Archeologie

Oude Egyptische tekst over shapeshiftende Jezus vertaald

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een 1200 jaar oude Egyptische tekst beschrijft een deel van het kruisigingsverhaal van Jezus met voorheen onbekende plotwendingen.

In het Koptisch is te lezen hoe Pontius Pilatus, de praefectus die Jezus liet kruisigen, voor de kruisiging aanbood zijn eigen zoon te laten kruisigen in plaats van Jezus.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De tekst verklaart ook waarom Judas een kus gebruikte om Jezus te verraden, namelijk omdat Jezus van gedaante kon verwisselen. Daarnaast zou Jezus op een dinsdagavond zijn aangehouden, in plaats van donderdagavond.

Cyrillus van Jeruzalem

De ontdekking hoeft niet te betekenen dat de gebeurtenissen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, maar geeft wel aan dat sommige mensen er in die tijd in geloofden, aldus Roelof van den Broek van de Universiteit Utrecht, die de vertaling heeft gepubliceerd.

In Koptische en Ethiopische kerken wordt Pilatus als een heilige beschouwd, vandaar dat hij in de tekst wordt omschreven als een sympathiek iemand, aldus Van den Broek.

“Toen zeiden de Joden tegen Judas: Hoe kunnen we hem [Jezus] arresteren als hij verschillende gedaantes kan aannemen en zijn verschijning verandert? Soms is hij rossig, soms is hij wit, soms is hij rood, soms heeft hij de kleur van tarwe, soms is hij een jongeman, soms een oude man,” leest een deel van de vertaalde tekst. Om die reden kuste Judas Jezus ter begroeting zodat gewapende lieden wisten wie hij was en hem konden arresteerden.

De tekst is geschreven in de naam van Cyrillus van Jeruzalem die in de vierde eeuw leefde. Cyrillus vertelt het Paasverhaal als onderdeel van een soort preek. Aan het begin van de tekst schrijft Cyrillus, of de persoon die namens hem schrijft, dat in Jeruzalem een boek is gevonden over het leven en de kruisiging van Jezus.

J.P. Morgan

De tekst plaatst het laatste avondmaal op een dinsdag in plaats van een donderdag en ook lijkt Jezus niet te dineren met zijn discipelen, maar met Pontius Pilatus. Tussen zijn aanhouding en het avondmaal met Pilatus wordt hij voor hogepriester Kajafas en Herodes I de Grote gebracht.

Zo’n 1200 jaar geleden werd de tekst bewaard in de bibliotheek van het Sint-Michielsklooster in de Egyptische woestijn in het westen van wat nu het gouvernement Fajoem is. Het klooster hield aan het begin van de tiende eeuw op te bestaan en de tekst werd in de lente van 1910 herontdekt.

In december 1911 werd de tekst samen met een aantal andere documenten opgekocht door niemand minder dan de Amerikaanse filantroop J.P. Morgan. Zijn verzameling werd later onderdeel van The Morgan Library & Museum in New York City, waar het manuscript tot 5 mei aanstaande is te bewonderen.

Bron: Livescience.com Foto: The Piermont Morgan Library

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

88 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tink
Tink
11 jaren geleden

Een shape-shiftende Jesus met reptielenstaart, mooier gaat het niet worden. Mensen, deze tekst dateert van de vierde eeuw, is dus ruim 400 jaar na de dood van Jesus (als de beste man al bestaan heeft) geschreven. Niet bepaald een ooggetuigeverslag dus.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Als je dit leest hebben wij toch een heel ander verhaal in het bijbeltje te staan.Zo vermeld de onze niet dat Jesus een soort van Kameleon was,datum,s die niet overeen komen.M.a.w woorden de bijbel is naar de hand gezet van een paar lieden, die macht wilden.En massacontrole een lust vonden,en masochistische genoegens schepten, in het slaaf maken van de mens.

DingieM
DingieM
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Als je dit leest hebben wij toch een heel ander verhaal in het bijbeltje te staan.Zo vermeld de onze niet dat Jesus een soort van Kameleon was,datum,s die niet overeen komen.M.a.w woorden de bijbel is naar de hand gezet van een paar lieden, die macht wilden.En massacontrole een lust vonden,en masochistische genoegens schepten, in het slaaf maken van de mens.[/quote]

Het jezus verhaal is verzonnen door een paar Romeinse keizers, en door de pauzen in leven gehouden en opgedrongen aan de westerse mensch.

Lees “Antiquity Unveiled”, daarin wordt beschreven dat er wel een “mirakel-mens” bestond, Apollonius van Tyana. Deze Apollonius is door het Vaticaan bestempeld als fraude-verhaal. Goh hoe toevallig 🙂 Weer die duivelse massamoordenaars van het vaticaan!

Marcel E
Marcel E
11 jaren geleden

ja, en JP Morgan die het toont aan iedereen die het wil zien. Zegt dat iets over de authenticiteit van de tabletten (of over propaganda for that matter)?

Back to top button
88
0
We lezen graag je reactie!x