Homepagina » Bewustzijn » Bijna-doodervaringen: “Het bewustzijn is iets niet-materieels, dat eeuwig en onvergankelijk los van het lichaam bestaat”
Bijna-doodervaringen: "Het bewustzijn is iets niet-materieels, dat eeuwig en onvergankelijk los van het lichaam bestaat"

Bijna-doodervaringen: “Het bewustzijn is iets niet-materieels, dat eeuwig en onvergankelijk los van het lichaam bestaat”

Mensen die al eens op de rand van de dood balanceerden, beweren vaak dat ze een glimp opvingen van het hiernamaals.

De Amerikaanse gediplomeerde neurochirurg Eben Alexander stond naar eigen zeggen in contact met een goddelijke figuur toen hij in coma lag. Hij werd begeleid door een vlinderachtig meisje, dat hij later herkende als zijn overleden halfzus. Zijn boek Na dit leven werd een bestseller.

Er zijn nog maar weinig wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar bijna-doodervaringen. Om die reden is er niet veel over bekend.

Eeuwig en onvergankelijk

Neuroloog Steven Laureys van de Universiteit van Luik ondervroeg in 2014 ruim 400 mensen die een bijna-doodervaring hadden ondergaan. Acht op de 10 getuigen hadden het gevoel buiten het eigen lichaam te zijn getreden. Negen van de 10 mensen spraken van een gelukzalig gevoel.

Cardioloog Pim van Lommel heeft een niet-materialistische verklaring voor het fenomeen. In 2001 publiceerde hij in het medische tijdschrift The Lancet een onderzoek naar 344 gereanimeerde hartpatiënten, waarvan 18 procent een bijna-doodervaring had meegemaakt.

In zijn veel verkochte boek Eindeloos bewustzijn legt Van Lommel uit dat het menselijk bewustzijn iets niet-materieels is, dat eeuwig en onvergankelijk los van het lichaam bestaat.

Ongeloof

“Je kunt het vergelijken met het internet: computers hebben er toegang toe, maar het wordt niet door die computers geproduceerd,” zegt hij. “Op dezelfde manier faciliteren de hersenen onze ervaring van het waakbewustzijn, maar produceren ze het niet.”

In het vooraanstaande Journal of Consciousness Studies schreef Van Lommel in 2013: “Het lokale, individuele bewustzijn is als een waterdruppel. Al die druppels samen vormen de oceaan van het non-lokale bewustzijn.”

Van Lommel en Laureys pleiten voor meer wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen. Er heerst volgens Van Lommel nog altijd ongeloof onder wetenschappers. Ze staan niet open voor iets wat in hun ogen niet kan.

Laureys merkt op dat er nog scepsis heerst omdat het verschijnsel lange tijd niet serieus is genomen. Onbevooroordeeld onderzoek kan veel nieuwe inzichten opleveren.

[New Scientist]


Vind je dit leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Ik hoop enkel dit: dat het hiernamaals niet voor iedereen gelijk is.

  9 likes
  • Volgens de Arabische Natuurfilosofie van voor het 1e millennium en sommige andere religies vind er een soort spirituele evolutie plaats, van plant naar dier, van dier naar mens, van mens naar “engel” ofwel 4-5 dimensie bereiken. Als je ziel er rijp voor is ga je over naar een hoger niveau, zo niet kom je iedere keer weer hier terug tot je er wel klaar voor bent.

   13 likes
   • Paul

    Volgens? Wie zijn sommige?

    “vind er een soort spirituele evolutie plaats, van plant naar dier, van dier naar mens, van mens naar “engel” ofwel 4-5 dimensie bereiken. Als je ziel er rijp voor is ga je over naar een hoger niveau, zo niet kom je iedere keer weer hier terug tot je er wel klaar voor bent. ”

    Dit klopt voor het grootste gedeelte. Maar je moet toch heel wat meer dimensies doorlopen om een Engel te worden. Totaal 12.
    Dimensie 4 en 5 zorgen alleen maar van een hoger bewustzijn en de mogelijkheid van vast en losse vormen te ondergaan van het lichaam(5).
    Om een hoger niveau te bereiken zul je je bewust moeten worden waar alles om draait, maar vele onder ons zien dat niet en worden weggehouden van realiteiten en bewustwording door desinformatie. Het zal voor velen dus niet meevallen in deze 3-4 dimensie echt door te gaan naar 4 of zelfs 5.

    10 likes
    • Je begint al aardige pretenties te krijgen, Paul. Iedere keer als wij mensen denken dat we iets weten staat er weer een hele nieuwe wereld voor de deur. Het hiernamaals is oneindig. Ik heb zelf geregeld buiten lichamelijke ervaringen en weet inmiddels dat ik nog niets weet. Lees de boeken van Robert Monroe maar eens. Meer als 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van alternatieve bewustzijnsvormen en zelfs na die 40 jaar wist hij eigenlijk nog niets. Niemand weet precies wat er voor de geboorte en na het sterven is. Wij vangen met jarenlange meditaties daar af en toe een glimp van op. Degene die denkt dat hij weet hoe het zit, lult uit zijn nek. Er zijn geen 12 dimensies. Eerder zijn er een ontelbare hoeveelheid. Dat is het leuke van het oneindige. Zelfs zonder buiten lichamelijke ervaringen kunnen we hier op aarde genieten van het oneindige in de vorm van van meerdere bewustzijnsvormen. Al dan niet los van het lichaam. Monroe heeft zelf een cursus ontwikkeld om jezelf al die bewustzijnsvormen aan te leren met als uiteindelijke doel zelf buiten lichamelijke ervaringen op te roepen zonder daar hulpmiddelen voor nodig te hebben. Zelfs hij heeft pretenties gehad en werd daar door energieën van gene zijde op gewezen. Kijk maar eens op de site van the Monroe institute en kijk de filmpjes van mensen die je al zijn voorgegaan. mind awake-body a sleep, expanded awareness, een staat van zijn waar ruimte en tijd niet meer bestaat, intreden, uittreden, etc. Het zijn allemaal bewustzijnsvormen die ieder van ons kan ontwikkelen. Het is ons brein die denkt overal een antwoord op te hebben en rationele antwoorden wilt. Laat dat los. Het hiernamaals is niet rationeel. Verken die bewustzijnsvormen en begin met het verkennen van ontelbaren dimensies en realiteiten, contacten met verschillende energieën en vindt de zin van het leven.

     11 likes
    • Als je je bewust bent van een systeem waarin op Aarde een vals dualisme wordt gecreëerd. Dat systeem beperkt en ontkracht ons; het put ons uit en brengt ons naar ons denken, en ontvoert ons uit het hart als we niet oppassen… En precies dat kun je voelen en waarnemen. En er een zeker ‘systeem’ achter ontdekken.

     Naar alle waarschijnlijkheid is er namelijk een zielenvangnet waar we zeer moeilijk aan kunnen ontsnappen. onze ziel wordt keer op keer gereïncarneerd in een nieuw lichaam op aarde zodat we uitgezogen kunnen worden door archonten.

     http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/van-reincarnatie-naar-zielen-vangnet/

     3 likes
     • Je zit zeker zeer dicht in de buurt; Monroe spreekt ook over het fysiek systeem ‘aarde’. Hij ontmoet bijvoorbeeld entiteiten uit andere non-fysieke systemen die als het ware gevangen raken in de neerwaartse spiraal richting Aarde. En vervolgens totaal vergeten wie ze zijn en waar ze vandaan kwamen..
      Het IS ook een dualistisch systeem met een continue dis-balans, teneinde ‘iets’ aan ons te extraheren dat nodig is voor ‘degenen’ die dit systeem uitbuiten op de een of andere manier…
      En ik wil eruit ontsnappen!! Maar ik ben ook vergeten wie ik in werkelijkheid ben en waar ik vandaan kwam…

      0 likes
   • In het Urantia boek staat het volgende ” wij worden meer dan alleen maar engelen, we komen langs de Goden te staan”

    4 likes
  • Bedoel je dat in de zin van “hemel” en “hell”? Ofwel dat niet iedereen het verdient om naar een goede plek te gaan? Wat nu als vanaf een ander perspectief het leven zoals wij dat kennen vergelijkbaar is als wanneer wij een computerspel spelen? Dus dat bv de meest vreselijke pijn die wij hier kunnen ervaren vanaf een ander perspectief niet veel meer is dan een speldenprik. Bv je bent een miljoen jaar oud hebt een leven op aarde achter de rug vanaf dat perspectief van een miljoen jaar oude entiteit voelde het als luttele minuten. Hoe zwaar of hoe licht weegt dan de eventuele pijn die je in zo’n leven meemaakt?

   Niet om een vrijkaartje om andere kwaad te doen te schetsen hoor zo simpel als good vs evil gedachtegoed is het vast niet.

   2 likes
  • Hahah dat is echt zo typisch ‘menselijk’ om te zeggen..

   0 likes
 2. Heb op het doodsbed van mijn vader meegemaakt dat hij zei : zie je niet wie er allemaal zijn om mij heen om mij op te halen !!! Ik zei nee pappa ik zie ze niet en hij zei mijn hele familie en mijn overleden zusje (was 9 maanden oud ) Dus ja wat is de waarheid !! IK GELOOF HET HELEMAAL ! Er is leven na dit leven ! Onze geest gaat door ! Daar ben ik van overtuigd ! Lichaam gaat dood maar de geest niet ! Dus hoop ik dat mijn vader er voor mij is als ik overga en ook de rest van mijn familie ! Dat is een hoop maar….. geloof het wel !

  28 likes
  • Ik moet er niet aan denken om nog 1000000x opnieuw te leven of voor 10000000000000000000000jaar dus voor eeuwig rond te huppelen in een geestenrijk. Ik hoop dat er gewoon niets is. Dat is altijd beter.

   5 likes
   • Echt??? Ik vind het leven ondertussen veel te kort, er is f#cking zoveel moois te zien, te leren en te ontdekken, veel te veel voor één leven, en dan heb ik alleen nog maar over de aarde.
    Stel dat je in een volgend leven op een andere planeet terecht komt, of in een ander universum en wat je daar allemaal mee zou kunnen maken. Boeit jou dat allemaal niet?

    6 likes
    • Daar zullen dan ook veel levens tussen zitten van enorme lichamelijke en geestelijke pijn.
     Martelingen, misbruik, ziekte, honger, pijn en nog veel meer.

     En je moet toch ook gewoon een keer tevreden zijn over je leven en het licht uit doen uit laten.
     In dit geval is niets beter iets!

     1 likes
  • Stel eerst eens de vraag, wat is leven, wat is dood, bestaat leven, bestaat dood…of is het allemaal een illusie!!
   Zelf ben ik van mening, dat dood niet bestaat, het is een andere staat van leven, het leven van nu is materialistisch, als we dit leven verlaten dan word het puur energie en dat is voor eeuwig en altijd.
   Dat allemaal even terzijde.

   Mijn vader zijn hart is eens gestopt nadat die een aanval heeft gehad (suikerziekte) hij was dus voor tientallen minuten officieel dood geweest, tot de ambulanciers hem weer hebben kunnen reanimeren (ben deze mensen daar, ondanks dat ik ze nooit heb ontmoet, eeuwig dankbaar voor)

   Hij vertelde me eens dat hij niet meer bang was voor de dood en dat het leven niet stopt na de dood van het lichaam.
   Zo vertelde hij dat tijdens zijn dood, hij in een lange tunnel terecht kwam, op het einde van die tunnel zag die een schemerlicht.
   Hij was bang, maar besloot toch naar het licht toe te gaan, op dat moment was hij ook niet meer bang.
   Te dichter hij naar het licht toeging, te feller het licht was, hij voelde zich vredig, toen die bijna aan het einde van de tunnel was, kwam die weer bij bewustzijn.
   Sindsdien is die niet meer bang van de dood, hij is ook veel rustiger geworden, maakt zich nog zelden druk…hij is een ander mens geworden.

   De wetenschap houd het op hallucinaties door zuurstof gebrek, maar iemand die geen hartslag en of hersenactiviteit vertoont, kan niet hallucineren, deze mensen zijn op dat punt al effectief overleden.
   Het vreemde is dat nagenoeg iedereen die overleden zijn en terug worden gebracht, allemaal het zelfde vertellen, de tunnel, licht en eventueel overleden familieleden/vrienden.

   10 likes
 3. Paul dat weet je niet !! Het kan een geliefde zijn maar dat weet je niet ! in ieder geval je wordt opgehaald door iemand die om je geeft dat is belangrijk!! Je bent nooit alleen ! Dat is belangrijk !!!

  6 likes
  • Dat bedoel ik niet, ik bedoel als jij nadenkt, wie is degene die nadenkt en wie is diegene die dat hoort?

   3 likes
   • ik hoor mezelf denken,niet in de vorm van geluid.
    ik kan ook zien,maar niet in de vorm van zicht.

    het zijn geen waarnemingen door zintuigen,ik denk eerder aan instinct en intuïtie.

    we zijn dan ook ‘onder’wezen door ‘onderwijzers’.

    de dag gaat komen dat we ‘boven’wezen worden door ‘boven’wijzers.
    we zijn zoveel meer dan gemak/heb zuchtigen slaven van de alwetende psychopathische ”elite”.

    fff

    4 likes
   • En als je nu die stap van gedachten vertalen naar woorden uit deze som elimineert, is er dan überhaupt nog sprake van een denker en “luisteraar”? Ik zeg van niet en elimineer daarmee ook de illusie dat er sprake is van scheiding tussen denker en luisteraar binnen je eigen geest.

    Overigens ook dat stemmetje in je hoofd wat dus de vertaling van je gedachten naar woorden is, is net zo min een stem waar je naar luistert als wanneer je alledaags vocaal iets naar een ander communiceert. Wat ik bedoel te zeggen dat luisteren toch echt anders is dan dat wat zich afspeelt in je eigen geest. Soms als je tussen in slaap vallen en wakker zit kun je bewust naar gedachten luisteren. Dan is er wel een duidelijke scheiding. Maja daarbij is het de vraag natuurlijk of dat ook echt een scheiding is binnen jezelf of dat je op dat moment als het ware de radio aan zet en gewoon van alles en nog op spiritueel vak opvangt.

    2 likes
 4. Simpele(?) vraag, wie is die stem die je hoort en wie luistert er naar?

  2 likes
 5. zo zijn wij allen onsterfelijk. met iedere keer een nieuw venster op reïncarnatie. met het oog op de geschiedenis: iemand een idee mbt een wreder spelletje?

  2 likes
 6. “Er heerst volgens Van Lommel nog altijd ongeloof onder wetenschappers. Ze staan niet open voor iets wat in hun ogen niet kan.”

  En dat is dus precies wat ons tegenhoud te bloeien.

  Peace

  2 likes
 7. Wordt een terrorist die zich zelf opblaast en (onschuldige) mensen en kinderen de dood heeft ingejaagd ook zo vriendelijk opgewacht?

  1 likes
  • Hij zal ervaren wat al zijn slachtoffers hebben ervaren en in die zin is het zijn hel.Maar ook deze ziel zal deze ervaringen meenemen in het volgende leven en daar bewust en onbewust van groeien.We zijn allemaal goed en slecht geweest en ieder heeft zijn eigen pad en niets gebeurt voor niets.

   1 likes
 8. De mensheid collectief krijgen ‘Bijna-doodervaringen’ als ze straks voor de Christus van de Nieuwe Tijd staan en zelfs nog als de mensen olv. satan zijn project hebben vernietigd.

  2 likes
 9. Radzonovich Quadran

  Lees ook het boek van arts en wetenschapper Robert Lanza, Biocentrism: How Life and Consciousness Are the Keys to Understanding the Nature of the Universe. Hij is van mening dat het bewustzijn na de dood in een ander universum terechtkomt. Of zoek op: Biocentrisme.

  2 likes
 10. Again; Robert Monroe zat niet ver bezijden de waarheid…

  1 likes
 11. Ik vraag als ik dood ga of Aardsenglael Michael mij komt ophalen en verlaat ik daarmee het lichaam via de hoogste kruinchakra; als ik dat niet doe, dan moet ik mijn lichaam via mijn poepgat verlaten en wordt ik een demoon ipv van eeen Meester/Engel.

  1 likes
 12. vigo 3 nee maar er wordt hem vergeving aangeboden !IK PERSOONLIJK hoop dat die elledeling het niet accepteert !want ik vervloek deze mensen !!!

  1 likes
 13. Heb het boek van lommel fascinerend ! precies wat ik dacht van het leven na dit leven ! Want er is echt een leven hierna na nou ja onze ziel gaat door ons lichaam niet mee maar ja OK !

  0 likes
 14. Ik zal de link nog eens plaatsen voor degenen die meer geïnteresseerd zijn over aanverwante onderwerpen waaronder over ons bewustzijn in relatie met andere dimensies. http://nederland.iacworld.org/

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Mystieke psychedelische stof aangetroffen in hersenen. Wetenschappers doen unieke ontdekking

Mystieke psychedelische stof aangetroffen in hersenen. Wetenschappers doen unieke ontdekking

Steeds meer mensen reizen af naar Zuid-Amerika ...

Nieuwe studie: één op de 10 mensen heeft bijna-doodervaring gehad. Dit zagen mensen aan 'de andere kant'

Nieuwe studie: één op de 10 mensen heeft bijna-doodervaring gehad. Dit zagen mensen aan ‘de andere kant’

Ongeveer één op de 10 mensen heeft ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.