Homepagina » Bewustzijn » Bijna-doodervaringen en uittredingen zijn overweldigend vredig
Bijna-doodervaringen en uittredingen zijn overweldigend vredig

Bijna-doodervaringen en uittredingen zijn overweldigend vredig

De meeste mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad spreken achteraf van een overweldigend vredig gevoel. Dat blijkt uit een studie naar de relatie tussen de oorzaak van een traumatische gebeurtenis en de belevenissen tijdens een bijna-doodervaring.

Bijna-doodervaringen gaan vaak gepaard met sterke emoties, uittredingen, tunnels van licht en terugblikken. Ze vinden vooral plaats op het moment dat iemand wordt gereanimeerd na een traumatische ervaring.

Neuroloog Steven Laureys van de Universiteit van Luik begon onderzoek te doen naar dit fenomeen nadat zijn patiënten hem hadden verteld over hun eigen bijna-doodervaring. “Tijdens mijn consulten hoorde ik vele ongelooflijke verhalen,” zei hij. “Dit was voor mij erg intrigerend.”

Het team van Laureys onderzocht 190 gedocumenteerde gevallen die het resultaat waren van trauma’s, waaronder een hartstilstand, verdrinking, hoofdletsel of angstgevoelens. De onderzoekers zagen tot hun verbazing veel overeenkomsten tussen de gevallen.

In de meeste gevallen beschreven mensen een overweldigend gevoel van rust. Ook uittredingen kwamen vaak voor. Veel mensen hadden geen gevoel van tijd meer. Er waren bovendien bijna geen negatieve ervaringen. “Het is helemaal niet zo erg om een bijna-doodervaring te hebben,” aldus Laureys.

In enkele gevallen werd ook een terugblik op het leven of een blik in de toekomst gemeld, zoals je geregeld ziet in Hollywoodfilms. Het team van Laureys gaat nu proberen een objectieve meetmethode te ontwikkelen voor dergelijke ervaringen, door het brein te scannen van mensen die na een hartstilstand een bijna-doodervaring hebben gehad. Het team zoekt daarbij ook naar kleine littekens die mogelijk het gevolg zijn van de gebeurtenis.

Laureys beseft dat het moeilijk is om bijna-doodervaringen op een objectieve manier te onderzoeken, maar probeert het onderwerp met een open geest te doorgronden. “We moeten accepteren dat er veel dingen zijn die we niet begrijpen, maar het is belangrijk om de best mogelijke wetenschappelijke methode toe te passen,” zei hij. “Bijna-doodervaringen zijn buitengewoon interessant en kunnen ons helpen om het bewustzijn beter te begrijpen.”

Het onderzoek is te lezen in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

[New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ernie schreef:

  Yep, ik kan dit helemaal onderschrijven. Ben zelf in ‘t witte licht geweest en wat me achteraf overviel was het gebrek aan het hebben van je zelfbeheersing. Er was niets te beheersen. Ik dacht altijd dat als ik mijn bron ontmoet, ik wel eens even wat te vertellen had over wat er op deze wereld mis is. Maar toen, overgeleverd aan een intens gevoel van wamte, liefde, ‘alles is goed’-gevoel maar dan zó sterk, was er helemaal geen ‘ik wil dit en ik wil dat’ meer.
  Ach, eigenlijk zijn alle woorden waarmee je het witte licht probeert te beschrijven, tevergeefs. Het is niet te beschrijven.
  Wat wel te beschrijven is, is dat je een ander mens wordt na zo’n ervaring. Je zou het verplicht voor scholieren moeten maken, dan zag de wereld er veeeeeeel beter uit.

  14 likes
 • Peter II schreef:

  Dit soort berichten en zogenaamde “nieuwe” onderzoeken, zijn zo langzamerhand zo oud als de weg naar Rome. De meeste mensen hebben dit soort verhalen al lang gelezen en gevolgd, door bijvoorbeeld dhr. Lommel, de Nederlandse Cardioloog, die hier veelvuldig en echt serieus onderzoek naar gedaan heeft.
  Men zou nu eens moeten onderzoeken, hoe het toch komt, dat er ook een heleboel mensen zijn, die een traumatische gebeurtenis hebben moeten meemaken en deze ervaringen totaal niet meemaken of ondervinden of hoe je het ook maar mag noemen. Ikzelf heb zelf n.l. niets gezien.

  0 likes
  • Abel schreef:

   Cruciaal hier is, of je al dan niet een OBE hebt gehad. Kortom: geen OBE, geen ervaring. En die OBE krijg je niet in alle gevallen…

   0 likes
   • hader schreef:

    OBE wordt vaak ervaren door mensen die terug zijn gekomen. Niemand die echt dood is gegaan heeft ons verteld hoe het voelt. Eerst zal het brein allerlei truken uithalen om de transitie zo vredig te laten verlopen. Het fascinerende is dat een dood lichaam lichter weegt dan een levend lichaam. Er lijkt iets te zijn wat ons lichaam verlaat als we dood gaan. En bovendien massa heeft. De geest? Nog fascinerender is het wanneer je geboren wordt. Wanneer wordt je bewust en bezit je een geest? Er zijn zat verhalen van kinderen die dingen herinneren uit een vorig leven. En aan de hand van de verhalen dingen vertellen die niemand kan weten. Dat is nogal wat. Reïncarnatie (hergebruik van een “geest”) Het lijkt erop dat soms deze reïncarnatie niet alles aan herinneringen wist. Er lijkt iets meer te zijn….

    10 likes
    • Ernie schreef:

     Daar is een film over gemaakt in 2003 die heet 21 gramms.
     http://akas.imdb.com/title/tt0315733/?ref_=fn_al_tt_2

     Het laatste wat ik ervan weet is dat het net als spinazie eten, 2L water drinken per dag, een allang verouderd onderzoek is, wat later in deze tijd nog steeds herinnerd wordt maar niet serieus meer is her-onderzocht met onze modernere technieken.

     2 likes
     • Ernie schreef:

      Ik moet het anders schrijven; de film gaat niet hierover maar heeft dit als titel en haalt het onderwerp alleen aan. Spannende film verder wel, maar geeft als zodanig geen verdere uitleg over dit onderwerp…

      0 likes
 • Kees schreef:

  Mijn vrouw is een paar jaar geleden na het overlijden van haar broer door intens verdriet meegenomen door haar begeleiders (helpers) naar de weide. Daar mocht ze haar broer zien die was overleden op voorwaarde dat ze niet zou roepen of praten. Hij zat in een soort van houten hut op een stoel.
  Daar op de weide is het zo mooi en die kleuren zo helder en schoon dat het je voorstellingsvermogen haast te boven gaat. Je kon er ook heel ver kijken en dan was je zien nog steeds heel helder. En er heerst een enorme serene liefde rust.
  ’s Morgens toen ze wakker was voelde ze zich zo goed en rustig. En als ze er aan terug denkt dan verteld ze weer over die schoonheid en dat intense liefde gevoel.

  Of je nu een BDO moet hebben is dan ook niet helemaal waar. Je word dan ook ten allen tijden geholpen door je begeleiders om dat leed te dragen.

  Later heb ik hierover gelezen in de boeken van Jozef Rulof waar hij ook over schreef. Is dit dan toeval? NEE zeker van niet. Die boeken zijn een zegen voor mij en ons allen.

  11 likes
 • wolfje schreef:

  bijna dood ervaringen zijn veel ‘echter’ dan aardse ervaringen naar verluidt

  7 likes
 • pascal schreef:

  heb onlangs een paar verhalen en artikels gehoord en gelezen dat het witte licht op het einde van de tunnel één grote val is eens je daar binnen bent wist men al je ervaringen gevoelens en levens die je al hebt gehad en stuurt men je terug in een ander lichaam ik wil terug naar de echte bron waar ik alles kan herinneren weet iemand hier meer over.

  4 likes
  • Axmann schreef:

   Laat je niet foppen, Pascal! Dergelijke verhalen en artikelen zijn ontsproten uit het brein van op-geld-beluste fantasten. Een goed verhaal hoeft namelijk nog niet waar te zijn.

   1 likes
  • pokkie schreef:

   Ja ik weet er alles van. Maar helaas iedere keer als ik het jou uitleg stap je dat verdoemde licht in en weet je niks meer. Hou daar nou is een keer mee op……

   1 likes
  • Abel schreef:

   Er zijn wel degelijk enige studies die aangeven wat er werkelijk *lijkt* te gebeuren. (ik zeg hier lijkt, omdat bewijzen helaas nog ver weg zijn)
   Door middel van diepe, zeer diepe hypnose is men in staat gebleken om dit bloot te leggen.
   Ik zou zeggen: zoekt, en U zult vinden.

   Voor de duidelijkheid: Men wordt NIET gewist, doch wordt uitsluitend de ervaring van het voorbije leven en de tijd tussen twee levens niet direct toegankelijk gemaakt. Ze IS er dus wel, maar we hebben wat bijzondere middelen, cq geestestoestand nodig deze terug te kunnen halen.

   0 likes
 • westbound schreef:

  Aan de ‘andere kant’ beleef je alles véél bewuster en intenser dan op de aarde. Dit is dan ook infeite een ‘droomwereld’. Tijdens die droomwereld moet je voor of tegen God kiezen. In het hiernamaals ontvang je dan óf een onmetelijk geluk óf een onmetelijke ellende. Er zijn ook verhalen van mensen die de hel gezien hebben en weer teruggekeerd zijn. Ook hún leven is drastisch veranderd.

  2 likes
  • Ernie schreef:

   sorry, maar dit kiezen vind ik echt weet typische menselijke interpretatie van een onzeker gebied waar niemand het fijne van weet. Ik denk wel dat je allergrootste angst uit je leven (wat voor iedereen iets anders is), je op dat moment van ‘gaan’ parten speelt of kan spelen. Dat was bij mij althans heel duidelijk en was precies ook datgene wat ik er daarna van geleerd heb! Misschien ligt zo’n (in onze ogen toevallige) gebeurtenis alleen in het verschiet voor diegene die een ‘levensles’ nodig hebben? Ook dat weet niemand.
   Wat je dus aanhaalt is, denk ik, verhalen van mensen waarbij besluiteloosheid een levensthema zou kunnen zijn geweest. Daarmee is het nog geen regel voor iedereen…

   1 likes
   • Edwin schreef:

    Ben ik het helemaal mee eens Ernie.
    Ook ik heb er een meegemaakt (10 jaar geleden), en die kwam ook niet overeen met de “standaard-bde” van uittreding, wit licht zien etc.
    Ik heb wel het een en ander gezien, maar dat is niet in woorden uit te leggen.
    Ik ben het oneens met Westbound die beweert dat je op dat moment een “keuze” moet maken, het komt op mij over als een interpretatie van iemand die wel over dit soort ervaringen heeft gelezen, maar het persoonlijk zelf nooit heeft meegemaakt. Veel gelovige mensen verwachten nu eenmaal dat na de dood een hemel of hel ons staat te wachten, en dus worden alle bijna-doodervaringen die ze lezen ook op deze manier geïnterpreteerd.

    Het enige wat ik heb geleerd is:
    Dood is een illusie, degene die “overlijdt” ervaart een continuïteit, oneindigheid.
    Ik denk dat het klopt wat je zegt Ernie, dat het te maken heeft met het wel/niet nodig hebben van een levensles.

    Er bestaat geen bijna doodervaring die voor iedereen hetzelfde is.
    Daarom vind ik het ook kortzichtig om de ervaringen van BDE-ers te gebruiken als “bewijsmateriaal” voor leven na de dood.
    Wat ik heb meegemaakt tijdens mijn BDE heeft een me een visie op het leven gegeven die me helpt om in moeilijke tijden het hoofd boven water te houden,
    maar ik vind niet dat ik het recht heb om een ander te vertellen hoe hij/zij over dit onderwerp (leven na de dood) moet interpreteren.
    Het bestaan van een Hemel/Hel is niet te bewijzen door ervaringen van Bde-ers…simpelweg omdat de ervaringen soms compleet verschillen van elkaar, en elkaar zelfs soms tegen lijken te spreken.

    2 likes
 • pokkie schreef:

  als je net als ik regelmatig geestverruimende middelen tot je hebt genomen kan je dit volgens mij makkelijk verklaren.

  Net als dat er tijdens orgasmes stoffen vrijkomen zodat je doorgaat tot ejaculatie komen er tijdens overlijden ook stoffen vrij om je rustig te krijgen tijdens dit proces.

  Alle potjes chemische stoffen worden wagenwijd opengezet en alles komt tegelijk vrij. Dat verklaard ook de enorme depressie en leegte gevoel na een bijna dood ervaring. Er zijn diverse soorten drugs die deze tevredenheid, geluk en het mooie licht nabootsen omdat zij in de hersenen het zelfde ter weeg brengen.

  Wil je een bijna dood ervaring meemaken uit interesse, probeer dan de K-HOLE.

  Als je voldoende Ketamine tot je neemt ervaar je een bijna dood ervaring. Ik raad het je niet aan want gezond is het niet.

  Er is genoeg te vinden op het wereld wijde net.

  2 likes
 • x

  Check Also

  filmproducent

  Filmproducent spreekt zich uit over kindermisbruik in Hollywood: ‘Ik zwijg niet meer’

  Onlangs werd A Child’s Voice van filmproducent ...

  Bescherm je kinderen tegen indoctrinatie door Hollywood en de media. Kanye West slikt rode pil

  Bescherm je kinderen tegen indoctrinatie door Hollywood en de media. Kanye West slikt rode pil

  Ouders moeten hun kinderen beschermen tegen ‘indoctrinatie’ ...

  >