Binnenland

Dit nieuwe boek rekent voor eens en voor altijd af met de Zwarte Piet-discussie

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinterklaas is weer in het land, maar de Zwarte Piet-discussie is al maanden bezig.

Voor onderzoeksjournalist Peter van Trigt en Hans Kreuger was dit één van de redenen om het boek ‘1000 jaar Sinterklaas… en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht’ te schrijven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Om het echte verhaal achter de Sint en zijn geheimzinnige knecht te ontrafelen dook Peter van Trigt in zijn rijke verzameling ansichtkaarten, foto’s en prenten.

Onomstotelijk

Hij stoort zich aan de discussie over Zwarte Piet. “Dat je een fatsoenlijke discussie voert is logisch, maar dat je tijdens een intocht schreeuwt vind ik ontzettend kinderachtig,” zegt hij.

Sinterklaas leefde rond het jaar 300, 1400 jaar voordat de Nederlandse slavenhandel op grote schaal begon. Volgens Krueger is dit het ultieme bewijs dat slavernij niets met Zwarte Piet te maken heeft.

“Zwarte Piet heeft niets met racisme of enige vorm van slavernij te maken, dat staat nu onomstotelijk vast,” benadrukt Krueger.

Duivel

Dit nieuwe boek rekent voor eens en voor altijd af met de Zwarte Piet-discussieVan Trigt voegt toe dat Sinterklaas alles behalve een slavendrijver was. Oorspronkelijk was Zwarte Piet de duivel. Dat is te zien in een brief uit 1840, het oudste document over Sinterklaas.

Daarin is de knecht van Sinterklaas de duivel die geketend door de schoorsteen komt. De Sint is het goede en de zwarte knecht het kwaad.

Behalve beschermheilige was Sinterklaas ook een bruggenheilige die kinderen bescherming bood tegen de verdrinkingsdood.

In het donkere water loerde een demon, een zwarte duivel, die zijn slachtoffers liet verdrinken. Vandaar dat Sinterklaas die duivel aan een ketting meevoerde.

Klinkklare onzin

Uit oude foto’s en prenten blijkt dat een racistische karikatuur van de knecht van Sinterklaas klinkklare onzin is.

“Zwarte Piet is geen neger. Het gezicht was wel zwart, maar je zag vroeger altijd aan de nek dat het een blanke was,” klinkt het. “En Zwarte Piet had ook al roetvegen. Iedere link met slavernij is volledig uit de lucht gegrepen.”

Onderwijzer Jan Schenkman schreef in 1850 het prentenboek over Sinterklaas en zijn knecht dat iedereen voor waarheid aannam.

Sprookje

Hij verwerkte slechts een paar historische details in zijn sprookje, zegt Krueger. St. Nicolaas werd geboren in Griekenland, werd uitgezonden naar Turkije, maar is nooit in Spanje geweest.

Laat staan dat Madrid aan zee lag, waar de stoomboot kon aanmeren. Het witte paard is ook verzonnen, evenals het rijden over de daken.

In de archieven is over Sinterklaas weinig te vinden en daarom waren de vele ansichtkaarten die Van Tricht heeft verzameld een belangrijke bron.

Hedendaagse slavernij

Krueger vindt het onbegrijpelijk dat een traditioneel kinderfeest door een in zijn ogen misplaatste discussie wordt verpest.

“Wil je echt iets doen tegen de slavernij, richt je dan op de hedendaagse slavernij,” zegt hij. Er zijn op dit moment nog zo’n 30-100 miljoen slaven in de wereld.

Het boek ‘1000 jaar Sinterklaas’ is hier verkrijgbaar.

[RTVNH, Goudse Post]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Gaston
Gaston
7 jaren geleden

Alsof beroeps demonstranten zich daar iets van aantrekken. Van al dat thuiszitten in de bijstand wordt je zo moe dat je iets te doen zoekt. Dus gaat men tegen van alles en nog wat demonstreren om bezig te zijn. Is het niet zwarte Piet dan gaat het wel over Fanfaremuziek of kerkklokken, kermis of Kerstmis of 2e pinksterdag…

Zwarte Vegen Piet
Zwarte Vegen Piet
7 jaren geleden

De Zwarte Vegen Pieten, zien er nogal bleekjes uit, de foto’s zijn zeker genomen na de eerste schouw.
Ik heb in ‘Zwarte Piet’ nooit een knecht gezien, maar een collega van Sinterklaas. En dus ja, een inwoner uit Zwart-Afrika.
Straks mag men het woord ‘Piet’ ook niet meer uitspreken wegens Seksisme.

Richard
Richard
7 jaren geleden

tolerantie van intolerantie leidt onherroepelijk tot de dood van deze tolerantie.
-Aristoteles

droogtrommel
droogtrommel
7 jaren geleden

Wow ze zijn erachter gekomen dat rijden op een witte schimmel over daken verzonnen is 🙂

Back to top button
55
0
We lezen graag je reactie!x