Gezondheid

Verkoudheid te pakken, en nu?

Help ons door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is het je ook opgevallen dat mensen weer volop lopen te hoesten, niezen en snotteren? De verkoudheidsbacillen tieren weer welig en je weerstand moet heel goed zijn wil je er niet een vleug van meepikken.

Maar als je de pineut bent, wat kun je dan zelf doen om je weerstand weer op peil te krijgen en de klachten die nu eenmaal bij verkoudheid horen te verminderen (of soms zelfs te voorkomen)?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Voorkomen is sowieso beter dan genezen, dus houd je weerstand het hele jaar door op peil door gezond eten, voldoende slaap, regelmatig direct zonlicht op je huid (tien minuutjes per dag buiten in de zon, zelfs als die niet fel schijnt maakt al genoeg vitamine D aan via de huid, onmisbaar voor je weerstand).

Het kan echter gebeuren dat ondanks al je voorzorgsmaatregelen, je toch een verkoudheid te pakken krijgt.

We zetten hieronder een aantal remedies op een rij waarmee we zelf goede resultaten bereiken.

Ontlast je (bij)holtes

Zodra je voelt dat je verkouden gaat worden, wat zich meestal laat merken door een naar gevoel in je neus, je (bij)holtes en/of beginnende keelpijn, kun je beter maar direct in actie komen. Bij verkoudheid raken de slijmvliezen in de holtes (keel/neus-, bij- en voorhoofdsholtes) ontstoken. Hierdoor ontstaan klachten als verstopte neus, snotteren en soms hoofdpijn. Om deze klachten zoveel mogelijk te voorkomen en de holtes open te houden, en slijm zo snel mogelijk af te voeren, kun je het homeopathische middel Cinnabaris innemen (rood kwikzilversulfide).

Een andere bekende methode is stomen. Hierbij zijn tijm en eucalyptus zijn heel geschikt. Doe in een kom of pan één eetlepel gedroogde tijm en één eetlepel gedroogde eucalyptus (verkrijgbaar bij reformhuizen en natuurwinkels) en giet hier één liter kokend water over. Ga zitten met je hoofd boven het hete water met de kruiden, doe een grote handdoek over je hoofd en inhaleer de damp via je neus.

Misschien een vies praatje, maar wist je dat het voor je holtes beter is om je neus op te halen dan te snuiten?

Weerstand verhogen

Het is ook direct zaak om je weerstand weer op te krikken. Dit kun je doen door extra vitamine C in te nemen, waarmee je doorgaans de duur van de verkoudheid wel wat kunt inkorten, maar ook Echinacea-tinctuur (een bekende is Echinaforce van A. Vogel, maar deze tinctuur kun je ook heel eenvoudig zelf maken*) helpt goed, zeker als je dit wat langer gebruikt. Je kunt Echinacea-tinctuur ook preventief gebruiken, bijvoorbeeld door het te gebruiken zoals vroeger gedaan werd: als de ‘R’ in de maand is, van september t/m april.

En dan is er nog de gemberwortel. Deze is te koop in bijna elke supermarkt, bio-winkel, toko en soms ook bij de groenteboer. Gember kun je op diverse manieren gebruiken, bijvoorbeeld door er thee van te trekken. Je raspt een stukje van de gemberwortel, of snijdt wat kleine stukjes, die doe je in een kop, je giet er kokend water over en laat het nog tien minuten afgedekt staan. Je kunt er ook nog 1 of 2 theelepels kurkumapoeder aan toevoegen, wat ook een sterk weerstand verhogend kruid is. Wil je het zoeten met honing (ook al zo’n geweldig middel bij verkoudheid en keelpijn), wacht dan in ieder geval tot het is afgekoeld naar lichaamstemperatuur. Wanneer honing boven de 40 graden wordt verhit, verdwijnen alle gezonde eigenschappen en blijft er slechts suiker over. Wel lekker misschien, maar het heeft dan geen enkele toegevoegde waarde meer voor je weerstand!

Je kunt ook gember en kurkuma in ruime hoeveelheden aan je eten toevoegen. Het is lekker en makkelijk in eenpansgerechten en soepen te verwerken. De medicinale eigenschappen van gember en kurkuma blijven ook bij verhitten intact!

Hou je niet van gember en is kurkuma je te exotisch? Dan kun je je toevlucht nemen tot kaneel met honing. Bijvoorbeeld op een cracker of beschuitje, door een bakje yoghurt, en zelfs als kaneelthee van twee theelepels kaneel op een kop kokend water met honing (wel weer wachten tot het afgekoeld is voordat je de honing toevoegt!).

Welke voorkeur je ook hebt, gebruik deze middeltjes een paar keer per dag en hou dit een paar dagen vol totdat je klachten duidelijk verminderd, of helemaal verdwenen, zijn.

Keelpijn verzachten

Bij keelpijn zijn er nog een paar kruiden die het altijd goed doen. Bijvoorbeeld zoethoutwortel. Dit is ook verkrijgbaar in poedervorm. Van zoethoutwortel (stukjes of poeder) kun je ook thee zetten (maximaal drie kopjes verspreid over de dag). Let hierbij wel op dat dit je bloeddruk beïnvloedt, dus heb je een hoge bloeddruk of ben je zwanger, dan is dit middel niet geschikt!

Ook tijm werkt goed bij keelpijn. Tijm wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen en is dan ook een veelgebruikt middel om slijm op te lossen en slijmhoest te verzachten. Tijm stimuleert ook de productie van witte bloedlichaampjes en is daarom ook zeer geschikt om de weerstand te verbeteren. (Zwanger? Eerst even overleggen met de verloskundige of gynaecoloog. Altijd voorzichtig zijn met het inwendig gebruik van kruiden tijdens zwangerschap en borstvoeding!)

Verder kun je ook tijm gebruiken om thee van te zetten (2 theelepels tijm in een kop overgieten met kokend water, tien minuten afgedekt laten staan, kan ook gecombineerd worden met bijv. gember, kurkuma en zoethout). De thee kun je eventueel weer zoeten met honing. Thee van verse gemberwortel met tijm helpt erg goed om keelpijn te verzachten.

Heb je een beginnende keelontsteking, maak dan een thee van tijm en salie en gorgel daar meerdere keren per dag mee. Beide kruiden staan bekend om hun antibacteriële werking.

Gebruik bij voorkeur biologische kruiden als je ze medicinaal wilt gebruiken, maar heb je dat niet of kun je ze niet vinden, dan is het geen ramp als je je keukenkruiden gebruikt. Die werken namelijk ook gewoon!

Recept

Tenslotte nog een recept voor een drankje waar je lekker van gaat zweten:

  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels kaneel
  • 250 ml heet water (flinke kop)
  • 2 eetlepels honing (pas toevoegen als het water is afgekoeld!)

Goed mengen en opdrinken. Het is zuur, het is niet bijster lekker, maar het werkt wél als je last van verkoudheid hebt! En het verzacht de keel.

*Hoe je zelf tincturen maakt vertellen we je binnenkort!

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x