Homepagina » Buitenland » 14 miljoen Egyptenaren: grootste protesten ooit?
14 miljoen Egyptenaren: grootste protesten ooit?

14 miljoen Egyptenaren: grootste protesten ooit?

Alle ogen zijn gericht op Egypte. President Morsi en zijn Moslimbroederschap lijken zich niets aan te trekken van het Egyptische leger.

Het ultimatum dat het leger aan Morsi had gesteld, is verlopen. In Caïro zijn honderdduizenden tegenstanders van Morsi op het Tahrirplein.

Ook in Alexandrië zijn voor- en tegenstanders van Morsi de straat opgegaan. Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren. De tegenstanders van Morsi vinden dat de president en zijn broederschap er een potje van hebben gemaakt. Het gaat economisch slecht met Egypte en als je niet tot de Moslimbroederschap behoort kun je geen fatsoenlijke baan meer krijgen.

Miljoenen eisen aftreden van Morsi

Het gaat om de grootste demonstraties sinds de voorganger van Morsi, Hosni Moebarak, in 2011 werd afgezet. Het fortuin van Moebarak wordt geschat op ruwweg 47 miljard euro, terwijl hij zijn land in armoede heeft achtergelaten.  Zondag en maandag gingen in diverse steden grote hoeveelheden mensen de straat op.

14 miljoen Egyptenaren: grootste protesten ooit?

Volgens bronnen binnen het leger zouden liefst 14 miljoen in het land van 84 miljoen mensen op zondag in de verzengende hitte hebben gedemonstreerd. Volgens onbevestigde bronnen lag dat aantal nog hoger. Er werd zelfs gesproken van 33 miljoen betogers. Ook zouden er ongeïdentificeerde vliegende objecten zijn waargenomen.

Rust en begrip

Honderdduizenden liepen door de havenstad Alexandrië. In zo’n 20 andere steden werden ook grote protesten gemeld. Gisteren gaf het Egyptische leger beelden vrij van de gigantische antiregeringsprotesten afgelopen weekend. Op de beelden is te zien hoe vele honderdduizenden zich hebben verzameld bij het Tahrirplein en het presidentieel paleis.

Het is belangrijk zoveel mogelijk de rust te bewaren en begrip op te brengen voor de politieagenten en soldaten die orders van hogerhand krijgen.

Oud-dictator Moebarak kon alleen aan de macht blijven dankzij de miljarden die hij vanuit de Verenigde Staten kreeg toegestopt. Morsi gaf les aan een aantal Amerikaanse universiteiten en werkte in de jaren tachtig voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Wie volgt?

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sparky
Sparky
8 jaren geleden

overal gaat het rommelen, de vaste elite gaat langzaam maar zeker verdwijnen

Sheyan
Sheyan
8 jaren geleden

Dit is ongekend en adembenemend, ik kan er niets anders over zeggen.

Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

21 September gaan wij hier de straat op. Ik hoop dat er velen zich zullen melden in Den Haag! En dan heb ik het niet over de Wilders oproep…want die wil met de eer strijken waar andere samenwerkende groepen al mee bezig waren.

Delfia
Delfia
8 jaren geleden

[quote name=”Sparky”]overal gaat het rommelen, de vaste elite gaat langzaam maar zeker verdwijnen[/quote]
De elite..?? Hij heeft civiele techiek gestudeerd, ik TU EWI. Ik ben niet elitair, denk Morsi ook niet.

x

Check Also

grapperhaus

Grapperhaus dreigt met nieuwe avondklok als mensen niet naar kabinet luisteren: ‘Totaal absurd en ongepast’

Om het coronavirus in te dammen kan ...

onderzoek

Nieuw onderzoek: meer kans op hartaanval na mRNA-coronavaccin – ‘Zeer zorgwekkend’

Uit onderzoek is gebleken dat de kans ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

32
0
We lezen graag je reactie!x