Buitenland

Panama Papers: Rothschild helpt rijkste 1% al decennialang belasting te ontwijken

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Grote banken helpen de rijken en machtigen der aarde al decennialang om hun vermogen uit het zicht van de fiscus te houden, zo blijkt uit de Panama Papers over mensen met veel geld die een aanzienlijk deel daarvan hebben weggesluisd naar belastingparadijzen.

Een aantal van de grootste banken ter wereld worden genoemd in de Panama Papers, waaronder Rothschild, HSBC, Coutts, UBS en Credit Suisse. Parlementsleden en activisten hebben de banken ervan beschuldigd criminelen, terroristen, beroemdheden en politici te helpen hun geld te verstoppen door middel van dubieuze constructies.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Lege vennootschappen

Uit de documenten blijkt dat HSBC het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca sinds de jaren zeventig meer dan 2300 lege vennootschappen heeft laten opzetten. De Londense privébank Coutts, waar onder meer koningin Elizabeth II klant is, heeft het kantoor gevraagd bijna 500 lege vennootschappen te creëren. En Rothschild liet er 378 oprichten.

De vennootschappen werden opgezet in Panama, de Britse Maagden-eilanden en andere belastingparadijzen. De gelekte documenten laten zien dat de banken in veel gevallen niet controleerden of hun klanten belasting ontweken of betrokken waren bij corruptie of criminele activiteiten. HSBC en Credit Suisse ontkennen klanten te hebben geholpen om belasting te ontwijken.

Honderden Nederlanders

In de Panama Papers worden ook honderden Nederlanders genoemd. Onder hen zijn oud-voetballer Clarence Seedorf, oud-lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad Jos van der Vorm, Mexx-oprichter Rattan Chadha, miljardair en oprichter van Volmac Joop van Oosterom, Bernard Stuivinga van handelshuis Acomo, ondernemer John Bredenkamp (illegale wapenhandel met Zimbabwe) en oud-voorzitter van de Libertarische Partij Toine Manders.

Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca heeft wereldwijd een groot aantal rijke mensen geholpen bij het overbrengen van hun vermogen naar belastingparadijzen. Zo’n 11,5 miljoen documenten van het kantoor zijn in handen van een groep journalisten.

[RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
8 jaren geleden

mooie disclosure.

Richard
Richard
8 jaren geleden

En Wiebes gaat achter de kleine zwartspaarder aan. Driemaal hoezee!

Marc
Marc
8 jaren geleden

Ons koningshuis zit er beslist ook bij! SHELL

Teun
Teun
8 jaren geleden

Valt wel op dat onze Russische machthebbers over een zuivere belastingmoraal beschikken. Daar kunnen de westerse politici een puntje aan zuigen !

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x