Natuur en Milieu

Bewonderaars van vallende sterren opgelet: grote kans om meteorenzwerm te zien

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bewonderaars van vallende sterren kunnen de komende tijd hun hart weer ophalen. De omstandigheden om meteoren te zien zijn dit jaar heel gunstig.

Ze zijn dit jaar extra goed te zien omdat het ook nieuwe maan is, waardoor er geen storend maanlicht is. De jaarlijkse Perseïdenzwerm bereikt zo rond donderdag 13 augustus zijn hoogtepunt. Dan zijn er tot wel 60 vallende sterren per uur te zien.

Deze meteoren heten Perseïden, vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. De vallende sterren kunnen aan de hemel verschijnen, maar als je vanuit het meteoorspoor een denkbeeldige lijn trekt aan de hemel, kom je uiteindelijk uit bij Perseus.

De Perseïden zijn eigenlijk geen sterren, maar stukjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Hoewel meteoren elke nacht verschijnen, zijn er in sommige perioden meer te zien dan normaal. Dat komt omdat de aarde dan langs de baan van een komeet komt, waarin veel stof- en gruisdeeltjes zitten die door de komeet zijn achtergelaten.

Bewonderaars van vallende sterren opgelet: grote kans om meteorenzwerm te zien
De noordoostelijke horizon van half augustus rond 1 uur ’s nachts (Werkgroep Meteoren)

Als de steentjes de dampkring binnenkomen worden ze heet en verdampen ze. We zien dan de gloeiende lucht rond de verdampende brok steen. De Perseïden zijn te zien van half juli tot eind augustus. Het enige wat nog roet in het eten kan strooien is een dik wolkendek.

Soms verschijnen er felle meteoren die veel helderder zijn dan de sterren aan de hemel. Meteoren die zelfs helderder zijn dan de planeet Venus, worden vuurbollen genoemd. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Werkgroep Meteoren]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
6 jaren geleden

Lijkt me wel interresant een stukje ruimtegruis te vinden, een klein stukje komeet of een stukje planeet!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x