Buitenland

Panama Papers: Rothschild helpt rijkste 1% al decennialang belasting te ontwijken

Help door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Grote banken helpen de rijken en machtigen der aarde al decennialang om hun vermogen uit het zicht van de fiscus te houden, zo blijkt uit de Panama Papers over mensen met veel geld die een aanzienlijk deel daarvan hebben weggesluisd naar belastingparadijzen.

Een aantal van de grootste banken ter wereld worden genoemd in de Panama Papers, waaronder Rothschild, HSBC, Coutts, UBS en Credit Suisse. Parlementsleden en activisten hebben de banken ervan beschuldigd criminelen, terroristen, beroemdheden en politici te helpen hun geld te verstoppen door middel van dubieuze constructies.

Lege vennootschappen

Uit de documenten blijkt dat HSBC het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca sinds de jaren zeventig meer dan 2300 lege vennootschappen heeft laten opzetten. De Londense privébank Coutts, waar onder meer koningin Elizabeth II klant is, heeft het kantoor gevraagd bijna 500 lege vennootschappen te creëren. En Rothschild liet er 378 oprichten.

De vennootschappen werden opgezet in Panama, de Britse Maagden-eilanden en andere belastingparadijzen. De gelekte documenten laten zien dat de banken in veel gevallen niet controleerden of hun klanten belasting ontweken of betrokken waren bij corruptie of criminele activiteiten. HSBC en Credit Suisse ontkennen klanten te hebben geholpen om belasting te ontwijken.

Honderden Nederlanders

In de Panama Papers worden ook honderden Nederlanders genoemd. Onder hen zijn oud-voetballer Clarence Seedorf, oud-lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad Jos van der Vorm, Mexx-oprichter Rattan Chadha, miljardair en oprichter van Volmac Joop van Oosterom, Bernard Stuivinga van handelshuis Acomo, ondernemer John Bredenkamp (illegale wapenhandel met Zimbabwe) en oud-voorzitter van de Libertarische Partij Toine Manders.

Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca heeft wereldwijd een groot aantal rijke mensen geholpen bij het overbrengen van hun vermogen naar belastingparadijzen. Zo’n 11,5 miljoen documenten van het kantoor zijn in handen van een groep journalisten.

[RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
6 jaren geleden

mooie disclosure.

Richard
Richard
6 jaren geleden

En Wiebes gaat achter de kleine zwartspaarder aan. Driemaal hoezee!

Marc
Marc
6 jaren geleden

Ons koningshuis zit er beslist ook bij! SHELL

Teun
Teun
6 jaren geleden

Valt wel op dat onze Russische machthebbers over een zuivere belastingmoraal beschikken. Daar kunnen de westerse politici een puntje aan zuigen !

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x