Gezondheid

15-jarige ontwikkelt test die alvleesklierkanker 168 keer sneller opspoort

Help mee door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen de broer van een vriend eraan overleed kwam de 15-jarige Jack Andraka in aanraking met alvleesklierkanker.

Hij heeft nu een test ontwikkeld waarmee de aandoening 168 keer sneller kan worden opgespoord. De test is bovendien 26.000 keer goedkoper dan huidige detectiemethoden.

Afgelopen week sleepte Andraka met zijn uitvinding de Intel International Science and Engineering Fair in de wacht waar 75.000 dollar prijzengeld mee was gemoeid.

Specifiek eiwit

De schooljongen uit de staat Maryland ontwikkelde een papieren sensor om alvleesklierkanker te constateren. In urine- en bloedmonsters kan de sensor een specifiek eiwit detecteren dat wordt geassocieerd met deze vorm van kanker.

Toen een broer van een vriend overleed aan pancreascarcinoom stortte Andraka zich op de ziekte. “Ik richtte me tot vroege opsporing, deed veel onderzoek en kwam uiteindelijk op dit idee,” zei de scholier.

Nauwkeurig

Normaal is alvleesklierkanker pas in een zeer laat stadium vast te stellen omdat de symptomen uitblijven. Wanneer de diagnose wordt gesteld is de kans op genezing dan ook zeer klein. In 2010 werden in Nederland 2179 patiënten met deze ziekte gediagnosticeerd.

De nieuwe test is in 90 procent van de gevallen nauwkeurig. Bovendien is de papieren sensor 400 keer gevoeliger en 26.000 keer goedkoper dan bestaande detectiemethoden.

Binnen nu en 10 jaar

Andraka gebruikt het prijzengeld voor zijn vervolgopleiding tot patholoog. De scholier is in gesprek met het bedrijf Quest Diagnostics om snel te kunnen beginnen met klinische tests met de nieuwe sensor. Andraka hoopt zijn nieuwe detectiemethode binnen nu en 10 jaar op de markt te kunnen brengen.

Bron: Z24.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
norbert
norbert
10 jaren geleden

prachtig ! ^^

Viriato 997
Viriato 997
10 jaren geleden

In Lak´Each:
Toen ik de reactie van die jonge kerel zag werd ik overvallen door een golf van emotie.
Ik heb zelf ook velen verloren uit mijn eerste kring. Aan …
Ik vermoed dat door het brein van die jongen ook iets van Hulde aan de overleden broer van zijn overleden vriend flitste, toen hij verbnam dat hij winnaar was …
Namaste
Viriato 997

c
c
10 jaren geleden

Ooh ,wat goed heA applaus voor deze jonge man! Mijn mond valt gewoon open dat ook dit door (weer ) een jong iemand is ontdekt..

bram
bram
10 jaren geleden

Mooi zijn we weer een stapje dichterbij! Nu nog zorgen dat de Chemo’s en andere verkeerde geneesmethode’s waar Big Pharma geld aan verdient de deur gewezen worden en de wel werkende middelen binnen te halen!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x