Is realiteit echt? Misschien worden we wel misleid door onze zintuigen en is het bestaan zoals wij dat kennen niets meer dan een illusie.
Tijdens het programma Through the Wormhole, dat wordt gepresenteerd door de Amerikaanse acteur Morgan Freeman, werd het idee gepresenteerd dat alles wat we kennen een constructie is van ons denken.
“Wat is echt?” vraagt Freeman tijdens de uitzending van 17 juli jongstleden. “Hoe kunnen we er zeker van zijn dat het universum om ons heen echt bestaat? En hoe weten we dat de wereld die we zien overeenkomt met de ervaringen van anderen?”
Collectieve realiteit
De zintuigen van de mens zijn onvolmaakt. Wat mensen denken waar te nemen wordt in feite gefilterd en verwerkt door het brein. Normaal gesproken kunnen de filters helpen om belangrijke informatie uit de barrage van data uit onze omgeving te halen.
Dit filteren van prikkels kan ook een zwakte worden, zoals velen zullen ervaren op het moment dat ze naar een goochelaar kijken.
Mensen creëren samen een collectieve realiteit. Geld bestaat uit papier, maar staat voor iets veel kostbaarders. Dit papier heeft de macht over leven en dood, maar het zou niets waard zijn als mensen niet in deze macht zouden geloven. Geld is fictie, handige fictie.
Natuurkundigen zoeken de externe realiteit buiten het bewustzijn, maar zelfs die realiteit is geen absolute waarheid. De realiteit zoals wetenschappers die begrijpen is gebaseerd op kwantummechanica, een gebied waarin zich allerlei vreemde zaken voordoen. Een elektron kan zich als deeltje of als golf gedragen en wetenschappers kunnen op ieder gegeven moment de positie of de impuls van een deeltje berekenen, maar nooit allebei.
Hologram
Een groot deel van de realiteit is per definitie onkenbaar. Het universum heeft mogelijk meer dimensies dan wij weten, waar fundamentele krachten zich heel anders kunnen gedragen dan we denken. De zwaartekracht is de zwakste van de vier fundamentele krachten, maar kan in andere dimensies juist heel sterk zijn.
Het is ook goed mogelijk dat het heelal een soort hologram is. De hoeveelheid informatie die in een bepaalde ruimte past, is evenredig met het volume. Althans, dat zou je denken. In werkelijkheid is ze evenredig met de oppervlakte van die ruimte. De informatie in de ruimte is op een bepaalde manier af te lezen aan de buitengrens – de inhoud is in zekere zin afgebeeld op de oppervlakte, zoals bij een hologram. Dit opmerkelijke idee, dat afkomstig is van de Nederlandse natuurkundige Gerard ’t Hooft, wordt het holografisch principe genoemd.
Onze kijk op de wereld is een smaak van de realiteit. Wat mensen waarnemen als realiteit is mogelijk niets meer dan een illusie.
Bron: Livescience.com
Gerelateerd:
- Ontsnappen neutronen naar spiegeluniversum?
- Wetenschappers verplaatsen bewustzijn naar andere lichamen
- ‘Alles in de kosmos is met elkaar verbonden’ (video)
- ‘Holografische zaal der archieven verborgen onder Sfinx in Roemenië’
- Zit het heelal tussen de oren?
Wat is scripting en hoe kun je het gebruiken om je beste leven te creëren? – Channeling 16-02-2023
‘Peetvader van vaccins’ geeft toe weeskinderen en gehandicapten te hebben gebruikt voor experimenten. Bekijk zijn getuigenis
Volgens president Zelenski wordt alles op de Krim kapotgeschoten, zo is de situatie echt
Gentherapie om ons ‘klimaatvriendelijker’ te maken: ‘Dit is natuurlijk knettergek’
De geheimzinnige legerinstallatie in Alaska die is omgeven met complotten wordt toch niet gesloten
Europarlementariër: je zit vastgeketend in de klimaatkerker van Timmermans en zo kom je eruit
Grenzen zijn zo gesteld dat er niet aan voldaan kán worden. Zo bizar zijn de stikstofmaatregelen van het kabinet
Kruid van de maand december: Citroenmelisse
“Een taboe”: Schimmige pensioenwereld van 1300 miljard zit vol belangenverstrengeling