Natuur en Milieu

Bewijs gevonden voor onzichtbare ‘donkere bliksem’

Help mee door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben bewijs gevonden voor het bestaan van donkere bliksem. Dat meldt The Washington Post.

Donkere bliksem lijkt tijdens een onweersbui te ‘concurreren’ met gewone bliksem. Mensen zijn mogelijk zonder dat ze het weten ooit getroffen door donkere bliksem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Donkere bliksem ontstaat net als gewone bliksem in onweerswolken. Voor de wolken kan het een manier zijn om te ontladen, aldus bliksemonderzoeker Joseph Dwyer van het Florida Institute of Technology. Dwyer heeft een model ontwikkeld dat moet verklaren hoe donkere bliksem precies ontstaat.

Wetenschappers zagen in de jaren negentig voor het eerst tekenen van donkere bliksem toen ze data van satellieten analyseerden die gammastraling meten. Gammastraling, onzichtbare elektromagnetische straling met een hogere energie dan ultraviolet licht en röntgenstraling, wordt gewoonlijk geassocieerd met radioactief verval, kernexplosies en supernova-explosies. Donkere bliksem lijkt vooral te bestaan uit röntgen- en gammastraling.

Het is goed mogelijk dat mensen zonder dat ze het weten wel eens zijn getroffen door donkere bliksem. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in het vliegtuig, vertelde Dwyer aan The Wasington Post. Donkere bliksemschichten zijn volgens Dwyer een stuk zeldzamer dan de bekende zichtbare schichten. Als vliegtuigpassagiers worden geraakt door donkere bliksem zouden ze waarschijnlijk niets bijzonders voelen of horen.

Bron: Washingtonpost.com

Gerelateerd:

 

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
RRR
RRR
11 jaren geleden

Kan niet wachten op een flinke regen bui die uren duurt, en onweer met zijn facinerende donders, flitsen en donkere lucht.

Kan daar echt van genieten, heeft iets spannends.
Moeder natuur is fantastisch !
Het liefst was ik fulltime bos wandelaar en woonde ik in het bos. Ik zou iedere minuut genieten van Moeder aarde.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Het is goed mogelijk dat mensen zonder dat ze het weten wel eens zijn getroffen door donkere bliksem.Donkere bliksem lijkt vooral te bestaan uit röntgen- en gammastraling……………………….En is gamma bliksem en rontgenbliksem dan niet dodelijk??Of komt de dood vroeger??Wat voor gevolgen heeft dat soort van bliksem dan op het menselijk lichaam??Lijkt mij niet zo gezond namelijk!!!!Maar ja de natuur is de baas!!!

r
r
11 jaren geleden

je hebt een bliksum die bestaat uit fel licht…Een lichtbliksum.
Een donkeren bliksum is de schaduwkant van een lichtbliksum…zoals men weet alles heeft een licht en een schaduwkant
inclusief de mens….die ook bestaat uit
een verlicht en een donkere kant…
heel gewoon niets bijzonder eraan..alleen begrijpt met het niet altijd…het donkere is gewoon de andere kant van het licht..
beide zijn nooit ten volle begrepen …vooral in oude tijden werd het gezien als goden…ten goede of ten kwade.. gewoon een stukje natuur …die ontdekt moest worden..de mens krijgt steeds meer inzicht hoe alles werkt…
hoe meer inzicht hoe meer de donkere kant word gezien als iets wat normaal is
alles bestaat maar uit twee stellingen..licht en donker..goed en slecht..links en rechts
positief en negatief gewoon de twee kanten die alles creeert en vormt…
het is alleen maar hoe men ermee omgaat…

Sytse Flyge
Sytse Flyge
11 jaren geleden

“Als vliegtuigpassagiers worden geraakt door donkere bliksem zouden ze waarschijnlijk niets bijzonders voelen of horen.”

Blijft een mooi statement om iets wat niet aan te tonen is te onderschrijven. Met al die gammastraling van die donkere bliksem moet je al lang blij zijn dat je geen groot groen monster wordt als je je kleine teen tegen de tafelpoot stoot.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x