Financieel

“Basisinkomen: positief, goedkoop en makkelijker”

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

GroenLinks in Nijmegen wil dat de gemeente een proef gaat doen met een basisinkomen voor een groep mensen die in de bijstand zit. Het basisinkomen zal lager zijn dan de bijstandsuitkering, maar mensen krijgen dan wel alle vrijheid iets bij te verdienen.

Volgens raadsleden April Ranshuijsen en Lisa Westerveld (GroenLinks) is het grote voordeel van deze regeling dat veel overbodige regels waar bijstandsgerechtigden mee geconfronteerd worden, dan overboord kunnen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Positieve benadering

De Ombudsman schetst in het rapport In het krijt bij de overheid de situatie van een alleenstaande vrouw met twee kinderen, een deeltijdbaan en aanvullende bijstandsuitkering. Deze alleenstaande vrouw ontvangt twaalf inkomenselementen, afkomstig van acht instanties. Daarvoor moeten achttien (digitale) formulieren per jaar worden ingevuld en ontvangt het gezin tachtig betalingen per jaar.

Dat is lastig voor de ouder, maar het kost de instanties en de gemeente ook geld. Met een basisinkomen kan aanzienlijk op die kosten worden bespaard, zo meent GroenLinks. Ook in Groningen wordt actie gevoerd voor een dergelijke proef.

In Nederland hebben we een complex systeem opgetuigd om mensen die onvoldoende verdienen te voorzien van een inkomen. Werklozen worden nu vaak negatief weggezet terwijl veel van hen graag zouden werken. Het systeem is gebaat bij een positieve benadering en kan makkelijker en goedkoper.

Niet meer afgestraft

Kort gezegd houdt het basisinkomen in dat mensen maandelijks een bepaalde geldsom krijgen die voldoende is om van te leven. Waarbij, in tegenstelling tot het huidige uitkeringssysteem, bijverdiend mag worden zonder dat wordt gekort op het basisinkomen. De discussie is al tientallen jaren oud, maar heeft nog geen conclusie bereikt.

Wel zijn er in andere landen experimenten gedaan die aantonen dat arme en minder kansrijke mensen gezonder, gelukkiger en ondernemender werden. Immers, het systeem vertrouwt op eigen kracht, talent en motivatie. Op het internet zijn talloze voorbeelden te vinden, zoals het MINCOME Program dat al in 1974 in Canada startte en recenter experimenten in Kenia en Oeganda.

Een systeem als dit levert behalve een versimpeling van het inkomenssysteem (en daardoor minder uitvoeringskosten) het voordeel op dat mensen makkelijker zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien. Een positieve benadering, want geld verdienen wordt niet meer afgestraft zoals in het huidige systeem. Sterker nog; het motiveert mensen om bij te verdienen of bijvoorbeeld een onderneming te starten en hun talenten te ontplooien zodat de kans op een duurzaam inkomen groter wordt.

[Gelderlander]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jack
Jack
9 jaren geleden

Het idee van het basis inkomen is juist dat je genoeg krijgt voor je eerste levensbehoeften. Als je te weinig krijgt en niet 1,2,3 een (bij)baan kan vinden moet je maar gaan stelen? Deze proef is een lachertje en heeft niets met basisinkomen te maken.

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

De 3de Gemeente op rij die deze proefballon oplaat, zonder dat er verder mee gegaan wordt.
Zitten er weer verkiezingen aan te komen soms ?

ferrimassi
ferrimassi
9 jaren geleden

Het is weer 5 december bij links.. Ze snappen niet dat er ook mensen zijn die het moeten betalen. Er zullen veel meer mensen in de uitkering(basis inkomen) geraken en daar blijven. Het niets doen verheffen tot levensstijl. En ondertussen is 1 op de 16 een ambtenaar. Dit land gaan volledig naar de klote door dit soort onzin. Iedereen die in Nederland komt aanwaaien een pot geld, want daar gaat het op neerkomen.

leon***
leon***
9 jaren geleden

geld is de oorzaak van al het kwaad in de wereld.
de ene heeft alles de ander niks.
en wie niks heeft wil meer en wie veel heeft wil nog meer
al dan niet over de rug van andere
als er reincarnatie bestaat hoop ik dat ik nooit meer op deze bol terug kom

Back to top button
59
0
We lezen graag je reactie!x