Bewustzijn

Is ons universum wel echt?

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is realiteit echt? Misschien worden we wel misleid door onze zintuigen en is het bestaan zoals wij dat kennen niets meer dan een illusie.

Tijdens het programma Through the Wormhole, dat wordt gepresenteerd door de Amerikaanse acteur Morgan Freeman, werd het idee gepresenteerd dat alles wat we kennen een constructie is van ons denken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

“Wat is echt?” vraagt Freeman tijdens de uitzending van 17 juli jongstleden. “Hoe kunnen we er zeker van zijn dat het universum om ons heen echt bestaat? En hoe weten we dat de wereld die we zien overeenkomt met de ervaringen van anderen?”

Collectieve realiteit

De zintuigen van de mens zijn onvolmaakt. Wat mensen denken waar te nemen wordt in feite gefilterd en verwerkt door het brein. Normaal gesproken kunnen de filters helpen om belangrijke informatie uit de barrage van data uit onze omgeving te halen.

Dit filteren van prikkels kan ook een zwakte worden, zoals velen zullen ervaren op het moment dat ze naar een goochelaar kijken.

Mensen creëren samen een collectieve realiteit. Geld bestaat uit papier, maar staat voor iets veel kostbaarders. Dit papier heeft de macht over leven en dood, maar het zou niets waard zijn als mensen niet in deze macht zouden geloven. Geld is fictie, handige fictie.

Natuurkundigen zoeken de externe realiteit buiten het bewustzijn, maar zelfs die realiteit is geen absolute waarheid. De realiteit zoals wetenschappers die begrijpen is gebaseerd op kwantummechanica, een gebied waarin zich allerlei vreemde zaken voordoen. Een elektron kan zich als deeltje of als golf gedragen en wetenschappers kunnen op ieder gegeven moment de positie of de impuls van een deeltje berekenen, maar nooit allebei.

Hologram

Een groot deel van de realiteit is per definitie onkenbaar. Het universum heeft mogelijk meer dimensies dan wij weten, waar fundamentele krachten zich heel anders kunnen gedragen dan we denken. De zwaartekracht is de zwakste van de vier fundamentele krachten, maar kan in andere dimensies juist heel sterk zijn.

Het is ook goed mogelijk dat het heelal een soort hologram is. De hoeveelheid informatie die in een bepaalde ruimte past, is evenredig met het volume. Althans, dat zou je denken. In werkelijkheid is ze evenredig met de oppervlakte van die ruimte. De informatie in de ruimte is op een bepaalde manier af te lezen aan de buitengrens – de inhoud is in zekere zin afgebeeld op de oppervlakte, zoals bij een hologram. Dit opmerkelijke idee, dat afkomstig is van de Nederlandse natuurkundige Gerard ’t Hooft, wordt het holografisch principe genoemd.

Onze kijk op de wereld is een smaak van de realiteit. Wat mensen waarnemen als realiteit is mogelijk niets meer dan een illusie.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hetzalwel
hetzalwel
10 jaren geleden

dan vraag ik mij af, wie is de denker?
denken, is het enige wat ons scheidt.

Link
Link
10 jaren geleden

Dit doet mij denken aan

http://nl.wikipedia.org/wiki/Solipsisme

Zoë
Zoë
10 jaren geleden

Wat mijn zintuigen opnemen is mijn realiteit. of dit realyteit voor een ander is, is nog maar de vraag.

Jeroen van Gestel
Jeroen van Gestel
10 jaren geleden

Als dat waar zou zijn. Dan zou hetvolgende niet van toepassing zijn.
Plaats iemand in een donkere ruimte met alle zintuigen afgesloten, plaats in die ruimte een muur waar die persoon niets vanaf weet. Laat hem tegen de muur lopen. als wat in dit artikel staat waar is, dan zou hij er dwars doorheen moeten lopen.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x