Homepagina » Archeologie » Wereldberoemde Dode Zee-rollen in Bijbelmuseum blijken nep. Wat klopt er nog meer niet?
Wereldberoemde Dode Zee-rollen in Bijbelmuseum blijken nep. Wat klopt er nog meer niet?

Wereldberoemde Dode Zee-rollen in Bijbelmuseum blijken nep. Wat klopt er nog meer niet?

Het Bijbelmuseum in Washington heeft een vijftal fragmenten die afkomstig zijn uit Dode Zee-rollen weggehaald. De rollen blijken nep te zijn.

Het museum baseert zich op onderzoek dat uitgevoerd werd in Duitsland en waaruit blijkt dat de artefacten niet zo oud zijn als beweerd.

“Hoewel we gehoopt hadden dat de tests een ander resultaat zouden opleveren, is het ook een gelegenheid om het publiek duidelijk te maken hoe belangrijk het is om de authenticiteit van zeldzame bijbelfragmenten te verifiëren,” aldus museumcurator Jeffrey Kloha. Hij benadrukte ‘transparant’ te willen zijn.

Eén van de belangrijkste

De Dode Zee-rollen zijn meer dan tweeduizend jaar oud en worden beschouwd als één van de belangrijkste geschreven bronnen over de oude joodse cultuur.

Het gaat in totaal om 900 documenten, die teruggevonden werden rond de jaren 1950 op de Westelijke Jordaanoever aan de Dode Zee.

De ontdekking is één van de belangrijkste archeologische vondsten ooit.

In opspraak

De vijf fragmenten waarvan vermoed wordt dat ze nep zijn, waren sinds vorig jaar in het Bijbelmuseum van Washington te zien.

Maar aan het publiek werd toen al meegedeeld dat de authenticiteit nog niet bevestigd was.

Het museum kwam vorig jaar al eens in opspraak toen de sponsor en miljardair Steve Green beschuldigd werd kunst uit Irak te hebben gesmokkeld.

Foto: Neuroforever Wikimedia Commons

[Independent, Belga]


Vind je deze informatie interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Boeken en geschriften kunnen op ieder moment van de dag (tijd) zijn geschreven en niemand weet uiteindelijk door wie, waar of wanneer ze zijn vervaardigd. Religieuze boeken en geschriften en andere sprookjeszaken zijn in mijn ogen een grote hoax of een heel slechte grap, waarmee de massa en de kassa zijn te pakken.

  Soms staan er in boeken leuke levenswijsheden en quotes opgetekend die de mens tot nadenken aanzetten of kunnen ondersteunen in hun twijfels en tegenslagen in het leven, maar verder zijn het geraffineerde stuur- en delegeermiddelen.

  Het is niet te begrijpen dat miljoenen mensen zich als kuddes schapen bijeen laten drijven in één grote kunstmatige en kleurloze kliek, omdat boekjes dat bevelen.
  Religieuze kuddes die zonder enige persoonlijke identiteit vinden dat ook soeverein en zelfstandig nadenkende mensen, die wel over eigen verstand, wijsheid en persoonlijkheid beschikken, aangepakt moeten worden, omdat deze niet in hun achterlijke sprookjesboeken geloven. En wie niet gelooft in hun poppenkast mag als ongelovig varken worden gezien en daarom zelfs worden verkracht, mishandeld of afgemaakt. Want wie niet domweg meedoet met de religieuze fanfare heeft daarvan de consequenties te aanvaarden. Dat noemt men ook wel de tolerantie en de oprechte warmte en liefde van de religie en gelovige. Daarbij zie ik mensen die met religieuze symbolen koketeren en overduidelijk en opdringerig rondlopen, als teken van gevaar en niet als teken van veiligheid.

  Deze religieuze kuddes zijn m.i. een groter gevaar dan een leger soldaten. Vraag is ook: gelooft men in boeken, in goedtierenheid of in een god/yaweh/allah. Nader betracht lijkt men te moeten geloven in het geloven en vooral in boeken en religies en is die zogenaamde god daarbij ergens niet eens zo relevant. Een god mag als derde rangs onderdeel zelfs bestaan uit alles: zoals haat, wraak, dood, ellende en verderf zaaien.

  Religie heeft eenzelfde lading als politieke ideologieën en is een vergelijkbare kracht als het industriële militaire complex. Deze twee lijken elkaar goed aan te vullen.

  16 likes
  • ….Ik geloof met mijn ziel en hart, niet met een boek of religie die de buitkant opleukt en siert. Zonder enge, onmogelijke en dwingende regels, wetten of boeken maak ik van mezelf een mens, die met vallen en opstaan en zonder anderen lastig te vallen naar de eindstreep gast en daarna zien we wel weer. Dan zit deze taak en onderwerp erop.

   9 likes
   • Klopt als een bus @weg met ons. Je hebt dit zeer treffend omschreven. Religie is het gereedschap van de duivel zelf. Er is niets waar zoveel bloed en onrecht aan kleeft dan aan religie. Het drijft een wig tussen bevolkingsgroepen, zaait verdeeldheid en haat en misbruikt mensen op de meest walgelijke manier. Het houdt mensen weg bij hun werkekijke oorsprong, weg bij hun ware Ik. Het scheppende multidimensinele wezen wat wij in werkelijkheid zouden kunnen zijn. Wie religie vaarwel zegt kan eindelijk in vrijheid op zoek naar zijn ware Ik, het hogere zelf.

    7 likes
    • @Eksegese

     Roerend met je eens. De duivel vereren en aanbidden of liever gezegd: satan, gebeurt op hetzelfde moment zodra je doet wat religie en religieuzen willen of zelfs eisen. Het blind vereren van de religie en zijn uitdragers en het volgen van uiterlijke schijnheden is niets anders dan her volgen, vereren en verafgoden van satanische krachten.

     Een mens zal er beter aan doen eens diep in zijn eigen zielige “ik” te kijken en de krochten van de geest te onderzoeken, zijn innerlijke geest te (be)zoeken en welke eigenschappen daar liggen opgeslagen of zelfs diep verborgen liggen.

     Mensen die voldoende geestesvermogen hebben zullen daarom ook niet diep met de neus in nepboeken of nepgeschriften willen hangen, maar dichtbij huis blijven en in het heden zoeken i.p.v. in een leugenachtig verleden rond te hangen en dit te gebruiken als maatstaf voor de toekomst.

     Er is nog een lange weg te gaan, eer de mens begrijpt dat god/ het licht/ het leven van liefde en wijsheid, van warmte en kracht, van geluk en vreugde in zichzelf huist en niet in de religie, niet in boekjes, niet in de gebedsruimte en niet in de kudde.der slaven, waar dood, angst, hel en verdoemenis of duisternis heersen.

     6 likes
   • Aan wegmetons:

    wat heb je eraan dat je de boeken niet volgt als je wel alles wat fake nieuws is volgt en doet alsof dat DE waarheid is? Want zo ben jij, heb je laten zien op deze site. Kun je wel doen alsof de rest een volgzame kudde is, maar zelf ben je niet beter…

    Ik ook niet overigens, we weten immers te weinig van de echte toestand?

    0 likes
 2. Religie is opium voor het volk zei Carl.
  Die uitspraak is meer als correct.

  4 likes
 3. Interessante is dat als men beweert dat botten van dinosaurussen niet miljoenen jaren oud zijn, je voor gek wordt uitgemaakt, maar als je beweert dat met diezelfde methode de Bijbel niet zo oud is als gedacht, het “WERELD NIEUWS” is.

  Ze willen heel graag dat evolutie klopt (wat het niet doet) en de Bijbel niet klopt (wat het wel doet).

  Bovendien: er zijn 900 documenten gevonden, waarvan er 50 nu “nep” blijken te zijn. Dat is zo’n 5%.

  Misschien fouten gemaakt? Misschien later toch nog iemand een paar documenten aan toegevoegd?

  Misschien lagen ze in dezelfde buurt, maar net een andere locatie en zijn ze door elkaar gehaald?

  Misschien?

  4 likes
 4. Tja, dat soort geschriften vind je niet zomaar in oude vazen. Als je mazzel hebt zal je misschien zoiets aantreffen in tombes van de hoge priesters van de vroege christendom. Maar veel waarschijnlijker is dat die geschriften gewoon door zijn gegeven generatie op generatie en niet begraven, gezien de kunst van het schrijven zeldzaam was in die tijd.

  3 likes
 5. Wie zegt dat ze nep zijn he? 🙂
  Je kan beter eens beginnen fronsen: why are they hiding history? Max Igan… https://www.youtube.com/watch?v=VIUuJ0vZk-E&frags=pl%2Cwn

  3 likes
 6. Ze zijn niet nep…!

  Er staan teksten in die de huidige teksten tegenspreken!

  Die zullen ze nooit openbaren! Anders komen ze in de problemen met de joodse diaspora…

  3 likes
 7. Kan best dat deze nep zijn, maar is ook een mogelijkheid dat de originelen sinds hun vondst al in particulier bezit zijn en dat men al die tijd replica’s in het museum had liggen.

  Het zegt niks over de authenticiteit van de oorspronkelijke vondst.

  2 likes
 8. Fakenieuws is van alle tijden!

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Amerikaanse troepen 'redden' IS-terroristen in Afghanistan. Taliban komt met onthullende verklaring

Amerikaanse troepen ‘redden’ IS-terroristen in Afghanistan. Taliban komt met onthullende verklaring

Amerikaanse troepen zijn in Afghanistan IS-terroristen te ...

Het Westen steunde de creatie van terreurgroep IS, laten deze geopenbaarde overheidsdocumenten zien

Het Westen steunde de creatie van terreurgroep IS, laten deze geopenbaarde overheidsdocumenten zien

Judicial Watch, een waakhond die de Amerikaanse ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.