Buitenland

Mogelijk levenslang voor twee vooraanstaande journalisten die onthulden dat IS wapens krijgt van Turkse geheime dienst

Help ons door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Turkije heeft twee vooraanstaande journalisten aangehouden. Hoofdredacteur Can Dündar (foto) en Ankara-correspondent Erdem Gül van de krant Cumhuriyet worden beschuldigd van ‘spionage en het onthullen van staatsgeheimen’.

Aanleiding voor de aanhoudingen is een artikel dat de krant in mei publiceerde. De foto’s tonen volgens de journalisten dat de gevreesde Turkse geheime dienst MIT begin 2014 wapens heeft geleverd aan IS en soortgelijke terreurgroepen in Syrië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Kratten met wapens en munitie

Op 29 mei toonde de krant beelden waarop was te zien hoe agenten kratten openden die in de vrachtwagens waren geladen. In de kratten zaten wapens en munitie die volgens de krant in januari door de Turkse geheime dienst naar Syrië zijn gestuurd.

Volgens president Erdogan zijn de foto’s in scène gezet om het beeld te schetsen dat Turkije terroristische organisaties steunt. Er worden in Turkije geregeld journalisten opgepakt. Vlak voor de parlementsverkiezingen viel de politie binnen bij een aantal redacties van kritische media.

‘Vrije media kan niet het zwijgen worden opgelegd!’

“Volgens de president zijn we schuldig aan hoogverraad,” zei hoofdredacteur Dündar tegen journalisten. “Maar we zijn geen verraders of spionnen of helden. We zijn journalisten. Wat we hebben gedaan was het uitvoeren van een journalistieke activiteit.”

Eerder werden de journalisten van lidmaatschap van een terroristische organisatie en schending van de nationale veiligheid beschuldigd. De journalisten hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. In de rechtbank riepen mensen leuzen als “De vrije media kan niet het zwijgen worden opgelegd!”

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
8 jaren geleden

Komt mij vreemd over dat Europa/Nato geen weet heeft over deze zaken en niets ondernemen, tenzij zij er zelf baat bij hebben.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Het zijn hier demonen die verslagen moeten worden.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x