Homepagina » Buitenland » Zembla onderzoekt gentech-lobby en Monsanto: “Geen enkel kind hier kan lopen”
Zembla onderzoekt gentech-lobby en Monsanto: "Geen enkel kind hier kan lopen"

Zembla onderzoekt gentech-lobby en Monsanto: “Geen enkel kind hier kan lopen”

De Franse journalist Paul Moreira volgt het spoor van bedrijven die handelen in genetisch aangepaste gewassen en de bijbehorende bestrijdingsmiddelen. Hij begint in Argentinië, dat in de afgelopen 15 jaar één van de grootste exportlanden van genetisch gemodificeerde soja is geworden.

In de arme landbouwgebieden denkt de bevolking dat ze ziek wordt van het landbouwgif dat hierbij gebruikt wordt. Moreira spreekt met bezorgde bewoners en artsen. “Geen enkel kind hier kan lopen,” zei hoofdverpleegkundige M. Gutman van een gehandicapteninstelling in Sáenz Peña. “De meeste patiënten komen van het platteland, uit de provincie. Ze zijn allemaal blootgesteld aan landbouwgif.”

Gentech-soja uit Argentinië wordt in Europa vooral verwerkt in diervoer. Voor het verbouwen van genetisch aangepaste gewassen gelden nog strenge regels. Er is nu een vrijhandelsverdrag tussen Amerika en Europa in de maak, TTIP geheten.

Europarlementariër Corinne Lepage vreest dat de gentech-industrie hiermee een achterdeur heeft gevonden om de strenge Europese regels te omzeilen. “Als het verdrag eenmaal van kracht is, zou Frankrijk miljoenen of miljarden euro’s moeten betalen als ze genetische gewassen blijft weigeren,” zei Lepage.

Het Argentijnse ministerie van Wetenschap bevestigt dat er gezondheidsproblemen zijn in gebieden waar de gewassen worden verbouwd. “Er is een duidelijk verband met de opmars van de landbouw,” zei topambtenaar A. Mentaberry. “Wat er gebeurt kan te maken hebben met pesticiden.”

Kijk de uitzending ‘De gentech-lobby’ hier terug.

[VARA]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Raj
Raj
6 jaren geleden

Peter Moore, Diederik Samsom, en Pascal Husting …….
Geen wonder dat donateurs niets/nauwelijks wat geven aan GreenPeace.

Gehandicapten zijn overal en zijn er altijd geweest. Maar dat men beweert dat de explosieve toename van zwaar gehandicapten niet in verband kan worden gebracht met het besproeien van gewassen met RoundUp en andere troep, is te zot voor woorden. Het optreden van Peter Moore, één van de oprichters van GreenPeace, is ronduit walgelijk!

Money talks, bullsh*t walks!

jenne
jenne
6 jaren geleden

Het is overal in de wereld te vinden, in Frankrijk is dan geen Monsanto, maar op het fruit, landbouw, en vooral op de wijnbouw wordt enorm veel bestrijdings middelen gebruikt, het is kiezen tussen spuiten of je oogst verliezen, of gedeeltelijk dan, en als je er al slecht financieel voorstaat, ja wat dan ?
Met insecten bestrijding gespoten, is wel 20 jaar geleden, de insecten maar ook alle andere diertjes waren dood, en later de vogels, je vraagt je dan wel af waar je mee bezig bent, in plaats van een créateur, ben je vernietger van de natuur, veel mensen die met de natuur om gaan worden daar heel wrevelig van, maar er is geen uitweg, het is niet alleen een vak, maar het is voor de meeste een leven, van generatie op generatie, het levens plezier vergaat je wel, dat is ook duidelijk zichtbaar, nog even en de kleine bedrijven zijn niet meer!

Dirk
Dirk
6 jaren geleden

Van dit soort berichtgeving gaat mij het nekhaar recht overeind staan. Ik wil die troep hier niet. Genetische manipulatie van landbouw om meer rendement te halen vind ik geen probleem, maar waarom moet het ten koste gaan van mens en milieu. Als je toch al zover bent, waarom maak je dan geen producten die in alle opzichten veilig zijn. Korte termijn winst bejach, bah!

Eeelke
Eeelke
6 jaren geleden

…….Geen enkel kind hier kan lopen,” zei hoofdverpleegkundige M. Gutman van een gehandicapteninstelling in Sáenz Peña………
Logisch. Daarom zijn deze kinderen ook in een gehandicaptencentrum

x

Check Also

arts

Arts spreekt zich uit: ‘Ik schaam mij diep dat ik dit nu pas durf te zeggen’

Iedere arts die zich niet uitspreekt tegen ...

protest

Massale protesten laten zien: wereld heeft buik vol van coronapas en vaccinatieplicht

In allerlei landen gaan mensen massaal de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

16
0
We lezen graag je reactie!x