Gezondheid

Baanbrekende studie naar genetisch gemodificeerde organismen

Help ons door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ratten die enkel werden gevoerd met genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) kregen na verloop van tijd tumoren en liepen schade op aan hun organen.

Dat meldt de Franse onderzoeker Gilles-Eric Seralini van de Universiteit van Caen nadat hij twee jaar lang in het geheim onderzoek heeft gedaan naar het eten van GGO’s.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Enkele laboratoriumratten kregen een streng dieet van NK603, een maïssoort van chemiegigant Monsanto die bestand is tegen de pesticide Roundup.

Af te raden

Gedurende het onderzoek overleed 50 procent van de mannetjes- en 70 procent van de vrouwtjesratten vroeger dan ratten die normale voeding kregen. Ook kregen ze diverse tumoren en hadden ze ernstige schade aan lever en nieren.

Het onderzoek van Seralini is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Food and Chemical Toxicology. De bevindingen zullen naar verwachting vele reacties losweken.

Volgens Seralini laat zijn onderzoek zien dat het eten van GGO’s door de mens ten sterkste af te raden is, omdat de gewassen giftig zijn. Hij wijst er bovendien op dat eerdere onderzoeken alleen hebben aangetoond wat de risico’s zijn van een voedingsperiode van 90 dagen. De levenslange risico’s zijn volgens Seralini vele malen groter.

Nu pas

Na de publicatie van het onderzoek kwamen er al snel kritische geluiden. De betekenis van de gevolgen kan moeilijk worden geduid omdat er geen statistische analyse is van de tumoren, aldus professor Alan Boobis van het Imperial College London.

Professor Mark Tester van de Universiteit van Adelaide vraagt zich af waarom zulk groot nieuws nu pas wordt gepubliceerd terwijl GGO’s al tien jaar in de voedingspiramide zitten.

Het Franse weekblad Le Nouvel Observateur maakte de volgende video over het onderwerp:


Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Froggel
Froggel
11 jaren geleden

25-5-2005 kwamen resultaten vrij van een onderzoek over het consumeren van GGO’s. Het was toen al duidelijk dat er orgaanschade optrad en dat het bevorderlijk was voor tumorvorming, maar ondertussen is er niets gebeurd. Ik ben benieuwd hoe snel het nu weer in de doofpot zal belanden. Hier enkele resultaten van uitgevoerde onderzoeken met GGO’s ( http://gentech.nl/info/gezondheid)
Ondertussen maken onze regeringen het nogsteeds heel makelijk voor universiteiten en bedrijven om tests te doen met nieuwe GGO’s … ook al lopen ze het risico op kruisbestuiving met onze biologische gewassen. Ik vind dit een heel gevaarlijke materie waar ze beter af zouden blijven.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Wat Moeder natuur ons geeft is goed. ‘Goed’ is hier eigenlijk een raar woord. Het is niet gewoon goed, het is PRECIES WAT WE NODIG HEBBEN!
er hoeft dus niet aan te worden gesleuteld, ook niet zogenaamd voor een betere opbrengst want dat is een keiharde leugen.

ik eet gewoon biologisch

Questionmarc
Questionmarc
11 jaren geleden

Hoewel ik enorm tegen het genetisch aanpassen van gewassen ben, heb ik toch grote vraagtekens bij dit onderzoek. Als je een rat alleen maar maïs te eten geeft lijkt me dat zowiezo niet erg gezond tegenover een ‘normaal’ dieet met meer variatie. Er zou dus eigenlijk ook een groep ratten normale niet-ggo mais gevoerd moeten worden om uitsluitsel te geven.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Questionmarc”]Hoewel ik enorm tegen het genetisch aanpassen van gewassen ben, heb ik toch grote vraagtekens bij dit onderzoek. Als je een rat alleen maar maïs te eten geeft lijkt me dat zowiezo niet erg gezond tegenover een ‘normaal’ dieet met meer variatie. Er zou dus eigenlijk ook een groep ratten normale niet-ggo mais gevoerd moeten worden om uitsluitsel te geven.[/quote]
Dan zal de uitkomst dezelfde zijn.Het is toch logisch als een bestrijdings middel als de pesticide Roundup, wat alles aan onkruid kapot maakt, behalve het gewas wat je graag wil houden, never nooit niet gezond kan zijn, als het in je darmflora terecht komt.Als je een lucifers langs het strijkstuk haalt, krijg je toch ook vuur.1 en 1 is toch ook twee.De logica zit al in het artikel verweven.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x