Buitenland

BBC beseft dat Gaddafi goed was voor Libië en schrijft stuk over de ‘Messias van Afrika’

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er zijn nog steeds veel mensen die rouwen om de dood van Moammar Gaddafi. De BBC reisde af naar de Ghanese hoofdstad Accra, waar een man zei dat kolonel Gaddafi de Messias was. De man, Karim Mohamed, woonde en werkte voor de val van Gaddafi drie jaar in Libië.

“In Libië was iedereen blij,” zei hij. “In Amerika slapen mensen onder bruggen. Dat zag je in Libië niet gebeuren. Er was geen discriminatie, er waren geen problemen. Ik heb alles te danken aan Gaddafi. Hij was de Messias van Afrika.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Terwijl Mohamed zijn verhaal deed kwamen er nog twee mannen aangelopen. “Gaddafi was een aardige man,” zei de 35-jarige Mustafa Abdel Momin, die zeven jaar in Libië heeft gewerkt. “Hij was perfect. Hij was de beste.”

Bevrijden uit de cyclus van armoede

“Waarom hebben ze hem gedood?” vroeg de lokale imam Eliyas Yahya zich af. “Je doodt normaal gesproken alleen iemand om het probleem op te lossen, maar het probleem is nu alleen maar erger geworden. Waarom moest Gaddafi dood?”

Tienduizenden Afrikanen hebben het geld dat ze in Libië verdienden gebruikt om zich in eigen land te bevrijden uit de cyclus van armoede. Sjeik Swala bouwde in Accra een zakenimperium op met het geld dat hij in Libië heeft verdiend. Hij woont in een huis met 30 slaapkamers. Zonder Gaddafi zou dat niet mogelijk zijn geweest.

Sinds de val van Gaddafi wordt er nauwelijks meer gebouwd in Accra. Sommige huizen zijn zelfs nog niet afgebouwd. Het is alsof de tijd sinds de dood van de kolonel heeft stilgestaan.

Overspoeld door migranten

Een 36-jarige man genaamd Amadu kon zich geen visum voor Libië veroorloven. In 2010 maakte hij samen met een aantal vrienden de oversteek, dwars door de Sahara. Ze kwamen zonder water te zitten en de meeste groepsleden stierven, maar Amadu wist Libië te bereiken en werk te vinden.

Toen de oorlog begon in 2011, had hij 3500 dollar gespaard. Hij herinnert zich dat de eerste schoten werden afgevuurd toen hij zich in de haven van Tripoli bevond. Hij wist naar Ghana te ontsnappen, maar kon zijn geld niet meenemen.

“Er is niets voor de jeugd in Ghana,” zei Mustafa. “Na Gaddafi heeft de crisis toegeslagen. De jeugdwerkloosheid is torenhoog en er is niets voor ons te doen. We belanden in de criminaliteit of proberen naar Europa te gaan.”

Voordat Gaddafi werd afgezet, waarschuwde hij de Europese Unie dat Europa zou worden overspoeld door migranten als zijn regime omver zou worden geworpen. En dat, zo zei hij, zou leiden tot chaos. En hij had gelijk.

[BBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Leonard Ariekoek
Leonard Ariekoek
8 jaren geleden

Jah, het is nog waar ook. Dictators weghalen uit landen met achterlijke bevolkingen is nou eenmaal geen goed idee.

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
exegese
exegese
8 jaren geleden

Libië weigerde zich te onderwerpen aan het bankiersgilde (net als Irak, Syrië. En als je niet gehoorzaamt dan wordt je gedemoniseerd, te gronde gericht, gebombardeerd en afgeschoten. Overal waar “democratie”en de westerse bank binnengebracht wordt slaat de armoede en ellende toe en gaat de bevolking barre tijden tegemoet. zie onder de volgende link hoe perfect alles geregeld was in Libië totdat het westerse gespuis zich er mee ging bemoeien.

http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/gadaffi-moest-weg-waarom-eigenlijk/

lust for life
lust for life
8 jaren geleden

Heb met afgrijzen de beelden gezien hoe Gaddafi werd afgemaakt, het was schokkend om te zien hoe men deze man aan de wilden heeft uitgeleverd, waarschijnlijk met medewerking van de CIA heeft men hem an public afgeslacht. Misselijkmakende beelden en was de man werkelijk een verschrikkelijke dictator geweest dan nog had men hem, indien er voldoende bewijzen voorhanden waren geweest, wat ik ten zeerste betwijfel, voor een onafhankelijke (als die bestaat) tribunaal kunnen brengen en hem daar kunnen terechtstellen. Maar als dat was gebeurd had men waarschijnlijk ook getuigen moeten horen die niets anders dan lof en met dank over hem hadden gesproken en had de kans bestaan dat Gadaffi meer had kunnen zeggen dan goed is voor het zogenaamde beschaafde en brave Westen.

Ook de reactie van Hillary Clinton was misselijkmakend toen ze kreeg te horen dat Gadaffi was vermoord en ze toe gaf dat de VS degene waren die hem hebben vermoord. Haar reactie was: We came, we saw, he died!….Daarna moest ze hartelijk lachen….Wat een monster, wat een verschrikking om te lachen dat iemand is omgebracht en dat mede in opdracht van Hillary herself. En laten we wel zijn, er zijn duizenden en duizenden mensen ontheemd en vermoord in Libië (hoewel men dit aantal wil downplayen, wellicht wil afkopen met schadevergoedingen bij nabestaanden en begrijp goed dat 1 slachtoffer al te veel is) en deze mensen waren onschuldig en woonden in een soeverein land en had niemand, maar dan ook niemand het recht om dit land, zijn burgers en leider te vernietigen en om te brengen.

Ook de NATO heeft zijn grote meesterlijke moordhand hierin gehad en zijn evenzo de verschillende leden/landen verantwoordelijk voor deze beestachtige massamoord onder de code naam “Arabische lente”.

Dit was geen Arabische lente, maar een westerse proxy oorlog met ingehuurde soldaten en hoe durfde men in de westerse politiek en media eentonig te beweren dat het hier om een “lente” ging alsof er iets moois bloeide en het niet ging om een massaslachting geiniteerd door het Westen en de rijke oliestaten? Alsof het hier om een marketing stunt ging en men een leuk nieuw product in de markt moest zetten…”Arabische lente, komt naar u toe en zal als een verfrissende wind door alle gelederen en landen gaan”….Zo ongeveer heeft men het waarschijnlijk gezien, alsof ze even een product in de markt hebben gezet waarvan we allen beter zouden worden. Werkelijk ziek!

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x