Gezondheid

Veelvuldig voorgeschreven medicijn verzevenvoudigt kans op kanker. Slik jij dit geneesmiddel?

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een van ’s werelds meest gebruikte geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (hypertensie) vergroot het risico op huidkanker aanzienlijk, zo blijkt uit recent onderzoek.

Diuretica, ook wel ‘plaspillen’ genoemd, maken het risico op huidkanker zeven keer groter, in het bijzonder bij patiënten die de geneesmiddelen gedurende lange tijd innemen.

De geneesmiddelen bevatten een chemische stof, hydrochloorthiazide genaamd, die van invloed is op de huid en haar gevoeliger maakt voor de uv-stralen van de zon, stellen onderzoekers van de Zuid-Deense Universiteit.

Verbaasd

De geneesmiddelen doen de kans op het krijgen van één soort huidkanker drastisch stijgen, namelijk het plaveiselcelcarcinoom, dat makkelijk te behandelen is en zelden fataal is, volgens de onderzoekers.

Dat diuretica de huid gevoeliger maken was al bekend, maar de onderzoekers waren verbaasd dat zij ook huidkanker kunnen veroorzaken, zeker in die mate.

Zij veronderstellen dat een op de tien gevallen van plaveiselcelcarcinoom het resultaat is van het gebruik van een diureticum dat hydrochloorthiazide bevat.

Levensbedreigend

Hun bevindingen worden ondersteund door Armand Cognetta, een onderzoeker van de Florida State University, die vaststelde dat zijn patiënten, waarvan honderden met huidkanker, een hoog gehalte hydrochloorthiazide in hun bloed hadden.

“De combinatie van leven in het zonnige Florida en het innemen van hydrochloorthiazide lijkt voor sommige patiënten zeer ernstig en zelfs levensbedreigend te zijn,” zegt hij.

Andere medicijnen

Patiënten die zich hierover zorgen maken, kunnen het best het gebruik van andere medicijnen tegen hypertensie met hun arts bespreken.

Diuretica zijn de enige middelen die in verband gebracht werden met huidkanker, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of the American Acadamy of Dermatology.

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hawks
Hawks
4 jaren geleden

Zojuist de studie gelezen via https://www.jaad.org/article/S0190-9622(17)32741-X/fulltext. Ik denk dat een kleine correctie op zijn plaats is. Het is niet het gebruik van diuretica dat het risico op huidkanker zeven keer groter maakt, het gaat alleen om diuretica die hydrochloorthiazide als werkzame stof bevat.

Japie
Japie
4 jaren geleden

Grappig hoe iedereen weer tactisch misleid word door de famalobby en er al jaren een stijging is van het aantal huidkanker gevallen waar de zon als schuldige aangewezen wordt.

Dit terwijl de zon zoveel goeds doet en het lichaam juist beschermd tegen 16 verschilende soorten kanker, mensen gelukkiger laat voelen en nog veel meet…

Lobby zorgt ervoor dat alle angstige en gehersenspoelde individuen zich dan maar veelvuldig in gaan smeren met een mensel van vele hele enge en verdachte chemische stoffen om zichzelf te “ beschermen “ tegen de o zo Gevaarlijke zon alsook zonnebanken !!

Als u nog logisch na kunt denken dan is het eigenlijk zo simpel en logisch en duidelijk hoe de lobby industie olv de Verzekeringen Roverheid hiermee de Farmaceutische industrie volledig van dienst zijn ten koste van de Inwoners Van Nederland !!!!!

MISSELIJkMAKEND IS HET !!!!!!!!!
Raar he dat de zorg niet meer te betalen is..

Frans2
Frans2
4 jaren geleden

[ zeven keer grotere kans op Plaveiselcelcarcinoom ]

Wat is de normale kans om Plaveiselcelcarcinoom te krijgen?
Want als die 0.1% is dan ben ik echt niet onder de indruk van 0,7%.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x