Homepagina » Natuur en Milieu » Zijn planten bewuste, intelligente wezens?
Zijn planten bewuste, intelligente wezens?

Zijn planten bewuste, intelligente wezens?

Professor Stefano Mancuso van de Universiteit van Florence sprak afgelopen maand met de BBC over de intelligentie van planten. “We zijn ervan overtuigd dat planten cognitief en intelligent zijn,” zei hij. “We gebruiken technieken en methoden die normaal worden gebruikt voor het bestuderen van dieren.”

Hij experimenteerde met twee klimplanten. De planten moesten strijden om een paal. De verliezer voelde aan wanneer de andere plant de paal als eerste had bereikt en ging op zoek naar een alternatief.

“Dit laat zien dat planten zich bewust zijn van de hun fysieke omgeving en het gedrag van andere planten,” zei Mancuso. “Bij dieren noemen we dit bewustzijn.”

Sterven

“We behandelen planten niet met respect in de zin dat het bewuste wezens zijn,” zei Suzanne Simard van de Universiteit van Brits-Columbia. Ze experimenteerde met douglassparren en ontdekte dat ze elkaar herkennen als ze in een gebied met ‘vreemden’ en soortgenoten groeien.

De bomen leken ook aan te voelen wanneer ze op het punt stonden te sterven en gaven koolstof door aan andere naaldbomen. “De douglasspar wist wanneer hij zou sterven en wilde zijn erfenis doorgeven aan zijn buurman,” zei Simard.

Geheugen

Afgelopen jaar publiceerde dr. Monica Gagiano van de University of Western Australia een studie in het tijdschrift Oecologia over het langetermijngeheugen van planten. Ze liet planten vallen zonder ze daarbij te beschadigen. De planten leerden op den duur dat de val geen schadelijke gevolgen had.

Planten lijken ook emotionele reacties te registreren. Cleve Backster onderwierp planten in 1966 aan een test met de leugendetector. Hij had twee Dracaena’s waarvan hij er één aansloot op de leugendetector. Toen een persoon op de andere plant stapte, bleek de plant die hiervan getuige was volgens het apparaat angst te voelen.

Marcel Vogel, die 27 jaar bij IBM werkte, toonde tot besluit aan dat planten worden beïnvloed door gedachten en ademhaling.

[The Epoch Times via BBC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  Dus de snijbloemenindustrie is de I.S. van de plantenwereld ? Raar toch dat mensen blij worden van een bos ruw en meedogenloos geamputeerde bloemen die voor je neus een tergend langzame dood sterven.
  M.a.w. bloemen horen in de natuur en niet in een vaasje op tafel. Rare wezens toch die mensen die altijd alles maar koste wat kost naar hun hand willen zetten.

  Aan u de keuze of dit nou een ironische of een serieuze reactie is.

  14 likes
  • Mikkie schreef:

   Mooi gezegd! Bovendien staan de “heerlijk geurende”(maar niet heus; geen enkele snijbloem ruikt nog, zoals pioenen en fresia’s of rozen) bomvol met bestrijdingsmiddelen!

   3 likes
 • Robert schreef:

  Alles is manifestatie van bewustzijn.

  7 likes
 • Haab schreef:

  Of wietplanten weten dat ze stoned zijn ?

  7 likes
 • frans schreef:

  Planten hebben geen bewustzijn.
  Planten hebben een onbewustzijn.
  Het wezenlijke van een plant wordt wel gewaar, (diep onbewust). Bomen die vreemdsoortig aan elkaar zijn kunnen soms elkaar niet verdragen! Soort van onenigheid hebben ze dan. Maar op den duur kan er vrede gesloten worden.
  Net zoals dieren geen eigen ik hebben maar een groeps-ik. En deze bevindt zich buiten het dier.
  Alleen de mens heeft een ik en heeft daarom ook een zelfbewustzijn, naast bewustzijn, naast gewaar worden.
  Jij kunt je met jouw ik met een plantwezen of boomwezen in verbinding stellen even als met een dierwezen, het groeps-ik dat in de geestelijke wereld is.
  Er is een boekje ; ‘een zomer met het volkje’. (kun je op googlen(, Echt fijn om te lezen. het doel is in de dicht nabije toekomst ons in verbinding te stellen met de natuurwezens. Is nl. belangrijk voor de landbouw. Maar daarvoor moeten wij oorlogen achter ons laten. Vrede willen en dan ons bewustzijn uitbreiden.

  5 likes
 • Maarten V schreef:

  Oeioei… als daar straks maar geen kerel op het idee gaat komen om het verbieden van onkruid te wieden of om het verbieden van planten te eten (want deze zijn dus ‘bewuste wezens’ en moeten met respect behandeld worden?). Oei… de vegetariërs en de veganisten moeten nog meer op hun eten letten. Al die onschuldige plantjes op eten… wie zou dat op zijn geweten willen hebben?
  Als je het zo bekijkt kan alles wat leeft (inclusief de microbe) een (vorm van) bewustzijn hebben.

  Hoe dan ook. Een boom ‘weet’ wanneer het winter wordt en zijn bladeren moet verliezen (Allee… sommige bomen toch). Dus op zekere hoogte kan ik er in komen dat ze een vorm van bewustzijn hebben. Al neig ik het (zelf-)bewustzijn vooral te associëren door gebeurtenissen/ervaringen te interpreteren via onze zintuigen, de communicatie (de taal bij de mens) en onze emotie.

  2 likes
  • vakantie schreef:

   Ooit las ik, dat zelfs een steen bewustzijn kan hebben. Een mens (slechte karakter’s) kunnen dus figuurlijk diep vallen, tot op de bodem van de bodemloze put.

   2 likes
 • wilma schreef:

  kom in kontakt met jezelf en leer wie je zelf bent , buiten het feit dat alles een leugen is wat we mee krijgen als informatie .
  Je eigen gevoel weet wat juist voor je is ..
  Waarom zou een plant geen bewustzijn hebben het leeft toch net als wij ?

  2 likes
 • x

  Check Also

  intimidatie

  Ben jij ook een moderne slaaf, zonder het te weten?

  Wist je dat het erg gevaarlijk is ...

  onzekerheid

  Wat doe jij tegen de onzekerheid door deze bizarre tijden?

  Het zijn bizarre tijden. En het lijkt ...

  >