Buitenland

Oekraïne-crisis: De wraak van Poetin

Help anderen door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ronald Reagan en Margaret Thatcher kregen Rusland in de jaren tachtig op de knieën met een dure wapenwedloop en lage grondstofprijzen. Samen met de perestrojka-politiek van Gorbatsjov leidde het tot een Russisch bankroet en de implosie van het Sovjetimperium. Dit was voor het kapitalistische Westen een glorieuze overwinning van een economische oorlog, aldus Willem Middelkoop in zijn nieuwe column.

De Russische president Poetin was op dat moment een jonge KGB-agent en maakte het allemaal van binnenuit mee. Nu lijken de rollen echter omgedraaid. Sinds de kredietcrisis beseft hij dat het Amerikaanse dollar-imperium op instorten staat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Eind 2008 kwam er een einde aan het Amerikaanse bedrijfsmodel. Allerlei grote bedrijven – zoals Ford, GM, veel grote banken en hypotheekverstrekkers – moesten door de overheid worden gered. De geldkraan werd helemaal opengezet.

De Amerikanen durfden volgens Middelkoop na de annexatie van de Krim niet hard in te grijpen omdat ze maar al te goed beseffen dat de dollarhegemonie door de reactie van Poetin verder kan worden bedreigd. De Russische president voorzag dat de VS het niet aan zou durven om zware economische sancties op te leggen.

Verschillende Russische parlementsleden hebben al opgeroepen de verkoop van grondstoffen in dollars te staken. Poetin benaderde China daarnaast met het voorstel om gezamenlijk dollarbeleggingen te dumpen. Dat had hoogstwaarschijnlijk geleid tot een ineenstorting van het Amerikaanse dollarsysteem, aldus Middelkoop. Hoewel China weigerde, stopte het land wel met investeren in Amerikaanse staatsobligaties.

In aanloop naar de verwachte reset van het wereldwijde financiële systeem, wisselden China en Rusland al grote hoeveelheden dollars om in goud. In 2013 gaf het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zelfs toe dat schulden massaal moeten worden afgeboekt.

Intussen wordt toegewerkt naar een plan om de dollar, euro en yuan op te laten gaan in een nieuwe wereldreservemunt, weet Middelkoop. Hij voegt toe dat een openlijke economische oorlog met Rusland daarbij roet in het eten kan gooien en dus koste wat het kost voorkomen moet worden.

[RTL Nieuws]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

De arrogantie van de Amerikanen is stuitend. Het onderdanige gedrag van Europa geeft kotsneigingen.
Ondertussen worden de belangrijkste zaken “gewoon “fff vergeten.
Dat er naar alle waarschijnlijkheid toch een kleine ijstijd aan zit te komen en dat het misschien wel handig zou zijn om daar eens op te anticiperen ?
Dat wij eens moeten kijken hoe wij in Europa zelf de touwtjes weer in handen zouden kunnen krijgen en daarmee een signaal afgeven naar de USA ; ga eerst je eigen straatje schrobben voor je je bemoeit met ons. Nee, dat gaat niet via de europeese verkiezingen, dat zijn allemaal stromannen van Amerika. Die doen braaf wat de baas zegt. WOEF !! Daar zou wat anders op gevonden moeten worden.

Amerika is de grootste verbruiker van energie ter wereld, terwijl de rest van de wereld moeite moet doen om alles netjes binnen de lijntjes te houden. Toeval wil dat Poetin nu de beschikking heeft over de grondstoffen die ook wij nodig hebben. Goh, dan zou ik in zijn plaats ook de USA EN Europa eens een toontje lager willen laten zingen, i.p.v. dit super arrogante gedrag.
Samenwerking is nog altijd het beste strategische plan.

IIS
IIS
10 jaren geleden

Horen we niet constant ‘mensen’ o.a. éne Frans Timmermans met boodschappen komen terug komen uit de VS waar de beste man vorige week weer bij zijn meesters op appèl moest komen of misschien zelfs uit eigen beweging naar toe was gevlogen/gekropen om een wit slavenvoetje te halen.

En kijk eens wat Frans nu allemaal raaskalt over wat de EU allemaal moet met defensie (= geld) en zo. Uit de woorden van de meest stupide politici die uiteindelijk ook maar meelijwekkende onderdanen en kontenkruipers zijn van de (nazi) elite kun je veel Amerikaanse boodschappen en verzoeken halen. Amerika praat als het ware via zijn EU vazallen.

Is het niet heel toevallig een spel van Nazi Washington; in de Oekraïne een opstand regisseren waarmee Poetin te prikkelen om in actie te komen om zo de EU tot vijand van de Russen te maken en aan het eind van de hele zaak van de EU een gigantisch slachtveld te maken of op z’n minst de hele EU tot de strot in de schulden te laten steken voor defensiemateriaal made in the USA om zo de overgave af te dwingen, niet voor de Russen, maar voor de USA die wel raad weten met een paar honderd miljoen te sturen en gechipte EU slaven.

Eén ding mag duidelijk zijn Washington speelt een heel laag spel die alle kanten op kan gaan. De Oekraïne was ver van onze bedshow en met de Russen KONDEN we heel voorzichtig aan goede zaken doen en waren we bijna op het punt gekomen dat Rusland voor meer welvaart had kunnen zorgen dan dat ze ooit hebben gedaan.
Maar slecht, net als de beurzen, controleren de Amerikanen de zogenaamde bondgenoten en kunnen zijn op commando precies op het juiste tijdstip gecontroleerd de boel laten ploffen en sturen.

Persoonlijk had ik liever de nieuwe Rus in mijn achtertuin gezien dan de Nazi legerlaarzen van de EU/VS die onder valse voorwendselen mijn huis komen binnen marcheren (mijn huis is een illusie in deze, want natuurlijk bezit men in de EU helemaal niets meer als slaaf).

Als wij niet wakker worden en niet in verweer komen tegen dit hele zieke oorlogszuchtig spel van dit moment dan zal vroeg of laat WOIII een feit zijn. Heel vreemd dat de slaven onderling, ik merk het in mijn omgeving, zo weinig praten over een eventuele aankomende holocaust van ongekend grote van niet eerder vertoonde omvang. De slaven zijn zo mak en tam als schapen die naar de slachtbank worden gebracht. Merk de stilte voor de storm. Dit alles loopt niet zomaar eventjes met een sisser af, de VS heeft op dit moment niets aan een EU die handel drijft met de Russen. De VS kan niet overleven in vrede en zal ten ondergaan als er geen oorlog komt, en dan weten wij slaven toch wel hoe laat of het is? Mocht het toch voorlopig rustig blijven, dan nog heeft de VS een doel bereikt, namelijk meer macht over de EU, want met een door de Amerikanen opgehitste oorlogsdreiging zullen ze de EU duidelijk maken dat ze meer macht moeten afnemen van de burger/slaven en meer moeten luisteren naar de VS. Al wat de VS doet aan vuile spelletjes, het zal altijd een win-win situatie worden zolang de Russen niet de VS DIRECT aanvallen en het spel van de VS doorhebben en daarmee de EU buiten schot laat. Dat zou voor de VS, mocht dit scenario plaatsvinden, een heel nieuwe situatie creëren waarbij de rollen ditmaal zullen zijn omgedraaid en niet de VS, maar de Russen de toon in de wereld zetten.

365Y
365Y
10 jaren geleden

Schandalig deze complot theorieën , en totaal zonder morele inhoud , duidelijk niet geïnteresseerd in democratie maar in een sterke macht. Alles wat ik met zulke waanbeelden en vermoedens doe is direct in de wc dumpen , wat hier gaande is is de zieke neiging van botte geesten om met oude machtspolitiek , andere machten dwars te zitten , werk van een dwaas en onmenselijk , maar hoe het gecorrigeerd word, ik weet en ben zonder twijfel dat deze denkpatronen nooit meer bevredigend en daadwerkelijk geaccepteerd zullen worden en aldus opnieuw als vanouds blijvend zullen werken en daar heb ik al jaren en indien men mij aan mijn lot overlaat, nog jaren voor zal blijven zorgen . Er is maar een winnaar en dat is Vrijheid en Liefde . Word ook hier in Nederland geen hersenloos schaap en machtswellusteling , weg met volmacht leugenaars !

van Eijk
van Eijk
10 jaren geleden

Amerikaanse bedrijven hebben sowieso weinig belangen in Rusland, in tegenstelling tot Europese bedrijven. De door de USA opgelegde sancties treffen dus voornamelijk hun bondgenoot. Fijne vrienden heb je dan…

Ik vertrouw Poetin niet, maar de clique van Obama is zeker rot tot op het bot. Mensen moeten zelf maar het recht in eigen hand nemen. Geen Amerikaanse producten meer kopen, spandoeken voor de ambassade en vooral niet zwijgen… Laat andere weten dat je een eigen mening heb.

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x