Buitenland

Griekenland stelt prioriteiten en koopt voor 13 miljoen euro munitie

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Grieken hebben in de afgelopen dagen massaal geld van hun bankrekeningen gehaald. Volgens bankiers zien de grote banken dagelijks 500 tot 800 miljoen euro aan tegoeden verdwijnen.

Het complete Griekse gezondheidssysteem is failliet. De Grieken zitten volledig aan de grond.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Afgelopen maart werd overeenstemming bereikt over een noodpakket van 130 miljard euro. Wat doet de overheid met dit geleende geld? Schuldencrisis of niet, de Griekse overheid gaat voor ruim 13 miljoen euro munitie bestellen in Nederland. Dat besluit werd gisteren bekendgemaakt na overleg tussen ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

De aankoop was al in maart door het toenmalige parlement beklonken. De munitie is bedoeld voor Leopardtanks.

Hamstergedrag

Ondertussen blijven Grieken massaal geld opnemen, overboeken of doorsluizen naar valutabeleggingen. Ook steken ze het in Duitse en Amerikaanse staatsobligaties en obligaties van de Europese Investeringsbank. Winkeliers signaleren een hamstergedrag bij de Griekse bevolking.

De Grieken die morgen gaan stemmen, kunnen slechts kiezen uit twee kwaden. Linksom of rechtsom, ze zullen er altijd armer door worden. De verkiezingsuitslag kan de opmaat zijn voor een Grieks vertrek uit de euro, gevolgd door het omvallen van andere zwakke eurolanden als Spanje, en misschien zelfs van de euro.

Onzekerheid

Aan de ene kant staan partijen die bereid zijn hun oren te laten hangen naar Europa en waarde hechten aan de leningen die Europa Griekenland in het vooruitzicht stelt. Die moeten Griekenland in staat stellen zijn torenhoge schuld te betalen. Daar tegenover staan partijen die weigeren aan de bezuinigingseisen van Europa te voldoen. Ze zijn bereid te accepteren dat Griekenland geen financiële noodhulp meer krijgt en mogelijk zelfs uit de euro moet stappen. De nieuwe drachme zal uit geldgebrek drastisch devalueren waardoor de armoede alleen maar toeneemt.

In oktober vorig jaar besloot Griekenland al 400 Abramstanks te kopen. De Griekse regering moest nog wel even beslissen of het de tanks voor enkele tientallen miljoenen euro’s zou gaan moderniseren, of dat de tanks worden ge-upgrade naar een hoger niveau. Het is dus niet alleen de Griekse bevolking die voor een zeer lastige keuze staat.

Indonesië

En Nederland vindt het allemaal prima. Het plots uitermate slagvaardige kabinet wilde afgelopen maand ook al, tegen de zin van de Tweede Kamer, overtollige tanks leveren aan Indonesië. Minister Hans Hillen van Defensie ziet de opbrengst van 200 miljoen euro als een leuke bijverdienste. Hillen (‘Als koopman heb ik geen moraal’) is de drijvende kracht achter de beoogde transactie.

Zijn collega Uri Rosenthal zei dat de verkoop van de Leopardtanks zo goed als rond is. In zowel Indonesië als Nederland klonken protesten tegen de aanschaf van de tanks, mede omdat ze niet geschikt zouden zijn.

Nederland staat in de top 10 van grootste wapenhandelaren ter wereld. Smeergeld wordt door onze banksystemen gesluisd. Waarom zijn Nederland en het demissionaire kabinet Rutte nog altijd betrokken bij het JSF-project? Wat moeten we met het duurste gevechtstoestel ooit gebouwd dat veel minder goed functioneert dan het vliegtuig dat vervangen wordt?

Volgens het Zweedse onderzoeksbureau Sipri is de internationale wapenhandel weer bijna op het niveau van de Koude Oorlog. De Nederlandse wapenexport groeide vorig jaar met 22 procent naar 408 miljoen euro. Door de transactie met Indonesië kan het land haar positie in de top 10 van grootste wapenhandelaren aanzienlijk verstevigen.

Ondertussen in Griekenland. Medicijnen raken op, veerboten varen niet meer, aanvallen op migranten en onzekerheid over de energievoorziening. Ach, gelukkig hebben we het EK nog.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Robin Hood
Robin Hood
11 jaren geleden

Tanks ?? Gaat men die straks in de straten laten rijden wanneer er daar grootschalige rellen uitbreken ??

sus
sus
11 jaren geleden

“Wat doet de overheid met dit geleende geld? Schuldencrisis of niet, de Griekse overheid gaat voor ruim 13 miljoen euro munitie bestellen in Nederland.” Hè??? Voor wie of wat? Zij willen toch zeker niet het eigen volk beschieten wat er straks op straat gaat demonstreren om de politieke en financiele machthebbers omver te waaien? Verontrustend allemaal… Best walgelijk trouwens om te weten dat NL bij de grote wapenhandel zit. Een rare kliek zit er aan het roer – hier en overal. Bah!

Kahlan
Kahlan
11 jaren geleden

Ja als je je er echt in verdiept hoe vreselijk verknipt deze wereld in elkaar zit, wordt je er letterlijk depressief van! Ik ben blij dat de griekse bevolking hun krachten weten te bundelen en hun regering laten zien hoe het ook kan. Maar zoals in ( bijna) elk land ter wereld interesseert het de regering niet hoe het met de bevolking gaat, en hoe hard de bevolking geraakt wordt door de maatregelen van diens regering. Zolang de “hoogwaardigheids bekleders” hun eigen zakken kunnen blijven vullen en hun manier van leven in stand kunnen houden, zal hun houding naar diens volk echt niet veranderen.

Gelukkig is de mensheid aan het wakker worden. Goed boek ook trouwens, Marcel Messing : Worden wij wakker?

Veel liefs,
Kahlan

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

@1 Robin Hood: Je moet je gekregen geld, wat je nooit weer terug kan betalen, toch veilig stellen he??De bevolking lust haar regering straks met huid en haar!!Maar er zijn ook slimme Grieken die nu al een eigen distributie systeem opzetten, zodat hun levensbehoeften veilig zijn gesteld.Je zal maar een Griekse burger zijn, met haar soep zooi regering.

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x