Archeologie

Wereldberoemde Dode Zee-rollen in Bijbelmuseum blijken nep. Wat klopt er nog meer niet?

Help door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Bijbelmuseum in Washington heeft een vijftal fragmenten die afkomstig zijn uit Dode Zee-rollen weggehaald. De rollen blijken nep te zijn.

Het museum baseert zich op onderzoek dat uitgevoerd werd in Duitsland en waaruit blijkt dat de artefacten niet zo oud zijn als beweerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Hoewel we gehoopt hadden dat de tests een ander resultaat zouden opleveren, is het ook een gelegenheid om het publiek duidelijk te maken hoe belangrijk het is om de authenticiteit van zeldzame bijbelfragmenten te verifiëren,” aldus museumcurator Jeffrey Kloha. Hij benadrukte ‘transparant’ te willen zijn.

Eén van de belangrijkste

De Dode Zee-rollen zijn meer dan tweeduizend jaar oud en worden beschouwd als één van de belangrijkste geschreven bronnen over de oude joodse cultuur.

Het gaat in totaal om 900 documenten, die teruggevonden werden rond de jaren 1950 op de Westelijke Jordaanoever aan de Dode Zee.

De ontdekking is één van de belangrijkste archeologische vondsten ooit.

In opspraak

De vijf fragmenten waarvan vermoed wordt dat ze nep zijn, waren sinds vorig jaar in het Bijbelmuseum van Washington te zien.

Maar aan het publiek werd toen al meegedeeld dat de authenticiteit nog niet bevestigd was.

Het museum kwam vorig jaar al eens in opspraak toen de sponsor en miljardair Steve Green beschuldigd werd kunst uit Irak te hebben gesmokkeld.

Foto: Neuroforever Wikimedia Commons

[Independent, Belga]

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mike
mike
5 jaren geleden

Kan best dat deze nep zijn, maar is ook een mogelijkheid dat de originelen sinds hun vondst al in particulier bezit zijn en dat men al die tijd replica’s in het museum had liggen.

Het zegt niks over de authenticiteit van de oorspronkelijke vondst.

Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Tja, dat soort geschriften vind je niet zomaar in oude vazen. Als je mazzel hebt zal je misschien zoiets aantreffen in tombes van de hoge priesters van de vroege christendom. Maar veel waarschijnlijker is dat die geschriften gewoon door zijn gegeven generatie op generatie en niet begraven, gezien de kunst van het schrijven zeldzaam was in die tijd.

elisabethje
elisabethje
5 jaren geleden

Wie zegt dat ze nep zijn he? 🙂
Je kan beter eens beginnen fronsen: why are they hiding history? Max Igan… https://www.youtube.com/watch?v=VIUuJ0vZk-E&frags=pl%2Cwn

weg met ons
weg met ons
5 jaren geleden

Boeken en geschriften kunnen op ieder moment van de dag (tijd) zijn geschreven en niemand weet uiteindelijk door wie, waar of wanneer ze zijn vervaardigd. Religieuze boeken en geschriften en andere sprookjeszaken zijn in mijn ogen een grote hoax of een heel slechte grap, waarmee de massa en de kassa zijn te pakken.

Soms staan er in boeken leuke levenswijsheden en quotes opgetekend die de mens tot nadenken aanzetten of kunnen ondersteunen in hun twijfels en tegenslagen in het leven, maar verder zijn het geraffineerde stuur- en delegeermiddelen.

Het is niet te begrijpen dat miljoenen mensen zich als kuddes schapen bijeen laten drijven in één grote kunstmatige en kleurloze kliek, omdat boekjes dat bevelen.
Religieuze kuddes die zonder enige persoonlijke identiteit vinden dat ook soeverein en zelfstandig nadenkende mensen, die wel over eigen verstand, wijsheid en persoonlijkheid beschikken, aangepakt moeten worden, omdat deze niet in hun achterlijke sprookjesboeken geloven. En wie niet gelooft in hun poppenkast mag als ongelovig varken worden gezien en daarom zelfs worden verkracht, mishandeld of afgemaakt. Want wie niet domweg meedoet met de religieuze fanfare heeft daarvan de consequenties te aanvaarden. Dat noemt men ook wel de tolerantie en de oprechte warmte en liefde van de religie en gelovige. Daarbij zie ik mensen die met religieuze symbolen koketeren en overduidelijk en opdringerig rondlopen, als teken van gevaar en niet als teken van veiligheid.

Deze religieuze kuddes zijn m.i. een groter gevaar dan een leger soldaten. Vraag is ook: gelooft men in boeken, in goedtierenheid of in een god/yaweh/allah. Nader betracht lijkt men te moeten geloven in het geloven en vooral in boeken en religies en is die zogenaamde god daarbij ergens niet eens zo relevant. Een god mag als derde rangs onderdeel zelfs bestaan uit alles: zoals haat, wraak, dood, ellende en verderf zaaien.

Religie heeft eenzelfde lading als politieke ideologieën en is een vergelijkbare kracht als het industriële militaire complex. Deze twee lijken elkaar goed aan te vullen.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x