Homepagina » Binnenland » Dit nieuwe boek rekent voor eens en voor altijd af met de Zwarte Piet-discussie
Dit nieuwe boek rekent voor eens en voor altijd af met de Zwarte Piet-discussie

Dit nieuwe boek rekent voor eens en voor altijd af met de Zwarte Piet-discussie

Sinterklaas is weer in het land, maar de Zwarte Piet-discussie is al maanden bezig.

Voor onderzoeksjournalist Peter van Trigt en Hans Kreuger was dit één van de redenen om het boek ‘1000 jaar Sinterklaas… en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht’ te schrijven.

Om het echte verhaal achter de Sint en zijn geheimzinnige knecht te ontrafelen dook Peter van Trigt in zijn rijke verzameling ansichtkaarten, foto’s en prenten.

Onomstotelijk

Hij stoort zich aan de discussie over Zwarte Piet. “Dat je een fatsoenlijke discussie voert is logisch, maar dat je tijdens een intocht schreeuwt vind ik ontzettend kinderachtig,” zegt hij.

Sinterklaas leefde rond het jaar 300, 1400 jaar voordat de Nederlandse slavenhandel op grote schaal begon. Volgens Krueger is dit het ultieme bewijs dat slavernij niets met Zwarte Piet te maken heeft.

“Zwarte Piet heeft niets met racisme of enige vorm van slavernij te maken, dat staat nu onomstotelijk vast,” benadrukt Krueger.

Duivel

Dit nieuwe boek rekent voor eens en voor altijd af met de Zwarte Piet-discussieVan Trigt voegt toe dat Sinterklaas alles behalve een slavendrijver was. Oorspronkelijk was Zwarte Piet de duivel. Dat is te zien in een brief uit 1840, het oudste document over Sinterklaas.

Daarin is de knecht van Sinterklaas de duivel die geketend door de schoorsteen komt. De Sint is het goede en de zwarte knecht het kwaad.

Behalve beschermheilige was Sinterklaas ook een bruggenheilige die kinderen bescherming bood tegen de verdrinkingsdood.

In het donkere water loerde een demon, een zwarte duivel, die zijn slachtoffers liet verdrinken. Vandaar dat Sinterklaas die duivel aan een ketting meevoerde.

Klinkklare onzin

Uit oude foto’s en prenten blijkt dat een racistische karikatuur van de knecht van Sinterklaas klinkklare onzin is.

“Zwarte Piet is geen neger. Het gezicht was wel zwart, maar je zag vroeger altijd aan de nek dat het een blanke was,” klinkt het. “En Zwarte Piet had ook al roetvegen. Iedere link met slavernij is volledig uit de lucht gegrepen.”

Onderwijzer Jan Schenkman schreef in 1850 het prentenboek over Sinterklaas en zijn knecht dat iedereen voor waarheid aannam.

Sprookje

Hij verwerkte slechts een paar historische details in zijn sprookje, zegt Krueger. St. Nicolaas werd geboren in Griekenland, werd uitgezonden naar Turkije, maar is nooit in Spanje geweest.

Laat staan dat Madrid aan zee lag, waar de stoomboot kon aanmeren. Het witte paard is ook verzonnen, evenals het rijden over de daken.

In de archieven is over Sinterklaas weinig te vinden en daarom waren de vele ansichtkaarten die Van Tricht heeft verzameld een belangrijke bron.

Hedendaagse slavernij

Krueger vindt het onbegrijpelijk dat een traditioneel kinderfeest door een in zijn ogen misplaatste discussie wordt verpest.

“Wil je echt iets doen tegen de slavernij, richt je dan op de hedendaagse slavernij,” zegt hij. Er zijn op dit moment nog zo’n 30-100 miljoen slaven in de wereld.

Het boek ‘1000 jaar Sinterklaas’ is hier verkrijgbaar.

[RTVNH, Goudse Post]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Gaston
Gaston
4 jaren geleden

Alsof beroeps demonstranten zich daar iets van aantrekken. Van al dat thuiszitten in de bijstand wordt je zo moe dat je iets te doen zoekt. Dus gaat men tegen van alles en nog wat demonstreren om bezig te zijn. Is het niet zwarte Piet dan gaat het wel over Fanfaremuziek of kerkklokken, kermis of Kerstmis of 2e pinksterdag…

Zwarte Vegen Piet
Zwarte Vegen Piet
4 jaren geleden

De Zwarte Vegen Pieten, zien er nogal bleekjes uit, de foto’s zijn zeker genomen na de eerste schouw.
Ik heb in ‘Zwarte Piet’ nooit een knecht gezien, maar een collega van Sinterklaas. En dus ja, een inwoner uit Zwart-Afrika.
Straks mag men het woord ‘Piet’ ook niet meer uitspreken wegens Seksisme.

Roy
Roy
Reactie op  Zwarte Vegen Piet
4 jaren geleden

“Ik heb in ‘Zwarte Piet’ nooit een knecht gezien”

Knecht is ook niets mis mee, dat is niets anders dan een betaalde hulp. Heeft totaal niets met slavernij te maken, maar ja, mensen hebben graag wat te zeuren..

Richard
Richard
4 jaren geleden

tolerantie van intolerantie leidt onherroepelijk tot de dood van deze tolerantie.
-Aristoteles

droogtrommel
droogtrommel
4 jaren geleden

Wow ze zijn erachter gekomen dat rijden op een witte schimmel over daken verzonnen is 🙂

Wim
Wim
4 jaren geleden

Hé hé, eindelijk. Dus het was Krampus, niet pietje?

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Helemaal mee eens. Laat Zwarte Piet met rust!

Robin
Robin
4 jaren geleden

Jammer dat ik nu niet meer kan roepen dat zwarte Piet een domme neger is…
Tja! Als de tegenstanders de traditie toch verzieken, met steun van de linkse media kan ik net zo goed zeggen wat ze zo graag willen horen.
Hopelijk brengt dit boek wat meer rede en bezinning bij de getergde tegenstanders.

linda
linda
4 jaren geleden

Hier in Duitsland is er geen zwarte Piet. Wel knecht hobrecht of rupert. Dat is een enge witte man met lange baard die het kwaad vertegenwoordigt. Niks racisme.

Mmm
Mmm
Reactie op  linda
4 jaren geleden

Een enge witte man met blond haar en een scheinding in het midden? ;))

Willie
Willie
4 jaren geleden

En ik vind het (wederom) onbegrijpelijk dat niet eens de link wordt gelegd naar het Germaanse feest, met Wodan op zijn achtbenige paard Sleipnir (zie hier het witte paard) heren “onderzoeks”journalisten (menen jullie dit?) Peter van Trigt en Hans Kreuger en zijn raven Muninn en Huginn als verspieders. Weer een te vluchtig en haastig in elkaar geflanst boek. Oorsprong van deze St. Nicolaastraditie, een door R.K. gekerstend “heidens” feest met zelfs Babylonische wortels en meer. Nu met dit boek dus weer een misvatting en verwarring erbij. Jammer. http://www.arendlandman.nl/2010/11/oorsprong-van-het-sinterklaasfeest-ligt-in-voor-christelijke-vruchtbaarheidsfeesten-waarbij-de-goden-wodan-en-pan-werden-vereerd/ en http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/85940-is-sinterklaas-de-germaanse-god-wodan.html en http://historianet.nl/maatschappij/gebruiken/wat-heeft-sinterklaas-met-germaanse-mythologie-te-maken en http://www.hetnieuweleven.com/Studies/Sinterklaas.pdf en http://www.pelgrimspad.nl/?page_id=2799. Me dunkt heren dat ik mijn laars lap aan uw (vluchtige) “onderzoek”.

Elise49
Elise49
Reactie op  Willie
4 jaren geleden

In de noordse mythologie heet hij meester Suerte/zwart. Hij die er een einde aan maakt, als de mensen en goden er een zooitje van hebben gemaakt. In aarde/op aarde/in de lucht. Met 1 swiep(natuurkracht) maakt hij er een einde aan.

xon
xon
Reactie op  Willie
4 jaren geleden

zo ken ik het ook vanuit de antroposofie.
licht en donker.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Willie
4 jaren geleden

Klopt.het is een Germaans mythologisch verhaal welke wodan en loki omschrijven.
Het stuk over de duivel lees, plaaggeest is wel enigszins conform de mythologie.zelfs de onderzoekers schijnen deze veel oudere bronnen niet te willen erkennen of inzien.dat maakt dat deze hele “discussie” nog altijd plaats kan vinden.
Tijd om onze cultuur opnieuw te ontdekken en er meer respect voor te krijgen.vele Nederlanders zijn compleet opgegaan in de multi culti crap!sociaal marxisme moet gestopt worden!onze alles grootste vijand overal om ons heen.op tv op school en zelfs in gezinnen.het is ronduit tegennatuurlijk.durf trots te zijn zonder je ook maar ergens voor zou moeten schamen.

Johan Alphons
Johan Alphons
4 jaren geleden

Ik vind mijn verhaal van door Morenverkrachters in Spanje van blanke Spaanse vrouwen verstoten kinderen, die door de missie in Spanje werden opgevangen, nog het meest aannemelijke verhaal.
Zwart gekleurde kindertjes die door niemand gewenst werden, (Ook niet door Silvana achtigen) op gevangen door de missie van Sint Nicolaas. Hulpjes van de Bisschop.

x

Check Also

kou

Historisch record in Siberisch koud Spanje: -36 graden!

In Spanje is het op dit moment ...

spanje

Spanje houdt register bij van vaccinweigeraars: ‘Extreem beangstigend en onacceptabel!’

In Spanje komen de namen van mensen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

52
0
We lezen graag je reactie!x