Homepagina » Gezondheid » “De situatie is onhoudbaar”: Hoe Big Pharma de ADHD-epidemie creëerde
"De situatie is onhoudbaar": Hoe Big Pharma de ADHD-epidemie creëerde

“De situatie is onhoudbaar”: Hoe Big Pharma de ADHD-epidemie creëerde

Onderzoeksjournalist Alan Schwarz legt in zijn pas verschenen boek ADHD Nation uit hoe wijdverbreid het gebruik van ADHD-medicatie is en hoe krachtig de lobby.

Wachtkamers liggen vol folders. De stoornis wordt actief gepromoot, ten koste van het volk en ten faveure van de industrie. Hij wijst op de slachtoffers, de gebruikers met psychoses, soms met zelfmoord tot gevolg.

Talloze kinderen worden ten onrechte gediagnosticeerd met ADHD en behandeld met medicijnen, legt Schwarz uit.

Gedragstherapie

In de VS heeft 15 procent van de kinderen de diagnose ADHD. Zij krijgen Adderall en Ritalin voorgeschreven om zich te kunnen concentreren.

In twee derde van de gevallen krijgt het kind een verkeerde diagnose, aldus Schwarz. Dat betekent dat miljoenen kinderen medicijnen slikken die ze niet nodig hebben en niet zouden moeten krijgen.

“Miljoenen kinderen krijgen te horen dat er iets mis is met hun brein terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet zo is,” zegt Schwarz.

Ook als kinderen wel ADHD hebben, is medicatie misschien toch niet de behandeling die ze nodig hebben. Schwarz wijst erop dat er veel te weinig aandacht is voor cognitieve gedragstherapie.

Niet waar

“Gedragstherapie is duur en het is moeilijk om iemand te vinden die het kan geven, en dus is het veel makkelijker om maar een pilletje te geven,” zegt Schwarz.

“Het medisch establishment vertelt ouders dat uit studies is gebleken dat medicatie het beste werkt, maar dat is gewoonweg niet waar,” voegt hij toe.

Hij wijst erop dat farmaceutische bedrijven het door middel van succesvolle marketingcampagnes voor elkaar hebben gekregen dat nu ook relatief normaal gedrag onder de noemer ADHD valt.

Onhoudbaar

Daarnaast overdrijft Big Pharma de voordelen van de pillen, zegt hij.

“De situatie is onhoudbaar. Je geeft een kind met longontsteking toch ook geen chemotherapie? Waarom geef je dan wel amfetamine aan kinderen die geen ADHD hebben?”

“Het slaat nergens op,” besluit Schwarz. “En toch blijven de autoriteiten volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht is.”

Onderstaande video is gemaakt door Schwarz:

[Scientific American]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Maarten schreef:

  het valt mij steeds meer op: De wereld om mij heen is totaal los geslagen.
  Ik: Hartritme stoornis. Drie Ablatie’s (hart operaties) 31 cardioversies, pace maker en een berg pillen waar je, letterlijk, eng van word en nog steeds zijn mijn klachten het zelfde, het heeft niets geholpen. Dreigen van: Ja maar, hart falen enz., maar niet zoeken naar een oorzaak, slechts bestrijden van sympthomen. Wel ‘medicatie’, waardoor ik rond loop als een zombie, promoten.
  Nu ben ik bij een homeopaat krijg vit D en B12 en meer ( het MEER is belangrijk maar ik hou het ff kort) : Ik knap op!. In het reguliere ZH word dat TOTAAL genegeerd, pillen anders hel en verdoemenis!
  Dit, ADHD-medicatie, is het zelfde als het bestrijden van de ondernemingslust van een kind iets wat doodnormaal is in mijn ogen.

  17 likes
  • Michaël schreef:

   Een goed oplossing zeker voor jou is de Ayurveda geneeskunde en ook technieken oa massages enz , werken met natuurlijke medicijnen en kunnen beter genezen . Het hart behoort tot het ritmische systeem ( gevoel) van de mens en is erg gerelateerd aan de kosmische krachten die daarop inwerken .

   2 likes
 • Denk.na schreef:

  Het is altijd makkelijk om een probleem aan te kaarten. Maar biedt deze auteur ook een oplossing aan? Ook het “medisch establishment” weet wel dat gedragstherapie werkt, maar zoals er staat: “Gedragstherapie is duur en het is moeilijk om iemand te vinden die het kan geven”. Er zijn gewoonweg te weinig therapeuten! Wat moet je dan doen? Gewoon niks? Dat is toch ook geen oplossing? Komt de auteur met realistische voorstellen?

  7 likes
  • sara schreef:

   De manier waar op de medicijn fabrikanten winst maken, is wat aan gekaart word in het stukje.
   Daar hebben we allemaal geen antwoord op. ik hoor jou ook kritiek geven, kom jij eens met realistische voorstellen…

   5 likes
   • Denk.na schreef:

    Sara, ik gaf in een andere reactie al een “realistisch voorstel”. In de VS hebben individuele artsen meer vrijheid in wat ze voorschrijven, dus dat is iets wat ze daar kunnen aanpassen. Verder is een doorgezette opleiding en meer bewustmaking van artsen ook een oplossing. Er is ook veel verschil tussen individuele artsen, en men kan elke arts aanschrijven met een lijst van wat de “gemiddelde arts” allemaal voorschrijft en wat hijzelf voorschrijft, zodat die arts bewust wordt dat hij meer dan het gemiddelde voorschrijft. Dit zijn maar enkele ideeën. Dit zijn geen zaken die ik nu zomaar uit mijn duim zuig, maar projecten die in verschillende landen effectief op poten worden gezet of verder worden uitgebreid.

    Bovendien moet er ook steeds bespaard worden op de kosten van de gezondheidszorg. Daarin is er ook uitgebreide aandacht aan de prijs-setting voor medicamenten. En de bedrijven krijgen hierin zeker niet altijd wat ze willen!

    3 likes
 • Denk.na schreef:

  Het is niet zo dat “toch blijven de autoriteiten volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht is.” Overheden in de VS en Europa zijn wel degelijk op de hoogte van het over-enthousiast voorschrijven van verschillende artsen. In de VS is het trouwens veel erger dan hier, omdat de overheid de individuele artsen daar meer vrijheid geeft, en er ook meer reclame voor medicatie is toegestaan. Dat verander je niet in één-tsee-drie.

  In Nederland en Vlaanderen zijn er door striktere regels maar 4.5% en 3% van de kinderen die rilatine krijgen (https://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/03/gebruik-ritalin-bij-kinderen-in-10-jaar-tijd-verviervoudigd-a1423917 en http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=12051), en dus geen 15% zoals in de VS. En dat percentage van 3-4.5% komt mooi overeen met het percentage van echte ADHD-kinderen. Hier is dus een veel beperktere probleem van overprescriptie.

  Denk dus na: omdat een artikel op het internet over de VS gaat, betekent het nog niet dat het voor ons van toepassing is.

  5 likes
  • sara schreef:

   Als je ziet dat wij hier in Europa ver amerikaniseren, zie je dat het wel degelijk hier van toepassing is.
   We hebben nu nog de kans het tij te keren.
   In Frankrijk worden medicijnen al voorgeschreven als of het voedsel is en straks door aanpassing van de wetgeving kunnen deze grote corporaties rechtszaken beginnen tegen de staat en zo regelgeving, beleid en gewoonte beïnvloeden.

   Dan duurt het niet zo lang voordat zij mede bepalen wanneer iets voor geschreven moet worden.
   Deze bedrijven besteden miljarden aan lobby, Als ze aan jouw dood kunnen verdienen was je gisteren al dood. dit is wat extreem gezegd, maar waar ter wereld word er met het hart zaken gedaan?

   Er zijn meer manieren van denken dan alleen de jouwe.
   Je leest een stukje en je doet daar van uit je verhaal, dat is heel beperkt.
   De situatie is heel complex. Het is heel erg belangrijk dat grote corporaties geen overheid worden.

   Wat is jouw oplossing?

   6 likes
  • Michaël schreef:

   En vergeet er niet bij te zeggen dat statistieken erg liegen vooral als ze van de academici en universiteiten komen die GESPONSORD WORDEN DOOR BIGFARMA , is bovenal het geval in heilig landje skeppie België , is dat het geval ….ook daar de meeste zelfmoorden van de hele wereld worden gewoon weg doodgezwegen ,

   3 likes
 • Michaël schreef:

  Bij toedienen van deze medicijnen rilatine en dgl zal het etherisch lichaam van het dat normaal aan 7 / 8 jaar moet volledig ontwikkeld zijn dat niet zijn , de hersenen beginnen dan te groeien en zullen verkeerd groeien . Deze kinderen mogen helemaal niet deze concentratie oefeningen doen die zij dmv de rilatine dwangmatig hoeven te doen , want h t medicijn werkt dwangmatig . Ze zijn VERMINKT VOOR DE REST VAN HUN LEVEN door Bigfarma , en vele problemen op neurologisch gebied zullen in de loop van hun leven(s) aandienen dit is bewezen en gezien door de geestesetenschapers .

  6 likes
  • Michaël schreef:

   Bij toedienen van deze medicijnen rilatine en dgl zal het etherisch lichaam van het kind dat normaal aan 7 / 8 jaar moet volledig ontwikkeld zijn dat niet zijn , de hersenen beginnen dan te groeien en zullen verkeerd groeien . Deze kinderen mogen helemaal niet deze concentratie oefeningen doen die zij dmv de rilatine dwangmatig hoeven te doen , want he t medicijn werkt dwangmatig . Ze zijn VERMINKT VOOR DE REST VAN HUN LEVEN door Bigfarma , en vele problemen op neurologisch gebied zullen in de loop van hun leven(s) aandienen dit is bewezen en gezien door de geesteswetenschappers .

   0 likes
 • Marian schreef:

  gezond eten volgens het Weston A. Price principe. Veel verzadigd vet, dat verzadigt en geeft rust in lichaam en hersens.
  Het zorgt niet voor cholesterol ellende en obesitas, wat ons wel wordt verteld. Doe je eigen onderzoek, de sleutel ligt in gezonde voeding,
  biologisch/dynamisch vlees van grasgevoerde dieren, groenten, volle zuivel zoals yoghurt, kaas, kwark, kefir, roomboter, kokosvet, veel eieren. Gezond (Keltisch) zeezout
  De hersenen horen voor meer dan 60% uit verzadigd vet te bestaan, ogen nog meer. Gooi de becel overboord en al die andere kunstmatige nepzooi, ook geen vleesvervangers zoals soja, zijn enorme hormoonverstoorders, werkt als oestrogeen.
  Succes.

  6 likes
 • Eelke Piers schreef:

  op de aarde moet toch 2 x 1/3 van de bevolking opgeruimd worden! Wie zei dat ook al weer? De Bijbel of Bil Gates

  5 likes
 • Jaya schreef:

  Big pharma is corrupt.

  5 likes
 • math schreef:

  Deze kinderen zullen voor de rest van hun leven psychotrope moeten slikken, maar het ergste is dat ze in de toekomst met deze “aandoening” als zwakkere burgers worden beschouwd. Het is algemeen bekend dat burgers die gebruik maken ( gedwongen,vrijwillig) van de diensten van de Ggz, voor de rest van hun leven gestigmatiseerd zijn.

  3 likes
 • Zeven zusters schreef:

  Kinderen die de diagnose ADHD gekregen hebben zijn gewoon kinderen die niet in deze “maatschappij”passen,ze zijn veel gevoeliger en functioneren op een hele andere manier maar aangezien dat niet in de huidige maatschappij “past”om het zo maar te zeggen ben je een buitenbeetje en dat kan natuurlijk niet,dat word niet geaccepteerd,mensen met ADHD zijn gewoon een ander soort mensen die op een andere manier in het leven staan maar aangezien dat niet geaccepteerd word ben je afwijkend en daar moet natuurlijk wat aan gedaan worden!!Wie bepaald nml dat de ADHD-ers niet “normaal”” zijn en de rest afwijkend is!?

  2 likes
  • math schreef:

   Beweging ( buiten spelen, sporten etc….) , voeding en digitalisering van het brein spelen ook een belangrijke factor. ” let the children play , let the children have their way.” Carlos Santana.

   0 likes
 • War on Error schreef:

  Met CETA (getekend, zonder de inhoud te kennen!) is dergelijke medicatie de vrijheid van vermarkten die de Chemiereuzen kunnen, en zullen opeisen.

  Exith Schippers wil u naast dit, ook al aan het legaliseren van medicatie voor ‘verwardheid’, haarzelf uitgezonderd . . . . Dr. Frankenstein mankeert zelf nooit wat.

  CETA heeft alle 28 stumper lidstaten met 1 handtekening geketend in de dwangbuis van Rockefeller’s V.N.
  CETA omvat subMONSTERverdragen als CODEX, GATT, TRIPS.
  (het gaat zo uitpakken dat generieke geneesmiddelen – de winstmogelijkheden van Rockefellers Farmareuzen schaden; en u weet nu: U moet die verschillen bijlappen; incl. de proceskosten.)

  in jargon van assuradeuren: NO-risc voor de Pillen- en Vaccin-dealers.
  De VN is bezig om globaal verplichte medicatie op te leggen.
  De woorden vrijheid, privacy, mensenrechten zijn geschrapt.
  Die begrippen zijn thans strafbaar gesteld!
  http://www.rockefellerfoundation.org/blog/delivering-universal-health-coverage/

  Codex Alimentarius gaat hand in hand met Agenda 21
  Zodra een land CA-compatibel is, kan de CA nooit worden ingetrokken.
  Het lidmaatschap van de WTO berooft het lid zijn van alle soevereiniteit.
  The UN ‘Global Compact’, described below,
  represents another international step in the direction of business self-regulation. http://www.global.ucsb.edu/bellagio/about.html

  “They share ownership of patents.
  They created the unconstitutional Vaccine Court’ that usurps our 7th Amendment and shields drug manufacturers from liability. ”
  SB 277, the so-called “vaccine mandate” law :
  http://www.naturalnews.com/049511_SB_277_vaccine_violence_medical_assault.html#ixzz3YhJT4bFA

  Met CETA zitten we tegelijk (impliciet) ook vast aan de consekwenties van NAFTA:
  “The leaked draft also suggests the TPP would prevent Congress from passing reforms to lower drug costs.”

  Nu snapt u wellicht de ware aard van vrijheid voor roofkapitalisten, deze MONSTERverdragen; u bent proefkonijn, doelwit, en blanco cheque tegelijk.

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronacrisis

  Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

  trump

  Trump: ‘Je zult me een tijdje niet zien. Ik heb hele rijke vijanden’

  De Amerikaanse president Trump heeft een aantal ...

  >