Gezondheid

Beter scoren op een toets? Ga mediteren

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door meditatie te beoefenen kun je voorkomen dat je aandacht wordt afgeleid, zo blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Psychological Science.

Volgens Michael D. Mrazek van de Universiteit van Californië in Santa Barbara komt er vanuit wetenschappelijke hoek steeds meer steun voor het vermogen om je aandacht op het hier en nu te richten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Mrazek en zijn collega’s deden onderzoek naar de prestaties van 48 studenten. Ze ontdekten dat het beoefenen van meditatie leidde tot een verbetering van de GRE-scores met 16 percentielpunten. Daarnaast werd de aandacht van studenten die meditatie beoefenden minder snel afgeleid, waardoor ze zich beter konden concentreren.

Ademhaling

Een GRE, of een Graduate Record Examination, is een gestandaardiseerde toets die moet worden afgelegd om toegang te krijgen tot veel van de Amerikaanse universiteiten.

De helft van de deelnemers nam twee weken lang, vier keer per week deel aan een cursus over mindfulness. De studenten moesten hun aandacht richten op een specifieke handeling, bijvoorbeeld de ademhaling. Ondertussen zaten ze rechtop, met hun benen gekruist.

De studenten leerden daarop hoe ze onderscheid konden maken ‘tussen opkomende gedachten en diep nadenken’. Ook leerden ze zaken uit verleden en toekomst als mentale projecties in het heden te plaatsen. De andere helft van de groep kreeg les over gezonde voeding.

Vaardigheden

De studenten die deelnamen aan de cursus mindfulness scoorden beter op de GRE dan hun leeftijdsgenoten die les kregen over gezonde voeding.

De gestandaardiseerde toets wordt gebruikt om te voorspellen hoe leerlingen van de middelbare school zullen presteren op de universiteit. Door onderliggende cognitieve processen zoals aandacht te trainen kunnen leerlingen beter presteren, aldus Mrazek.

“Het feit dat mindfulness de cognitieve functie verbetert en afleiding tot een minimum beperkt, suggereert dat gerichte aandacht vaardigheden kan activeren die tot voor kort werden gezien als onveranderlijk,” zei Mrazek.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
DingieM
DingieM
11 jaren geleden

Meditatie werd al toegepast door verscheidene studenten op de toenmalige HTS Eindhoven (nu Fontys), bij mijn opleiding hogere informatica die startte in 1993. Die haalden goede cijfers.

peter
peter
11 jaren geleden

meditatie , is nadenken over je eigen leven zonder jezelf te veroordelen van je verkeerde levenskeuze . meditatie in je bewustzijn overbrengen is levenskunst .levenskunst overbrengen is inzichten overbrengen naar medezielen in jou directe omgeving . dit is de werkwijze van de natuur . en hopelijk ook ooit eens van de hele mensheid .
iedereen verdient het onderbewust los te kunnen laten om bewust gelukkig te zijn
http://www.betergevoel.be

Sander
Sander
11 jaren geleden

Wow, didn’t see that one coming. Ik had verwacht dat er zou staan ‘ga leren’. Maar he, ieder zijn ding.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
11 jaren geleden

Wat mij betreft is mediteren vooral niets doen.
Zitten, en alert blijven.
Het denken stil leggen, door gedachtes voorbij te laten gaan, zodat ze uitdoven.

Ik heb dat geleerd door eerst een waxinelichtje te aanschouwen.
Steek een waxinelichtje aan, en kijk er naar. Doe af en toe je ogen dicht, en tracht de vlam te zien met je geest.
In het begin zal dat niet eenvoudig zijn maar na een aantal weken (maanden) zul je de kaarsvlam steeds beter voor je geest kunnen halen.

Dat is het moment om in een gemakkelijke zithouding je ogen te sluiten, en de vlam voor je geest to halen, door hem te bekijken. Zie de vlam, kijk er naar.
Je zal merken dat het piekeren en overdenken ophoudt, je wordt stiller.
Na de nodige oefening zul je merken dat er een stilte over je heen komt.
En die stilte, daar gaat het om.
Samen met die stilte ontstaat er een onmetelijke ruimte in je geest.
Je bent één met alles.
Er komen inzichten op je af, waarvan je nooit hebt durven dromen.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x