Homepagina » Gezondheid » Beter scoren op een toets? Ga mediteren
Meditatie verhoogt activiteit van gunstige genen

Beter scoren op een toets? Ga mediteren

Door meditatie te beoefenen kun je voorkomen dat je aandacht wordt afgeleid, zo blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Psychological Science.

Volgens Michael D. Mrazek van de Universiteit van Californië in Santa Barbara komt er vanuit wetenschappelijke hoek steeds meer steun voor het vermogen om je aandacht op het hier en nu te richten.

Mrazek en zijn collega’s deden onderzoek naar de prestaties van 48 studenten. Ze ontdekten dat het beoefenen van meditatie leidde tot een verbetering van de GRE-scores met 16 percentielpunten. Daarnaast werd de aandacht van studenten die meditatie beoefenden minder snel afgeleid, waardoor ze zich beter konden concentreren.

Ademhaling

Een GRE, of een Graduate Record Examination, is een gestandaardiseerde toets die moet worden afgelegd om toegang te krijgen tot veel van de Amerikaanse universiteiten.

De helft van de deelnemers nam twee weken lang, vier keer per week deel aan een cursus over mindfulness. De studenten moesten hun aandacht richten op een specifieke handeling, bijvoorbeeld de ademhaling. Ondertussen zaten ze rechtop, met hun benen gekruist.

De studenten leerden daarop hoe ze onderscheid konden maken ‘tussen opkomende gedachten en diep nadenken’. Ook leerden ze zaken uit verleden en toekomst als mentale projecties in het heden te plaatsen. De andere helft van de groep kreeg les over gezonde voeding.

Vaardigheden

De studenten die deelnamen aan de cursus mindfulness scoorden beter op de GRE dan hun leeftijdsgenoten die les kregen over gezonde voeding.

De gestandaardiseerde toets wordt gebruikt om te voorspellen hoe leerlingen van de middelbare school zullen presteren op de universiteit. Door onderliggende cognitieve processen zoals aandacht te trainen kunnen leerlingen beter presteren, aldus Mrazek.

“Het feit dat mindfulness de cognitieve functie verbetert en afleiding tot een minimum beperkt, suggereert dat gerichte aandacht vaardigheden kan activeren die tot voor kort werden gezien als onveranderlijk,” zei Mrazek.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • DingieM schreef:

  Meditatie werd al toegepast door verscheidene studenten op de toenmalige HTS Eindhoven (nu Fontys), bij mijn opleiding hogere informatica die startte in 1993. Die haalden goede cijfers.

  0 likes
 • peter schreef:

  meditatie , is nadenken over je eigen leven zonder jezelf te veroordelen van je verkeerde levenskeuze . meditatie in je bewustzijn overbrengen is levenskunst .levenskunst overbrengen is inzichten overbrengen naar medezielen in jou directe omgeving . dit is de werkwijze van de natuur . en hopelijk ook ooit eens van de hele mensheid .
  iedereen verdient het onderbewust los te kunnen laten om bewust gelukkig te zijn
  http://www.betergevoel.be

  0 likes
 • Sander schreef:

  Wow, didn’t see that one coming. Ik had verwacht dat er zou staan ‘ga leren’. Maar he, ieder zijn ding.

  0 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Wat mij betreft is mediteren vooral niets doen.
  Zitten, en alert blijven.
  Het denken stil leggen, door gedachtes voorbij te laten gaan, zodat ze uitdoven.

  Ik heb dat geleerd door eerst een waxinelichtje te aanschouwen.
  Steek een waxinelichtje aan, en kijk er naar. Doe af en toe je ogen dicht, en tracht de vlam te zien met je geest.
  In het begin zal dat niet eenvoudig zijn maar na een aantal weken (maanden) zul je de kaarsvlam steeds beter voor je geest kunnen halen.

  Dat is het moment om in een gemakkelijke zithouding je ogen te sluiten, en de vlam voor je geest to halen, door hem te bekijken. Zie de vlam, kijk er naar.
  Je zal merken dat het piekeren en overdenken ophoudt, je wordt stiller.
  Na de nodige oefening zul je merken dat er een stilte over je heen komt.
  En die stilte, daar gaat het om.
  Samen met die stilte ontstaat er een onmetelijke ruimte in je geest.
  Je bent één met alles.
  Er komen inzichten op je af, waarvan je nooit hebt durven dromen.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Meditatie-oefeningen worden ook steeds meer gebruikt als toevoeging aan psychotherapie. Vooral in de vorm van mindfulness based cognitive therapy (MBCT), in het Nederlands vertaald met Aandachtgerichte Cognitieve Therapie. Het effect van een achtweekse training als terugvalpreventie voor mensen met terugkerende depressie is goed. Na het volgen van de training blijkt bij een nameting na 60 weken dat de deelnemers aan de cursus veel minder depressies hadden (plm. 45%) dan de controle-groep. Ook bij andere psychische klachten werkt MBCT hoewel er nog veel onderzoek moet plaatsvinden om het nut ervan wetenschappelijk te onderbouwen.Gevaren van meditatie

  Voor psychisch kwetsbare mensen zou “te diep” mediteren riskant kunnen zijn. Wanneer deze meditatiemethode in de geestelijke gezondheidszorg wordt gebruikt bij patiënten die lijden aan angststoornissen, depressies, stress of chronische pijn, dan zou dat soms ook averechts kunnen uitwerken wanneer onderdrukte emoties bovenkomen. Dan zou het consulteren van een in psychische schade gespecialiseerde traumatoloog een beter alternatief zijn.

  0 likes
 • Solman schreef:

  Met al die gifstoffen en straling in zijn lijf kan de mens van vandaag maar moeilijk een (half) uur stil zitten. Wordt nog knap lastig om te mediteren.

  0 likes
 • huisheks schreef:

  Ach de beste psycholoog ben je zelf.
  Het beste ontspan je zonder smssen wappen appen tv kijken bellen pc bedienen etc. Fff helemaal geen social media. Hahahaha wie kan dat nog tegenwoordig.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  fbi

  FBI-agent die e-mails Hillary Clinton ontdekte moest computer wissen

  FBI-agent John Robertson, de man die e-mails ...

  rutte

  Antwoord van Rutte op allesbepalende coronavraag is ronduit schokkend

  FvD-leider Thierry Baudet vroeg premier Rutte in ...

  >