Homepagina » Binnenland » In de praktijk is de energierekening vele malen hoger. Zo is het om in een gasloze wijk te wonen
wijk

In de praktijk is de energierekening vele malen hoger. Zo is het om in een gasloze wijk te wonen

De Zuidlanden, een nieuwe wijk in Leeuwarden, is gasloos aangelegd. Het huidige kabinet wil Nederland immers zo snel mogelijk van het gas af hebben.

De gemeenteraad besloot gebruik te maken van stadsverwarming die op een duurzame manier opgewekt wordt.

De energiekosten zouden een stuk lager moeten zijn in vergelijking met normale woningen die aangesloten zijn op gas.

In stilte

Hoe gaat dit in de praktijk?

Voor verwarming en warm water zijn de inwoners van de wijk afhankelijk van twee bedrijven: Ennatuurlijk en Biogas Leeuwarden.

Wat blijkt? Bepaalde apparatuur deed het vaker niet dan wel. Het was daarnaast een komen en gaan van bestuurders.

Falende managers werden in stilte aan de kant gezet. De pers was daarbij niet welkom.

Vele malen hoger

Als klap op de vuurpijl informeerde Ennatuurlijk de bewoners halverwege 2019 per brief dat er al sinds eind 2018 ‘gewoon’ gas geleverd werd in plaats van biogas.

Betalen de bewoners ook daadwerkelijk minder?

Een bewoner schreef aan de gemeente dat de energierekening in de praktijk vele malen hoger is.

Fors zal toenemen

De grootste kosten zitten bovendien in het transporteren van de warmte.

Ondertussen is de gemeente Leeuwarden van plan wijk na wijk van het gas te halen.

Bureau Ecorys uit Rotterdam schreef onlangs een rapport waaruit blijkt dat de energiearmoede fors zal toenemen omdat heel Nederland van het gas af moet.

[Liwwadders]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Willem schreef:

  Als iedereen van het gas af is , dan heeft men ook een monopolie positie op ons , dat zal de prijs ook nog eens flink opdrijven .

  Ze willen niet dat wij goedkoop gas uit Rusland importeren omdat wij zogenaamd niet afhankelijk van hen mogen worden [ bla bla bla ] ondertussen doen ze dit dus wel bij ons !!

  Is Nederland al een keer wakker ???

  29 likes
  • Earthaxis schreef:

   Helemaal mee eens @willem

   9 likes
   • Sjaakie van den Hoek schreef:

    Nederland van het gas af, en alle verwarmingen en auto´s Electrich, en sluiting van al de kolen gestookte centrales. Dan moeten jullie mij maar eens vertellen waar al dat stroom vandaan moet komen. Wat zijn jullie toch een stelletje hersenloze mensen. Ik heb veel reacties gelezen, maar er werd nooit gerept waar die stroom vandaan moet komen. Windmolens, zonnepanelen? Wel al zetten ze heel Nederland er helemaal vol mee, dan komen ze nog stroom te kort.
    Mensen in Nederland en België, begrijpen jullie dan niet dat onze overheden ons allemaal willen kaal plukken en dat wij allemaal als SLAVEN behandeld zullen worden.
    Het enige goed werkende metode is, trek al Uw geld van de Bank en er moet een opstand komen door het gehele volk.
    Wat ik ook nog wil zeggen is, Blijf allemaal lekker op de VVD, CDA, D66, Groen links, en de Christen uni niet vergeten STEMMEN, het zijn allemaal linkse rakkers.

    Groet S vd H.

    28 likes
  • Rob schreef:

   @Willem, en als alles op elektriciteit werkt dan is het ook gemakkelijk om (op NWO manier) mensen met een druk op de knop volledig van energie af te sluiten als het ze niet zint wat mensen aan het doen zijn. Dan ben je ineens van het hele systeem afgesloten en heb / kun je niets meer. Met gas erbij wordt dat lastiger. Eén systeem is een stuk gemakkelijker en dat is elektriciteit.

   5 likes
   • ster schreef:

    Biocentrales draaien op hout en heeft per centrale om de 4 minuten 1 vrachtwagen hout nodig dat zijnn plus min 50 boomstammen reken maar eens uit hoeveel dat per dag aan bomen kost per centrale en als we alle op elect gaan rijden hoeveel centrales heb je dan wel niet nodig? En met 1 druk op de knop als je lastig bent heb je geen stroom in huis en als ze je pasje ook onbruikbaar maken ook geen stroom voor je auto op te laden.

    4 likes
   • anargie schreef:

    Waarom denk je dat al die “slimme” meters worden gepromoot?

    0 likes
 • IIS schreef:

  Het zijn o.a. de transportkosten die de prijs opdrijven? We hebben ook nog de transportkosten van de opengrenzen. Het parasieteren op kosten van de staat, dus ons, kost miljarden en ook deze kosten zullen op allerlei mogelijke manieren verdisconteerd worden in allerlei mogelijke facturen. De burger bloedt en buitenlanders lachen zich de ballen uit de jurk en geef ze eens ongelijk, alles gratis en de kaashoofden sabbelen zich er met liefde en overgave voor kapot.

  18 likes
 • Silbereye schreef:

  Echt verbazen doet het mij niet (gezien de heilig verklaarde elektrische auto) de regering wil doen alsof deze deskundig is maar in de praktijk wordt er alleen geluisterd naar extreme klimaatterroristen, die andere en huidige technologien onmiddelijk afwijzen.
  Een van de grote leugens is dat de fossiele brandstoffen binnen circa vijftig jaar op zouden zijn, terwijl er bij een verdubbeling van de wereldpopulatie nog voldoende is voor enkele eeuwen.

  Tegen die tijd hebben wij elkaar vermoedelijk al uitgemoord, of anders betere technologieen ontwikkeld.

  13 likes
  • André schreef:

   Betere technologieen zijn er al lang. Maar zo lang patenten ervan opgekocht worden door diezelfde corporaties of mensen simpelweg met de dood bedreigt worden, tja…

   13 likes
 • Louise schreef:

  @ Willem, de mens wil niet wakker worden……het is elke keer dezelfde truc en toch stappen ze er massaal weer in… Over 10 jaar verzinnen ze weer wat anders ect……Het zou voor de mens zelf veel beter zijn om te leren het bewustzijn te vergroten, daar heb je meer aan, zolang leeft de mens per keer op Aarde niet, met een beetje geluk 70/80/90…..Het grote spel gaat op deze manier nog eeuwen door…

  11 likes
  • salvar schreef:

   @louise

   inderdaad is het beter om je bewustzijn te vergroten ipv achter dingen aan te rennen die een zombie van je maken en daarom worden de jongeren ook niet wakker (althans de meesten).

   prettige jaarwisseling .

   11 likes
 • Sjazon schreef:

  Alleen een ezel schakelt zijn opties (gas o.a.) uit. Er zijn genoeg groene en blauwe ezels die anderen in de kou willen zetten. Zolang zij zelf maar warm en droog blijven.

  1 likes
 • x

  Check Also

  blake lively

  Topactrice Blake Lively onthult schokkende omvang van kindermisbruik

  Terwijl ‘kinderpornofilm’ Cuties gewoon op Netflix blijft ...

  minister

  Minister Grapperhaus wil bepaalde inhoud van internet halen: ‘Heel eng’

  Het woord ‘Orwelliaans’ wordt te pas en ...

  >