Bewustzijn

Bijna-doodervaringen: “Het bewustzijn is iets niet-materieels, dat eeuwig en onvergankelijk los van het lichaam bestaat”

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen die al eens op de rand van de dood balanceerden, beweren vaak dat ze een glimp opvingen van het hiernamaals.

De Amerikaanse gediplomeerde neurochirurg Eben Alexander stond naar eigen zeggen in contact met een goddelijke figuur toen hij in coma lag. Hij werd begeleid door een vlinderachtig meisje, dat hij later herkende als zijn overleden halfzus. Zijn boek Na dit leven werd een bestseller.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Er zijn nog maar weinig wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar bijna-doodervaringen. Om die reden is er niet veel over bekend.

Eeuwig en onvergankelijk

Neuroloog Steven Laureys van de Universiteit van Luik ondervroeg in 2014 ruim 400 mensen die een bijna-doodervaring hadden ondergaan. Acht op de 10 getuigen hadden het gevoel buiten het eigen lichaam te zijn getreden. Negen van de 10 mensen spraken van een gelukzalig gevoel.

Cardioloog Pim van Lommel heeft een niet-materialistische verklaring voor het fenomeen. In 2001 publiceerde hij in het medische tijdschrift The Lancet een onderzoek naar 344 gereanimeerde hartpatiënten, waarvan 18 procent een bijna-doodervaring had meegemaakt.

In zijn veel verkochte boek Eindeloos bewustzijn legt Van Lommel uit dat het menselijk bewustzijn iets niet-materieels is, dat eeuwig en onvergankelijk los van het lichaam bestaat.

Ongeloof

“Je kunt het vergelijken met het internet: computers hebben er toegang toe, maar het wordt niet door die computers geproduceerd,” zegt hij. “Op dezelfde manier faciliteren de hersenen onze ervaring van het waakbewustzijn, maar produceren ze het niet.”

In het vooraanstaande Journal of Consciousness Studies schreef Van Lommel in 2013: “Het lokale, individuele bewustzijn is als een waterdruppel. Al die druppels samen vormen de oceaan van het non-lokale bewustzijn.”

Van Lommel en Laureys pleiten voor meer wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen. Er heerst volgens Van Lommel nog altijd ongeloof onder wetenschappers. Ze staan niet open voor iets wat in hun ogen niet kan.

Laureys merkt op dat er nog scepsis heerst omdat het verschijnsel lange tijd niet serieus is genomen. Onbevooroordeeld onderzoek kan veel nieuwe inzichten opleveren.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
onbekend
onbekend
8 jaren geleden

Ik hoop enkel dit: dat het hiernamaals niet voor iedereen gelijk is.

Paul
Paul
8 jaren geleden

Simpele(?) vraag, wie is die stem die je hoort en wie luistert er naar?

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

zo zijn wij allen onsterfelijk. met iedere keer een nieuw venster op reïncarnatie. met het oog op de geschiedenis: iemand een idee mbt een wreder spelletje?

pietje
pietje
8 jaren geleden

Heb op het doodsbed van mijn vader meegemaakt dat hij zei : zie je niet wie er allemaal zijn om mij heen om mij op te halen !!! Ik zei nee pappa ik zie ze niet en hij zei mijn hele familie en mijn overleden zusje (was 9 maanden oud ) Dus ja wat is de waarheid !! IK GELOOF HET HELEMAAL ! Er is leven na dit leven ! Onze geest gaat door ! Daar ben ik van overtuigd ! Lichaam gaat dood maar de geest niet ! Dus hoop ik dat mijn vader er voor mij is als ik overga en ook de rest van mijn familie ! Dat is een hoop maar….. geloof het wel !

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x