen die géén second opinion hebben gevraagd, kom je op 8% uit.

  Vervolgens weten we niet hoeveel diagnoses van de Mayo kliniek op hun beurt weer verkeerd zijn, want niemand is perfect…

  7 likes
 • Roeland schreef:

  Maar de Mayo clinic is een privaat bedrijf.

  Het kan ook zijn dat zij een andere diagnose stellen om te laten zien “wij doen het wel goed, kom nu maar je behandeling bij ons doen.”

  6 likes
 • Spirit_himalaya27 schreef:

  Alleen naar de dokter gaan als je bewusteloos bent.
  Dokters verdienen geld met hun onzin praatjes en het roepen van SOLK.
  Laten we massaal staken.
  We hebben geen dokter nodig, ook niet als je gaat bevallen.
  We hebben het internet, en dat is meer dan voldoende.

  5 likes
 • x

  Check Also

  De Eerste Kamer is opzettelijk verkeerd geïnformeerd over orgaandonatie. Zo werd het wetgevingsproces beïnvloed

  De Eerste Kamer is opzettelijk verkeerd geïnformeerd over orgaandonatie. Zo werd het wetgevingsproces beïnvloed

  Neurologen hebben de Eerste Kamer opzettelijk verkeerd ...

  5G-apocalyps: deze film onthult de lelijke werkelijkheid achter de volgende generatie draadloze technologie

  5G-apocalyps: deze film onthult de lelijke werkelijkheid achter de volgende generatie draadloze technologie

  Als je de media moet geloven is ...

  >