Het Complot

Dalai lama betaald door CIA

Help door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen week was de dalai lama voor een driedaags bezoek in Nederland. De 78-jarige Nobelprijswinnaar en spiritueel leider van de Tibetanen gaf lezingen in Ahoy in Rotterdam en woonde op de universiteit van Rotterdam een seminar over onderwijs bij. Hij sprak over mededogen en het loslaten van religie in een seculiere wereld.

Duizenden geïnteresseerden reisden af naar Rotterdam. In een Haagse kerk had minister Timmermans van Buitenlandse Zaken een ontmoeting met de geestelijk leider. De dalai lama is zes keer eerder in Nederland geweest.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Er zijn maar weinig journalisten die de dalai lama kritische vragen stellen. Dat komt met name omdat hij alom gezien wordt als een aardig en wijs man. De dalai lama was vanaf 1959 het hoofd van de Tibetaanse regering in ballingschap. Het was een overheidsapparaat dat werd geleid door aristocratische monniken die zich schuldig maakten aan vriendjespolitiek. Tegenstanders belandden in de gevangenis of werden gemarteld. De vader van de dalai lama werd in 1946 hoogstwaarschijnlijk vermoord tijdens een coup.

In 1959 vluchtte de dalai lama naar India, waar de regering in ballingschap werd gevormd. Tot de jaren zeventig ontving de Tibetaanse regering ruim 1,7 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) per jaar van de CIA.

Met het geld werden guerrillastrijders bewapend om tegen het Chinese leger te vechten. De documentaire The Shadow Circus: The CIA in Tibet toont een andere kant van Tibet dan de meeste mensen kennen. Van de jaren vijftig tot 1969 namen veel Tibetanen de wapens op en vormden de verzetsbeweging Chushi Gangdruk.

Ze begonnen een bloederige guerrilla-oorlog tegen de Chinese bezetting en werden daarbij in het geheim bijgestaan door de CIA, die hen van wapens en financiële middelen voorzag. Bij de CIA stond het gehele project bekend onder de codenaam ST CIRCUS. Het was één van de langstlopende undercoveroperaties in het buitenland.

De dalai lama, die afgelopen week in Nederland nog zei dat hij mensen wil aansporen tot harmonie en menselijke waardigheid, werd van de jaren vijftig tot 1974 persoonlijk betaald door de CIA. Hij kreeg ongeveer 15.000 dollar (10.800 euro) per maand. Hij gebruikte het geld voornamelijk om kantoren in New York en Genève te financieren en te lobbyen.

De financiering van de Tibetaanse regering in ballingschap is met veel geheimzinnigheid omgeven. Officieel zijn er zeven ministeries, maar er zijn ook ook verschillende liefdadigheidsorganisaties, een uitgever, hotels in India en Nepal en distributiebedrijven in de Verenigde Staten en Australië, die allemaal vallen onder het ministerie van Financiën. Tot 2003 had de regering daarnaast een belang in 24 grote bedrijven.

Donaties lopen via het Tibet Fund in New York, dat in 1981 is opgezet door Tibetaanse vluchtelingen en Amerikaanse burgers. Het fonds is inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenorganisatie.

Er is een mythe gecreëerd die in het Westen al decennia collectief wordt geloofd, aldus Kundeling Rinpoche, een hoge Tibetaanse geestelijke. Volgens deze mythe was Tibet voordat de Chinezen er binnenvielen een spiritueel vredesrijk vol liefde en harmonie. In feite was Tibet een feodale theocratie. De staat gaf lijfstraffen, vergold met de zweep en hakte voor kleine vergrijpen handen af, weet Rinpoche. De inval van de Chinezen koste een kleine elite van adel haar macht.

Gesteund door de CIA, die een kans zag het communistische China te bestrijden, werd het beeld van een eensgezind volk van vredelievende Tibetanen onder leiding van een heilige geconstrueerd.

“Het is een berekenende, keiharde man,” zei Kundeling. “Hij stookt intern de zaak op, maar zodra de buitenwereld er lucht van krijgt, speelt hij de vermoorde onschuld. Hij spreekt met dubbele tong.” Alles wat de dalai lama zegt, gaat er in het Westen in als koek. Kundeling vindt het tijd dat mensen hier eindelijk hun ogen openen voor de situatie.

In onderstaande video legt de Amerikaanse econoom en historicus Webster Tarpley uit dat Tibet onder de dalai lama lange tijd werd bestuurd door 200 superrijke families die 93 procent van alle rijkdom in handen hadden. Vandaag de dag krijgen de Tibetaanse aristocraten zo’n 2 miljoen dollar (1,44 miljoen euro) per jaar van de Amerikaanse belastingbetaler.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Goodlife
Goodlife
9 jaren geleden

Bedankt Niburu.nl dit wist ik echt niet. Ik had dit ook nooit verwacht van de Dalai Lama.

W.hermans
W.hermans
9 jaren geleden

Afkraken is gemakkelijk. Voor een positieve ondersteuning is moed voor nodig. Dit bericht is goedkoop en beschadigt een geweldig persoon.
Voel vanuit je Hart en dan weet je dat de Dali lama een geweldig inspirerend persoon is.

densie
densie
9 jaren geleden

the mainstream is killing!

yes…. he is a wonderfull human being!!!!!

namasté

Ingrid Bloemheuvel
Ingrid Bloemheuvel
9 jaren geleden

Durf eens open te staan voor kritiek op jullie geliefde Dalai Lama, niets in deze wereld is wat het lijkt te zijn.
Om je droom van een mooie, vredige wereld uit te laten komen, moet je eerst eens wakker worden! Vrede en harmonie komt er niet vanzelf, daarvoor moeten we met ons allen, eindelijk, eens de handen uit de mouwen steken. Ik wacht op jullie.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x