Gezondheid

Bijna onmogelijk om medicijnmakers aan te klagen voor bijwerkingen

Help anderen door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat makers van generieke geneesmiddelen niet op staatsniveau kunnen worden aangeklaagd wegens bijwerkingen als gevolg van hun producten.

Consumentenorganisaties hebben gewaarschuwd dat door het besluit de veiligheid van patiënten in het gedrang komt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het hof stelde Mutual Pharmaceutical Co, dat eigendom is van Sun Pharmaceutical Industries Ltd, in het gelijk nadat een ernstig zieke vrouw uit New Hampshire een rechtszaak tegen de farmaceut had aangespannen. Zij stelde dat de medicijnen die ze slikte onveilig zijn vanwege de chemische stoffen die erin verwerkt zijn.

Aansprakelijk

Rechter Samuel Alito zei dat de federale geneesmiddelenwet niet ondergeschikt kan worden gemaakt aan de staatswetten. In 2011 oordeelde het Hooggerechtshof dat farmaceutische bedrijven die merkmedicijnen maken verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor onvolledige bijsluiters, maar dat de makers van goedkopere varianten daar niet op aangesproken kunnen worden.

De consumentenorganisatie Public Citizen liet weten dat het besluit de veiligheid van patiënten ondermijnt in een tijd waarin Amerikaanse huisartsen in ruim 80 procent van de gevallen generieke middelen voorschrijven.

Michael Carome van Public Citizen wees erop dat de gevaarlijke bijwerkingen van medicijnen vaak decennia nadat ze op de markt zijn gebracht aan het licht komen. Tegen die tijd zijn er meestal alleen nog maar generieke versies van het bewuste middel verkrijgbaar, zodat niemand aansprakelijk kan worden gesteld.

Sulindac

Karen Bartlett sleepte Mutual Pharmaceutical voor de rechter nadat ze in 2004 de generieke NSAID (nonsteroidal anti-inflammatory drug) sulindac van Mutual kreeg voorgeschreven voor haar schouderpijn. Sulindac is een generieke versie van Clinoril, dat gemaakt wordt door Merck.

Drie weken nadat ze het medicijn begon te slikken kreeg ze last van een allergische reactie. Haar huid begon los te laten, twee derde van haar lichaam werd bedekt met blaren en ook werd ze bijna blind.

Mutual, gesteund door de regering Obama, zei dat de federale geneesmiddelenwet zwaarder weegt dan de staatswetten waar Bartlett naar verwees, omdat het medicijn al is goedgekeurd door de FDA, een federaal agentschap, en voorzien is van een bijsluiter met veiligheidswaarschuwingen. Het hof schaarde zich achter Mutual.

Op het moment dat Bartlett sulindac kreeg voorgeschreven stond er niets over de zeldzame huidaandoening, die epidermale necrolyse wordt genoemd, in de bijsluiter. De FDA voegde later alsnog een waarschuwing toe.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
PunkerDennis
PunkerDennis
10 jaren geleden

Slechte zaak dit.
Blijkt maar weer dat geld verdienen zwaarder weegt dan onze gezondheid.

Maar eigenlijk wisten we dat al…

Alle grote bedrijven worden beschermt door ”wetten” en de gewone burger kan het bekijken…

Pieter
Pieter
10 jaren geleden

Ik ga uitsluitend nog holistisch, het bevalt me prima-zonder bijwerkingen-!

Paulsater
Paulsater
10 jaren geleden

Wordt toch gewoon weer tijd voor natuurlijke geneesmiddelen. Bijvoorbeeld gemaakt van de hennepplant, net zoals voor de opkomst van de chemische farmaceutische industrie in 1928.
Maar de plant die tot dan gebruikt werd voor 40% van alle medicijnen werd in rap tempo wereldwijd als verboden aangemerkt.
Wanr tenslotte kan er op een plant die vrij in de natuur voorkomt geen patent worden verkregen.
Dus iedere wereldburger dient gewoon zijn eigen medicinale cannabisplant(en) te gaan telen. Kan gewoon op balkon of in de (achter)tuin. Het grootste deel van vele kwalen en klachten tot kanker aan toe kan met deze plant tot het verleden behoren. En welke bijwerking kan deze plant hebben: geen overlijden, geen loslaten van je vel, geen schade aan hart, maag en bloedvaten etc., hooguit bij te hoge dosering een beetje stoned of high. Maar dit weet men al heel gauw en dan hoeft alleen de juiste dosering per persoon gevonden worden.
Voor meer informatie zie het boek Medicinale Wietolie , van Wernard Bruining, van de Stichting Mediwiet; http://www.stichtingmediwiet.nl
Burger(s) vertrouw uw op aardolie en zware chemicaliën gebaseerde BigPharma medicijnen niet met al hun smerige bijwerkingen! Ga voor een zuiver natuurproduct!

Pascal
Pascal
10 jaren geleden

We zijn allemaal PROEFKONIJNEN van de Vrijmetselaars Farma Maffia!! Het grote voorbeeld zie je in de TOUR DE FRANCE wat een geheel DOPING gemanipuleerde wereld is. Dacht uw echt dat EPO in een garagebox werd gemaakt? NEE de grote Vrijmetselaar Farmaceuten maken dat en die hebben proefkonijnen nodig om te testen. Het is net of JOSEF MENGELE nog leeft. Ik wil er nog wel aan toevoegen dat deze wereld niet enkel met fietsen is maar met alles om je heen.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x