Innovatie

‘Belangrijke ontdekking’: Zelfhelend bionisch blad zet zonlicht om in brandstof

Help anderen door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de Harvard-universiteit hebben een bionisch blad ontworpen dat zonlicht en water omzet in stroom en brandstof. Deze kunstmatige fotosynthese is 10 keer efficiënter dan een gewoon blaadje.

Het systeem kan namelijk zonne-energie omzetten naar biomassa met een efficiëntie van 10 procent, ver boven de één procent die snelgroeiende planten halen. Bovendien is het ‘zelfhelend’, waardoor er geen materiaal lekt.

Ongelooflijk veelzijdig

In 2011 werd een eerste werkend blad ontwikkeld, maar nu zijn de onderzoekers van Harvard erin geslaagd een systeem te maken dat water meteen omzet in bruikbare brandstof. Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Science.

Uit het onderzoek blijkt dat het systeem bruikbare brandstof kan produceren, maar dat is niet alles, aldus hoogleraar Pamela Silver. “De schoonheid van de biologie is dat het ’s werelds beste chemicus is,” zei ze. “We hebben een platform ontwikkeld dat in principe elk molecuul op basis van koolstof kan produceren. Het heeft dus de potentie om ongelooflijk veelzijdig te worden.”

Dramatische verbetering

Eerdere modellen waren schadelijk voor de gebruikte bacteriën, maar voor het nieuwe onderzoek is een kobalt-fosforkatalysator ontwikkeld, die dat probleem niet heeft. Dat had een dramatische verbetering van de efficiëntie tot gevolg, legt hoofdonderzoeker Daniel Nocera uit.

Het systeem is klaar om commercieel ingezet te worden. “Het is een belangrijke ontwikkeling, die ik ook naar ontwikkelingslanden wil brengen,” voegde Nocera nog toe.

Bekijk ook onderstaande video over de ontdekking:

[IPS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
6 jaren geleden

Regeringen zouden dit moeten gaan promoten.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
Demon Noord
Demon Noord
6 jaren geleden

Helemaal te wauw!

Pietje Bell
Pietje Bell
6 jaren geleden

Mooie titel voor een Suske en Wiske en het Zelfhelend bionisch blad.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

5
0
We lezen graag je reactie!x