Natuur en Milieu

Bewonderaars van vallende sterren opgelet: grote kans om meteorenzwerm te zien

Help door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bewonderaars van vallende sterren kunnen de komende tijd hun hart weer ophalen. De omstandigheden om meteoren te zien zijn dit jaar heel gunstig.

Ze zijn dit jaar extra goed te zien omdat het ook nieuwe maan is, waardoor er geen storend maanlicht is. De jaarlijkse Perseïdenzwerm bereikt zo rond donderdag 13 augustus zijn hoogtepunt. Dan zijn er tot wel 60 vallende sterren per uur te zien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Deze meteoren heten Perseïden, vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. De vallende sterren kunnen aan de hemel verschijnen, maar als je vanuit het meteoorspoor een denkbeeldige lijn trekt aan de hemel, kom je uiteindelijk uit bij Perseus.

De Perseïden zijn eigenlijk geen sterren, maar stukjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Hoewel meteoren elke nacht verschijnen, zijn er in sommige perioden meer te zien dan normaal. Dat komt omdat de aarde dan langs de baan van een komeet komt, waarin veel stof- en gruisdeeltjes zitten die door de komeet zijn achtergelaten.

Bewonderaars van vallende sterren opgelet: grote kans om meteorenzwerm te zien
De noordoostelijke horizon van half augustus rond 1 uur ’s nachts (Werkgroep Meteoren)

Als de steentjes de dampkring binnenkomen worden ze heet en verdampen ze. We zien dan de gloeiende lucht rond de verdampende brok steen. De Perseïden zijn te zien van half juli tot eind augustus. Het enige wat nog roet in het eten kan strooien is een dik wolkendek.

Soms verschijnen er felle meteoren die veel helderder zijn dan de sterren aan de hemel. Meteoren die zelfs helderder zijn dan de planeet Venus, worden vuurbollen genoemd. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Werkgroep Meteoren]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
8 jaren geleden

Lijkt me wel interresant een stukje ruimtegruis te vinden, een klein stukje komeet of een stukje planeet!

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x