Homepagina » Binnenland » Schokkend: bij deze goede doelen verdient de directeur meer dan een minister
Schokkend: bij deze goede doelen verdient de directeur meer dan een minister

Schokkend: bij deze goede doelen verdient de directeur meer dan een minister

Bij vier goede doelen verdiende de directeur vorig jaar meer dan een minister, schrijft de Volkskrant. De krant onderzocht de beloning van directeuren van 40 grote goede doelen.

Bij het Prins Bernhard Cultuurfonds (Adriana Esmeijer, 157.879 euro), het Oranje Fonds (Ronald van der Giessen, 156.849 euro), KNGF Geleidehonden (Ellen Greve, 154.000 euro) en KWF Kankerbestrijding (Michel Rudolphie, 152.000 euro) verdiende de directeur vorig jaar meer dan de balkenendenorm.

Bij KNGF Geleidehonden werd het plafond overschreden doordat de directeur een bonus kreeg. Ellen Greve kreeg een ‘eenmalige bijzondere beloning’ van 18.500 euro. Haar basissalaris (131.500) was al hoger dan het maximum van de schaal waar het KNGF onder valt.

Behoorlijk slecht

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Oranje Fonds zeggen in een reactie dat ze ‘hybride fondsen’ zijn. Ze halen niet alleen geld op bij donateurs, maar beheren ook grote vermogens die geschonken zijn. Dat rechtvaardigt volgens de organisaties een hogere beloning.

KWF Kankerbestrijding geeft als verklaring voor het hoge salaris dat de directeur vaak uit de medische sector komt, waar de beloningen hoger zijn.

Hoogleraar Theo Schuyt reageert: “Bij goede doelen moet ik als kritisch hoogleraar steeds weer antwoord geven op geijkte vragen over de strijkstok, de salarissen en of het geld wel goed terecht komt. Als dat jaar in jaar uit voortduurt, dan doe je het als sector behoorlijk slecht.”

Niet wenselijk

Voorzitter Jan van Berkel van Goede Doelen Nederland noemt een hoger inkomen dan de wettelijke norm ‘niet wenselijk’. “Een maximum is een maximum,” zegt hij in de krant.

De directeuren van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Rijksmuseum en Natuurmonumenten schreven afgelopen maand nog in Het Financieele Dagblad: “Nergens geven mensen zo veel aan goede doelen als in Nederland.”

Nu weet je dus bij wie je geld terecht komt.

[Volkskrant]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Pietje Bell schreef:

  De mens moet gaan inzien wie en wat er nog meer achter het gordijn van een directeur verschuild gaat. Mensen met hogere functies zijn altijd van geheime genootschappen verscholen achter het woord Directeur, Manager, Onderdirecteur, CEO, en meer. Dit is het deel wat uw en mij in de zeik neemt.

  18 likes
  • Loki schreef:

   Dat zie je goed, maar er blijft wel 1 hoofdrolspeler en dat is de Rothschildbank DNB. Zij bepalen de regels en rentes van de pensioenen. Sinds zij die macht hebben gekregen, is het een grote klerezooi op de pensioenmarkt. Leugens ten top en een overschot aan pensioengeld.

   1 likes
 • Kalki schreef:

  De mensheid is slecht.

  5 likes
  • faith schreef:

   Nazi’s zijn slecht.

   3 likes
   • Pietje Bell schreef:

    @faith,

    Alles wat wij gehoord hebben over de Nazi’s is slecht maar is dat wel de realiteit?
    De leef illusie is supergroot dus het bedrog is ook supergroot dus laten we even afwachten met BORRELPRAAT bewijzen!!

    2 likes
    • faith schreef:

     Dat nazi’s {en hun handlangers} slechts zijn is dus maar BORRELPRAAT?
     met hoofdletters nog wel?
     Dus dat nazi’s slecht zijn moet nog bewezen worden?
     Ik begrijp er weer geen letter van wat je bedoelt Pietje.
     Wie denk je wie er verantwoordelijk zijn voor de huidige puinhoop in de wereld en wie daar flink geld aan verdienen? Follow the money.
     Of je begrijpt me echt niet of je wil me niet begrijpen.
     We zitten op 2 totaal verschillende golflengtes. Evenzogoed een fijne dag.

     2 likes
     • faith schreef:

      De leef illusie is zeker supergroot. Schuld van de omgekochte media, met name de commercieelen, die zich speciaal voor dit karwei agressief opgedrongen hebben.
      We moesten de vetbetaalde herrieschoppers zonder enige inhoud accepteren.
      Ze verdienden daar niet voor niets mega bedragen terwijl ze niets kunnen. Er moest verwarring en bedrog verspreid worden.
      Oftewel borrelpraat waar ze continue mee komen.
      Maar ik begrijp uit je reactie dat we nu aan de slechtheid van nazi’s moeten gaan twijfelen?
      Poehoehh…. verwarrend hoor, tenminste: als je die tactieken niet door hebt.

      2 likes
     • Pietje Bell schreef:

      @faith,

      Lieve faith, jij begrijpt het niet omdat je de wereld niet begrijpt. Geld is zeer binnenkort einde wat maar niet begrepen wilt worden en dan ga jij mij zeggen Follow the money. Kom op zeg, ga het eens begrijpen!! Al jou bewijzen of denkende bewijzen zijn allemaal ontstaan, ja weer hoofdletters BORRELPRAAT!! Jou punt is dat jij denkt in EMOTIE en daarom kan je geen werkelijkheid krijgen. Emotie is de slechte raadgever maar ook dat word niet begrepen.

      2 likes
   • raymond schreef:

    De mensheid wordt slecht behandeld, dat is anders dan zelf slecht zijn (als mensheid).

    2 likes
 • Jeff schreef:

  wat ik pas schokkend vind, is dat een minister meer verdiend dan een schoonmaker die wel zorgt dat de boel schoon is

  15 likes
 • Eva schreef:

  Van mijn geld worden ze niet rijk, ik heb al een aantal jaren een sticker op de deur met Geen Collectes en dat werkt bijzonder goed.
  Voor degene die desondanks al of niet per ongeluk aanbellen heb ik een lijst klaarliggen met de salarissen van de directie en dat werkt bijzonder verhelderend richting de collectanten.

  14 likes
 • Loki schreef:

  Volgens linkedln heeft Michel Rudolphie ook nog wat bijbaantjes

  https://nl.linkedin.com/in/michel-rudolphie-15261a

  Also active in the following honorary positions:

  – Boardmember Goeden Doelen Nederland (formely VFI) (2013 – 2016)
  – Member Advisory Board Bergh in het Zadel (2011 – now)
  – Chairman Stichting Kankeronderzoeksfonds Limburg (2011 – now)
  – Boardmember Antoni van Leeuwenhoek Foundation (2012 – now)
  – Boardmember Stichting Spieringsfonds (2011 – now)
  – Boardmember Stichting Loterijacties Volksgezondheid (2011 – now)
  – Chairman Supervisory Board SNL (2011 – now)
  – Chairman Alliantie Nederland Rookvrij (2013 – now)
  – Member Steering Board Eindspel Tabak (2014 – now)
  – Member Adviesraad Kwaliteit van Zorg – Achmea (2012 – 2015)
  – Member Advisory Board Onco Research Institute (2016 – now)

  Evenals;
  https://nl.linkedin.com/in/adrianaesmeijer
  https://nl.linkedin.com/in/ronald-van-der-giessen-a7316646

  behalve;
  https://nl.linkedin.com/in/ellengreve

  volgens Linkedln.

  13 likes
 • JoGer schreef:

  Gewoon niet meer doneren. Ik durf te beweren dat bij al die instellingen een berg euries op de plank liggen, en die euries worden verdeeld onder de armen… de linker- en de rechterarm wel te verstaan. Van mij krijgen ze niks meer op een paar enkele goede doelen als bv Stichting AAP (David van Gennep). https://goededoelennederland.nl/system/files/public/Directiebeloning/directiebeloning%20Stichting%20AAP%202014.pdf

  https://goededoelennederland.nl/sector/sectoronderzoek/beloning-directeuren-goede-doelen

  7 likes
 • Henkie schreef:

  Ik geef ook niets meer aan collectanten (goedwillende mensen die in hun vrije tijd geld ophalen voor hun directeur). Ik geef ze wel een lijstje mee met de salarissen van goededoelendirecteuren.

  3 likes
  • Mikkie schreef:

   Ben ook gestopt met goede doelen na de laatste berichtgeving hierover. Ik heb eens gekeken waar ze allemaal zitten. De meeste dus op TOPLOCATIES IN Amsterdam, Den Haag of Wassenaar. De duurste vierkante-meterprijs in NL. Heb hierover met Greenpeace van gedachten gewisseld. Hun sterkste punt was, dat als ze in Noord Groningen of Noord Friesland gingen zitten met hun gebouw ( waar panden en grond in verhouding peanuts kosten), de werknemers niet meer per openbaar vervoer naar hun werk konden komen. Bovendien hebben ze hun huidige huurpand(!) in Amsterdam duurzaam verbouwd. Schiet mij maar lek. Wie verbouwt er nou een huurpand? En ook nog duurzaam? Wat is idealisme???? Ik geloof best nog wel in hun streven naar een betere wereld maar ik kan me niet vinden in hun pand/locatie-politiek. Ben na bijna 35 jaar donateur zijn gestopt.

   4 likes
 • Elene schreef:

  Ik heb nog wel hulp nodig voor 2 dingen
  Middelen dat kan zijn geld of kennis/tijd voor een project in Tibet, we zijn daar bezig met het bouwen van een school met verblijf voor de kinderen en een dokterspost. Daarnaast moet er een oplossing gevonden worden voor verwarmingsmethoden, licht etc. Onze monnik die is in NL en gaat soms naar duitsland en hij geeft lezingen of retreats om zo geld in te zamelen. Ook is er de mogelijkheid om een kind voor een bedarg naar keuze te steunen.
  http://Www.tulkusonam.nl
  Hier gaat het geld echt naar het project???? alle kleine beetjes helpen, geld, kennis of tijd.

  0 likes
  • faith schreef:

   Waarom niet wereldwijd een basis inkomen?
   Als je ziet hoeveel mensen aan goede doelen verdienen, daarom alleen al moet het moet in stand gehouden worden anders houden de Big Shows op tv ook op en daar mee de vette inkomens van iedereen die er aan meewerken.
   Ik snap dat die mensen er zelf geen weet van hebben hoe ze misbruikt worden, ze krijgen een zak geld war je U tgen zegt en verder niet ouwehoeren.
   Er wordt ze kennelijk verteld dat ze iets gepresteerd hebben, anders verdien je niet zoveel en daar gedragen ze zich dan ook naar. Heel bijzonder vinden ze zichzelf.
   Geheel onterecht natuurlijk maar ze denken zelf niet na.
   Die capciteit missen ze maar daar zijn ze op aangenomen.
   Ze praten hun hogerhand gewoon na, veilig vanonder de nazi paraplu en zijn daar dan trots op.
   Nou dan kun je wel wat.
   Ze verdienen veel en dat is voor simpele zielen het bewijs dat ze bijzonder zijn.
   Dat geeft ze het recht, denken ze, om te vinden dat ze boven mensen staan die niet veel verdienen. Zij zijn wat en de rest is kansloos is hun credo.
   Ik zou me dood schamen als ik op deze manier zo rijk zou maar daar hebben ze geen last van.
   Het is de dommigheid. Dat ze zich niet schamen.
   Maar we gaan nu weer geld inzamelen voor de broodnodige basisbehoeftes in Tibet?
   Mag ik even een teiltje….ugh….ugh…

   2 likes
   • Pietje Bell schreef:

    @faith,

    Omdat de mens nog niet zover is faith, de mens is nog niet zover uit zijn hypnose al denken vele echt wakker te zijn. Als de mens uit zijn hypnose is is geld geheel niet meer nodig maar ik schrik er toch nog steeds van dat mensen het überhaupt hebben over een Basisinkomen. In het nieuwe tijdperk bestaat geld dus niet meer.

    2 likes
    • faith schreef:

     Daar hoef je toch niet van te schrikken? Van dit systeem naar ineens helemaal geen geld is de mensheid nog niet aan toe. Of je moet de zoete droom van de NWO bedoelen, alleen electronisch geld?
     Het geldloze systeem zoals dat in het Aquarius Tijdperk gaat, gaat geleidelijk aan. Een wereldwijd basis inkomen is een stap in de goede richting.
     Dan wordt het al een stuk minder egogebonden en dat is op zich een positieve ontwikkeling.
     Nu denken nog te veel mensen boven andere mensen te staan alleen al omdat ze onterecht heel veel verdienen.

     2 likes
     • Pietje Bell schreef:

      @faith,

      Lieve faith, als je nu om je heen kijkt zie je hoop ik toch wel dat de finaciele wereld met opzet word afgebroken. Als je dat niet ziet kunnen we wel stoppen, als je het wel ziet moet je begrijpen dat het gedaan word voor het begin van het nieuwe tijdperk die geheel geldloos zal zijn. Geld is aan zijn einde!!!!! De mens word een geheel ander mens!!! en veel meer.

      1 likes
 • jan schreef:

  daar om geef ik niets aan goede doelen.
  kommen aan de deur. voor noem zomaar een
  geef veel aan onderzoek. vind een genees middel .
  gaat naar de farmacie krijg je wat .krijg je het niet .
  verzekering zegt het is te duur??????

  5 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Hoeveel collectanten gaan de deuren langs voor het ophalen zo’n directeur zijn/haar salaris.
  Triest hoor.
  Wat mij betreft mag je dan ook vraagtekens zetten bij de bestemming van de legaten die zo’n fonds ontvangt.

  5 likes
 • Elene schreef:

  Ja trietst allemaal?

  1 likes
 • Jullie reacties zijn allemaal heel erg goed bedoeld maar vraag je je niet eens af wie goedkeuring geeft tot zo’n abnormaal salaris?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Toezichthouder goede doelen stelt onderzoek in naar moederorganisatie Wereld Natuur Fonds. Valt het masker af?

  Toezichthouder goede doelen stelt onderzoek in naar moederorganisatie Wereld Natuur Fonds. Valt het masker af?

  De Britse toezichthouder op goede doelen, de ...

  Goede doelen zijn vaak helemaal niet goed. Stop deze waanzin

  Goede doelen zijn vaak helemaal niet goed. Stop deze waanzin

  Medewerkers van hulporganisatie Oxfam organiseerden na de ...

  >