Mens en Dier

Geheimen van bizarre vampierinktvis uit de hel onthuld (video)

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Biologen hebben de geheimen van de vampierinktvis ontrafeld, een mysterieus wezen dat zich op grote diepte voedt met dood organisch materiaal.

De inktvis, die zo vreemd is dat hij ook wel een ‘fylogenetisch relict’ wordt genoemd, is voortgekomen uit een unieke evolutionaire formule die miljoenen jaren bewaard is gebleven.

Vampyroteuthis infernalis, letterlijk ‘vampierinktvis uit de hel’, is de enige nog levende soort van de orde Vampyromorphida, waar hij in 1903 in werd geplaatst.

Bioluminiscentie

De inktvis komt in zuurstofarme tropische en gematigde oceanen voor op een diepte van 600 tot 1200 meter en heeft kenmerken van inktvissen met zowel acht als 10 ledematen. De vampierinktvis beschikt buiten zijn acht armen ook over twee lange draadvormige organen met een sensorische functie, die zich in het lichaam bevinden, maar buiten het lichaam gebracht kunnen worden. Deze organen zijn uniek voor de vampierinktvis en komen bij geen enkele andere soort inktvis voor.

De vampierinktvis beschikt over zwarte en roodbruine chromatoforen, die wegens een gebrek aan benodigde spieren niet de mogelijkheid hebben om een snelle kleurverandering te bewerkstelligen.

Daarnaast heeft Vampyrotheuthis infernalis verschillende mogelijkheden voor bioluminiscentie. Photophoren in de twee vinnen kunnen korte lichtflitsen geven of enkele minuten gloeien. De tippen van alle acht armen bevatten ook photophoren die simultaan kunnen gloeien of pulseren. Tot slot kan de vampierinktvis een lichtgevende wolk uitstoten die ongeveer 10 minuten lang kan gloeien.

Bewondering

Twee wetenschappers in Californië hebben met onder meer onderwaterrobots 30 jaar lang onderzoek gedaan naar de vampierinktvis. Het dier doet zich niet tegoed aan levende prooidieren, zo schrijven ze in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Ze stellen dat het dier een detritivoor is en voornamelijk resten van maden, schaaldieren en zoöplankton eet, die langzaam richting de bodem van de zee vallen.

Een groter raadsel is de bek van de vampierinktvis. Die opent als een zwarte paraplu en vormt een web bestaande uit acht armen die zijn voorzien van vingerachtige stekels die cirri worden genoemd.

“De inktvis heeft zich op unieke wijze aangepast zodat hij goed kan gedijen op grote diepte waar de zuurstofconcentratie zeer laag is, maar waar er weinig roofdieren zijn en het voedsel schaars is,” spraken Hendrik Joving en Bruce Robinson van het Monterey Bay Aquarium Research Institute vol bewondering over de vampierinktivs.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sijts
Sijts
9 jaren geleden

Wat een verbazingwekkend en schitterend mooi wezen!

itanimulli.com
itanimulli.com
9 jaren geleden

Dat beest doet me een beetje aan Geert Wilders denken met zijn lichtgevende haar…

Martialised
Martialised
9 jaren geleden

[quote name=”itanimulli.com”]Dat beest doet me een beetje aan Geert Wilders denken met zijn lichtgevende haar…[/quote]
I didn’t know people could actually insult such a great animal… GW… tsss, poor squid

Maresolaris
Maresolaris
9 jaren geleden

Prachtige opnames! En opnieuw ben ik verbaasd over de veelheid aan dieren. Ze zeggen weleens dat de Aliens allang hier op aarde zijn… na het zien van dit wezen ben ik daarvan weer een beetje meer overtuigd (niet grappig bedoeld).

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x