Gezondheid

15-jarige ontwikkelt test die alvleesklierkanker 168 keer sneller opspoort

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen de broer van een vriend eraan overleed kwam de 15-jarige Jack Andraka in aanraking met alvleesklierkanker.

Hij heeft nu een test ontwikkeld waarmee de aandoening 168 keer sneller kan worden opgespoord. De test is bovendien 26.000 keer goedkoper dan huidige detectiemethoden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Afgelopen week sleepte Andraka met zijn uitvinding de Intel International Science and Engineering Fair in de wacht waar 75.000 dollar prijzengeld mee was gemoeid.

Specifiek eiwit

De schooljongen uit de staat Maryland ontwikkelde een papieren sensor om alvleesklierkanker te constateren. In urine- en bloedmonsters kan de sensor een specifiek eiwit detecteren dat wordt geassocieerd met deze vorm van kanker.

Toen een broer van een vriend overleed aan pancreascarcinoom stortte Andraka zich op de ziekte. “Ik richtte me tot vroege opsporing, deed veel onderzoek en kwam uiteindelijk op dit idee,” zei de scholier.

Nauwkeurig

Normaal is alvleesklierkanker pas in een zeer laat stadium vast te stellen omdat de symptomen uitblijven. Wanneer de diagnose wordt gesteld is de kans op genezing dan ook zeer klein. In 2010 werden in Nederland 2179 patiënten met deze ziekte gediagnosticeerd.

De nieuwe test is in 90 procent van de gevallen nauwkeurig. Bovendien is de papieren sensor 400 keer gevoeliger en 26.000 keer goedkoper dan bestaande detectiemethoden.

Binnen nu en 10 jaar

Andraka gebruikt het prijzengeld voor zijn vervolgopleiding tot patholoog. De scholier is in gesprek met het bedrijf Quest Diagnostics om snel te kunnen beginnen met klinische tests met de nieuwe sensor. Andraka hoopt zijn nieuwe detectiemethode binnen nu en 10 jaar op de markt te kunnen brengen.

Bron: Z24.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
norbert
norbert
11 jaren geleden

prachtig ! ^^

Viriato 997
Viriato 997
11 jaren geleden

In Lak´Each:
Toen ik de reactie van die jonge kerel zag werd ik overvallen door een golf van emotie.
Ik heb zelf ook velen verloren uit mijn eerste kring. Aan …
Ik vermoed dat door het brein van die jongen ook iets van Hulde aan de overleden broer van zijn overleden vriend flitste, toen hij verbnam dat hij winnaar was …
Namaste
Viriato 997

c
c
11 jaren geleden

Ooh ,wat goed heA applaus voor deze jonge man! Mijn mond valt gewoon open dat ook dit door (weer ) een jong iemand is ontdekt..

bram
bram
11 jaren geleden

Mooi zijn we weer een stapje dichterbij! Nu nog zorgen dat de Chemo’s en andere verkeerde geneesmethode’s waar Big Pharma geld aan verdient de deur gewezen worden en de wel werkende middelen binnen te halen!

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x