Homepagina » Financieel » “Basisinkomen: positief, goedkoop en makkelijker”
"Basisinkomen: positief, goedkoop en makkelijker"

“Basisinkomen: positief, goedkoop en makkelijker”

GroenLinks in Nijmegen wil dat de gemeente een proef gaat doen met een basisinkomen voor een groep mensen die in de bijstand zit. Het basisinkomen zal lager zijn dan de bijstandsuitkering, maar mensen krijgen dan wel alle vrijheid iets bij te verdienen.

Volgens raadsleden April Ranshuijsen en Lisa Westerveld (GroenLinks) is het grote voordeel van deze regeling dat veel overbodige regels waar bijstandsgerechtigden mee geconfronteerd worden, dan overboord kunnen.

Positieve benadering

De Ombudsman schetst in het rapport In het krijt bij de overheid de situatie van een alleenstaande vrouw met twee kinderen, een deeltijdbaan en aanvullende bijstandsuitkering. Deze alleenstaande vrouw ontvangt twaalf inkomenselementen, afkomstig van acht instanties. Daarvoor moeten achttien (digitale) formulieren per jaar worden ingevuld en ontvangt het gezin tachtig betalingen per jaar.

Dat is lastig voor de ouder, maar het kost de instanties en de gemeente ook geld. Met een basisinkomen kan aanzienlijk op die kosten worden bespaard, zo meent GroenLinks. Ook in Groningen wordt actie gevoerd voor een dergelijke proef.

In Nederland hebben we een complex systeem opgetuigd om mensen die onvoldoende verdienen te voorzien van een inkomen. Werklozen worden nu vaak negatief weggezet terwijl veel van hen graag zouden werken. Het systeem is gebaat bij een positieve benadering en kan makkelijker en goedkoper.

Niet meer afgestraft

Kort gezegd houdt het basisinkomen in dat mensen maandelijks een bepaalde geldsom krijgen die voldoende is om van te leven. Waarbij, in tegenstelling tot het huidige uitkeringssysteem, bijverdiend mag worden zonder dat wordt gekort op het basisinkomen. De discussie is al tientallen jaren oud, maar heeft nog geen conclusie bereikt.

Wel zijn er in andere landen experimenten gedaan die aantonen dat arme en minder kansrijke mensen gezonder, gelukkiger en ondernemender werden. Immers, het systeem vertrouwt op eigen kracht, talent en motivatie. Op het internet zijn talloze voorbeelden te vinden, zoals het MINCOME Program dat al in 1974 in Canada startte en recenter experimenten in Kenia en Oeganda.

Een systeem als dit levert behalve een versimpeling van het inkomenssysteem (en daardoor minder uitvoeringskosten) het voordeel op dat mensen makkelijker zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien. Een positieve benadering, want geld verdienen wordt niet meer afgestraft zoals in het huidige systeem. Sterker nog; het motiveert mensen om bij te verdienen of bijvoorbeeld een onderneming te starten en hun talenten te ontplooien zodat de kans op een duurzaam inkomen groter wordt.

[Gelderlander]


Vind je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

59 reacties

 1. Het idee van het basis inkomen is juist dat je genoeg krijgt voor je eerste levensbehoeften. Als je te weinig krijgt en niet 1,2,3 een (bij)baan kan vinden moet je maar gaan stelen? Deze proef is een lachertje en heeft niets met basisinkomen te maken.

  32 likes
  • Helemaal mee eens Jack. Het onvoorwaardelijke basisinkomen moet de basisbehoeften RUIM dekken, bij wet vastgelegd en meebewegen met de inflatie/deflatie.
   – Ja, het is betaalbaar
   – Nee, het heeft niets met communisme te maken (we houden een democratie)
   – Ja, mensen willen graag nuttig zijn en bijdragen aan de medemens
   – Ja, het arbeidsethos moet op de schop. De tijd van Quid Pro Quo is voorbij.
   – Ja, profiteurs zijn er altijd, in elk systeem. Nu ook en ook als het basisinkomen er is.
   – Ja, mensen worden creatiever, ervaren meer welzijn en zijn daarmee gezonder.

   Het wordt tijd dat iedereen meedeelt in de enorme arbeidsproductiviteit stijgingen van de afgelopen vijftig jaar en niet slechts een steeds kleinere groep mensen!

   De tijd van volledige werkgelegenheid komt niet meer terug, dat hoeft ook niet. Met “halve” werkgelegenheid produceren we nog steeds meer dan genoeg met z’n allen. Op naar de “steady state” economie MET onvoorwaardelijk basisinkomen. Uiteindelijk is dit een universeel VN mensenrecht!

   Laten we domme proeven van “VERPLICHT VRIJWILLIGers werk” zoals in Rotterdam a.u.b. overslaan en direct inzien dat onvoorwaardelijk basisinkomen de oplossing is.

   Een mooie kans voor dit kabinet om de belastingherziening door te voeren met een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedere Nederlander vanaf 25 jaar die minimal 18 jaar in Nederland woont. (Dit is de enige voorwaarde om het NU haalbaar te laten zijn).

   45 likes
   • Jullie zitten dit echt te vertellen alsof jullie al vastgeroest zijn in jullie mening over basisinkomen. Vind je het zelf nooit vervelend wanneer iemand anders dit heeft? Wijsheid is de kunst om je mening te buigen. Ze proberen wat, wees blij. Dit is sowieso een vooruitgang voor de mensen daar in de uitkering.

    7 likes
    • @ Henk
     “Dit is sowieso een vooruitgang voor de mensen daar in de uitkering.” Geloof jij dit echt? Lees het verhaal nog eens een keer en dan vooral de 2e zin: “Het basisinkomen zal lager zijn dan de bijstandsuitkering, maar mensen krijgen dan wel alle vrijheid iets bij te verdienen.”

     Ik weet niet of je überhaupt wel weet hoe hoog de bijstand is, maar daar kun je absoluut niet van rondkomen hoor! Dit is voor alleenstaanden € 960,83 incl. gemeentelijke aanvulling en vakantiegeld. Een (onvoorwaardelijk) basisinkomen is juist bedoeld om rond te kunnen komen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Dit klinkt meer als een ordinaire bezuinigingsmaatregel, immers, de uitkering wordt lager en de uitvoeringskosten worden lager (dubbele besparing). Alleen GroenLinks laat het klinken alsof de bijstandsgerechtigden hier voordeel van hebben (mensen zouden makkelijker in hun inkomen kunnen voorzien). Niet dus! Hoe wil je bijverdienen als er ca. 100.000 banen zijn op de ca. 600.000 werklozen? Lijkt wel VVD retoriek. Die geloven ook nog in sprookjes.

     Het resultaat zal zijn dat er nog meer mensen in de problemen komen dan er nu al zijn. Ik woon zelf in Nijmegen en dit is niet de eerste misser die ze hier maken. Ik vind het zelfs misleidend om te spreken over basisinkomen, omdat dit suggereert dat je voldoende krijgt om van te kunnen leven. Tel voor jezelf maar eens wat voor kosten je hebt en zit dit af tegen het bijstandsniveau. Dan kom je er snel achter dat je iedere maand best wat geld moet bijleggen.

     Lijkt me goed als de leden van GroenLinks eens zelf ervaren hoe het is om in de bijstand te zitten en hoe “makkelijk” er bijverdiend kan worden. Misschien gaan ze het dan een keer begrijpen.

     28 likes
     • Waarom zou een basis uitkering laag moeten zijn? Er is al berekend dat er met gemak 70 miljoen per aardbol bewoner betaald kan worden dus waarom krenterig doen? En hoe kom je er op dat een uitkering voor een alleenstaande € 960,83 is. Ik krijg € 757, 28 maar dan is mijn ziekenpremie er al van af gehaald. Makkelijk bijverdienen natuurlijk, schoonmaken, op kinderen passen, hond uitlaten, geen probleem. Heerlijk in het bos wandelen en er nog voor worden betaald ook. Dat is pas luxe. Toen ik mijn Volvo nog had verdiende ik er wel f 1000,- p/m bij zoveel werk er zwart was. Nu doe ik alleen nog de hond want zoveel geld heb ik niet nodig. Op vacantie durf ik al lang niet meer want stel je voor dat de Yellowstone en/of Bardabunga van zich laten horen. Of de stroom valt wegens storingen van dien aard waar de mensheid machteloos tegenover staat, uit. Stel je zit ver van huis, je komt nooit meer terug. Nee de wereld is een cruel place momenteel maar dat is van tijdelijke aard.

      1 likes
     • @ Faith

      Een basisuitkering hoeft helemaal niet laag te zijn, maar dat is wel het plan van GroenLinks.

      Hoe ik er op kom dat een uitkering voor een alleenstaande € 960,83 is? Gewoon, van de overheid. Dat is met ingang van 01-01-2015 en incl. gemeentelijke toeslag (bij het niet kunnen delen van de kosten) en incl. vakantiegeld. Te vinden op http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2014/12/19/sociale-verzekeringen-en-bijstandsuitkeringen-per-1-januari-2015.html

      Ik hoop toch niet voor je dat je ruim € 200 betaald voor je ziektekostenpremie. Tenzij je de kosten kunt delen en je uitkering daardoor lager is.

      Makkelijk bijverdienen? Voor de een wel, de ander niet. Ik ken niemand waar ik zou kunnen schoonmaken, honden uitlaten, etc..

      En verder….tja, ik kan niet voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar ik maak er altijd het beste van 😉

      1 likes
     • Als het idd het geval is dat er geen mogelijkheid is om bij te verdienen is het idd een achteruitgang. Mijn persoonlijkheid maakt het zo dat ik het woord onmogelijk vrijonmogelijk acht en altijd wel een mogelijkheid kan vinden, vandaar dat ik daar niet rekening mee houd. Dus ik geef je gelijk, maar het is wel een begin, als ze daarbij de kansen beter maken voor zei die de mogelijkheden niet zien dan is het een goede regeling lijkt mij.

      0 likes
    • Zeker Henk, heel goed dat ze wat doen. We komen langzaamaan in de tijd van manifestatie op vele vlakken.

     En het heeft zeker een raakvlak met de visie die achter het basisinkomen zit. Maar ook niet meer dan dat.

     En voor je het weet ontstaat er onjuiste beeldvorming over basisinkomen, daarom is het goed een discussie (trachten) te sturen.

     Verder heb ik in dit stuk en de commentaren nog niets gelezen waardoor ik mijn visie op de komst van het basisinkomen zou moeten bijstellen.

     En inderdaad, ik DOE ook wat. De betreffende raadsleden mijn visie en verzamelde achtergrondinformatie over basisinkomen ter hand stellen.

     6 likes
   • “Nee, het heeft niets met communisme te maken (we houden een democratie)”

    Sterker nog, als je er over nadenkt is een basisinkomen zo liberaal als de pest. Maar dan op een eerlijke manier.

    3 likes
    • Inderdaad Paulus, maar het wordt zo vaak als tegenargument genoemd dat ik het maar expliciet opneem in het commentaar…

     3 likes
     • Ik zie geen problemen Henk, jij wel?
      Als je problemen ziet, zou ik zeggen DOE er wat aan…

      2 likes
     • Ach gut Henk, Als je zelf ook lerend vermogen hebt, los je die twee “probleempjes” in no time op. Ik geloof echt wel in je hoor!

      2 likes
     • En ik zie meer nieuwe argumenten in je onderbouwing opduiken, dat van de profiteurs en voor wat, hoort wat. Je hebt dus toch lerend vermogen, dat valt me van je mee. Nu nog een oplossing voor deze twee problemen en ik ben om!

      0 likes
   • Zonnemax for president!

    3 likes
   • De eliteclub zal er alles aan doen om een (gezond.-lees: voldoende) basisinkomen tegen te werken. Het is niet de bedoeling dat het ‘volk’ het goed krijgt en geen stress meer heeft!! Al die gelukkige mensen die dan eindelijk met hun creativiteit aan de gang kunnen. Nee hoor, dat is niet de bedoeling. Verschil moet er blijven.

    1 likes
    • @ Jannie we zitten in de eindtijd, dat wil zeggen dat het huidige leugenachtige 3D tijdperk op zijn laatste benen loopt, het eind is in zicht. Nog even en die elitelub heeft niets meer te vertellen en er zal een compleet nieuwe maatschappij opstaan. Ondertussen zoveel mogelijk ‘voorvocht’ mensen, zoals Theo Maassen ze zo treffend noemt, zien te ontwijken en heelijk met onze creativiteit aan de gang blijven. Dan heb je geen stress ook. Onze tijd komt er aan.

     1 likes
  • Precies !!
   Nog lager dan de bijstandsuitkering !!
   En waar moeten die mensen dan van vreten?
   Wat een Bullsh*t.
   Dit is de opmaat naar het afschaffen van de laatste vangnetten.
   ‘De vrije wil om iets bij te verdienen’, te gek voor woorden.
   Slavernij waarin je niet anders kunt en gedwongen word om aan het werk te gaan,terwijl dat werk er niet is.
   Anders zouden de meesten allang aan de slag gegaan zijn,want mzo’n vetpot is het echt niet.

   Minimaal 1300 netto per maand is er nodig om een huurwoning van 700 kale huur,je andere vaste lasten,eten en wat kleding te kunnen veroorloven en dan moet je niet met 2 of meer kinderen ervan moeten leven.
   Wat een aanfluiting;had niet anders verwacht…..

   3 likes
 2. Leuk als je gehandicapt of een beperking hebt. Geen hond wil met jou in zee en anderzijds hoe wil je het zelf volhouden. Je kinderen worden extra zwaar belast om jou te gaan betalen. Kan oplopen tot 40 %. Dus wat jij erbij verdient, mogen kinderen het weer ophoesten. Dat strookt niet. Dan kan ik straks beter bij mijn kinderen gaan inwonen. Dan ben je van die druk af en dan ben ik de inwonende huishoudster. Of de kinderen gewoon de deur uitstampen. Of als laatste. Je dumpt ze bij familie en ga je zelf op straat wonen.
  Een betere oplossing zou zijn: zet de maatschappij weer op 1 verdiener. Leer mensen een echt vak, waarmee je geld kunt verdienen. Mensen die echt afgeschreven zijn, laat die met rust. Laat kinderen niet de dupe worden van rare constructies. of te wel: Vul het een keer menselijk in en niet denken vanuit economisch systeem/overheid/top.
  Als je de maatschappij weer op 1 verdiener zet, dan kunnen stellen/jongeren gaan sparen/werken voor een koophuis.(wel met een eerlijke hypotheek). Die markt zit toch vast?
  Kinderen die al mee moeten betalen kunnen niet investeren in hun eigen leven of dingen doen/kopen. De markt zit toch vast?
  Waarom pensioen verhogen tot 67 jaar, terwijl jongeren amper aan een echte baan kunnen komen? Die markt zit toch vast?
  Weet je wat het probleem is? Sinds de EU is het hart van de binnenlandse economie volledig aan het verdwijnen. Grenzen dus weer dicht en eerst hier eens de arbeidsmarkt op orde stellen. Je kunt die niet herstellen/invullen als er steeds meer invloed van buiten af is. Ouderen horen jongeren in te leren en daarna moet men plaats maken voor jongeren .enz. Het hoort op een menselijke manier ingevuld te kunnen worden. Kijk eens naar de statistieken(piramide op zijn kop) van leeftijd in de grote stad. Er worden steeds minder kinderen geboren en toch hebben jongeren moeite om aan een baan(vaste) te komen. Logisch gezien zouden zij een overvloed aan banenkeuzes moeten hebben. Als een mens geen vastigheid/vorm van zekerheid heeft, dan kan men ook geen toekomst of iets opbouwen.
  Weet je waar ik het meest boos over ben? Omdat ik zelf geen fijn leven(basis) heb gehad door allerlei zaken, heb ik ervoor gezorgd dat mijn kinderen wel die rust hebben om iets op te bouwen. Ze werken en leren hard. Ze drinken en roken niet. Gedragen zich netjes enz. enz. En dan worden ze ook nog van alle kanten het moeilijk gemaakt. Het merendeel van de klas waar mijn kind in zit zegt: Ik wil geen kind, want dat is te ingewikkeld.
  We worden dus gewoon een richting in gestuurd, waarbij er steeds minder kinderen worden geboren. Agenda 21. Sociale beheersing. Vrijheid om je leven in te vullen neemt dus af. Nog effe en we worden allemaal verplicht vrijwilliger. Dan wordt het tijd om er nu al een ander woord aan te geven.
  Het gevoel dat er iets niet klopt wordt op verschillende manieren verwoord. Het spook of reptielen nemen ons over, de NWO, De planeet niburu komt. Lucifer/duivel neemt ons over enz. enz. De boosdoener is het systeem. Het systeem dat zichzelf dient. Iedereen zit min of meer vast, omdat ethiek/natuurwetten niet meer ingevuld kan worden. Aangezien het systeem door mensen is gemaakt, kan men dit systeem ook weer veranderen. Als wij nu niet eensgezind worden als mens, dan neemt een pc/databank ons over. En iedereen heeft al wel eens meegemaakt dat de pc zelf niet kan denken en daardoor in de problemen is gekomen. Wat wij moeten eisen is dat er bepaalde zaken weer met de handen worden gedaan. Zo kunnen we als mens ethiek weer uitvoeren en terug brengen. We moeten ons niet langer meer laten onderdrukken door een pc programma/systeem. We moeten het heft weer zelf in handen nemen. Dit geldt voor alle lagen van de bevolking. Durf gewoon te zeggen dat je geen robot bent, maar een mens. Ik heb dat al eens gedaan en weet je wat die ander zei: Dat ik een narcist ben en of ik een spelletje met haar speelde. Ik zei: ik speel geen spelletjes met mensen(nog nooit gedaan, zit niet in mij) en lachte vriendelijk tegen haar. Dit is dus een mooi voorbeeld, waarbij ze dus zelf vast komt te zitten, omdat ze volledig het systeem dient en zelf geen oplossingen meer kan/mag uitdragen. Dagelijks lezen we berichten van mensen die misstanden zien, maar het niet kunnen oplossen, want dan loop je zelf in gevaar. Je raakt je baan kwijt en zoek dan maar eens een andere baan. Ik zou graag willen dat mijn kinderen dit niet mee hoeven te maken(in ieder geval minder en niet meer). Dat ze hun werk met passie uit kunnen voeren. Dat hun zingeving niet verstoort wordt door dingen, die helemaal niet nodig zijn.

  16 likes
  • Hopelijk ben je met me eens dat jouw wensen nooit zullen worden vervuld door je stemgedrag tijdens verkiezingen.
   Zodra we in een democratische samenleving wonen zul je de kans krijgen je invloed uit te oefenen bij het vervullen van je wensen.
   Maar diegenen die het nu voor het zeggen hebben zullen dat niet toestaan.
   Het is die invloedrijke elite die er steeds weer voor zorgt dat de situatie er voor het volk niet beter op wordt.
   Wil er iets voor het volk grondig veranderen, zal het volk ze die elite de macht moeten ontnemen.
   Echter wel met de wetenschap dat die elite een zeer goed geoutilleerd en machtig overheidsapparaat heeft laten creeren.
   De confrontatatie zal niet mild zijn.
   Ik denk dat diezelfde elite heel goed beseft dat het lont in het kruitvat gaat zodra een grote bevolkingsgroep niets meer te verliezen heeft.
   Dus ze houden ons zoet met speeltjes (brood en spelen), maar houden ons tegelijkertijd arm en invloedloos.

   8 likes
  • Wat deze persoon nu verwoord wordt onze toekomst en daarna wordt het nog mooier we schaffen het geld af we produceren duurzame goederen die bijna een mensen leven mee kunnen en die waaiboomhout troep van nu gaat verdwijnen .
   We gaan dus duurzaam procederen en verspilling doen we in de ban er is genoeg voor ieder op deze planeet we gaan gemeenschappen vormen en onder steunen elkaar en er zijn dan geen mensen die niet in het systeem meedraaien we willen elkaar onder steunen en niemand drukt zijn snor dan nog gewoon omdat we ons verantwoordelijk voelen voor onze gemeenschap.
   Maar eerst moet het donker van deze aarde een verlicht persoon wil een ander niet neer schieten of benadelen dat willen alleen de mensen die nog niet bewust zijn en niet door hebben waar het werkelijk om draait om mens te mogen zijn op deze mooie aarde .
   Laten we met zijn allen dit in gedachten houden en niet door angst laten leiden angst wordt gecreëerd door het donker en wij willen in het licht leven ieder mens moet belangrijk zijn en zijn ding mogen doen op deze aarde.

   7 likes
 3. Zwaar tegen dit hippie idee. Mensen worden juist lui van een uitkering/graties geld. Je moet juist de uitkeringen verlagen, zodat mensen wel MOETEN werken om rond te komen. (uitzonderingen daargelaten) Wie niet werkt zal niet vreten is niet voor niets een gezegde.

  0 likes
  • En als er niks te werken is? Of dan maar ddwangarbeid zeker tegen kost en inwoning?

   6 likes
   • Weet jij hoe het Amsterdamse bos er is gekomen? Of de pyramides. Ja, mensen zouden voor een basisinkomen moet werken indien ze daartoe in staat zijn. We kunnen dubbeldeks snelwegen bouwen, vertikale steden daadwerkelijk realiseren, bossen aanleggen, bejaarden annimeren, en ga zo maar door.

    0 likes
    • Je gaat voorbij aan het feit van automatisatie. Bedrijven zijn zoveel mogelijk naar robots aan het verschuiven. Dit heeft als gevolg dat er straks nog minder banen zijn. Er zijn nu al te weinig banen. Je gaat mij namelijk niet wijsmaken dat iedereen in de WW/ABW dit wil. Het huidige systeem zorgt ervoor dat de rijkdom zeer slecht verdeeld word. Dit is uiteindelijk onhoudbaar. We hebben nu al dat 1% van de wereldbevolking ongeveer 40% van ALLES bezitten. Het basisinkomen is hier een oplossing voor.

     9 likes
    • Nog zo’n mooi voorbeeld die ontbreekt in je rijtje:

     Het derde Rijk.
     Kijk eens wat een indrukwekkende wapens er zelfs aan het einde van de oorlog onder de meest barre omstandigheden nog geproduceerd werden.
     Het heeft de oorlog met een flinke periode verlengd.

     Allemaal, en alleen mogelijk dankzij dwangarbeid.

     Overigens geloof ik dat ”dwangarbeid” zoals we die tegenwoordig zien een flink negatief aandeel heeft in het humeur van de gemiddelde Nederlander.

     0 likes
  • De centrale bank (ECB) doen niks anders dan gratis geld creëren.
   Met honderden miljarden euro doet hij dat.

   9 likes
 4. geld is de oorzaak van al het kwaad in de wereld.
  de ene heeft alles de ander niks.
  en wie niks heeft wil meer en wie veel heeft wil nog meer
  al dan niet over de rug van andere
  als er reincarnatie bestaat hoop ik dat ik nooit meer op deze bol terug kom

  12 likes
  • Door geld af te schaffen verbeteren we de wereld niet.
   Op zich is geld een mooie uitvinding die ons allemaal ten dienste kan staan.
   Het is alleen zo dat een stel egoistische psychopaten het geldsysteem om zeep hebben geholpen door de onderliggende waarde te verwijderen.
   Geld vertegenwoordigt nog slechts ‘wat de gek ervoor geeft’ .
   Het stroomt door vriendjespolitiek van machthebbers in grote mate toe naar partijen die reeds overvloedig zijn voorzien.
   Terwijl multinationals en overheden (twee handen op één buik) dat systeem inzetten voor de loonslavernij en controle van de massa.

   7 likes
 5. Basisinkomen? en nog minder dan een bijstandsuitkering? Een bijstandsuitkering is toch al een basisinkomen of niet soms, je kunt er net je rekeningen van betalen en wat eten, kleding kopen word al moeilijk. Dus bijstand is basisinkomen. Dan kunnen ze beter zeggen dat je vanaf nu met een bijstandsuitkering bij mag verdienen zonder gestraft te worden, ja dan word het interessant.

  12 likes
 6. 10 miljoen mensen * 1250 euro per maand + 150 miljard.

  Te financieren door:
  AOW 33 miljard
  WAO/WIA…. 14
  WW en bijstand 10
  Kindregelingen 12
  Hyptoheek aftrek 09
  Uitvoeringsorganen 30
  Overige aftrekposten
  en geen subsidies meer 02
  Totaal 110 miljard

  de resterende 42 miljard wordt gefinancierd uit loonbelasting. Vaktax 30% over belastbaar inkomen van circa 210 miljard = 70 miljard.

  5 likes
  • Heeft niemand hier iets op aan te merken?

   3 likes
   • De berekening lijkt me op zich niet onjuist.
    Wat andere aanmerkingen:
    Het basisinkomen op deze manier financieren lost de ongelijkheid niet op. De ongelijkheid in vermogen is imo een veel groter probleem dan ongelijkheid in inkomen.
    Het is ook geen oplossing voor te weinig werkgelegenheid, omdat het basisinkomen door de werkenden moet worden betaald.
    Verder is het op termijn de vraag of de inkomensten uit de belastingen overeind zullen blijven. De keus om niet te werken, of maar heel weinig, is immers vrij.

    0 likes
    • Vermogen wordt niet aangepakt met de invoering van het basisinkomen. Vanaf het moment dat basisinkomen is ingevoerd, wordt de verdeling wel anders, de vermogensongelijkheid is dan een kwestie van “faid out”. (En langzaamaan een andere instelling van de mens, hoewel je dat misschien nog niet kan geloven).

     Basisinkomen lost ook te weinig werkgelegenheid niet op. Sterker nog ” te weinig” werkgelegenheid in blijvende en toenemende vorm is juist een extra reden om basisinkomen in te voeren. Het basisinkomen wordt (in de toekomst) niet alleen betaald door werkende mensen maar ook door de organisaties met enorme arbeidsproductiviteitstijging. (Dus door het vermogen c.q. sociaal kapitaal versus power kapitaal).

     En nogmaals, mensen blijven best werken. Zie het voorbeeld van “Work for life”. Heb vertrouwen Henk! En minimaal 50% wordt toch door robots gedaan en slimmere vormen van distributie/maken.


     Uiteindelijk bestaat er geen piramide meer en is het geheel plat, maar dat duur nog wel honderd jaartjes.

     In de huidige termen van economie is er natuurlijk nog best het nodige aan te merken op hoofdlijnen, op de berekening:
     – Wat doen we met de PGB’s van circa 4 miljard per jaar?
     – Wat doen we met de studiefinanciering, ik geloof circa 3,5 miljard per jaar?

     Hoe gaan we om met mensen die buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld 12 jaar in Nederland en toch werkeloos geworden. Wat doen we met de bijstandsmoeder met twee kinderen, die gaat erop achteruit met 1250 euro’s. En zo kan ik nog even doorgaan om mijn berekening zelf onderuit te halen… Maar….. daar zijn ook oplossingen voor te vinden als je de visie van basisinkomen deelt!

     3 likes
     • Dat ben ik wel met je eens. Ik dacht eerder aan een soort progressieve belasting op bedrijfsresultaat.

      Op één of andere manier moet de productiviteit(stijging) ten goede komen aan ons allen. Je zou ook kunnen denken aan een “productiviteit belasting” of een “robot belasting”

      1 likes
     • Als 50% procent van de banen door robots wordt gedaan en mensen de vrijheid hebben om niet of heel weinig te werken, dan lijkt het mij stug dat je uit belastinginkomsten het basisinkomen kunt blijven financieren.
      Steeds minder werkende mensen moeten dan steeds meer belastinggeld inleggen voor steeds meer niet/onvoldoende werkende mensen.
      Wil het basisinkomen er ooit komen, dan moet je het anders financieren.

      0 likes
     • Een constructie waarin burgers aandeelhouder worden van gerobotiseerde bedrijven zou een oplossing kunnen zijn van een aantal issues.
      De bedrijven kunnen niet naar een ander land. Eigenaarschap zorgt ook voor verantwoordelijkheid. De financiering is niet afhankelijk van belastinginkomsten, maar van het bedrijfsresultaat.

      0 likes
 7. Het is weer 5 december bij links.. Ze snappen niet dat er ook mensen zijn die het moeten betalen. Er zullen veel meer mensen in de uitkering(basis inkomen) geraken en daar blijven. Het niets doen verheffen tot levensstijl. En ondertussen is 1 op de 16 een ambtenaar. Dit land gaan volledig naar de klote door dit soort onzin. Iedereen die in Nederland komt aanwaaien een pot geld, want daar gaat het op neerkomen.

  0 likes
 8. – Meer dan 1,2 miljoen werklozen en inmiddels nog maar 15.000 vacatures…..

  ER IS GEEN WERK MEER, ALS JE DIT NIET WILT ZIEN LEEF JE IN JE EIGEN
  DROOMWERELD! DENK JE WERKELIJK DAT 1,2 MILJOEN MENSEN VOOR DE
  LOL THUISZITTEN, ZEKER WEER DE MENSEN MET DE CENTJES EN WERK
  DIE DIT ROEPEN !!!

  – De mensen die tegen een basisinkomen zijn zullen altijd mensen met zelf veel
  centjes. U mag niet rijker worden, zij wel is hun redenering!
  Ja, u moet werken voor uw geld, dat er simpelweg geen werk is, zijn ze te
  dom voor om te begrijpen. Maar tegelijkertijd heeft deze massa liever dat u dood
  gaat, want ja u heeft niet gewerkt…

  – Als er geen basisinkomen komt gaat er zoveel ellende komen, maar ja
  wie niet horen wil zal voelen. Ik hoop op extreem geweld, deze zieke
  wereld moet werkelijk eens wakker getrapt worden!

  9 likes
 9. De 3de Gemeente op rij die deze proefballon oplaat, zonder dat er verder mee gegaan wordt.
  Zitten er weer verkiezingen aan te komen soms ?

  6 likes
 10. Een basisinkomen is een basis voor een sociaal mensenrecht, de behoefte van de mens is altijd het eerste, voedsel, wonen ,warmte , alle drie zijn ze een energie die aan de basis staat van het primitieve leven, in de oertijd moest men overleven met de middelen die voorhanden was het waren verzamelaars die deze drie basissen een eerste recht was om te overleven ,eten voedsel warmte [doen we nu ook daar hebben we nu de ijskast voor], warmte door een hut of in een grot te gaan wonen en vuur te maken,
  dit waren de eerste levens behoefte van de mens en dankzij dit overleving gedrag zijn er nu nog mensen op de wereld, deze basis is een eerste recht waar de eerste mensen hard voor moesten werken
  [jagen gebeurt nu nog in deze samenleving het primitieve zit er nog steeds in het gedrag van de mens het gejaagde bestaan van nu]]
  en te overleven vanuit deze basis gezien hebben mensen altijd gezocht daar een nog betere samenleving en dat ging horten en stotend vooruit met veel voor en tegenstanders , deze basisrecht die nu gebaseerd is en afhankelijk is van het geld stelsel, die men in de oertijd niet kenden , dat was ook niet nodig het ware kleine groepen mensen die zich met hun basis wat de natuur opleverde mee konden voor bestaan, nu hebben we een economie die gericht is om geld te verdienen, en dat is in deze tijd waarop men jaagt, nu hebben mensen systemen bedacht maar deze gaan nu ook horten en stotend vooruit ze brokkelen af, teveel rompslomp en het word zo beetje chaotische , kosten heel veel energie [in de vorm van geld] een basis is het eerste mensenrecht, nu in deze tijd met financiële geldmiddelen word aan voldaan de basis van wonen warmte voedsel veilig stelt maar ze werken niet zo goed meer om dat veel mensen een tekort ervaren in deze levens behoefte en men moet zien te overleven met de huidige geldmiddelen werkt het voor vele mensen niet meer,, deze basis is een verwelkoming en de moeite waard om de basis warmte wonen voedsel om als basis te realiseren als een eerste Mensenrecht.. ,verwelkom het als het eerste recht op een redelijk bestaan om als eerste levens behoefte te voldoen.. in deze huidige tijd met genoeg energie die voorhanden is en waar eerste mensen een hard leven hadden om te overleven , we weten nu dat de aarde genoeg energie kan leveren die ongekend veel is ,oneindig veel is laten we deze energie benutten als eerste mensenrecht. als basis…

  6 likes
 11. Het basis-inkomen, ook wel bekend als De Wet Werk en Inkomen (WWB) bestaat al. Het zorgt dat iedere burger EN een basis-inkomen kent EN gratis arbeid dient te verrichten voor fabrikanten/zorgverkopers.

  0 likes
  • Nogmaals: een basisinkomen is onvoorwaardelijk (zonder verplichtingen!). In het huidige systeem MOET je solliciteren ANDERS krijg je korting terwijl er gewoon geen banen zijn. Dus een uitkering IS GEEN basisinkomen! Daarnaast zijn de uitkeringen te laag om zo genoemd te mogen worden. Er worden namelijk dagelijks mensen op straat gezet omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen!

   6 likes
 12. Basisinkomen haalbaar?

  10 miljoen mensen komen in aanmerking, euro 1250 per maand. Totaal kosten: 150 miljard

  Schrappen uitgaven:
  AOW 33
  WAO/WIA…. 14
  WW en Bijstand 10
  Kindregelingen 12
  Hypotheekrente aftrek 09
  (Deels) wegvallen uitvoeringsorganen overheid. Salarissen, panden, onderhoud 30
  Overige aftrekposten en niet langer gegeven subsidies 02
  110

  0 likes
  • Dat klinkt niet echt haalbaar inderdaad.

   Van alles schrappen en alsnog 40 miljard te kort komen. Dit bedrag is dus vergelijkbaar met alles dat de overheid uitgeeft aan onderwijs en cultuur en dan nog 7 miljard te kort komen.

   En waarvoor eigenlijk? Voor de uitkeringsgerechtigden die onder de plichten uit willen komen die een uitkering met zich meedraagt.

   0 likes
   • Bericht was nog niet af beste Lord. Er bleef zelfs 30 miljard over voor de andere departementen. Op de uitgaven van de andere departementen is ook het nodige aan te merken maar valt buiten het bestek van het onvoorwaardelijke basisinkomen!

    En je bedoelde zeker de sollicitatieplicht?
    Dat 800.000 sollicitatie plichtigen op circa 15.000 baantjes moeten solliciteren?
    Ik wens je een zinvol leven!

    4 likes
 13. Wat in bovenstaand artikel niet staat, maar we op de website van GroenLinks Nijmegen wel uitleggen is dat Nijmegen alleen al jaarlijks 17 miljoen uitgeeft aan alles wat met re-integratie te maken heeft. Daarmee helpen we ongeveer 600 mensen naar werk van een half jaar of meer. In andere gemeenten zullen de cijfers niet heel anders zijn vrees ik.
  Wat we voorstellen is om het hele circus aan regels te versimpelen, voor zover dat lokaal mogelijk is. Wij denken dat daardoor geld is te besparen op bureaucratie.
  Uitgangspunt is dus absoluut niet het verlagen van de bijstand, maar het bedenken (en hopelijk ook uitvoeren) van een systeem waarbij iedereen erop vooruit gaat. Reacties zijn van harte welkom, maar graag wel op basis van de juiste informatie. Van elkaar beschuldigen wordt geen enkel systeem beter.

  3 likes
  • @ Lisa

   Hallo Lisa, het idee zelf is niet verkeerd, maar op jullie pagina staat toch echt letterlijk “Bij meedoen met de pilot wordt een bedrag uitgekeerd dat iets lager ligt dan de huidige uitkering;”. Bij een lagere uitkering gaat naar mijn mening niemand er op vooruit. Het idee dat je dan kunt bijverdienen zonder gevolgen klinkt ook leuk, maar in de praktijk lastig te bewerkstelligen.

   Dat je hiermee de kosten van het ambtelijk apparaat enorm kunt terugbrengen is de grootste winst, maar jouw tekst “Uitgangspunt is dus absoluut niet het verlagen van de bijstand” strookt dus niet met jullie letterlijke uitgangspunt “Bij meedoen met de pilot wordt een bedrag uitgekeerd dat iets lager ligt dan de huidige uitkering;”.

   Ik ben het met je eens dat je elkaar niet moet beschuldigen en daar doe ik ook niet aan, wel aan (maatschappelijke) discussies 😉 Met elkaar ergens gedachten over wisselen kan leiden tot meer inzicht 🙂

   1 likes
   • Hoi Ozzy, dank voor je reactie! De zin die je aanhaalt staat er omdat wij ervan uitgaan dat mensen die zich opgeven voor een eventueel experiment hierdoor een duidelijke keuze kunnen maken. En dat deze mensen bijverdienen en dus netto meer overhouden. Maar ik denk dat we het moeten aanpassen, want het levert wat misverstand op. En het zou natuurlijk goed kunnen dat ik er te makkelijk van uitga dat deelnemers bijverdienen. In ieder geval mag het bedrag wat ons betreft ook hoger of gelijk zijn, mensen moeten er netto niet op achteruit gaan. Dat kunnen we duidelijker verwoorden.
    Via de mail hebben we trouwens al een aantal voorbeelden gekregen van mensen die deels zijn afgekeurd en een uitkering ontvangen en zich maar niet laten betalen voor klussen die ze nu doen. Voor deze mensen is het wenselijk dat de regels worden aangepast.

    0 likes
 14. Ik denk dat het idee op zich goed is, want als je in een uitkering zit kun je vaak geen kant meer op en zou het op zich best goed zijn als je iets bij mag verdienen.
  Maar ik ben bang dat het gros stiekem bij gaat verdienen en niks opgeeft aan de belasting, ik heb dit al gezien in de jaren 70 toen mensen bij gebrek aan werk massaal gedumpt werden in de wao want daar was toch geld zat, dit is volgens mij ook het begin geweest met alle uitkerings ellende.
  En het is ook zo dat vooral veel kleinere ondernemingen misbruik gaan maken van deze groep want zij vormen goedkope arbeidskrachten, dit is geen verzinsel van mij want ik heb het zien gebeuren dat veel mensen met een uitkering stiekem geld bij verdienden, de bazen vulde hun zakken en betaalde geen belasting en jan l*l kon morgens vroeg de deur uit met zijn broodrommeltje om de uitkering voor zijn buurman op te verdienen terwijl die nog lag te slapen met zijn mooie nieuwe auto en caravan voor de deur.
  Dus als wij besluiten om deze regeling door te voeren (waar ik persoonlijk wel een voorstander van ben) zal er toch wel goede maatregelen moeten worden genomen om misstanden tegen te gaan en er zal ook een morele ommekeer moeten plaatsvinden.

  Dit is wat ik er van vind

  2 likes
 15. Mensen, mensen, heel simpel en nog eens duidelijk ook f*ck GELD en nog eens F*CK GELD! LIEFDE dat is het enige wat we nodig hebben!
  We zijn er altijd voor elkaar geweest tot de dag van vandaag en zal altijd zo zijn.

  GELD gaat puur voor eigenbelang EGO! het moet nu wel duidelijk zijn.

  Wij kunnen het veranderen mensen in plaats van nu massaal naar Frankrijk te gaan om te gaan demonstreren of kijken wat er gaat gebeuren.

  Gewoon alle betaalmiddelen afschaffen! alles wat ruilhandel is afschaffen!

  Nogmaals LIEFDE is het enige wat we nodig hebben overvloed voor iedereen meer dan genoeg. er is geen plek meer voor 1 persoon die 20 huizen 20 ferraries wil hebben tja tijden veranderen te minste voor mij dan. tenzij je terug naar het geld systeem wilt
  zie je het simpele keuze hierin mensen dit is de oplossing voor ons allemaal en het mooiste is het kan voor morgen al opgelost zijn door met zn allen hier in NEDERLAND GELD en zijn MIDDELEN voorgoed te verbannen verbranden want we hebben simpelweg daar niks aan LIEFDE mensen hoe lang willen we nog wachten en maar wachten!

  1 likes
 16. Michael Tellinger : Ancient technology and the Ubuntu movement

  https://www.youtube.com/watch?v=gcD1h9DYitg

  deze docu verspreid het door, hier wordt uitgelegd dat er bepaalde technologische frequenties worden uitgevoerd om de mens een speciaal gevoel te geven dat geld oftewel GOUD heel veel waarde heeft deze frequentie doet ons heel hard werken voor ons GELD en trots dat we ons voelen vooral als het GELD (GOUD) in onze zakken zit.
  er is genoeg fysiek bewijs kijk de docu waardoor je uiteindelijk zelf de bewijzen zelf kan achterhalen

  2 likes
 17. Voor diegenen die nog niet zien dat het een goed moment is om na te denken over WERK en INKOMEN:

  https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

  1 likes
 18. Tot mijn spijt. Lees ik hier een hoop onzin..
  Om duidelijk te zijn onzin is dus het geld.
  Ben er van overtuigd dat een gezonde gemeenschap alleen kan overleven als er gelijkheid is.
  Dat een ieder graag aan en gezonde gemeenschap wilt deelnemen is overduidelijk( zo alle vluchtelingen die ontvluchten aan..)
  Ben er ook van overtuigd dat geld in die overweging geen rol speelt..
  Men wilt beter leven ,vrijer ,gezonder,voor zichzelf maar voornamelijk voor zijn nakomeling.
  Wij mensen zijn verot..
  Onze hersens zijn in de loop van eeuwen zo gevormd dat wij denken in rijkdom….
  Mijn vraag is dit : wat maakt een koning (krijk) rijk?
  Is dit de hoeveelheid goud en kastelen die het bezit.. .?
  Of de manier waarom hij het land bestuurd…
  Geld?????…….hmmmm… Het kind in mij zegt zeur niet ik heb het opgelost…
  Zet de machines aan en druk genoeg voor een ieder… En laten we nu dan eindelijk ONS koninkrijk bouwen..
  Denk je nu …. Pffffff zo makkelijk gaat dat niet de economy de inflatie of weet ik het allemaal …
  Bedenk dan maar eerst even of er mensn zijn die er baat bij hebben dat je zo denkt….
  In ons geval is dat de gevestigde orde…
  Vrijwilligers werk…????????of kunnen we dit in het vervolg( bouwen aan ons koninkrijk ) noemen ..
  Wacht niet op iemand voor hulp ,maar verleen hulp aan iemand ….simpel he !!

  0 likes
 19. @ Ze snappen niet dat er ook mensen zijn die het moeten betalen.

  Nee hoor.

  Alle aflossingen van alle leningen kunnen simpelweg naar de centrale BestaansGeld pot gaan, in plaats van naar de bank.

  En voortaan bij iedere transactie dit bedrag vanzelf beetje bij beetje weer op laten lossen: per 1/1000 bijvoorbeeld. Dat is binnen een dag binnen alle bank applicaties in te programmeren.

  Kost niets. En je belast zo niet ‘de werkende’. Je laat simpelweg het geld dat AL is aangemaakt, nog even verder stromen.

  ‘Basisinkomen’ is een niet meer kloppend woord. Het heeft niets met inkomen te maken.

  Ons Eigen Bestaan vertegenwoordigt AL een maandelijkse economische waarde van circa 900 (want we geaan naar de bakker etc.). Daar hoeven we niet eerst voor te werken: de bakker werkt al voor het brood. En die betalen we dus.

  Het betreft dus geen inkomen maar onze eigen economische waarde: 900 euro per maand, onze economische waarde voor de bestaanseconomie. Het bijbehorende geld beschikbaar hebben, is er voor ons Bestaan: BestaansGeld dus.

  De aflossingen van leningen dus niet naar ‘de bank’ (naar ‘de spreadsheet’ dus) laten gaan, maar naar het leven, het samen leven.

  Kost niets.

  Zo is de BestaansEconomie (bakker ,boer, huizen bouwer etc.) volledig alive, en wij allen ook.

  En de sociale dienst is direct opgelost, de belastingdienst ook, en ga zo maar door..

  Maar ook alle verhalen over elkaar.

  Kost niets…..

  Er zijn overigens nog meer niets kostende manieren… maar dit was er dus 1 van.

  Voor iedereen die wil begrijpen wat ‘de economie’ nu werkelijk is, zodat je niet meer met verhalen over elkaar hoeft te komen: zie de 6 korte vids: https://shortvidsfromanormalpointofreference.wordpress.com/

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...

advocaat

Advocaat spreekt zich uit tegen coronawet: ‘Machtsmisbruik ligt op de loer’

Als de coronawet doorgaat, wordt het parlement ...