Homepagina » Buitenland » BBC beseft dat Gaddafi goed was voor Libië en schrijft stuk over de ‘Messias van Afrika’
BBC beseft dat Gaddafi goed was voor Libië en schrijft stuk over de 'Messias van Afrika'

BBC beseft dat Gaddafi goed was voor Libië en schrijft stuk over de ‘Messias van Afrika’

Er zijn nog steeds veel mensen die rouwen om de dood van Moammar Gaddafi. De BBC reisde af naar de Ghanese hoofdstad Accra, waar een man zei dat kolonel Gaddafi de Messias was. De man, Karim Mohamed, woonde en werkte voor de val van Gaddafi drie jaar in Libië.

“In Libië was iedereen blij,” zei hij. “In Amerika slapen mensen onder bruggen. Dat zag je in Libië niet gebeuren. Er was geen discriminatie, er waren geen problemen. Ik heb alles te danken aan Gaddafi. Hij was de Messias van Afrika.”

Terwijl Mohamed zijn verhaal deed kwamen er nog twee mannen aangelopen. “Gaddafi was een aardige man,” zei de 35-jarige Mustafa Abdel Momin, die zeven jaar in Libië heeft gewerkt. “Hij was perfect. Hij was de beste.”

Bevrijden uit de cyclus van armoede

“Waarom hebben ze hem gedood?” vroeg de lokale imam Eliyas Yahya zich af. “Je doodt normaal gesproken alleen iemand om het probleem op te lossen, maar het probleem is nu alleen maar erger geworden. Waarom moest Gaddafi dood?”

Tienduizenden Afrikanen hebben het geld dat ze in Libië verdienden gebruikt om zich in eigen land te bevrijden uit de cyclus van armoede. Sjeik Swala bouwde in Accra een zakenimperium op met het geld dat hij in Libië heeft verdiend. Hij woont in een huis met 30 slaapkamers. Zonder Gaddafi zou dat niet mogelijk zijn geweest.

Sinds de val van Gaddafi wordt er nauwelijks meer gebouwd in Accra. Sommige huizen zijn zelfs nog niet afgebouwd. Het is alsof de tijd sinds de dood van de kolonel heeft stilgestaan.

Overspoeld door migranten

Een 36-jarige man genaamd Amadu kon zich geen visum voor Libië veroorloven. In 2010 maakte hij samen met een aantal vrienden de oversteek, dwars door de Sahara. Ze kwamen zonder water te zitten en de meeste groepsleden stierven, maar Amadu wist Libië te bereiken en werk te vinden.

Toen de oorlog begon in 2011, had hij 3500 dollar gespaard. Hij herinnert zich dat de eerste schoten werden afgevuurd toen hij zich in de haven van Tripoli bevond. Hij wist naar Ghana te ontsnappen, maar kon zijn geld niet meenemen.

“Er is niets voor de jeugd in Ghana,” zei Mustafa. “Na Gaddafi heeft de crisis toegeslagen. De jeugdwerkloosheid is torenhoog en er is niets voor ons te doen. We belanden in de criminaliteit of proberen naar Europa te gaan.”

Voordat Gaddafi werd afgezet, waarschuwde hij de Europese Unie dat Europa zou worden overspoeld door migranten als zijn regime omver zou worden geworpen. En dat, zo zei hij, zou leiden tot chaos. En hij had gelijk.

[BBC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • lust for life schreef:

  Heb met afgrijzen de beelden gezien hoe Gaddafi werd afgemaakt, het was schokkend om te zien hoe men deze man aan de wilden heeft uitgeleverd, waarschijnlijk met medewerking van de CIA heeft men hem an public afgeslacht. Misselijkmakende beelden en was de man werkelijk een verschrikkelijke dictator geweest dan nog had men hem, indien er voldoende bewijzen voorhanden waren geweest, wat ik ten zeerste betwijfel, voor een onafhankelijke (als die bestaat) tribunaal kunnen brengen en hem daar kunnen terechtstellen. Maar als dat was gebeurd had men waarschijnlijk ook getuigen moeten horen die niets anders dan lof en met dank over hem hadden gesproken en had de kans bestaan dat Gadaffi meer had kunnen zeggen dan goed is voor het zogenaamde beschaafde en brave Westen.

  Ook de reactie van Hillary Clinton was misselijkmakend toen ze kreeg te horen dat Gadaffi was vermoord en ze toe gaf dat de VS degene waren die hem hebben vermoord. Haar reactie was: We came, we saw, he died!….Daarna moest ze hartelijk lachen….Wat een monster, wat een verschrikking om te lachen dat iemand is omgebracht en dat mede in opdracht van Hillary herself. En laten we wel zijn, er zijn duizenden en duizenden mensen ontheemd en vermoord in Libië (hoewel men dit aantal wil downplayen, wellicht wil afkopen met schadevergoedingen bij nabestaanden en begrijp goed dat 1 slachtoffer al te veel is) en deze mensen waren onschuldig en woonden in een soeverein land en had niemand, maar dan ook niemand het recht om dit land, zijn burgers en leider te vernietigen en om te brengen.

  Ook de NATO heeft zijn grote meesterlijke moordhand hierin gehad en zijn evenzo de verschillende leden/landen verantwoordelijk voor deze beestachtige massamoord onder de code naam “Arabische lente”.

  Dit was geen Arabische lente, maar een westerse proxy oorlog met ingehuurde soldaten en hoe durfde men in de westerse politiek en media eentonig te beweren dat het hier om een “lente” ging alsof er iets moois bloeide en het niet ging om een massaslachting geiniteerd door het Westen en de rijke oliestaten? Alsof het hier om een marketing stunt ging en men een leuk nieuw product in de markt moest zetten…”Arabische lente, komt naar u toe en zal als een verfrissende wind door alle gelederen en landen gaan”….Zo ongeveer heeft men het waarschijnlijk gezien, alsof ze even een product in de markt hebben gezet waarvan we allen beter zouden worden. Werkelijk ziek!

  55 likes
  • lust for life schreef:

   ….En begrijp goed, als de geesteszieke machtigen in de wereld zoveel lak hebben aan burgers, aan onschuldige mensen, klein en groot, jong en oud, vrij en onafhankelijk, gelukkig en in vrede levend, dan laat het vooral duidelijk zijn dat deze geesteszieke machtigen ook lak hebben aan ons en hetzelfde durven uit te halen met ons als wat men met de mensen in het Midden-Oosten doet en heeft gedaan.

   In Europa zijn we nog te naïef en te dromerig, te feesterig om niet te willen begrijpen dat men ons net zo makkelijk zal opofferen en afslachten, arm en ontheemd maken in een
   “Europese lente”….Ergens zijn ze er al mee begonnen, alleen gaat het hier stukje bij beetje en minder hard dan in het Midden-Oosten, maar dat kan snel veranderen als men het nodig acht….Het resultaat zal niet minder destructief zijn, als we moeten worden opgeofferd zonder pardon. De tweede wereldoorlog heeft meer dan 70 miljoen mensen het leven gekost. Wat ze toen durfden te doen, doen ze ook in deze tijd zo weer indien het nodig is om de machtigen nog machtiger te maken en staat deze ‘mensen’ niets in de weg om het te elimineren en af te maken. In ieder geval zullen ze niet barmhartig of vredelievend zijn als het gaat om hun eigen zaken voorspoedig te laten verlopen. Net als een wapenhandelaar het niet interesseert wie er wordt omgebracht met zijn oorlogstuig, heeft de macht maling aan wie ze de dood injagen, zolang ze de macht of winst maar kunnen uitbreiden.

   27 likes
   • klaas Doornbos schreef:

    het is bizar maar ik weet dat je gelijk hebt Lust for life. Het e.e.a. is al ingang gezet vlak na de tweede wereld oorlog. Het zijn zoals jij ook al zegt m.n. de alle rijkten, bankiers , en andere machthebbers. Ik denk daarbij aan de illuminatie en de Bilderberggroep dit voor een new world order gaan en staan. Ik heb geen illusies wat dat betreft. te veel mensen leven nog met de gedachte zorgen zijn voor morgen. Ik zelf word ook regelmatig voor gek versleten als ik aangeeft dat het niet verkeerd is om voorbereid te zijn voor de ellende die op ons afkomt.

    Groet Klaas

    1 likes
   • lust for life schreef:

    correctie:…het is ons…

    0 likes
  • Arwijn schreef:

   Qaddafi heeft zeker in zijn vroegere jaren nare dingen gedaan. Maar hij heeft daarna ook hele mooie dingen gedaan voor het land. Hij werd oprecht socialist, waarbij de regering een groot deel van de olie winsten aan het volk schenkte.

   3 likes
 • exegese schreef:

  Libië weigerde zich te onderwerpen aan het bankiersgilde (net als Irak, Syrië. En als je niet gehoorzaamt dan wordt je gedemoniseerd, te gronde gericht, gebombardeerd en afgeschoten. Overal waar “democratie”en de westerse bank binnengebracht wordt slaat de armoede en ellende toe en gaat de bevolking barre tijden tegemoet. zie onder de volgende link hoe perfect alles geregeld was in Libië totdat het westerse gespuis zich er mee ging bemoeien.

  http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/gadaffi-moest-weg-waarom-eigenlijk/

  49 likes
 • Leonard Ariekoek schreef:

  Jah, het is nog waar ook. Dictators weghalen uit landen met achterlijke bevolkingen is nou eenmaal geen goed idee.

  11 likes
 • Axmann schreef:

  Ghadaffi wilde zijn olie niet meer met dollars betaald hebben, maar met GOUD.
  Dit, omdat de dollar in zijn ogen geen waarde heeft.
  Hij wilde ook andere olieproducerende landen voor zijn idee zien te winnen.
  EN DAT STOND DE USA TOTAAL NIET AAN!
  Onder andere daarom moest hij verdwijnen.

  12 likes
  • michel schreef:

   Klopt dat hij Olie in Dinars wilde laten uitbetalen, propaganda eroverheen de de mensen denken dat hij slecht is .
   Ze gaan gewoon het rijtje af Irak , Iran , Afganistan , Sirie om daar de democratie van Satan in dat stuk van de wereld te leggen.
   One world order not the law of the Jungle, zei Bush senior en je ziet het gebeuren.

   5 likes
 • Westbound schreef:

  Ghadaffi was het beste van hetgeen Libië ooit is overkomen. Onder zijn heerschappij werd Libië voor iedere burger een ‘paradijs op aard’, maar dankzij de USA-joden moest hij vermoord worden, omdat hij degene was die hun joods-financieel-imperialisme dwarsboomde. Het zijn dus altijd nog die verrekte joden.

  9 likes
 • kim schreef:

  Elke keer als ik de latere/laatste foto’s zie van Gaddafie dan denk ik dat het een dubbelganger is, ,vergelijk maar eens de oude foto’s van hem daar heeft hij een smalle(re) neus hoekiger gelaatstrekken”andere mond .Zal me niks verbazen als hij onder één hoedje speelde met de elite/cabal en de echte nu prinsheerlijk ergens op een bewoonbare planeet zit , zitten we hier met dubbelgangers en bekijken ze ons met ruimtetelescopen en lachen zich rot. Vanuit het Vaticaan loeren ze dan weer met hun grote ruimte telescoop terug geven af en toe rooksignalen zo van ; hoi hoe gaat die daar wij komen ook daarheen hoor als de boel hier ontploft is.”Niets is wat het lijkt “een kreet die zomaar eens waar zou kunnen zijn.

  7 likes
 • Corné de V schreef:

  Elk land dat denkt America niet nodig te hebben,of te wel onafhankelijk.
  Daar is die kleine joodse familie Rotschild niet blij mee. Behalve als ze olie leveren voor een lage prijs.

  Maar niks leveren tegen de prijs die deze sick familie wilt, betekend.

  Creeer een probleem, onderhoud het probleem, lost het probleem op.

  Oorlog

  7 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

  President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

  kaag

  Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

  Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...

  >