Homepagina » Het Complot » Bijna 40 procent gelooft: Farmaceutische industrie kan allang ernstige ziektes genezen
Bijna 40 procent gelooft: Farmaceutische industrie kan allang ernstige ziektes genezen

Bijna 40 procent gelooft: Farmaceutische industrie kan allang ernstige ziektes genezen

Veel Nederlanders zijn ervan overtuigd dat de overheid alles volgt wat we op internet doen. Een opvallend groot aantal van ons gelooft in complottheorieën, zo blijkt uit een online onderzoek dat Quest in samenwerking met sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft gedaan.

Er deden ruim 3800 mensen mee aan het onderzoek. Deelnemers kregen 20 gangbare samenzweringstheorieën voorgelegd. Een vijfde van de ondervraagden denkt dat het Witte Huis achter de aanslagen van 11 september 2001 zat. Liefst 38,2 procent gelooft dat de farmaceutische industrie allang ernstige ziektes kan genezen, maar die kennis achterhoudt om zo meer medicijnen te kunnen blijven verkopen.

Nog eens 38 procent van de mensen denkt dat de overheid en de media met elkaar afspraken maken over welk nieuws naar buiten mag worden gebracht en op welke manier. Meer dan een derde van de deelnemers, 34,7 procent, zegt dat er allang een gratis energiebron is, maar dat de olie-industrie probeert dit geheim te houden.

Een vijfde van de ondervraagden gelooft in een geheime wereldregering of geheime organisatie (Illuminati) die achter de schermen aan de touwtjes trekt.

Volgens Van Prooijen komt complotdenken voort uit een behoefte om sociale gebeurtenissen te begrijpen en te verklaren. “Een behoefte die vooral aangewakkerd wordt in bedreigende, onzekere situaties, zoals na een terroristische aanslag of een natuurramp,” zei hij. “Een complottheorie begint meestal met een simpele aanname: de officiële verklaring klopt niet, de overheid zal er vast achter zitten. De behoefte aan het aanwijzen van een zondebok zit nu eenmaal ingebakken in de mens.”

Ben jij een complotdenker? Doe hier de test!

[Quest]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bas boon
bas boon
6 jaren geleden

Vele oorlogen zijn begonnen met een fasle flag incident, Vietnam Golf of Tonkin incident maar we weten nu dat dit nooit is gebeurt. Weapons of mass destruction in Iraq maar die waren er helemaal niet. De eerste en tweede wereldoorlog zijn begonnen met een flase flag incident. Watergate in the US heeft echt plaatsgevonden dat was ook eerst een complottheorie, maar het was achteraf waar. We weten nu ook dat de pers ons vele malen voorliegt, dus de conclusie is dat vaak de officiele versie van een verhaal in de mass media het complottheorie verhaal is. Zoals vliegtuig brandstof die drie gebouwwen verpulverd, dat wil niet zeggen dat de regering erbij betrokken was maar wel dat er vann het officiele verhaal geen bal klopt!

Robbedoes
Robbedoes
6 jaren geleden

Volgens mij ontstaan complottheorieën door een gebrek aan transparantie.
Bij gebrek hieraan moeten we zelf bedenken wat en waarom.
En dat gebeurt dan natuurlijk ook.

Dat vind ik in ieder geval.

gijs
gijs
6 jaren geleden

Volgens Van Prooijen komt complotdenken voort uit een behoefte om sociale gebeurtenissen te begrijpen en te verklaren.

hmmm dit is het begin van een nieuwe complottheorie

Ton
Ton
6 jaren geleden

Als ik iets zeker weet dan is dat het feit dat we onophoudelijk worden voorgelogen door de autoriteiten en de mainstream media. Dat is niet eens een vraag meer, maar een gegeven feit. Ik zou daar wel een boek mee kunnen vullen, met alle leugens en sprookjes van de officiële instanties. Als je daar doorheen prikt, en de opgedrongen dogma’s in je bovenkamer gaat wissen, dan ben je weer in staat om helder en onafhankelijk te denken. Sommige mensen zijn gelukkig al zover, anderen hebben daar nog wat meer moeite mee. Die zou ik willen aanbevelen om die opgedrongen dogma’s los te laten en definitief te verwijderen.

x

Check Also

9/11

20 jaar na 9/11: Brandweerman Rudy Dent zag WTC7 instorten, dit is zijn verhaal

Gisteren herdacht de wereld de aanslagen van ...

arts

Arts haalt hard uit: ‘Klaus Schwab is een enge sociopaat’

Arts Vladimir Zelenko noemde Klaus Schwab, de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

38
0
We lezen graag je reactie!x