Mens en Dier

Braziliaanse topondernemer wordt schatrijk door werknemers gelukkig te maken

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vertrouwen, openheid en liefde zijn begrippen die iedere manager doen huiveren. Toch werd de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler er schatrijk mee. Hij bouwde een wereldimperium op met de simpele vraag: hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig?

Hij schreef er een boek over, Maverick, een internationale bestseller die in meer dan 35 talen werd verslonden. Semler werd in 1990 uitgeroepen tot ‘Zuid-Amerikaans zakenman van het jaar’ en in 1990 en 1992 tot ‘Braziliaans ondernemer van het jaar’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De wereld van Semler draait om openheid, vertrouwen en liefde. Hij doet dingen graag anders. Te veel regels en druk van bovenaf staan volgens hem de creativiteit van de werknemer in de weg. Semler leidt een democratisch bedrijf waarin de werknemers hun eigen werktijden, baas en salaris bepalen.

Vrijheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid zijn de kernwaarden van het familiebedrijf Semco dat Ricardo van zijn vader overnam. Hoe beter werknemers het naar hun zin hebben, hoe productiever ze zijn. Heb je geen zin om te komen werken? Blijf dan vooral thuis.

Werknemers van Semco beslissen ook mee over de productie, hoe ze zich kleden en hebben volledige inzage in de financiële cijfers van het bedrijf, dat geen secretaresses of receptionistes heeft. De omzet van het bedrijf steeg van 30 miljoen dollar in 1988 naar 212 miljoen dollar in 2003.

Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van zachte waarden als liefde, vertrouwen en openheid. Vanuit zijn ideeën over de samenleving en de mens heeft hij zijn aandacht verlegd naar het onderwijs. In Brazilië is hij begonnen met zijn Lumiar-scholen, ingericht volgens dezelfde principes als zijn bedrijf.

Semler werkt in Brazilië momenteel aan de stad van de 21e eeuw: een ideale samenleving waarin duurzaamheid, innovatie en democratie centraal staan.

[VPRO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bersoomx
bersoomx
9 jaren geleden

Oh jee, weer zo’n goeroe die meent dat een utopie echt kan bestaan…

Robin
Robin
9 jaren geleden

Dit is oud nieuws

GS88
GS88
9 jaren geleden

Leuk concept… maar er hoeft maar één rotte appel tussen te zitten om het concept bijv. uit te melken, en je haalt de motivatie daarmee bij de rest weg om op die weg verder te gaan. Het kan alléén werken als iedereen die er aan mee doet ook daadwerkelijk de intentie heeft om openheid te tonen en vertrouwen te hebben (en te geven).

luna
luna
9 jaren geleden

zag dik 2 jaar geleden een docu over hem op vpro en tja.. kan niet anders zeggen dat hij de juiste sleutel in het juiste slot heeft gestoken!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x